Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 юни 2018, 12:13 ч.

Проблем с мазе и стар собственик

 • 2 174
 • 17
 •   1
Отговори
 • Мнения: 446
 Купихме апартамент от ЧСИ, в документа ми за собственост пише, че има мазе. В кадастралната схема също има мазе. Стария собственик (който е и строител на сградата и все още живее в нея, но в друг апартамент) твърди, че е продал някой от мазетата на фирма, преди години и нямаме мазе. Коридора към част от мазетата е затрупан до горе с чанти с багаж (боклуци), за да се блокира достъпа.
 Консултирах се с адвокат, той ми каза, че мазето е неделима част от апартамента (не може да се продава отделно) и трябва да съдя стария собственик, че ми ползва мазето. Стария собственик, пък ми развява някакви преснимани нотариялни актове и ми казва, че моя документ ще изгуби в съда.
 Моля за съвет как да постъпя.

# 1
 • Мнения: 1 260
Прав е адвокатът. По закон всеки апартамент задължително върви с мазе. В нотариалният акт (постановлението за възлагане)би трябвало да е описано точно кое мазе е вашето.
Старият собственик нещо ви будалка.

# 2
 • Мнения: 1 713
Е, щом е неделима част, значи няма как да го е продал законно. Много ясно, че ще твърди как Вие ще изгубите, а той ще спечели. На търг през ЧСИ, с описано мазе и кадастрална схема - значи имате, там не се пише и продава наизуст. Или е правил някакви незаконни продажби стария собственик, или лъже и иска да ползва чуждо мазе.

Общите части са общи - не може с натрупани боклуци да блокира достъпа. Отделно, това е против всякакви правила за противопожарна безопасност. Ако възникне пожар точно в това мазе, как ще минат пожарникарите? Подайте един сигнал и в пожарната.

# 3
 • Мнения: 446
 Благодаря! Чудех се дали да извикам полиция или пожарна за боклука.

# 4
 • Мнения: 1 713
Пожарна, пожарна. Аз обмислям как най-безболезнено да сигнализирам, за да дадат предписание на съседите. Те не са затворили коридорите, обаче има струпани вещи в общите части и при пожар ще горят и ще пречат.

# 5
 • Мнения: 7 202
Но пожарната идва ли да мести предмети от мази и площадки?  Shocked

# 6
 • Мнения: 1 713
Хм, едва ли. По-скоро мисля, че дават предписание. Това е евакуационен изход и трябва да има широко място за излизане. Ако е мазе - там също не би трябвало да се складират лесно запалими неща (стари телевизори и дрехи например).

# 7
 • София
 • Мнения: 1 244
Пожарната дава предписание.Ако не го изпълните после ще ви глоби.

# 8
 • Мнения: 347
Предполагам,че сте сте подали декларация за придобиване на имот.И плащате данък за жилището и по НА мазе.Имахме случай в блока за спорно мазе.Собствениците с НА направиха запитване кой е собственика на въпросното мазе в общината..Заведоха дело и си взеха мазето.Убедена съм ,че ЧСИ е прав.,Май съседа е нагъл и лъже.

# 9
 • Мнения: 446
Разбира се, всички данъци сме платили. И мен ме съмнява, не може в кадастъра да не е отразено, ако има някаква промяна в собствеността на мазето ?

# 10
 • Мнения: 347
Разбира се, всички данъци сме платили. И мен ме съмнява, не може в кадастъра да не е отразено, ако има някаква промяна в собствеността на мазето ?

Направете запитване в общината.В нашия блок един съсед си беше харесал въпросното мазе и си го е ползвал дълги години.Дойдоха нови собственици и той реши,че  новите са неориентирани и си мислеше,че с висок тон ще може да ги заблуди,като им показва някакви стари скици и разпределения на номера на апартаменти.Нооо,не позна.Новите подадоха писмено запитване до общината с входящ номер в деловодството.Получиха отговор и май заведоха дело.Стана бързо.Е ,не е по най приятния начин.
Как мислиш,че ще реагира вашия съсед,ако му кажете,че ще поискате информация от общината и че ще се отнесете към съда за решаване на спора?

# 11
 • Мнения: 446
 Аз му казах по най-нормален начин, че съм си изкарала кадастрална схема с моето име, пише прилежащи части „западно мазе”. Нямаше резултат, за това му казах, че ще трябва да решим въпроса в съда, той каза „съди се с фирмата, на която съм ги продал” Thinking
 Дали блъфира, или наистина са продадени в общината ще ми кажат така ли, не в кадастъра?
 

# 12
 • Мнения: 347
Вие купувате имота от ЧСИ.Не трябва ли ,той да  ви въведе във владеене на имота?Този собственик хитрува,като е продал мазето два пъти,според мен.Знаете ли,коя е фирмата?Собственика ,май лъже.ЧСИ да ви върне парите за мазето.Дано се включи  в темата ,запознат и даде точна насока на действията ви.Пожелавам ви,бързо да си разрешите ситуацията.  bouquet

# 13
 • Мнения: 446
 Въведе ни в имота, но като стана време за мазето видяха натрупаните боклуци и казаха, че няма как и си тръгнаха. Сега го отчитам като огромна грешка, не трябваше да ги оставям да си тръгнат, но в тогава си помислих, хайде да ги оставим сега хората намира, изнесли са багажа си от апартамента, ще си го махнат, а ние ще си сменим сами ключалката на мазето. Да, ама не Confused

# 14
 • Мнения: 4 747
Голяма грешка сте направили - и нас би въвеждаха, но в протокола изрично писахме за мазето - че ЧСИ имат несвършена работа- и че трябва да си я до свършат , като се осигури схема на мазетата от общината!!! И познай какво стана- проблемация, естествено. Старият собственик никога никога не бил ползвал мазето и не знае кое конкретно е неговото. А пък домоуправителят ни показа помещението - единственото - с чисто нова блиндирана врата. Тъй че не знам - има нещо гнило при вас , оня обаче не го е продал.

Ако продължавате да имате проблеми - се обърнете отново към чси и кажете че старият се е самонастанил отново в мазето като е блокирал входа. Няма да ви вземат отново пари а него ще го глобят

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт