Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 25 622
Добре дошли в новата тема Hug
Стари теми:
Тема 16

Хормоналните изследвания са с давност 6 месеца.
При отклонения, се правят контролни или назначени от специалист, повторни изследвания


Полови хормони на 3 ден от МЦ
LH   Лутеинизиращ хормон
FSH Фоликулостимулиращ хормон
E2   Естрадиол

Пролактин * -  на чист ден  /след М./, най-добре в периода от О. до 7 ден след нея.  
Изследването на пролактина трябва да се прави при пълно спокойствие.
Почивка в лабораторията 30 мин. преди вземането на кръв.
Да не се масажират гърдите и да не се прави секс 1-2 дни преди теста


Прогестерон  -   на 7 ден след доказана овулация
с фоликулометрия /ФМ/или с тестове за овулация, плюс измерване на базалната температура

Тиреоидни хормони  - Щитовидна жлеза
Не трябва да се консумира кафе, кола и други напитки и храни съдържащи кофеин /или теин и др. стимуланти/ преди изследването.
                
TSH * Тироид стимулиращ /тиреотропен/ хормон -  /на чист ден/
T4 *   Тироксин / или Free Т4/    /на чист ден/
T3 *   Трийодтиронин /или Free Т3/    /на чист ден/
TAT   /Anti-TG/  -  Анти - Тиреоглобулин   /няма значение деня от МЦ/
MAT  /Аnti-TPO/ -  Анти - Тироидно-специфична пероксидаза  /няма значение деня от МЦ/
При отклонения - УЗ / ехография/ на щитовидна жлеза

Надбъбречна жлеза
DHEA-S  /няма значение деня от МЦ/
17ОН Прогестерон  /на 3 ден от МЦ/

Андрогени
Андростендион  / няма значение деня от МЦ /
Тестостерон       / няма значение деня от МЦ /

Яйчников резерв
АМХ /Антимюлеров хормон/ + Инхибин В -  на 3 ден от МЦ
тълкуват се заедно

Взема се: Венозна кръв
Условия за вземане: Сутрин до 9:30ч., на гладно, без кафе, може да се пие само вода
* за някои хормони се спазват определени условия

Графики:





Изследвания на промоционални цени:
За Жената -  общи, вкл. и хормони
Ин Витро

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 07:47 от denis.

# 1
  • Варна
  • Мнения: 13
Здравей Денис,
според теб как са стойностите?
Резултатите са на 4-ти ден от МЦ както следва:
LH   Лутеинизиращ хормон 1.54
FSH Фоликулостимулиращ хормон 8.52
E2   Естрадиол 312
Пролактин 613.60
Тестостерон 1,41
TSH 5.75

# 2
  • Варна
  • Мнения: 74
msgeorg,
Сигурна ли си, че LH   Лутеинизиращ хормон е 1.54?
По принцип изследването на LH & FSH на 2-ри 3-ти или 4-ти ден можеш да видиш дали си имала Ову. Трябва двата показателя са равни, т.е. съотношение 1:1 за да си имала ову. Ако показателите, които си описала са коректни това означава, че не сте имала ову при последния цикъл.

# 3
  • Варна
  • Мнения: 13

# 4
  • Варна
  • Мнения: 74
Според мен FSH е малко високо, но зависи на колко години си, ако си м/у 20-30 е високо. FSH показва колко е "трудно" на тялото ти да отдели яйцеклетка, годна за оплождане. Ако е ниска стойността му, значи тялото все още не изпитва трудности. Ако е висока съответно му става все по-трудно. От тези резултати, не че съм лекар, но понеже съм си пускала  много пъти хормони и съм ги научила вече, не би следвало да си имала ову този месец.
На твое място бих си пуснала 2-ри път изследванията при следващия цикъл, в друга лаборатория,  на третия ден от започването му и да ида с двата резултата на лекар.
Бих те посъветвала да си пуснеш и антимюлеров хормон. Изследването е около 40-50лв. (зависи в коя лаборатория е), без значене в кой ден от месеца го пускаш. Показва колко е количеството на запаса ти с яйцеклетки в тялото, с който ще разполагаш до края на живота ти, дали намаляват или са в норма за възрастта ти.

# 5
  • Мнения: 380
Привет, моля за коментар и евентуално препоръка какво да правя по- нататък.
 4 ден - LH   9.1
FSH - 8.4
TSH- 2.21
Прогестерон, 21 ден - 69
Недоказана овулация.
Благодаря, Денис!

# 6
  • София
  • Мнения: 25 622
ТСХ е висок, показва Хипофункция на ЩЖ. За всеки случай го повтори с Т4 , на чист ден.
Провери ТАТ и МАТ, Инсулин + Глюкоза, на гладно.
Малко е висок Е2, може да е имало ЗФ/киста и от там по-ниски нива на ЛХ и по-висок ФСХ - добре да те видят на УЗ.
Пролактинът е висок - провери го около О.- до 7 ден след нея. Високите нива потискат О.
Провери също Андростендион
Ще чакам да пишеш  Peace


Привет, моля за коментар и евентуално препоръка какво да правя по- нататък.
 4 ден - LH   9.1
FSH - 8.4
TSH- 2.21
Прогестерон, 21 ден - 69
Недоказана овулация.
Благодаря, Денис!
Здравей!
ЛХ е висок, но ако е имало ранна О. е нормално.
Иначе и ЛХ и ФСХ са високи и показват проблем с ЯР / намалява, не губи време/.
Прогестерона е добре - имало е О.
Посети клиника по репрод. медицина и действайте Peace

Последна редакция: пн, 25 юни 2018, 15:48 от denis.

# 7
  • Мнения: 73
denis, здравей Flowers Bouquet
имам един въпрос към теб. Преди 3 месеца си правих изследвания, които показаха СПЯ и съответно тестостерона ми беше завишен - 0.84 при граници на лабораторията (0.14 - 0.76) Разбира се, отрази ми се ужасно върху окосмяването Sad Гинеколожката ми изписа Инофолик за 3 месеца и каза 1 месец след спирането му да си пусна изследвания отново. Въпроса ми е възможно ли е тестостерона да е влязъл в норма, но вече щетите да са нанесени и да продължавам да си бъда с окосмяване, космените фоликули веднъж реагирали на завишения тест. ?   И има ли начин да се свали (ако не е, ще го изследвам след 2 седмици) освен с ОК ?

# 8
  • Мнения: 489
Здравей Денис,
На трети ден от Ц.
LH 6.95 (1.5-12.6)
FSH 7.02 (3.5-12)
Estradiol 29 ( 14-160)
Благодаря предварително.

# 9
  • София
  • Мнения: 25 622
denis, здравей Flowers Bouquet
имам един въпрос към теб. Преди 3 месеца си правих изследвания, които показаха СПЯ и съответно тестостерона ми беше завишен - 0.84 при граници на лабораторията (0.14 - 0.76) Разбира се, отрази ми се ужасно върху окосмяването Sad Гинеколожката ми изписа Инофолик за 3 месеца и каза 1 месец след спирането му да си пусна изследвания отново. Въпроса ми е възможно ли е тестостерона да е влязъл в норма, но вече щетите да са нанесени и да продължавам да си бъда с окосмяване, космените фоликули веднъж реагирали на завишения тест. ?   И има ли начин да се свали (ако не е, ще го изследвам след 2 седмици) освен с ОК ?
Здравей!
Ако високият тестостерон, не е някакъв инцидент - малко трудно ще се повлияе с Инофолик. Потърси второ мнение, за да не губиш време.
Приемала ли си някакви медикаменти, добавки - ДХЕА, МАКА, ФетБърнър / трибулус/и т.н.
Какви са нивата на Андростендион, ДХЕА и 17ОН Прогестерон? / може вече да сме го коментирали, но не помня/.
Окосмяването е страничен симптом при високи нива на андрогените. Когато дисбаланса се коригира - ще изчезне и окосмяването.


Здравей Денис,
На трети ден от Ц.
LH 6.95 (1.5-12.6)
FSH 7.02 (3.5-12)
Estradiol 29 ( 14-160)
Благодаря предварително.
Супер са! Peace

# 10
  • Мнения: 489
Благодаря Денис, в понеделник ще са ми готови резултатите и от АМХ и Инхибин Б (но в аванс да те питам, ниските стойности ли означават намаляване на ЯР или се гледа някакво съотношение между двата ? Да имам някакъв ориентир, че 100% ще се притесня, докато успея да пиша...благодаря отново...

# 11
  • София
  • Мнения: 25 622
Благодаря Денис, в понеделник ще са ми готови резултатите и от АМХ и Инхибин Б (но в аванс да те питам, ниските стойности ли означават намаляване на ЯР или се гледа някакво съотношение между двата ? Да имам някакъв ориентир, че 100% ще се притесня, докато успея да пиша...благодаря отново...
Ниските стойности показват НЯР.
Високият АМХ може да показва ПКЯ, ако инхибин В е нисък.

# 12
  • Мнения: 70
Денис, днес си пуснах пролактин и прогестерон, за сега е излязла стойността на Prg
Progesterone¹      77.96   nmol/L   
реф. стойности-
Progesteron
Фоликуларна фаза ( 0.18 – 2.84 )
Овулационен пик ( 0.39 – 38.1 )
Лутеална фаза ( 5.82 – 75.9 )
Менопауза ( <0.159 – 0.40)
Мъже ( <0.159 – 0.474)
Бременност :
І-во тримесечие ( 35.00 – 141.00 )
ІІ-ро тримесечие ( 80.8 – 264.00 )
ІІІ-то тримесечие ( 187.00 – 681.00)

Преди доста време съм изследвала Prg и беше над средната стойност, като засичах с тест за ову, а сега е над граничната, което знам че е добре нали... Този месец ми бе много трудно да засека с тест за ову, но пък си познавам много добре болките, когато съм в ову и реших все пак да пусна на 7ми ден...
Дано има надежда да се е случило нашето чакано чудо- дете... Друга причина дали би могла да е за по-високата стойност?

# 13
  • София
  • Мнения: 25 622
Денис, днес си пуснах пролактин и прогестерон, за сега е излязла стойността на Prg
Progesterone¹      77.96   nmol/L   
реф. стойности-
Progesteron
Фоликуларна фаза ( 0.18 – 2.84 )
Овулационен пик ( 0.39 – 38.1 )
Лутеална фаза ( 5.82 – 75.9 )
Менопауза ( <0.159 – 0.40)
Мъже ( <0.159 – 0.474)
Бременност :
І-во тримесечие ( 35.00 – 141.00 )
ІІ-ро тримесечие ( 80.8 – 264.00 )
ІІІ-то тримесечие ( 187.00 – 681.00)

Преди доста време съм изследвала Prg и беше над средната стойност, като засичах с тест за ову, а сега е над граничната, което знам че е добре нали... Този месец ми бе много трудно да засека с тест за ову, но пък си познавам много добре болките, когато съм в ову и реших все пак да пусна на 7ми ден...
Дано има надежда да се е случило нашето чакано чудо- дете... Друга причина дали би могла да е за по-високата стойност?
Супер е. Дано да е станало  Peace
По стойностите обаче не може да се прецени дали има или не, бременност.

# 14
  • Мнения: 70
Disappointed Relieved  Prolactin      950.00   mkIU/mL   рефер. 102.00 - 496.00

Ужас! А спазих почивката и др.изисквания... ще се ходи на лекар, ясно е, но да питам кога мога да пусна пак, като проверка на този резултат ...

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт