Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 юли 2018, 19:18 ч.

Въпрос за обезщетение за берзаботица

 • 1 271
 • 10
 •   1
Отговори
 • Мнения: 8
Здравейте,
От септември 2017 до края на май 2018 работих в Германия. Имам договор трудов договор и документ U1. След като си дойдох в БГ започнах работа за 1 месец и ме съкратиха. Записах се на борсата и отидох в НОИ, за да ми изчислят обезщетението. Там ми казаха, че ще получавам обезщетение само върху заплатата от последният месец, т.е. само от работата ми в България. Доходите ми от Германия нямало да се взимат предвид. Ако съм искал да получавам обезщетение само на база на доходите ми от Германия, трябвало след като съм се върнал да не започвам работа в БГ, а директно да отида да се запиша в бюрото по труда.

Това вярно ли е? Защо не се смятат доходите от чужбина?

Благодаря ви предварително.

# 1
 • София
 • Мнения: 5 879
Да, така е. Ако не беше започнал работа в България, щеше да пренесеш в България правото си на обезщетение от Германия. Ти обаче, си придобил право на обезщетение в България. Съответно, за това обезщетение се взима предвид дохода, върху който са внасяни осигуровки в нашия фонд Безработица.

# 2
 • Мнения: 8
Но нали обезщетението се изчислява на база, че трябва да имаш минимум 12 месеца трудов стаж за последните 18 месеца? Максимума на ден мисля, че беше по около 74 лева, а минимума по около 9 лева. Защо няма да ми се признават тези месеци в Германия, нали са в Европейският съюз?

# 3
 • Мнения: 8
U1 (бивш E 301) нали е затова. U1 - Удостоверение за социалноосигурителните периоди, които да бъдат взети под внимание при изчисление на обезщетения за безработица. Представете формуляра пред националната служба по заетостта в страната, в която искате да получавате обезщетения за безработица.

# 4
 • Мнения: 8
Да, така е. Ако не беше започнал работа в България, щеше да пренесеш в България правото си на обезщетение от Германия. Ти обаче, си придобил право на обезщетение в България. Съответно, за това обезщетение се взима предвид дохода, върху който са внасяни осигуровки в нашия фонд Безработица.


Добре. Ако не бях почнал работа в БГ, това обезщетение от Германският фонд за обезщетения ли щеше да ми се изплаща? Не мисля, че от там ще идва! Дали съм работил в Бг или директно съм се регистрирал на борсата (след като се върнах от чужбина), според мен няма значение. Обезщетението трябва да се изчисли на база стажа ми в Германия и после България.

# 5
 • София
 • Мнения: 5 879
Не е точно така. Има разлика между това да придобиете право на обезщетение в Германия и да решите да го ползвате в България и това, да придобиете право на обезщетение в България.
В първия случай, обезщетението се субсидира от Германската осигурителна система, а във втория - от българската. Съответно и приложимите правила и права са различни.
Има един регламент за координация на социално-осигурителните системи. Съгласно него, приложими са правилата на последната държава, в която лицето е упражнявало трудова дейност. Във Вашия случай, това е България.
Можете да подадете искане за преизчисляване на обезщетението, ако не сте съгласен с размера му. Искането се подава в НОИ. Не мисля, че ще Ви го преизчислят, но отказът за преизчисление следва да бъде аргументиран. Т.е.изрично ще Ви посочат защо размерът е такъв.
Това, което е определящо във Вашия случай е, че в Германия Вие не сте имали право на обезщетение, защото там изискването е да имате 12 месеца стаж, които Вие нямате. А не може да прехвърлите в България право, което в Германия нямате.

Последна редакция: вт, 10 юли 2018, 21:19 от Нищо лично

# 6
 • Мнения: 8
Добре, а U1 за какво е тогава? Това е официалната информация за този документ: ''U1 - Удостоверение за социалноосигурителните периоди, които да бъдат взети под внимание при изчисление на обезщетения за безработица. Представете формуляра пред националната служба по заетостта в страната, в която искате да получавате обезщетения за безработица.''

# 7
 • София
 • Мнения: 5 879
Периоди, а не доходи.

Това е моето мнение. Явно и мнението на отпускания Ви обезщетението. Вие, разбира се, имате пълното право да не се съгласите. Както вече казах, можете да си подадете официално искане за преразглеждане на размера на обезщетението.

Имайте предвид, че много фактори оказват влияние върху размера на обезщетението. На първо място, колко е общият Ви стаж - само тези общо 10 месеца от Германия и България или има и друг? Ползвали ли сте обезщетение за безработица през последните три години? Особено важно е какво е основанието за прекратяване на правоотношението Ви в Германия? Това са все важни въпроси. Защото например, ако в Германия не сте съкратен, тогава обезщетението Ви е минимално за минимален срок, независимо колко и какви доходи от колко държави имате назад във времето.

Последна редакция: ср, 11 юли 2018, 00:35 от Нищо лично

# 8
 • Мнения: 8
Това е накратко положението за последните 24 месеца:

1. От септември 2016 до 30 юни 2017 работих в Испания на трудов договор за периода.
2. Върнах се в БГ за месец юли и август - 2017.
3. Както писах в началото на поста ми от септември 2017 до края на май 2018 работих в Германия.
4. Върнах се в БГ и работих един месец на заплата 1250 лева и ме съкратиха.

От НОИ ми казват, че ще зачетат само последният месец, който съм работил в БГ и върху него ще ми изчислят обезщетението. Как така само на базата на 1 месец работа в БГ ще взимам 12 месеца обезщетение? Няма логика!

# 9
 • София
 • Мнения: 5 879
Вижте, има две елемента на обезщетението - продължителност на стажа и осигурителен доход. В случая, периодите Ви се зачитат.

Пак ще попитам, на какво основание е прекратено правоотношението в Германия?

Освен това, ако само това Ви е стажа, няма как да получавате обезщетение 12 месеца. За да получавате обезщетение 12 месеца, Ви трябват 15 години стаж. Вие описвате само 20 месеца стаж.

И не на последно място, да повторя и сдруг мой въпрос - през полесдните 3 години ползвали ли сте право на обезщетение за безработица преди настоящата регистрация?

# 10
 • Мнения: 8
1. на какво основание е прекратено правоотношението в Германия? - изтече срокът на договора.
2. Имам около 17 години стаж
3. през последните 3 години ползвали ли сте право на обезщетение за безработица преди настоящата регистрация- Не съм.

Общи условия

Активация на акаунт