Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 ноем. 2004, 22:30 ч.

чисти зеленчуци и плодове??

  • 684
  • 14
  •   1
Отговори
Някой има ли идея откъде в София мога да си набавям чисти (без нитрати, пестициди и т.н.) зеленчуци и плодове за пюретата на бебо...?

# 1
  • София
  • Мнения: 3 369
Ами доколкото знам на пазара Ситняково май е единственото такова магазинче. Майките тук много го хвалят. Аз ходих до там веднъж, но беше затворено, а и не видях кой знае какво - картофи, моркови, ябълки, праз, лук ... не помня още какво, но беше беден избора. Но така и не купих нищо де, поради хлопнатите кепенци.

Аз мога ли да се включа в темата с въпрос - като ходих до въпросното магазинче и се разходих из пазара после и накупих от разните екзотични плодове, дето ги препоръчват да се дават на бебета - авокадо, папая, манго... Не съм дала нищо още, но исках да питам има ли някой впечатления то този пазар - дали са добри плодовете и зеленчуците, мога ли да им имам вяра и да давам от тях на Гошко?

# 2
  • София
  • Мнения: 2 196
На Ситняково е единственото, което и аз знам, но там проверката е само за нитрати. За съжаление, контрол на пестицидите няма и те трудно се следят, защото доколкото знам за да регистрираш евентуално замърсяване с даден пестицид, трябва първо да си наясно точно какъв е използван и спрямо него да тестваш. Нещо такова. Иначе май са започнали сертификация на органик производители. Да се надяваме, че ще се развият...

SZA, изборът в магазинчето наистина не е голям и като съм питала защо е така, собственичката ми каза, че просто не може да намери на борсата много плодове/зеленчуци, които да са с приемливо ниво на нитратите Imp .

# 3
  • Varna/Burgas
  • Мнения: 456
A kakvo e polojenieto vav Varna?  Rolling Eyes  Mai e silno nitratno?  Cry  Mami ot Varna, podskajete takova miasto ili magazin pri nas, molia. Az dosega ne sam chuvala, mojebi zashtoto ne sam se interesuvala. Vse si mislia, che babite deto prodavat bez shtandove okolo Chataldja moje ni shte predlagat neshto po-chisto, nali taka? Thinking

# 4
  • София
  • Мнения: 3 369
Цитат на: Iva_D
На Ситняково е единственото, което и аз знам, но там проверката е само за нитрати. За съжаление, контрол на пестицидите няма и те трудно се следят, защото доколкото знам за да регистрираш евентуално замърсяване с даден пестицид, трябва първо да си наясно точно какъв е използван и спрямо него да тестваш. Нещо такова. Иначе май са започнали сертификация на органик производители. Да се надяваме, че ще се развият...

SZA, изборът в магазинчето наистина не е голям и като съм питала защо е така, собственичката ми каза, че просто не може да намери на борсата много плодове/зеленчуци, които да са с приемливо ниво на нитратите Imp .


А купувала ли си от самия пазар? Аз оттам взех разни неща, ама не знам да ги давам ли...

# 5
  • София
  • Мнения: 2 196
SZA, не мога да ти кажа нищо със сигурност, но предполагам, че качеството им е като на всички останали (все пак борсата предполагам е една), а и плодовете принципно не натрупват нитрати. За пестицидите - измиваш и обелваш хубаво и това е, нямаме особен избор;).

# 6
  • София
  • Мнения: 1 655
Нитратите сами по себе си не са опасни. Опасни са нитритите в които те се превръщат при окисляване. За това нарязаните  зеленчуци трябва да се консумират веднага. Нитратите обикновено се концентрират в зелената част на зеленчука, за това е хубаво краставиците и тиквичките да се белят...

# 7
  • София
  • Мнения: 3 369
Благодаря за отговорите! А за нитратите още само един въпрос - ако се замрази пюрето, има ли пак опастност или много ниската температура я отстранява (опастността)?

# 8
  • София
  • Мнения: 1 655
Цитат на: SZA
Благодаря за отговорите! А за нитратите още само един въпрос - ако се замрази пюрето, има ли пак опастност или много ниската температура я отстранява (опастността)?

Не съм много сигурна как влиае ниската температура върху нитратите, но дори и да оказва + влиание, то трябва да се има в предвид че пюрето ще замръзне изцяло за около 1 час, а до тогава нитратите ще са се окислили, ако не са го сторили това още в процеса на готвене. Най-добре е да се консумира веднага след приготвяне.
А за пестицидите и другите консерванти с които се обработват плодовете и зеленчуците - трябва да се накиснат поне 15 мин във вода.

# 9
  • София
  • Мнения: 2 196
Цитат на: Svetla1
Нитратите сами по себе си не са опасни. Опасни са нитритите в които те се превръщат при окисляване. За това нарязаните  зеленчуци трябва да се консумират веднага. Нитратите обикновено се концентрират в зелената част на зеленчука, за това е хубаво краставиците и тиквичките да се белят...


Не е само това. Нитратите в зеленчуците се превръщат в нитрити и при лошо съхранение- топли помещения с ниско или почти никакво съдържание на кислород. А в какви помещения се съхраняват ли и колко време е минало преди да стигнат до нас няма смисъл да коментираме.
А проблемът с нитритите е превръщането на кислород пренасящото желязо в кръвта в съединение, наречено метхемоглобин, който не може да пренася кислорода.
Освен това такова превръщане в нитрити може да се осъществи и в стомаха на бебетата поради все още ниската киселинност (още една причина да се отложи захранването).
За замразяването на заленчуци се препоръчва това да става веднага след набирането им(трудно осъществимо;)), да не престояват повече от 5 месеца и да се консумират максим. бързо след размразяване.

# 10
  • София
  • Мнения: 3 369
Ами ние малко я обърнахме темата на час по химия  Simple Smile , но да знаете след каква възраст на бебето не е опасно да се дават зеленчуци и плодове, за които има подобни съмнения - т.е. такива купени от пазара или от някой магазин?

# 11
  • София
  • Мнения: 2 196
Едни източници казват, че стомашната киселина стига макс. стойности към 4 мес, на друго място четох, че солната киселина започва да се секретира към края на седмия месец и достига макс. към 18-ия.
Не се притеснявай, все пак няма да го храниш всеки ден със спанак я;).

# 12
  • София
  • Мнения: 1 655
Аз викам да си ходим на село, да си копаме градинката и да си ядем екологично чисти зеленчуци  Confused
Не се вталявайте толкова, въпреки всичко зеленчуците са си една много полезна храна. Просто трябва да се опитваме да я консумираме в сурово състояние което е възможно.

# 13
  • София
  • Мнения: 3 369
Мреси ъгейн  Simple Smile  Не се втелясвам, просто исках да науча нещо повече за взаимодействието на зеленчуците с химията  Wink

# 14
  • Varna/Burgas
  • Мнения: 456
Mili mami.  Stuck Out Tongue  S himia ili s po-malko himia, plodove triabva da davame, spor niama polezni sa. Mai niama shansove za absoliutno chista hrana, tai che karame ia kakto si znaem, s nitratite i nitritite.  Outta Joint



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт