Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 юни 2018, 22:31 ч.

Американски колеж - дванадесета тема

 • 47 151
 • 752
 •   1
Отговори

Анкета

 Разчитахте ли на допълнителна подготовка за приемния изпит за АК?

Опции:

* Може да изберете максимум 2 опции.

# 45
 • Мнения: 374
...
1. Какви са възможносите за спорт в университета и всеки ли може да се запише?
....

Спортовете са основно колективни. Мисля, че само тенис и тенис на мача не са.


И аз искам да задам един въпрос към родителите на настоящи колежани- има ли някой, който живее близо до Колежа?  /Споко, няма да идвам на гости.  😀/
Моля, да ми пише на лични.

# 46
 • Мнения: 3 292
Русалка, извинявам се ако съм ти се видяла рязка и груба, определено отговора не беше към теб Hands V
Попитах "вие" запознатите с обучението по немски Hands V защото се даваха едни сравнения с курсове (да, не съм наясно с лаустунг и DAF, видяла съм цитирани, объркала съм се). Да има деца, които научават повече и такива които не успяват чак толкова с езика, но не може да се сравни овладяване на език на курс и в учебен процес.
Само заради това се захванах с "езиковите обяснения", заради "Счупили езикометъра". Влязох в тона на Попеа и...
Интензивното изучаване на език в езикова гимназия (включвам АК) и на курс за мен са несравними, както и условността на серификатите... пак с моето В2 от курс, което и нищожно и категорично не покрива дори А2-В1 на сина ми от осми клас на 2АЕГ.
И не, не е необходимо само нейтив да преподава предмета на английски, част от преподавателите в Колежа българи преподават на английски, не само тук а и в летни училища към университети в US...
И категорично плюса на АК е в развитието на езикова грамотност (т.е. качество на изразяване писмено и устно и на английски и на български), но основно на аналитичността на която учат децата и разчупеното обучение (може да си физик и да участваш в мюзикъла и да взимаш уроци по солфеж).

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 17:00 от peneva_a

# 47
 • Мнения: 5 751
Да, по скалите е C2, но тъй като всички предмети е изучавал на английски владее терминологията по всички изучавани предмети, все едно е минал целия си гимназиален курс в англоговоряща държава.

Е, и? Това струва ли 30 000 евро, след като стотици деца от СМГ, НПМГ и АГ завършват без проблеми висше образование в ОК, в престижни университети, без да са дали тези 30 000 евро? За теб си струва, ок, но след като при маса деца се получава без тях, някои родители като Ел_а с право си задават въпроса дали да не спестят тези 30 000 евро за издръжка в ОК, да не говорим, че с излизането от ЕС не е ясно какво ще стане с таксите и заемите за студенти от ЕС. И Холандия е опция, разбира се, но тя е опция за хиляди деца от езикови и математически гимназии, на които CAE (дори не CPE)  им стига за целта. И учат с високи резултати, и успешно завършват. Два езика на ниво С2 означават два езика, на които детето може да учи бакалавър в чужбина на съответния език. И са съвсем постижими и в ДГ, с подходящата стратегия и с разходи под половината на таксата за АК.  Всеки си има право на мнение, аз казвам своето на база своя опит, може да е полезно за такива като Ел_а, на които таксата ще причини сериозен финансов стрес. Пък тя може да реши да си го причини, това си е нейна работа.  

Русалка, много добре си го обяснила Flowers Hibiscus Сега след езика най-вероятно ще се завърти плочата с извън академичните знания като обща култура, широк мироглед, способности за работа в екип, издържливост на стрес и т.н.  Simple Smile  - ]и се завъртя, разбира се..... Smiley Е, нямам нерви да обяснявам, че тези качества се развиват съвсем спокойно и извън АК, защото всички тези деца, които завършват в ОК, Холандия, Дания, Германия, ги притежават в една или друга степен, иначе нямаше да могат да го постигнат.

Моето мнение е, че средно взето децата от АК се справят наравно с децата от останалите добри училища в последващите степени, и това логично поставя въпроса струва ли си таксата, особено за хора, за които тя ще е финансово бреме - Sharky разбрахме, че не е от тях Simple Smile Всяко представяне е индивидуално, разбира се, а мнението ми се гради на наблюдения над съученици на сина от основното училище, деца на приятели, на роднини и т.н.  Но пак казвам, че всеки е свободен да си харчи парите за каквото намери за добре.

Русалка, извинявам се ако съм ти се видяла рязка и груба - попитах "вие" запознатите с обучението по немски Hands V защото се даваха едни сравнения с курсове (да, не съм наясно с лаустунг и DAF, видяла съм цитирани, объркала съм се).

DaF е изпит по немски като чужд език, еквивалентен  на Cambridge Certificate или по-скоро на TOEFL, и се държи от деца, които не са учили по лайстунг или DSD, и при постигнати определени резултати се приема от унитата в Германия за обучение в тях. А вече вътре в унверситета, както и Русалка е написала, никой не се интересува с какво ниво на езика си влязъл (стига да си покрил изискуемото, разбира се), интересуват се да можеш да си слушаш курсовете на немски  и да си вземаш изпитите. В Германия са много строги с това и ако не можеш да го правиш, те изхвърлят бързо и безмилостно. И моят опит е, че деца често закъсват не заради езика, а заради необходимостта да работят още от 1 курс, за да се издържат, и това им пречи на учението. Отнася се най-вече за технически и инженерни специалности, които са тежки и искат максимална концентрация. В този смисъл спестяването на една значителна сума пари като 30 000 евро може един ден да помогне на детето повече от съвършения английски от АК, дори да приемем, че е такъв. Все пак идеята на висшето образование е да се добие квалификация в някаква област, която по изключение е език (за преводачи, примерно), а най-често е друга.
И категорично плюса на АК е в развитието на езикова грамотност (т.е. качество на изразяване писмено и устно и на английски и на български), но основно на аналитичността на която учат децата и разчупеното обучение (може да си физик и да участваш в мюзикъла и да взимаш уроци по солфеж).
Пенева, без езикова грамотност не можеш да вземеш ниво С2 на изпита по английски (дали ще е Cambridge, TOEFL, IELTS, без значение) - изпитът има и писане на есе (writing module), и разговор (speaking module). За обучение в САЩ в добрите университети се иска TOEFL с определени мин. резултати - общ и на всеки модул - това само за езика. И тези резултати са напълно постижими за дете с ниво CPE, извън АК. Вече стипендиите се раздават по други критерии,  езикът е само необходимо, без да е достатъчно условие, и ти добре го знаеш това - SAT, извънкласни дейности, volunteering и прочие.  Това за САЩ, за Европа е по-различно, защото обучението на мноог места е безплатно, но и стипендии на практика няма или са много ограничени.

Пенева, не знам за кой път го казвам - не е нужно да си в АК, за да добиеш умения за аналитично мислене и да си математик, който свири на пиано и е шампион по айкидо (примерно). Имам достатъчно примери около себе си за това. Пък кой както иска, така постъпва.

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 17:15 от Poppea

# 48
 • Мнения: 1 607
Къде изчезна ЧС? Липсва ми? Не може само за немската в темата за АК да се пише, а за СМГ да се мълчи Simple SmileYum

Май Ежко ви беше направил цели две теми :beer

Тези спорове са тотално излишни.

Сменям темата и се опитвам да напиша нещо полезно по нея.
Например:
В АК алъмнитата са изключително задружни.
Бях споменала на дъщеря ми, че алъмни няколко випуска по-голямо от нея е в града й за година. каза да мукажа да й пише, ако има нужда от нещо или просто от гид.

Друго алъмни организира пак там мероприятие. Другите учили в АК отиват, гледат да съдействат.

Когато кандидатстваше за уни, писа на няколко алъмнита за мнения за унитата , в които учеха. Всички й съдействаха с инфо

Poppea,

Не вади от контекста моля. Няма значение колко ти е струвало образованието, ако накрая има защо. Всеки цени това "защо" по различен начин. И няма как да се сравняват круши и ябълки. За едни крушата е по-вкусна, за други ябълката: по вкус и цвет товарищей нет

# 49
 • София
 • Мнения: 9 565
...
1. Какви са възможносите за спорт в университета и всеки ли може да се запише?
....

Спортовете са основно колективни. Мисля, че само тенис и тенис на мача не са.


И аз искам да задам един въпрос към родителите на настоящи колежани- има ли някой, който живее близо до Колежа?  /Споко, няма да идвам на гости.  😀/
Моля, да ми пише на лични.
Аз, непосредствено над околовръстното. Може би има живущи из блоковете на Младост 2, но не знам кои са.

# 50
 • Мнения: 1 784
Кратка илюстрация, на разликата да учиш английски по курсове и в АК. Цитирам коментар на учител в САЩ, преподаващ English500 курс на завършило АК "дете" (курсът е за нейтив спикъри с интереси и способности по английска литература):
"...control of the language is quite mature. I used the last essay as a model for the class to emulate, as they were planning how to organize an argument, and I am sure that it helped three students in particular,
who wrote their best essays on the final exam."
Не смятам това за постижимо с курсове, имайки предвид нивото на учебното заведение в случая. А подобни отзиви са по-скоро правило за завършилите АК.
Как се оценява във финикийски знаци тази разлика? Ами ако работиш с клиенти от CxO ниво, фините нива на изказ и аргументация са повече от задължителни. И съответно - високо оценени монетарно. За работа в бекофиса няма големи изисквания, но и заплатата е друга.

Има още нещо: Навремето (80-те години) в България имаше много училища, които даваха много високо ниво на подготовка и отлични знания. Но само някои даваха и свой собствен културен отпечатък, който отличаваше завършилите тези училища от останалата маса. Имам предвид НГДЕК, Френската гимназия и НПМГ.
В момента такова училище по мои впечатление е само АК. Дали това е важно? Зависи. Някои предпочитат сръбската скара пред френски ресторант с три звезди на Мишлен, считайки го за снобария...

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 17:35 от Ezhko

# 51
 • Мнения: 3 292
Poppea,
Хм, пак ще кажа, всичко е до човек, но има неща които категорично се учат в точно тази възраст 15-19 години... Аз не съм казала, че АК е панацеята и единственото "благо", само сравнявах скока в социалните и академични умения на едно ми дете в АК и липсата на такъв на другото в езикова гимназия. Не можем да сравняваме ябълки и череши и да правим генерални изводи.
Не съм казала, че в езикова гимназия не може да се научи езика, може разбира се (и в ПМГ може в интензивно изучаване), достатъчно за да учиш нататък на този език, но... начина на преподаване в АК дава друга база за ползването му. Ако искаш ме разбирай и както искаш ме разбирай! Аз сравнявам (за себе си) две деца, учещи в АК и ЕГ и мога да сравня стила и начина на преподаване и кой на какъв начин на представяне на знанията си научава. Ти сравняваш твоето дете учило в ЕГ с други деца, не толкова близко познати ти като твоето си, по преразказ на очевидци...

Laughing Повярвай ми, малкия ми син може да вземе (дотук) всеки изпит с посредствена (според мен) езикова грамотност. Той учи всичко точно толкова, колкото му се изисква за определен изпит, никога и трошичка повече... и взема изпит с точно колкото е научил и точно колкото му трябва за това. Умения за вариации, тънко владеене на нюанси и специфични изразни средства няма да са му нужни точно за сертификата Hands V

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 17:24 от peneva_a

# 52
 • Мнения: 5 751
...
Дете от АК работи в британска фирма и нейтив шефката му се консултира с него за някой писма и документи.

...

Ross, работя в международна среда и съм виждала всякакви нейтиви, някои не биха взели IELTS  и със 7-ца, но понеже са нейтиви, не им се и налага Simple Smile, а и това не им пречи да са шефове Wink. Което идва да покаже, че езиковата култура дори не е необходимо условие, за да си шеф  Smiley Като в оня стар виц: "You don’t have to be a brain to be boss…Just an Asshole."  Stuck Out Tongue  

Пенева, ти сравняваш деца все още в гимназиалната степен (големият ти т.г.завърши АК, доколкото помня), аз сравнявам деца вече в университет, някои дори завършили и работят, и виждам постиженията и реализацията им. Както ЧС беше написала, аз вече съм изгледала мача и знам резултата. Почакай няколко години да видиш какво ще се случи с твоите и с техните съученици и приятели, и тогава може пак, ако сме живи, да рзаменим няколко приказки по въпроса Wink  

П.П. Между другото, имаш доста погрешна представа за изпитите за сертификат - там винаги има подвеждащи въпроси с много близки отговори, които предполагат точно владеенето на нюанси и специфични езикови конструкции, също и голям речников запас. Непознаването на тези тъкности води до ниски резултати, тоест няма как да вземеш CPE или TOEFL над 110 без тях. Не знам малкият ти син на какъв сертификат се е явявал, май на никакъв, почакай да се яви и тогава пак можем да коментираме.

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 17:55 от Poppea

# 53
 • Мнения: 1 784
Което идва да покаже, че езиковата култура дори не е необходимо условие, за да си шеф  Smiley Като в оня стар виц: "You don’t have to be a brain to be boss…Just an Asshole."  Stuck Out Tongue  

Шеф на какво?

# 54
 • София
 • Мнения: 9 565
А Россс говори за вече завършили университет и работещи "деца"...

Ако обичате, понеже не отговаряте на въпросите на мамите на току-що приети деца, да излезете от темата.

# 55
 • софия
 • Мнения: 1 347
Хубав цирк сте си заформили Simple Smile
И аз живея сравнително близо до колежа, sosko. пиши какво те интересува, насреща съм! (споко, ела ни на гости)

Някой питаше за началото и края на учебния ден. Започват в 8,15. не е желателни (никак даже) да закъсняват. Приключват в 15,35, като занятията по клубове са след този час, обикновено отнемат между 20 минтуи и 1 час според клуба. Понякога имат дейности извън колежа, но те са инцидентни. Също така е важно да се знае, че могат да отсъстват от клубовете понякога според дните с натоварената им програма (или поне моето понякога е прескачало занятия, но никога важни такива)
Ние плануваме за следващата учебна година да застъпи език извън колежа. Тоест да вървят три езика до края на 12 клас. Щом го мислим значи има време.
Времето е силно уплътнено, но НЕ тежко непреодолимо. Бих казала интересно увличащо.
Последните две седмици са през ден на училище, защото деня преди файнъла им се дава за подготовка (моята не я ползва и все пак ги отмята с шестица- явно подготовката през годината и съвестната работа са си свършили работата)

# 56
 • Мнения: 1 784
9-ти клас не е 8-ми, Амели...

# 57
 • Мнения: 3 292
Хубав цирк сте си заформили Simple Smile
И аз живея сравнително близо до колежа, Ripple. пиши какво те интересува, насреща съм!

Някой питаше за началото и края на учебния ден. Започват в 8,15. не е желателни (никак даже) да закъсняват. Приключват в 15,35, като занятията по клубове са след този час, обикновено отнемат между 20 минтуи и 1 час според клуба. Понякога имат дейности извън колежа, но те са инцидентни. Също така е важно да се знае, че могат да отсъстват от клубовете понякога според дните с натоварената им програма (или поне моето понякога е прескачало занятия, но никога важни такива)
Ние плануваме за следващата учебна година да застъпи език извън колежа. Тоест да вървят три езика до края на 12 клас. Щом го мислим значи има време.
Времето е силно уплътнено, но тежко непреодолимо. Бих казала интересно увличащо.
Последните две седмици са през ден на училище, защото деня преди файнъла им се дава за подготовка (моята не я ползва и все пак ги отмята с шестица- явно подготовката през годината и съвестната работа са си свършили работата)
Желателно е да са в 8ч в Колежа, все пак трябва да стигнат до съответната сграда, да се подготвят за час и т.е. Не само закъсненията се трупат в отцъствия, а и % за Preparadnes/Participation падат Wink
Клубовете отнемат от около 45мин до 2:45 на посещение (за мюзикъла има седмици с ежедневно по над 2ч), 20мин не виждам каква ще е тая среща на клуба Simple Smile
Горещо препоръчвам записването за трети чужд език да го отложите за поне месец след началото на 9ти клас. Рязко скачат ангажиментите (домашни и учене по 14, не по 5 предмета) и да може да си прецени времето, а и натовареността по втория чужд език, както и по всичко друго. По всеки предмет ще има писмени работи, research, дългосрочни и краткосрочни проекти извън текущото прочитане и подготовка за следващия час. "Тime planning" Wink
Деня преди файнъл (за следващите класове по два файнъла на ден) е по-скоро за почивка, а не за учене... то може един бърз повърхностен преговор, за повече няма как.

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 18:09 от peneva_a

# 58
 • Мнения: 5 751
А Россс говори за вече завършили университет и работещи "деца"...

Ако обичате, понеже не отговаряте на въпросите на мамите на току-що приети деца, да излезете от темата.

Ако обичаш да не ми казваш къде да ходя. Аз отговарям на база своя опит на въпроса на Ел_а, който си е съвсем по темата - струва ли си финансовият гърч за АК или е по-добре да спести за бакалавър/магистър.  А че отговорите не ти харесват, си е твой проблем, който мен не ме касае.

И аз говоря за завършили и работещи "деца", реализирани в университети и международни компании в ОК, Холандия, Дания, Германия, без да са били в АК. И не виждам това, че някой не поправя шефа си езиково, да му е попречило да се реализира прекрасно в сферата си.

Отговарях конкретно на Пенева, която е доста далеч все още и от изпити за сертификат (за малкия), и от реализация на завършил (за големия). И не се съмнявам, че ще се реализират и двамата, просто това е до дете и амбицията на родители, а не до АК или извън него.

# 59
 • Мнения: 3 292
На мен няма нужда да отговаряш, аз моите решения съм ги взела когато е трябвало, тук споделям опит и не хапя никого, само информирам. И много държа децата ми да не ставаш шефове от описания от теб тип! И е категорично до дете и до родителска подкрепа, а не до родителска амбиция!

Общи условия

Активация на акаунт