По-малко време в кухнята, повече на плажа със Захира

  • 19 434
  • 169
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 2 862
                                      Сладко от Череши
Необходими Съставки
захар 1 кг
вода 750 гр
лимонена киселина 1 к.л
ванилия

                                                            Начин на приготвяне
Черешите се измиват добре и се изваждат със специална за това  машинка или с игла.
Във водата се сипва захарта и сиропа се вари до кат се сгъстяване.Изважда се от огъня и се слага плодът.Оставя се плодът да поема от сиропа.След това връщаме отново на огъня. Варим до сгъстяване на  сиропа .
5 минути преди да свалим от огъня добавяме лимонената киселина .Ванилия слагаме в последния момент .
Сипваме в бурканчета и затваряме докато са горещи .Обръщаме  с капачката на долу,за да се получи вакум .

# 121
  • Мнения: 15
Благодарим на всички за страхотните рецепти! Надяваме се да са полезни за всички участници Simple Smile
Ние можем да добавим към тях само едно – ако за направата им използвате желираща захар "Захира", ще стават много по-бързо.

Очакваме още рецепти от вас! Публикувайте ги в темата и може да спечелите кошница с цялата гама продукти на “Захира”!

# 122
  • Мнения: 4 097
Сладко от череши:

2 кг череши
1 кг. захар
Ванилия (по желание)

Изчиствам черешите от костилките, поставям в подходяща тенджера и посипвам със захарта. Оставям да престоят няколко часа, за да пуснат черешите сок. Слагам на котлона и варя до сгъстяване на сиропа на слаб огън. Наливам в сухи и затоплени бурканчета.

# 123
  • Мнения: 138
сладко от портокалови кори

Необходими Съставки
кори - от 4 бр. портокали
захар - 1 кг.
вода - 2 ч.
винена киселина - 1 ч. л.

Измитите и обелени кори от портокалите се нарязват на ивици и се нанизват на конец във вид на охлювчета. Изваряват се в 4 води, за да поомекнат и изпуснат горчивината си, след това се изплакват и отцеждат.

Захарта се сварява с водата на гъст сироп. Прибавят се охлювчета в сиропа и варете до желаната гъстота. Малко преди свалянето от огъня се прибавя винената киселина.

Сладкото се разсипва в бурканчета горещо, затварят се и се обръщат. По желание се стерилизират за кратко.

# 124
  • София, България
  • Мнения: 5 593
Това е рецептата за любимото ми сладко от рози.

1. Необходими съставки:
    цвят роза - 150 грама
    захар - 1 кг
    вода - 500 мл
    лимонтузу - 1 1/2 ч.л.

2. Начин на приготвяне
Цветовете от роза трябва добре да се почистят от тичинките и жълтата част на венчелистчетата.
Пригответе рядък сироп от захарта и водата, към който, когато започне да се сгъстява, добавете розовия цвят, лимонената киселина, разредена с малко хладка вода.
Варете сладкото около 5-6 минути и го свалете от котлона.
Докато е още горещо го разлейте в бурканчета и ги затворете, след което ги приберете на тъмно място.

Става невероятно ароматно, с дъх на лято.

# 125
  • Мнения: 6 012
Любимото ми сладко е от малини. Ето и рецептата:

Необходими продукти:

2 кг малини, почистени и измити
1 кг желираща захар (Захира)
1/2 ч.л. лимонена киселина (по 1/2 ч.л. на 1 кг захар)

Начин на приготвяне:

Измиваме и подсушаваме бурканчетата за сладкото.
Почистваме и измиваме малините и отцеждаме през гевгир.
Оставяме в хладилника чинийка за проверка гъстотата на сладкото
Изсипваме малините в широк съд и оставяме да покъкрят на слаб огън, докато си пуснат сок - около 5-6 минути.
Добавяме захарта, като разбъркваме, докато напълно се разтопи - около 4-5 минути.
Превключваме на средно-силен огън и оставяме сладкото да поври 10-ина минути, или докато капка, изсипана върху охладената чинийка, не се разтича и стои гелообразно.
Добавяме лимонената киселина, разбъркваме и оставяме да покъкри още минута - две.
Отстраняваме, леко разтърсваме съда, за да се събере пяната в средата и отстраняваме насъбраната пяна със суха решетъчна лъжица.
Разсипваме сладкото в сухите бурканчета, затваряме и обръщаме с главата надолу, за да се запечатат.

Да ви е сладко! Heart Eyes

# 126
  • Мнения: 130
Сладко от круши и сливи


круши узрели - 400 г
сливи - 400 г
захар кристална - 500 г
вода - 1 ч.ч.
лимонена киселина - 1 к.л.
3-4 бурканчета , измити и подсушени

Измиваме крушите, почистваме семената , разполовяваме сливите и почистваме костилките.  Нарязваме почистените плодове на малки парченца или ги настъргваме на едро ренде. Слагаме в тенджерка плодовете, заливаме с 1 ч.ч. вода, 500 г захар и варим докато омекнат. Когато плодовете са напълно сварени и имат малко течност, ръсваме лимонена киселина и дръпваме от котлона, или варим още до предпочитана гъстота . Горещото сладко сипваме в  сухи , затоплени ,бурканчета. Затваряме с капачки и обръщаме върху капачкате

# 127
  • Плевен
  • Мнения: 599
Любимото ми сладко е смес от приблизително 600 гр ягоди и по около 200 гр череши и вишни. Към почистените и измити плодове добавям 500 гр захар и едно пакетче гел фикс и варя според указанията на опаковката. Ароматизирам със стрък прясна мента. Наливам горещо в подсушени бурканчета.

# 128
  • Мнения: 608
Сладко от рози
Продукти:( от посочените продукти се получава 200 гр.сладко)
100 г розови листенца от маслодайна роза
150 г захар
300 мл вода
Листенцата се измиват внимателно  и се подсушават. Към тях се добавя захарта и се претриват с нея. Оставят се за 2 часа.Листенцата със захарта и водата се смесват в тенджера. Загряват се на умерен огън и се варят около 20 минути или докато образувалият се сироп се сгъсти.

# 129
  • Мнения: 817
Обожавам сладко от дюли-Необходими Съставки

    дюли - 1 кг
    захар - 800 г
    вода - 800 мл
    индрише - листенца по желание
    лимонена киселина - 1/4 ч.л. разтворена в няколко капки вода

* мерки и количества
Начин на приготвяне

Дюлите се почистват, обелват и се поставят в блендер . Пуска се блендера на принципа стоп и старт за по 2-3 секунди, за да станат на парченца, но не и на пюре.

Захарта се сипва във водата. Щом водата заври се изсипват дюлите. Оставят се на бавен огън да се варят и от време на време се разбъркват.

След като е достигната необходимата гъстота на сладкото, се излива лимонената киселина, разбърква се и се сваля от огъня.

Оставя се да почине за 5-10 минути и се налива в горещи бурканчета. Обръщат се, за да се вакуумират капачките.

# 130
  • Мнения: 828
Вкъщи обожаваме сладко от ягоди и череши. От както имаме хлебопекарна (6г.) правим сладко в нея- рецептата е:

Измийте и почистете ягодите, нарежете на парчета или пригответе на пюре 900 гр.
2:1 желатинова захар 500 гр.
Лимонов сок 1 с.л.
 Simple Smile Много лесно и вкусно. Пускам на програма "Мармалад" Simple Smile След като приключи програмата изсипваме в бурканчета.

                      

                      

                        
                        

# 131
  • Мнения: 423
Конфитюр от праскови с кафява захар и ванилия

800 гр праскови
150 мл сок от портокал (100 %)
1 пакетче  ванилия
350 гр. захар
1 пакетче гел фикс 3:1
1/2пакетче лимонена киселина
Прасковите белим, нарязваме на ситно и отмерваме 800 гр. Смесваме ги със портокаловия сок и ванилията. Изсипваме сместа в тенджера с високи стени. Смесваме отделно захарта с фикса и разбъркваме добре. Добавяме в тенджерата и завираме на силен огън, като бъркаме непрекъснато. Оставяме да ври около 5 минути, отпенваме, добявяме лимонената киселина, варим още 5 мин.,наливаме в буркани, обръщаме ги с дъното нагоре и го оставяме да изстинат.

# 132
  • Мнения: 429
Това е рецептата за любимото ми сладко от зелени смокини. Много трудоемко, но и вкусно.

Необходими продукти

    130 бр. зелени смокини в млечна зрялост
    2 кг захар
    10 г лимонтозу
   

Начин на приготвяне
Работи се с  ръкавици, защото може да сте алергични към сока, който пускат смокините.
Подрязват се чисто дръжчиците и се дупчат смокините на две места с вилица. Варят се 4-5 пъти за по 5 минути. След всяко варене се охлаждат със студена вода и се изстискват внимателно до пълно сплескване, но да не се разкъсат.
Сваряваме гъст сироп от захарта и 600-700 мл вода. Изсипвате смокините в сиропа. Те ще се надуят и придобият първоначалната си форма, както и когато ги варите. Когато това стане, проверявате гъстотата на сиропа на суха порцеланова чинийка, че после малко се отпускат. Ако е добре, спирате нагряването и слагате лимонтозуто. Сладкото веднага се насипва в бурканчета - първо смокините, после се долива сиропа. Добре приготвеното сладко има светлозелен прозрачен.

# 133
  • Мнения: 394
3кг. череши
2кг. захар
1ч.л. лимонена киселина
Вадя костилките, посипвам отгоре захар и оставям около 12часа. Варя на умерен огън до сгъстяване. Слагам киселината и варенето е приключило.Разпределям в малки бурканчета. Варя ги около 2-3 мин. след кипване на водата.

# 134
  • София
  • Мнения: 1 675
Сладко от тиквички
 
1 кг тиквички (по-дребни и тънки)
1 кг захар
1 ч.л. лимонтозу
1 пакетче "степче" портокал

Тиквичките нарязвам на малки кубчета и заливам със захарта. Варя всичко до готовност. Горещото сладко изсипвам в бурканчета и обръщам с капачките надолу, за да се херметизират.

Общи условия

Активация на акаунт