Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 юни 2018, 21:25 ч.

Нагъл домоуправител

 • 3 797
 • 44
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 331
Здравейте! Пиша тази тема с надежда за съвет, как да се разправяме с нагъл домоуправител. Накратко: Родителите ми живеят в общинско жилище, като според наредбите на общината са длъжни да плащат всичко, което домоуправителят на входа им нареди - независимо дали ремонтът/поддръжката на съоръженията струва толкова. Съответният домоуправител е на 70 + години. Събира непрекъснато пари, които потъват в небитието. За разходите по входа лепи някакви листи, с написани на ръка разходи, но фактури, естествено - липсват. Преди около 2 седмици във входа имаше умишлен палеж, който нанесе материални щети на 2-3 етажа, говоря материални щети - обгорени стени, изгорена дограма и парапети. Към момента, съответният домоуправител е дал (уж) от общите пари на входа 1600 лв., които са били изхарчени за: заплащане на електротехници (към 200 лв.) и 620 лв. на двама младежи, които чистили с пароструйка стените, това за 1 ден, което означава, че надникът им е около 310 лв. на ден. Останалите 800 лв., така и не разбрахме къде са отишли. Фактури няма, няма и да има. Сега, искала да съберат от всеки апартамент по 50 лв., както и всеки месец за неопределен срок по 20 лв. Т.е. във входа са 36 апартамента, по 50 лв. са 1800 лв., а след това всеки месец по 20 лв. за около година.. демек, супер много пари, за да се сложи дограма на 2 етажа. Обяснявам всичко това, защото давам нагледен пример за парите, които домоуправителят събира, без да се отчита на абсолютно никой. Сериозният проблем е, че тъпаците във входа, за да не ги помислят за безпарични дават пари и не казват гък, а тези, които са на общински жилища са с вързани ръце и ги е страх да кажат нещо, защото бабата веднага праща писмо до кметството, в което клевети хората и се започват проверки и заплахи, че ще ги гонят от жилищата им, ако не платят рекета.
Моля Ви, дайте съвет какво може да се направи в тазис ситуация, има ли някой орган, който можем да сезираме, може ли да пуснем оплакване в местното кметство, че не искаме да плащаме пари за ремонти, които не се отчитат? На събранията ходят по 5 човека - все хора на тази баба и естествено гласуванията са в нейна полза. Въобще, положението е нетърпимо, а рекетът ненормален. На майка ми казала, че щяла да даде тетрадката (там където събира и описва парите от входа), когато умряла. И, няма да се изненадам ако е така. Много е тегаво положението,  а тези от входа, както казах - са рядко тъпи и сноби, явно.

# 1
 • Varna
 • Мнения: 14 035
Като начало започнете да ходите на събрания и гласувайте за какво ще се събират пари. Иначе жалба в общината и ревизия на касата. Peace

# 2
 • Мнения: 945
Да и вземат властта.Очевадно е как се краде.Да кажат че ще я съдят.

# 3
 • Мнения: 1 331
Като начало започнете да ходите на събрания и гласувайте за какво ще се събират пари. Иначе жалба в общината и ревизия на касата. Peace

Нашите ходят, майка ми вдигна скандал, искаше разписки за изхарчените пари и каза, че няма да плаща, докато не види фактура. След една седмица от кметството цъфнаха с жалба от съответната баба и й заявиха, че ако не плаща ще ги изгонят от жилището. Така било по уредба на общината. Когато отидат на събранията, които задължително са в 17.00 часа (демек само бабите да присъстват, както и още 2-3-ма от входа, които крадат с домоуправителката, под формата на някакви ремонти, които извършват), всичките 5-ма гласуват под строй. Майка ми ходи да говори с живущите - уж, всички са супер възмутени пред нея, но когато тя повдигне въпроса пред тях, онези мълчат. Отдавам го на това, че ги е срам, за да не ги помислят съседите за бедни и един вид демонстрират, че са над това да дават по 20-30-100 лева месечно, за историите на бабата. Е, окей ама нито фактури има, нито нещо насреща. Аз, затова мисля за някакъв вариант, касаещ намеса на община - дали е възможно и най-вече как да й се отнеме "властта". Ще Ви дам пример: За последните 5 години са събрани 12000 лв., от тях няма й помен. В някаква тетрадка пише за разходите на входа, но няма и 1 касов бон. И това е, което тя официално води в тетрадката си, а никой не знае, дали са толкова парите, понеже всеки месец се събират непрекъснато пари. Това си е изнудване в 21 век, упражняван от баба.

# 4
 • Мнения: 2 124
Тази баба домоуправител ли е или касиер или и двете едновременно?
Защо не помислите за професионален домоуправител?
Дали пък да не я заплашите с икономическа полиция?

# 5
 • София
 • Мнения: 11 070
Съберете се и ѝ направете ревизия, за което няма фактура или касова бележка да го плаща от джоба си.Или правите общо събрание, но всички и се избира друг касиер-домоуправител, при което също се прави ревизия.Кой я е избрал, самоназначила ли се е?

# 6
 • Мнения: 1 452
На Вашите родители, като наематели, имат право да им бъдат издавани фактури от фирмите изпълнителки на ремонти и т.н във входа. След това тези фактури, заедно с протокола от решението на общото събрание на етажната собственост се представят в общината, която е собственик на жилището  и тя ги осребрява. Парите за месечен абонамент за поддръжка на асансьор, чистачка и дребни разходи по подръжка не се осребряват, но всичко останало като ремонт на общи части е за сметка на собственика. Имам познати, които живеят в общинско жилище и така процедират.

# 7
 • Мнения: 1 331
Тази баба домоуправител ли е или касиер или и двете едновременно?
Защо не помислите за професионален домоуправител?
Дали пък да не я заплашите с икономическа полиция?

Не, тази е само домоуправител, касиерката е друга баба, която й е комбина. Т.е. скачени съдове са.
На Вашите родители, като наематели, имат право да им бъдат издавани фактури от фирмите изпълнителки на ремонти и т.н във входа. След това тези фактури, заедно с протокола от решението на общото събрание на етажната собственост се представят в общината, която е собственик на жилището  и тя ги осребрява. Парите за месечен абонамент за поддръжка на асансьор, чистачка и дребни разходи по подръжка не се осребряват, но всичко останало като ремонт на общи части е за сметка на собственика. Имам познати, които живеят в общинско жилище и така процедират.

Това е добра идея, не знаех, че има такава опция. А, какво става ако няма регистрирана етажна собственост, това касае ли хората на общински жилища?

# 8
 • София
 • Мнения: 5 046
В София наемателите плащат подобренията и ремонтите в жилището и общите части. Общината не поема нищо.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 5 167
Добре, де, като им цъфне човек от общината с жалба от бабата, те не могат ли също писмено да изложат до общината защо точно "не плащат" и как действа бабата?
Нямам предвид, че общината ще се заеме да се оправя с бабата, а че не би трябвало след това да им цъфват отново с жалба и безусловни заплахи за изгонване.

----
Всеки блок е етажна собственост, няма регистрирана и нерегистрирана. Не е зле да си погледнат договора какво от разходите трябва да поемат, но сигурно в Сф е както пише Йованка.

# 10
 • Мнения: 2 124
Не ми се четеше закона, но все пак го прелистих набързо.
https://pravatami.bg/zakoni/za-upravlenie-na-etazhnata-sobstvenost
Мисля, че ще е полезно и за вас да го прочетете.
Управителят е с мандат 2 год. Вижте задълженията му, които не са никак малко.
Започнете да я питате всеки път като я срещнете дали е изпълнила това или онова задължение.
Прочетете и за отчетите, които е длъжна да прави. Контролния съвет питайте дали си върши работата.
Заплашете, че ще повикате представител на общината като собственик да присъства на Общото събрание.
Накрая заплашете, че ще сезирате икономическа полиция за самоуправство.
Тя ви тормози, започнете и вие да я тормозите, но само за неща, които касаят задълженията и. Сигурна съм, че живее в 80-те год. на миналия век и не е наясно изобщо със задълженията си по новия закон. Разпечатайте ги и и ги закачете на входната врата.

# 11
 • Мнения: 1 331
Става въпрос за Варна. Казах на майка ми за поемането на разходите от общината и тя спомена, че май наистина ги поемат те, срещу фактура, но не беше сигурна. Сега в понеделник ще звъни да пита. Идеята да разпечатаме правата ни, като собственици и наематели също е добра, а в краен случай и сигнал до ИП. По отношение на "контролният орган", ще вметна, че той е съставен от хора на съответната домоуправителка. В началото се чудехме какво е това защитаване от определени хора, докато не разбрах, че бабата им дава пари за някакви ремонти по входа. Получава се така - тя пише, че е дала 2000 лв. за ремонт на нещо си по входа. Ремонтът е извършен от 2-3-ма от живущите във входа. Реално дейностите са за не повече от 500 лв. (като материали), а останалата сума си я делят помежду си. Обикновено е боядисване, на един или два етажа, не говорим за някакви невероятни ремонти, че ако Ви снимам на какво прилича вътре ще се хванете за главата, каква мизерия е навсякъде.
Повечето от живущите във входа са.. как да го кажа - обикновени хора, които не смеят да кажат нищо, за да не им излезе лошо име или са просто свикнали да ги лъжат и не им прави впечатление. Живеят в миналия век, не си отстояват правата, абе въобще представителна извадка на средностатистическия бачкатор и домакиня. Мълчат като задници, да ме извинявате за израза. И, в един момент уж става въпрос за малки суми,( които обаче се увеличават с всеки изминал месец), а накрая излиза, че се краде за хиляди левове. Нашите вече са Персона нон грата във входа, защото само майка ми иска фактури, обвиняват я, че не е "човек" и че се заяжда с възрастна жена (домоуправителката), а те не били за 50 лв. Един вид - нека краде, нали е възрастна. Обаче, ние ще се пръснем през гърба от нерви, че непрекъснато ги рекитира и заплашва. Благодаря Ви за съветите, много се надявам да влязат в употреба - успешно.

# 12
 • Мнения: 5 629
За общината незнам, но работя в предприятие, което има имоти, които се отдават под наем и срещу фактури тези ремонти, предприятието ги поема, кое е точно юридическото основание незнам в момента, но предполагам, че е от търговския закон. Също и човека, който отговаря за тези неща, ходи по общите събрания като представител на юридическото лице собственик, а не наемателя.
Така като чета цялата верига не е май много в ред.

Вземи първо тая наредба на общината, в която пише, че трябва да плащат всичко и какво се подразбира под това всичко, едва ли има включени неща, които противоречат с други нормативни актове.
Относно общите събрания и останалите разправии, родителите не са собственици и на това основание, ако нямат пълномощно да представляват собственика по тези въпроси, нямат значение за общите събрания дори и да ги предизвикат и нещо да понаправят.
Трябва да си решат казуса с общината като наемодател. А искането на пари без документ насрещен документ винаги е оборимо.
Ами вашите, ако почнат да твърдят, че са дали, а тя лъже.
Учудващо ми е, че общината са взели отношение в казус - рекъл, казал.
Жалба може да пуснете - но не от типа не искаме да плащаме еди какво си, а очакваме че при плащанията ще получаваме съответната обсоновка защо нещо е извършено и ще получаваме съответния документ за платените пари и т.н. в този дух

# 13
 • Мнения: 2 124
О, да!
И всички пари, които дават да са срещу разписка. Ама събирачката да я пише, а не те.
Най-простото: Аз ...... на дата........ получих от......... сумата.........за.......... Подпис:
Кажете, че така искат от Общината, за да са сигурни, че сте изрядни платци. И кажете, че така е пак добре, че още не са заискали фактури и разписки, защото тогава ще стане зле.

# 14
 • Мнения: 1 452
В София наемателите плащат подобренията и ремонтите в жилището и общите части. Общината не поема нищо.

Не приказвай без да си запозната! Точно за София говоря и съм абсолютно сигурна. Ако някоя софийска община се прави на луда и нарушава законите - това е отделна тема.
Накой питаше дали етажната собственост трябва да е регистрирана, не съм абсолютно сигурно, но по-скоро не е нужно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт