Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 юни 2018, 00:54 ч.

Брат може ли да кръсти брат си

 • 4 988
 • 57
 •   1
Отговори
 • Мнения: 9
Здравейте.Искам да ви попитам две неща....
1.Може ли по-големия брат да кръсти по-малкия?
2.Кога кръстниците на детето могат да си поканят и те някой гост т.е. само на сватбата ли имат право или и на кръщенето?
Благодаря предварително за отговорите

# 1
 • Мнения: 1 583
А кой забранява на кръстниците да канят гости?

# 2
 • Sofia
 • Мнения: 14 586

1. Попитай свещеник.
2. Кога имат право да си канят гост? Когато организират събитие и го платят.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 8 991
Кръстникът трябва да е над 14 год, да е кръстен и да не е родител. Други ограничения няма. А дали кръстниците могат да си канят гости зависи изцяло от родителите, т.е. от организаторите на мероприятието. Няма правила.

# 4
 • Мнения: 3 194
За възрастта - не е така, Наскоро единия ми син кръсти друго близко дете по изрично искане на родителите, "ако той не може/не иска да стане кръстник, няма да го кръщаваме!". Тогава беше на 12,5 години... Бяха питали свещеника, искаха само кръщелното на сина ми! За ограниченията в роднинските връзки при кръщаване (както и за венчаване и кумуване) имаше нещо на сайта на Българска Православна Църква, но не го откривам сега... питайте си директно в църквата.
А за каненето на гости - ами това си е лични отношения с кръстник/кум Thinking

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 8 991
Така пише в официалните правила на БПЦ. А че някои свещеници си позволяват своеволия, това е ясно.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 237
1. Може.
2. Както се разберат с организаторите. Няма забрана да си канят гости, стига да е съгласувано с този, който плаща.

# 7
 • Мнения: 9
Благодаря ви за отговорите.Колкото до втория ми въпрос те казват,че искат,но без те да си платят куверта на поканените ,а да го платим ние със съпруга ми.Някой му бил казал,че имало "гости на кръстниците" или нещо такова и за това ми стана интересно,защото го чувам за пръв път,а и честно казано много се ядосах.

# 8
 • София
 • Мнения: 1 237
Ако са техни близки, на чието присъствие много държат, бих ги приела с удоволствие. Все пак, предполага се, че хората ще направят немалко разходи за кръщенето.
Ние сме били няколко пъти кумове и по няколко пъти кръстници. Никога не сме си водили свои гости, дори на едната сватба не взехме и децата ни, понеже беше в тесен кръг и хората бяха притеснени финансово.
Всичко зависи от взаимното разбирателство. Не бих поканила за кръстници хора, които не са ми достатъчно близки, че да не можем да изчистим тези въпроси помежду си и без ядосване и сръдни.

# 9
 • Мнения: 1 703
Не бих поканила за кръстници хора, които не са ми достатъчно близки, че да не можем да изчистим тези въпроси помежду си и без ядосване и сръдни.

Според мен авторката се колебае да ги кани (вероятно поради изискването да си викнат гости на чужда сметка) и поради тази причина търси алтернатива, при която по-голямото дете да кръсти по-малкото.
Аз също не съм чувала за такова нещо като "гости на кума/кръстника". На мнение съм, че всичко зависи от финансовите измерения, броят на гостите и отношенията.

# 10
 • Мнения: 1 449
Аз пък такива халници не бих избрала за кръстници на детето си. Ми да направят и те едно тържество за това, че са станали кръстници, да си поканят гости и да си платят.....егати селските мурафети.

# 11
 • Мнения: 9
Тъпото е,че те не говорят с мен,а с мъжа ми и от там се получават караници между нас двамата, защото той иска да поканим доведената дъщеря на брат му,която е семейна с деца,което мен ме товари допълнително и на никой не му пука,че после аз ще връщам всичките пари.Още повече те не уважават по-голямото ми дете,което ми е от друга връзка.....трябва ли аз да уважа техните искания?

# 12
 • София
 • Мнения: 1 237
Правилно ли разбирам, че братът на мъжа ти е предвиден за кръстник, а ти не искаш доведената му дъщеря (това, че е семейна, не е от значение) да присъства? Отделно явно те не искат детето ти на техни тържества, въпреки идентичната ситуация? В този случай проблемите са много по-сериозни. Дъщерята е племенница, независимо дали е доведена или не. Същото важи и за братът/сестрата на кръщелника, независимо дали е доведен или не. Или цялото семейство ще се събере, или от началото казвате, че ще присъстват само кръщелника, кръстникът и евентуално майката и бащата. И това говорене с единия, а не и с двамата, е изключително грозно. Преди да организирате кръщене - най-добре е ти и мъжът ти да се уточните каква визия имате по въпроса "що е то семейство" и кои са неговите членове. Ти също се замисли дали неприемането на твоето дете от другите роднини не е отговор на твоето неприемане на другото доведено дете в семейството. Не коментирам, че термините "доверени", "заварени", "природени" и т.н. ми звучат грозно за хора, които са избрали да са едно семейство.

# 13
 • Мнения: 1 449
А добре де, щом нямате финансова възможност и ще трябва после да връщате пари, защо е нужно толкова разточително тържество, не може ли в тесен кръг?

# 14
 • Мнения: 3 194
Чакай малко: питанията бяха "1.Може ли по-големия брат да кръсти по-малкия?" - оказва се, че се пита за по-големия брат на бащата на кръщелника...
"2.Кога кръстниците на детето могат да си поканят и те някой гост т.е. само на сватбата ли имат право или и на кръщенето? "
А всъщност питането е "в голямото ни семейство със заварени и доведени деца, дали "братовчедката" (с деца вече) има работа на кръщенето на бебето?" А това си е ваша семейна работа доколко сте близки с чичото на бебето и с жена му... и колко с дъщеря му... и дали кръщенето няма да е само "кръщенка" + малка почерпка вкъщи или ще е 50 човека на маса в ресторант.
Та какво всъщност питаш: Може ли да откажете на чичото на бебето, кръстник, да си покани дъщерята (заварена, но какво значение има ако за него си е дъщеря?!?), т.е. вие да откажете да поканите братовчедката на кръщелника?
Можете! Ваша си работа да си оцените кои роднини са роднини и кои за вас са "навлеци", но не очаквайте и вашето "доведено" дете да се приема от тях по-добре отколкото тяхното също "доведено"...
Просто след кръщенето почерпете всички поканени в църквата с питка с мед и се приберете вкъщи само с кръстника баба и дядо... и толкова!
ПП: Как да говорят с теб, ти си с малко бебе вкъщи и си на стриктен бебешки график... ако ти досаждаха с такива теми щеше от това да се жалваш... Разбират се двамата братя, лошо ли е че си говорят?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт