Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
 • Мнения: 81
Исках да уточня, че тук издръжката не е пряко обвързана с развода. При развод, съдът просто разделя законно двама съпрузи, а издръжката, имотните и парични отношения се разглеждат от други институции, освен ако няма дълбоко и непоправимо неразбирателство между съпрузите. Ако има, те се разглеждат от съда, но пак съвсем отделно от развода. Доколкото знам в БГ е много различно - развод, издръжки, имотни отношения се разглеждат на едно. Не знам дали би се развел с мен в БГ, без дори да разбера, при положение, че тук има наложена издръжка? Дали има такъв вариант...?

# 16
 • Пловдив
 • Мнения: 5 321
В България развод без издръжка (ако има деца под 18) не може, обратното може. Може с брак без развод, може между неженени родители. Както вероятно почти навсякъде.
Имотните отношения не се разглеждат заедно с развода, освен ако съпрузите не се споразумеят за тях (било при развод по взаимно съгласие, или просто при развод по исков ред може да решат да се споразумеят). Не се ли, съдът по развода не разглежда този въпрос. Произнася се само за полването на семейното жилище, ако е поискано или ако има деца под 18, нищо друго имотно.

Цитат
Не знам дали би се развел с мен в БГ, без дори да разбера, при положение, че тук има наложена издръжка? Дали има такъв вариант...?
Има. Най-общо казано, ако е достатъчно недобросъвестен да го направи и ако на адреса ти по регистрация в България няма кой да получи съобщенията до теб и да те уведоми. В този случай се назначава т.нар. особен представител ("служебен" адвокат) и делото си върви без теб.

----

Салсиша, знам за наказателната отговорност за неплащане и го писах по-горе. Това не влияе на вида на вземането и на режима на събирането му.

Последна редакция: нд, 10 юни 2018, 11:06 от Магдена

# 17
 • Мнения: 5 394
По време на развода обаче се решава въпроса за семейното жилище, ако има такова - задължително.

# 18
 • Пловдив
 • Мнения: 5 321
Така е, тъкмо го допълних и аз. Ако може да се смята за имотен въпрос, но да речем, че е такъв.

# 19
 • Мнения: 5 604
Мисля, че се дракате напълно излишно.

Авторке, Струва ми се, че БНД те е надхитрил и няма какво да направиш. Ако си дойде в Бг ще бъде отново длъжен да изплаща издръжка на детето ви, но вече според българската си заплата, тоест нещо нищожно. Не можеш по никакъв начин да го принудиш нито да остане там, където сте вие с детето, нито да плаща според стандарта на държавата, където живее детето му. Издръжката е според доходите му, а доходите тук са ниски. Не е изключено известно време да не работи изобщо и да живее от спестявания. Не знам в такъв случай какво е длъжен да плаща и дали изобщо нещо ще плаща. В Бг е куче влачи, диря няма.
Най-добре се стегни и мисли как да се оправяш сама с доходите си, бащата го забрави. До пълнолетие на детето има само 2 години. После и да се върне или да отиде в друга държава от ЕС, все тая за вас. Свикни с мисълта, че ти предстои да се справяш сама и не си губи времето да гониш Михаля. Нужните ви пари ще трябва да осигуряваш сама. Желая ти късмет!

# 20
 • Пловдив
 • Мнения: 5 321
Кой се драка? Grinning

# 21
 • Мнения: 5 604
Препирате се горе за някакви имотни въпроси.
А на авторката трябва да се отговори на основния въпрос така: ако БНД наистина се прибере в Бг за нея е все едно кога и дали ще се разведе и къде ще бъде оформен развода. Дори да успее да се разведе там, където е и по негова вина, пак ще получава нищожна издръжка за детето, защото бащата няма да има тези доходи, които е имал в държавата, където са. Вероятно това го е накарало да се замисли за връщане, да я изиграе и след 2 години може да поеме накъдето си иска. А междувременно той може да получи развод в Бг на основание, че живеят разделени.

# 22
 • Буркина Фасо
 • Мнения: 2 234
... Ако си дойде в Бг ще бъде отново длъжен да изплаща издръжка на детето ви, но вече според българската си заплата, тоест нещо нищожно.
издръжката вече е определена доколкото схванах. така , че той трябва да плаща определената вече такава. ако тепърва предстоеше да се определя издръжка в БГ тогава може би тя щеше да е съобразена с българската действителност.  но не е така.

# 23
 • Мнения: 5 604
... Ако си дойде в Бг ще бъде отново длъжен да изплаща издръжка на детето ви, но вече според българската си заплата, тоест нещо нищожно.
издръжката вече е определена доколкото схванах. така , че той трябва да плаща определената вече такава. ако тепърва предстоеше да се определя издръжка в БГ тогава може би тя щеше да е съобразена с българската действителност.  но не е така.
Не, помисли пак. Издръжка се определя според доходите и се променя според тях. Той може да получава по-малка заплата в Бг, отколкото му е определено да плаща там реално. Тогава как ще стане? Ами, издръжката ще бъде променена и определена според дохода му в Бг. Никой не може да бъде закрепостен някъде, защото му е определена някаква издръжка. Свободното придвижване не е само актив, понякога и пасив.

# 24
 • Мнения: 81
Здравей Ън, смяташ, че той може да се разведе с мен в Бг на основание, че сме разделени, без никой да ме пита аз какво мисля?

# 25
 • Мнения: 5 394
Да, може

# 26
 • Мнения: 81
Здравей Bianka, но това ми звучи доста нелепо. Съдът в бг ще го разведе с мен, само защото аз живея в чужбина ? Ами, моите права? Това означава ли развод по исков ред и респективно вадене на кирливи ризи или бъркам? Много чета и се интервсувам, но все пак опитът си е опит!?

# 27
 • Мнения: 5 394
Ако не се явиш на 2-3 дела, никой няма да разследва къде си. Истина е, нека адвокат ти го каже, аз не съм.

При взаимно съгласие няма никакви кирливи ризи.

# 28
 • Пловдив
 • Мнения: 5 321
По исков ред също не значи непременно кирливи ризи. Да те питат и да се съобразят с това, което им кажеш, са две големи разлики, както е казал Остап Бендер ли беше. Съдът е длъжен да ти даде възможност за отговор на исковата молба и сочене на доказателства, но това не значи, че ако ти не искаш развод, такъв няма да има, напротив. Това, че живееш в чужбина, не е причина за развод само по себе си, но това, че сте трайно разделени без признаци за бъдещо събиране, е такава причина. А ако те няма на адреса ти по регистрация и мъжът ти каже, че не знае къде си, съдът няма откъде да разбере къде си наистина и няма да те издирва по света и у нас, нали разбираш. Щото има и съпрузи - не говоря за вас, но има, които зачезват трайно и без следа, и техните половинки не е нормално да ги държат женени навеки.

# 29
 • Мнения: 81
Ами, евентуално, ако той подаде молба до съда в БГ(по исков ред, защото по взимно съгласие, няма как), а аз подам молба тук ( при все че има и дължима издръжка тук) тогава?

Общи условия

Активация на акаунт