Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 360
  • Мнения: 396
Да на 2 ден от цикъла са правени.А пролактина ендокриноложката искаше да го пусне точно заради цикъла,защото ми зъкъсня 16-17 дена някъде.Не съм на диети а как да разбера евентуално дали е проблем с хипофизата ?Под боледуване точно не ,не се чувствам добре вече втори месец инъче имах и генитален херпес (той също ми избива постоянно) на какво друго може да се дължи повишеното ТАТ.ТСХ от юли месец така си пада юли беше 0,900 ,август 0,659 и сега септември 0,530.Не съм на терапия,пия лекарства за стомаха .А прогестерона не е ли нисък ?В фейсбук група пак ми казаха,че кортизола бил нисък и от там ми идвали повечето симптоми и проблемите със стомаха ,възможно ли е това?Според вас как е ?И да ви споделя оплакванията ми,които продължават постоянно ми е отмаляло,мотае ми се,често главоболие,сърцебиене,настръхване,потене на ръцете,понякога и топли вълни,но пак студени крака,гадене,разбутан стомах(имам правена гастроскопия и диагноза рефлукс-гастрит),пребледняване,отслабване,косопад силен,акне което не преминава,нередовна менструация,напукани устни и ми се струва,че получих леко окосмяване по лицето.Ужасно е вече незнам какво да правя луташ се по лекари и нищо.Незнам вече къде да търся проблема дали е тук !?

# 361
  • Мнения: 13
Здравейте, от тази тема научавам много полезни неща.
За жалост ми излезнаха лоши резултати на последните изследвания на ЩЖ и имам нужда от съвет. Ще се радвам, ако Denis се включи. Flowers Cherry Blossom
- от година не съм пила еутирокс (приемах по време на бременността, без него тсх ми е около 3.5)
- гледали са ме много пъти на ехограф и хашимото не е имало. Възможно ли е последната година да съм развила?
- От няколко месеца не кърмя, но още имам секрет от гърдите. Имам отдавна пролактином и много завишен пролактин, сигурна съм че и сега е в небето. Възможно ли е високата стойност на тсх да е резултат от това? За пролактинът не съм приемала нищо от 4ти месец на бременността - беше страшно висок, повече от 7000ml/u първия триместър, но доктор Начев каза, че достинекс/бромокриптин се спират.
Сега ще чакам за час за него в мц Панацея.
Много кофти Cry
Здравей!
ТСХ е висок, показва Хипофункция на ЩЖ - трябва лечение.
ТАТ са малко високи, но може да е инцидент, да показват проблем в структурата на жлезата / трябва да те видят и на УЗ/ или, ако скоро си била болна. Лекар преценява.
Изследвай Пролактина, както и Инсулин + Глюкоза на гладно, серумните нива на вит. Д

Здравейте, бях на лекар и да споделя - като погледна изследванията, каза че очевидно имам Хашимото. Като ме видя на ехограф обаче, каза че изненадващо няма Хашимото, а жлезата е с по-груба, но нормална структура. Видя калцификат, но каза че няма от какво да се тревожа относно житовидната.
Обаче беше силно заинтригуван от някакво възпаление на мускулите около нея, чак към гръбнака. Според него стягането, което усещам, е от това възпаление. И много надути лимфни възли имало.

Та ми каза да почвам еутирокс, първоначално по 12.5 мкг с постепенно увеличение на дозата; да пусна пролактин, и да следим възпалението на мускулите и обвивките им, което много го впечатли. Не каза дали то е причината за повишения ТАТ.
Засега толкова.

# 362
  • София
  • Мнения: 26 338
Скрит текст:
Здравейте, от тази тема научавам много полезни неща.
За жалост ми излезнаха лоши резултати на последните изследвания на ЩЖ и имам нужда от съвет. Ще се радвам, ако Denis се включи. Flowers Cherry Blossom
- от година не съм пила еутирокс (приемах по време на бременността, без него тсх ми е около 3.5)
- гледали са ме много пъти на ехограф и хашимото не е имало. Възможно ли е последната година да съм развила?
- От няколко месеца не кърмя, но още имам секрет от гърдите. Имам отдавна пролактином и много завишен пролактин, сигурна съм че и сега е в небето. Възможно ли е високата стойност на тсх да е резултат от това? За пролактинът не съм приемала нищо от 4ти месец на бременността - беше страшно висок, повече от 7000ml/u първия триместър, но доктор Начев каза, че достинекс/бромокриптин се спират.
Сега ще чакам за час за него в мц Панацея.
Много кофти Cry
Здравей!
ТСХ е висок, показва Хипофункция на ЩЖ - трябва лечение.
ТАТ са малко високи, но може да е инцидент, да показват проблем в структурата на жлезата / трябва да те видят и на УЗ/ или, ако скоро си била болна. Лекар преценява.
Изследвай Пролактина, както и Инсулин + Глюкоза на гладно, серумните нива на вит. Д

Здравейте, бях на лекар и да споделя - като погледна изследванията, каза че очевидно имам Хашимото. Като ме видя на ехограф обаче, каза че изненадващо няма Хашимото, а жлезата е с по-груба, но нормална структура. Видя калцификат, но каза че няма от какво да се тревожа относно житовидната.
Обаче беше силно заинтригуван от някакво възпаление на мускулите около нея, чак към гръбнака. Според него стягането, което усещам, е от това възпаление. И много надути лимфни възли имало.

Та ми каза да почвам еутирокс, първоначално по 12.5 мкг с постепенно увеличение на дозата; да пусна пролактин, и да следим възпалението на мускулите и обвивките им, което много го впечатли. Не каза дали то е причината за повишения ТАТ.
Засега толкова.
Благодаря, че сподели.
Лекарят ти е добър, започвай терапията и следи хормоните.

# 363
  • Мнения: 935
Здравейте! Моля за помощ. След поява на функционални кисти общо 3 пъти за година ( и сега отново), пуснахме хормонални изследвания. На 35 съм и опитвам за второ бебе. Лекарят ми назначи PRL, FSH, LH и AMH. От последния все още чакам резултат, но първите ме притесняват. Изследванията са от 5-ти ден на МЦ:

PRL: 15.14
FSH: 36.64
LH: 12.49

Все още не съм имала възможност да ги коментирам с АГ.

П.с. Вече имам резултат и от АМХ, на 6-ти ден от мц е 0.22. Гинекологът ми каза, че яйчниковият запас ми е редуциран - на долна граница. Има ли някой с подобни резултати, който да ме осветли колко точно е зле положението?

Благодаря!

Последна редакция: вт, 25 сеп 2018, 16:09 от whoowhoo

# 364
  • Мнения: 129
Здравей, @denis. ще се радвам да споделиш мнение относно следното изследване и неговия резултат:
Хормони:
Insulin (на гладно) - 8.95 mU/L (оптимални ст.: <10.0)
IR HOMA Index 2.15  mU/L         (оптимални ст.: 0 - 2,5)
Клинична химия:
Глюкоза - 5.4 mmol/l          (оптимални ст.: 2,8 - 6,1)

Благодаря!

# 365
  • Мнения: 88
Здравейте, може ли да ми помогнете с разчитане на резултатите?
TSH         0.61        mlU/L      0.27 - 4.20    
Пролактин/Prolactin         229.4        mIU/L      M 86 - 324; Ж 102 - 496    
LH         4.2        mIU/ml      М 1.7 - 8.6; Жф.ф 2.4 - 12.6;ов.ф 14.0 - 95.6;лут.фаза 1.0-11.4;менопауза 7.7-58.5    
FSH         7        mIU/ml      M 1.5 - 12.4;Ж ф.ф3.5-12.5;ов.фаза 4.7-21.5;лут.фаза 1.7-7.7;менопауза 25.8-134.8    
Тестостерон/Testosterone         0.252        ng/ml      0.084 - 0.481    
Прогестерон/Progesteronе         0.1        ng/ml      M<0.05 - 0.149; фол.ф. 0.057 - 0.893;ов.ф. 0.121 - 12.0; лут.ф.1.83 - 23.9;постменопауза:<0.05 - 0.126    
DHEA-S         256        µg/dl      98.8 - 340
Клинична Химия/Clinical chemistry
Име на теста (изследване)         Резултат      Единици    Референтни стойности    Метод
Кръвно - захарен профил                          
     Кръвно - захарен профил 8 часа         5.75        mmol/l     4.10 - 5.90    
     Кръвно - захарен профил 12 часа         6.01        mmol/l     4.10 - 5.90    
     Кръвно - захарен профил 17 часа         4.31        mmol/l     4.10 - 5.90    
Холестерол/Cholesterol         4.81        mmol/l      < 5.2    
LDL-холестерол/LDL-cholesterol         3.47        mmol/l      < 3.36    
Хормони/Hormones
Име на теста (изследване)         Резултат      Единици    Референтни стойности    Метод
Инсулин - профил                          
     Инсулин/Insulin 0 мин.         12.90        µU/ml     2.0 - 29.1    
     Инсулин/Insulin 60 мин.         64.2        µU/ml         
     Инсулин/Insulin 120 мин.         50.9        µU/m
Благодаря!

# 366
  • Мнения: 446
Инсулин - профил                          
     Инсулин/Insulin 0 мин.         12.90        µU/ml     2.0 - 29.1    
     Инсулин/Insulin 60 мин.         64.2        µU/ml         
     Инсулин/Insulin 120 мин.         50.9        µU/m

За инсулин – задължително ли се прави на 3ти ден (Кат, предполагам и ти си пуснала на 3ти)?
Док и от лабораторията ми казват да е на 3-ти ден, но в нета чета, че трябва да е на чист ден, та се пообърках малко. Simple Smile 
Благодаря!!

# 367
  • Мнения: 88
Инсулина преди цикъла го пуснах, така ми каза ендокриноложката.

# 368
  • София
  • Мнения: 26 338
Здравей, @denis. ще се радвам да споделиш мнение относно следното изследване и неговия резултат:
Хормони:
Insulin (на гладно) - 8.95 mU/L (оптимални ст.: <10.0)
IR HOMA Index 2.15  mU/L         (оптимални ст.: 0 - 2,5)
Клинична химия:
Глюкоза - 5.4 mmol/l          (оптимални ст.: 2,8 - 6,1)

Благодаря!
Имаш ИР - консултирай се с Ендокринолог.
Не е страшно, контролира се.


Здравейте,
Скрит текст:
може ли да ми помогнете с разчитане на резултатите?
TSH         0.61        mlU/L      0.27 - 4.20    
Пролактин/Prolactin         229.4        mIU/L      M 86 - 324; Ж 102 - 496    
LH         4.2        mIU/ml      М 1.7 - 8.6; Жф.ф 2.4 - 12.6;ов.ф 14.0 - 95.6;лут.фаза 1.0-11.4;менопауза 7.7-58.5    
FSH         7        mIU/ml      M 1.5 - 12.4;Ж ф.ф3.5-12.5;ов.фаза 4.7-21.5;лут.фаза 1.7-7.7;менопауза 25.8-134.8    
Тестостерон/Testosterone         0.252        ng/ml      0.084 - 0.481    
Прогестерон/Progesteronе         0.1        ng/ml      M<0.05 - 0.149; фол.ф. 0.057 - 0.893;ов.ф. 0.121 - 12.0; лут.ф.1.83 - 23.9;постменопауза:<0.05 - 0.126    
DHEA-S         256        µg/dl      98.8 - 340
Клинична Химия/Clinical chemistry
Име на теста (изследване)         Резултат      Единици    Референтни стойности    Метод
Кръвно - захарен профил                          
     Кръвно - захарен профил 8 часа         5.75        mmol/l     4.10 - 5.90    
     Кръвно - захарен профил 12 часа         6.01        mmol/l     4.10 - 5.90    
     Кръвно - захарен профил 17 часа         4.31        mmol/l     4.10 - 5.90    
Холестерол/Cholesterol         4.81        mmol/l      < 5.2    
LDL-холестерол/LDL-cholesterol         3.47        mmol/l      < 3.36    
Хормони/Hormones
Име на теста (изследване)         Резултат      Единици    Референтни стойности    Метод
Инсулин - профил                          
     Инсулин/Insulin 0 мин.         12.90        µU/ml     2.0 - 29.1    
     Инсулин/Insulin 60 мин.         64.2        µU/ml         
     Инсулин/Insulin 120 мин.         50.9        µU/m
Благодаря!
Здравей!
ФСХ е висок, може да е от годините или да показва проблем с яйчниковата функция - лекар преценява /АГ/.
ТСХ е добре, ако си на терапия, следи го, да не пада под 0,5
КЗ е висока, имаш ИР - консултирай се с Ендокринолог.

Последна редакция: вт, 25 сеп 2018, 17:31 от denis.

# 369
  • Мнения: 129
Денис, благодаря. Преди три месеца имам мисед малко преди третия месец от бременността . Възможно ли е това да е причината - ИР? Моля те, насочи ме към специалист ендокринолог. Нямам тромбофилия и с ТСХ всичко е наред, но фсх и лх са около 8
. Понеже съм малко килограми лекарят все ми казваше да изключим ИР като опция и че няма смисъл да го изследвам...

# 370
  • София
  • Мнения: 658
Да на 2 ден от цикъла са правени.А пролактина ендокриноложката искаше да го пусне точно заради цикъла,защото ми зъкъсня 16-17 дена някъде.Не съм на диети а как да разбера евентуално дали е проблем с хипофизата ?Под боледуване точно не ,не се чувствам добре вече втори месец инъче имах и генитален херпес (той също ми избива постоянно) на какво друго може да се дължи повишеното ТАТ.ТСХ от юли месец така си пада юли беше 0,900 ,август 0,659 и сега септември 0,530.Не съм на терапия,пия лекарства за стомаха .А прогестерона не е ли нисък ?В фейсбук група пак ми казаха,че кортизола бил нисък и от там ми идвали повечето симптоми и проблемите със стомаха ,възможно ли е това?Според вас как е ?И да ви споделя оплакванията ми,които продължават постоянно ми е отмаляло,мотае ми се,често главоболие,сърцебиене,настръхване,потене на ръцете,понякога и топли вълни,но пак студени крака,гадене,разбутан стомах(имам правена гастроскопия и диагноза рефлукс-гастрит),пребледняване,отслабване,косопад силен,акне което не преминава,нередовна менструация,напукани устни и ми се струва,че получих леко окосмяване по лицето.Ужасно е вече незнам какво да правя луташ се по лекари и нищо.Незнам вече къде да търся проблема дали е тук !?
Щом не си на хормонална терапия, а ТСХ продължава да пада, възможно е да развиваш Хиперфункция на ЩЖ. Симптомите ти също съвпадат (умора, сърцебиене, отслабване, потене, топли вълни... може би и тремор?). Консултирай се с ендокринолог, вероятно ще ти пусне допълнителни изследвания, само ТСХ не е показателен.

# 371
  • Мнения: 396
Да на 2 ден от цикъла са правени.А пролактина ендокриноложката искаше да го пусне точно заради цикъла,защото ми зъкъсня 16-17 дена някъде.Не съм на диети а как да разбера евентуално дали е проблем с хипофизата ?Под боледуване точно не ,не се чувствам добре вече втори месец инъче имах и генитален херпес (той също ми избива постоянно) на какво друго може да се дължи повишеното ТАТ.ТСХ от юли месец така си пада юли беше 0,900 ,август 0,659 и сега септември 0,530.Не съм на терапия,пия лекарства за стомаха .А прогестерона не е ли нисък ?В фейсбук група пак ми казаха,че кортизола бил нисък и от там ми идвали повечето симптоми и проблемите със стомаха ,възможно ли е това?Според вас как е ?И да ви споделя оплакванията ми,които продължават постоянно ми е отмаляло,мотае ми се,често главоболие,сърцебиене,настръхване,потене на ръцете,понякога и топли вълни,но пак студени крака,гадене,разбутан стомах(имам правена гастроскопия и диагноза рефлукс-гастрит),пребледняване,отслабване,косопад силен,акне което не преминава,нередовна менструация,напукани устни и ми се струва,че получих леко окосмяване по лицето.Ужасно е вече незнам какво да правя луташ се по лекари и нищо.Незнам вече къде да търся проблема дали е тук !?
Щом не си на хормонална терапия, а ТСХ продължава да пада, възможно е да развиваш Хиперфункция на ЩЖ. Симптомите ти също съвпадат (умора, сърцебиене, отслабване, потене, топли вълни... може би и тремор?). Консултирай се с ендокринолог, вероятно ще ти пусне допълнителни изследвания, само ТСХ не е показателен.
Имам пуснати и другите малко по нагоре ги има качени.Всичко в норма уж само ТАТ леко завишено това е че не съм особено доволна от тази ендокриноложка при която ходих и ми се иска друга а в момента нямам възможност😭 показах ги на личния,но той естествено нищо ти няма здрава си това е от два месеца аз не се чувствам добре,той ми вика нищо ти няма от нерви било някакви пълни глупости ,все едно е в тялото ми и знае как се чувствам 😭 не се издържа вече

# 372
  • София
  • Мнения: 658
M1m0zkaaaa, fT3 и fT4 не показват Хиперфункция, но ако можеш направи консултация и с друг ендокринолог. Добре е да се види жлезата и на ехограф. Самият факт, че имаш такива оплаквания и все повече спадаща стойност на ТСХ предполага да следиш показателите периодично (опитай в друга лаборатория, може би, нямам опит с тази и не знам колко са сигурни резултатите). Ако фт3 и фт4 започнат да отиват към горна граница, а ТСХ към долната, вече се говори за Хиперфункция. Дано установиш причината за състоянието си.. Confused

# 373
  • София
  • Мнения: 371
Здравейте, да споделя и аз моите неволи! Бременна съм в 12 г.с. и преди месец пуснах първите регулярни изследвания. ТСХ излезе високо и се наложи да пусна това изследване още 2 пъти. Резултатите в трите последователни дни бях съответно - 5,1/7,86/ 3,56. Почти без разлика Simple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple Smile. Изписаха ми Л-тироксин 50 мг. и след едномесечен прием вчера пак пуснах изследване на ТСХ и ФТ4. Резултатът от вчера е ТСХ 4,17, а ФТ4 11,06. Днес повторих ТСХ и излезе 2,64. Не знам какво да мисля вече. Не съм имала установени проблеми преди това. Забременях на 3 месец от започването на опити. Споделете някоя лаборатория, която е точна в тези резултати, защото за мен е непонятно как може такава голяма разлика да има в различните лаборатори.

# 374
  • София
  • Мнения: 26 338
Здравейте, да споделя и аз моите неволи! Бременна съм в 12 г.с. и преди месец пуснах първите регулярни изследвания. ТСХ излезе високо и се наложи да пусна това изследване още 2 пъти. Резултатите в трите последователни дни бях съответно - 5,1/7,86/ 3,56. Почти без разлика Simple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple SmileSimple Smile. Изписаха ми Л-тироксин 50 мг. и след едномесечен прием вчера пак пуснах изследване на ТСХ и ФТ4. Резултатът от вчера е ТСХ 4,17, а ФТ4 11,06. Днес повторих ТСХ и излезе 2,64. Не знам какво да мисля вече. Не съм имала установени проблеми преди това. Забременях на 3 месец от започването на опити. Споделете някоя лаборатория, която е точна в тези резултати, защото за мен е непонятно как може такава голяма разлика да има в различните лаборатори.
Здравей!
Беше ли пила Л-тироксин преди изследването? Изследван е на гладно, нали? Имаше ли разлика от приема и часа на двете изследвания?
И в двата случая ТСХ си показва Хипофункция на ЩЖ...  и това е хормон, варира, не може да бъде константа. При бременност, по-високите нива на някои хормони му влияят, а те се отделят чрез пулсации и може да е засечено по-малко или по-голямо кол-во хормон.

Общи условия

Активация на акаунт