Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 31 май 2018, 22:06 ч.

Третокласници 2018/2019

 • 43 402
 • 568
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 1 439
Ето го и нашия списък.
1. Астрид Линдгрен - Карлсон
2. Емилиян Станев - През води и гори
3. Емилиян Станев - Разкази. Лакомото мече, Чернишка и др.
4. Ерих Кестнер - Хвърчащата класна стая
5. Киплинг - Книга за джунглата
6. К. Константинов - Приказки за тебе
7. Лафонтен - Басни
8. Марк Твен - Том Сойер
9. МАрк Твен - Хъкълбери Фин
10. Стефан Цанев - Анини приказки

# 46
 • Мнения: 2 551
Зелено човече,
3-4 деца са късали. Демонстративно. 😑

Девойката подхвана "Ние, врабчетата " и много и харесва. 🙂

# 47
 • София
 • Мнения: 4 433

_Hope_, леле!

# 48
 • Мнения: 1 163
Момичета, чак ме е срам да попитам, като гледам колко любители на четенето има сред децата ви. Ако някой е имал моите трудности, дайте съвет. Момчетата ми сега завършиха първи и втори клас. Баткото в момента три книги е започнал къде с ентусиазъм, къде по мое настояване, но и трите си стоят недочетени и не особено желани. А малкият само като чуе за четене, скача до тавана: "Няма да чета!" Нито аз, нито госпожите им държим да се четата книжките от задължителния списък, макар че всичките са много хубави. Искаме от тях само да четат, но да проявят постоянство в четенето. Ако им чета аз, веднага с интерес сядат, но щом трябва те да положат усилия, се отказват без бой. Има ли някакъв трик, който пропускам?

Емелче, имате късмет с вашата класна. Много различен списък. Simple Smile Жалко, че книжките ги няма в библиотеката.

# 49
 • Мнения: 2 297
Мама Барба, продължи да им четеш ти, но и прави паузи, в които ги караш да се редуват за малко, докато ти премине сухотата в гърлото (четенето на глас създава такова усещане), а ако съвсем не става с добро - с отнемане на любими неща, най-вече електронните джаджи. Да четат по 3-5 страници на ден и да четат, каквото искат те.

# 50
 • Мнения: 4 523
Aз пък деца любители на четенето не познавам. Моя чете щото го караме. Ако го оставим цял ден ще рита топка. И е нормално в този електронен свят книгата да е скучна дейност. Все пак там няма как нещата да се случват със скоростта с която децата ни са свикнали да живеят.
Разбира се най-добрият пример е когато родителите четат. И всички в семейството отделят време за това.
При нас е традиция вечер да се чете. След първи клас се редувахме в четенето. Той една страница ние две. Така все пак действието в книгата върви някак си. Сега вече чете сам но все още го карам да чете на глас.

На децата им е трудно четенето с разбиране. А когато все още не четат гладко е още по-трудно.
А и голяма част от книгите са много обемни. И плашат децата. Затова според мен е хубаво да се започне с тънки книги или такива с повече картинки.

И нашият списък да сложа:

Повест за Карлсон -  Астрид Линдгрен
Приключенията на Пинокио - Карло Колоди
Приключенията на Лукчо - Джани Родари
Приказки – Ангел Каралийчев
Басните на Езоп
Басните на Лафонтен
 Книга за джунглата – Ръдиард  Киплинг

Мисля ,че голяма част от книгите ще са му приятни за четене. Само Карлсон не съм сигурна че изобщо ще я почне.

# 51
 • Мнения: 15 070
Моята започна с Тошко Африкански , много се смее докато чете  Mr. Green

# 52
 • Мнения: 543
Има ли някакъв трик, който пропускам?Всяко занимание включително четенето е приятно, когато го практикуваш заедно с някого. Моят син чете на глас всеки ден и започва по задължение, но на второто изречение вече е заинтригуван от историята. Аз слушам и си коментираме и се смеем или ни е тъжно. Този половин един час е много по - пълноценно изживян. Вече все по-малко ще ги гушкам и това е чудесна възможност за близост. Поне аз така го чувствам. Според мен е важно да четат на глас заради гладкото четене, заради умението да обработваш езикова информация (да превръщат думите в колкото може по - подробни образи), обогатяване на речника. Това ще им помогне да разбират и да бъдат разбирани. Освен това от чуждия опит на героите от книгите научават за емоционалния свят в себе се. Книгите изграждат ценностна система без да е нужно ние да им "четем морал". Започнете с по - весели книжки. И по-добре романи за да иска да разбере продължението.

# 53
 • София
 • Мнения: 3 170
Събрах всички книжки за лятото от списъците ни от началото на тази тема. Пишете, ако нещо съм изпуснала, или има грешки. (може на лс, да не пълним темата)
Скрит текст:
Списъкът е картинка, може да се сейва като такава, с десен бутон

# 54
 • Мнения: 2 551
Ели,
благодаря! ☺

Мама Борба,
пробвай с тънки книжки.  Препоръчвам Петсън и Финдъс на Свен Норквист- момчетата обичат историите.
Редувайте се, докато четете. Не ги оставяй сами, друго си е с компания, особено ако сте гушнати.  Поощрявай ги и ги сменяй, ако се изморят. Обсъждайте прочетеното. Заведи ги в библиотеката, да си изберат нещо сами. Всичко това съм го правила, когато девойката се учеше да чете.  Пробвай, дано нещо сработи. 🙂

# 55
 • Мнения: 5 731
Някои от книгите ни бяха в списъка за 1 клас. Някои се повтарят. Мисля, че липсват тези от нашия списък:
1. Неродена мома - приказки от Ран Босилек
2. Приказки от Александър Пушкин
3. Страната на хилядите желания -  Андре Мороа
4. Двойната Лотхен - Ерих Кестнер


Четенето при нас рязко потръгна в новия клас. Има деца, които много четат и тя от тях започна да копира. Освен това класната им иска целия клас да има определено заглавие в училище и го четат когато имат свободно време - свършили са задачите преди другите, в междучасия, в час по четене. Също се състезаваха кой до къде е на тази книга. Накоро си поиска и Киндъл за 1 юни, гледайки от други няколко деца. Беше толкова много заинтригувана, че набързо прочете 3 глави от втората част на Маншон. Свалих и цялата лятна литература на Киндъла.

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 17:13 от Bliss

# 56
 • Мнения: 2 281
Моят син обожава да чете и е развил страхотна скорост, но пък дъщеря ми чете умерено.Обича Роал Дал,а Лиско и идва скучна, но каза, че ще я прочете.Благодарна съм на Зелено човече, че сподели за Читалнята, защото буквално няма къде да му държим книгите.

# 57
 • Мнения: 1 163
Много ви благодаря, определено научих и нови неща от съветите ви. Simple Smile

Днес им купих тетрадки за читателски дневници, надписваме, украсяваме и започваме да четем първите книжки, които да напишем вътре. Определено няма да стане само с повтаряне: "Чети, чети." Трябва и аз да съм ангажирана активно с тяхното четене.

# 58
 • Мнения: 1 289
Е, все пак хората са различни. Има много четящи и такива, които не четат. Аз ужасно много чета, даже твърде много, но гледам да не насилвам синиовеца, да не вземе пък да намрази четенето. Четем заедно , той определено предпочита еницколпедии и някакви научни неща.

# 59
 • София
 • Мнения: 4 451
Накоро си поиска и Киндъл за 1 юни, гледайки от други няколко деца. Свалих и цялата лятна литература на Киндъла.
И моят син си поиска, гледайки и от кака си, купих му и също качих всички книги от списъка и като приключи последната, която чете за Лили Чудото, ще започва Карлсон. За съжаление, не чете със скоростта и обема, в който четеше и чете кака му. Sad Иска ми се да е повече и често му досаждам с напомняне и съвсем го отказвам. Чете все пак, но се надявам занапред да го прави с по-голямо желание! Затова и на мига в който писка четец взех, само и само да поощря това начинание. Simple Smile П.П. Нещо ми се изгуби ти из ФБ!

Нашият списък е малко странен:
1. Ангел Каралийчев -  приказки и разкази
2. Емилиян Станев - приказки и разкази
3. Ханс Кристиан Андерсен - приказки
4. Асен Разцветников - стихотворения
5. Ран Бослек - "Патиланско царство"
6. Езоп - басни
7. Лафонтен - басни
8. Карло Клоди - "Приключенията на Пинокио"
9. Джани Родари - "Приключенията на Лукчо"
10. Астрид Линдгрен - "Карлсон, който живее на покрива"
Тези, които не прочете, ще му ги прочета аз и ще включа и други, които ги няма в нашия списък, но смятам, че трябва да ги има. Приготвила съм му и други доста по-интересни книжки за лятото, но това са моите планове... Simple Smile Видях в списък на Ели, много хубави книжки, някои от които нови, браво на тези учители, които са ги дали!

Да си призная нещо, което много ми тежи и ми е изключително гузно - като второ дете, въобще не се занимавам достатъчно с него, допълнително.. Училище, спорт и така неусетно изкарахме 1 и 2 клас. Да момче е и не бива да го сравнявам с кака му, но е неизбежно. Simple Smile Да, отличник е, много е самостоятелен и се справя, но все пак мисля, че е абсолютния минимум и знанията в училище не са достатъчни. В трети клас ще е различно и мисля да го натискам и аз повече, още по-гузно ми е, че съм вкъщи. Simple Smile Затова и се връщам към темата и Форума. Simple Smile Така или иначе ще ми е полезен и заради бъдещата седмокласничка. Като гледам темичката на 1 стр. почти не се е променила откакто аз я правех.. Simple Smile Винаги е полезно! Радвам се, че виждам и много познати и любими дами! Purple Heart

За попълване през лятото имаме пак "Ваканционно другарче"..

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт