Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 ноем. 2004, 18:21 ч.

Условията в пловдивските родилни домове

 • 5 884
 • 55
 •   1
Отговори
Правя проучване на пловдивските родилни домове. Моля всички майки, раждали наскоро да ми пишат на ghss@abv.bg. Разкажете ми доволни ли сте от обгрижването за вас и вашето бебе, какво не ви хареса в условията. Има ли някакви проблеми за вас и бебето ви вследствие на лоша хигиена или недобро отношение на медицинския персонал. Интересуват ме абсолютно всички подробности, дори и най-малките детайли, защото ми предстои да раждам, а още не съм се ориентирала къде.
По въпроса за парите - наложи ли ви се да давате пари на ръка, на кого и за какво. Как ви ги поискаха. Колко да си приготвя.

# 1
 • Мнения: 2 489
Защо не пишат тук,а? Аз също съм от Пловдив, информацията е важна!

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Копирам мои предишни отговори, за да не се повтарям. Раждах в МБАЛ Св. Мина, или Весела. Изроди ме д-р Топалова (тя беше на смяна, раждах без уговорка с лекар), но там за всеки от лекарите съм чувала само суперлативи.
Доволна съм от персонала - както тези, които ме изродиха и се грижеха за мен след това, така и от детските сестри. Бях във ВИП стая, много съм доволна, бебето беше при мен, разбира се.
Единствено от един от лекарите, които минаваха на визитация не съм доволна (държеше се нагло и ми натискаше корема ненужно силно), а акушерката, която трябваше да ми обясни как да кърмя, претупа нещата с буквално две думи. Но за кърменето тук вече има толкова инфо, че това не би трябвало да притеснява бъдещите мами.
Никакви усложнения не е имало нито с мен, нито с бебето.
Пари не съм давала за нищо, освен където при изписването таткото донесе торбичка с почерпка за персонала (безалкохолно, алкохолно, бонбони) - но това е стандартно и е по желание изцяло.
Условията там са - не е ново определено, но се поддържа много чисто. Зимата е топло. ВИП стаята е 10 лв/вечер, а удобствата си струват. Санитарните възли са мн. добри.
Пак ще отида да раждам там - това мисля, говори достатъчно Simple Smile


Имах изтъняване на ретината, но исках да родя нормално. Направих си операция с лазер за заздравяване на ретината. Отидох да раждам, като носех документ че не е невъзможно нормално родоразрешение. Гинеколожката реши - предвид моето желание - да започнем нормално, а ако трябва - секцио. Бях на монитор постоянно.
Родих нормално, без упойка, беше много хубаво и когато ми сложиха мокрото бебе на корема, почувствах най-голямата радост през живота си.
Не бих избрала секцио, ако има възможност за нормално раждане.
Позната акушерка ми каза, че родените със секцио - т.нар. мокри бебета - са по-предразположени към респираторни проблеми по-късно. Нейното внуче се роди със секцио по спешност, засега е здраво, но все пак тя го каза сериозно това.


Нека и аз да се включа с моя разказ за това, как се роди бебе Мая.
Родих я в събота, 12.07.2003 г. Във вторник същата седмица казах на познати, че ще раждам в събота – стори ми се хубав ден, макар и 5 дена преди термина. В четвъртък ми падна запушалката. В петък отидох на преглед, където се видя 1 см разкритие. На таткото не казах, че много се шашка. Лакирах си ноктите на краката в червено, и бях готова за бой.
В събота сутринта около 3 се събудих от първите контракции. Противно на това, което бях чела, не бяха кратки с тенденция да стават по-продължителни – от началото до края ми бяха все по 40 секунди (най-накрая не зная, може и по минута да са били). Около 2 часа лежах, мерих ги по часовника през колко време са, и си записвах. Към 5 ми стана скучно и събудих таткото. Още час мерихме контракциите, които ставаха по-силни. По едно време намерих за по-лесно да тичам из къщата, докато траят, което развесели мъжа ми извънредно много.
Имах уговорка с акушерка, а не с лекар. Изпратих баща ми да я докара в болницата. Аз започнах да се приготвям – душ, обличане (тоалета го направих предния ден), чантата в колата… Снимахме се, преди да тръгнем за родилния дом, аз бях много спокойна и весела, мъжът ми нервно ухилен.
Към 9:30 стигнахме там. Бях с 4 см разкритие, и ме приеха. Дадоха ми болнична нощнца, защото се оказа, че моята взета в бързината едва ми покрива дупето, а трябваше да прекося фоаето. Всичките 4 легла бяха заети от родилки. Мен ме сложиха на монитор – с висок диоптър съм, и много исках да родя нормално, а не със секцио (правих лазерна операция за заздравяване на ретината и имах документ, че не е невъзможно нормално родоразрешение). Настроението ми беше отлично. Последните 4 месеца бях ходила на курсове за бременни – с прекъсвания – и макар че не успявах да дишам съвсем както ме бяха учили, се опитвах да дишам равно и дълбоко по време на контракциите. Помагаше наистина. И мен като всички ме сложиха на система.
Дойде акушерката, започнахме да си приказваме. Малко губех нишката, когато имах контракции, но общо взето бях много весела. Поисках си възглавница под гърба, защото улеснява раждането. По едно време поисках и храна и вода (ами освирепях толкова време без нищо!), но никой не ми даде, разбира се. Само малко водичка ми дадоха в чаша, да си я ближа.
Когато ми стана много съклетно, помолих да се разходя. Един минаващ доктор разреши да съм без система. Отидох по коридора да видя таткото и да го успокоя. Върнах се да си раждам, акушерката стоеше до мен и приказвахме. Контракциите боляха много по-малко, отколкото бях очаквала – боляха, разбира се, но болката е съвсем поносима.
По някое време се замислих за епидурална (преди това не исках, решила бях колкото мога без обезболяващи, да не съм от сирене), но докато намерят докторката, бях с 7 см разкритие, когато вече няма смисъл - и не съжалявам никак!
Когато усетих напъни, ме преместиха в родилната зала. Пак поисках подпора на гърба (там са по-други подпорите), защото по-свитата поза улеснява изгонването на бебето. Не бях викала по време на контракциите (а и нямах желание), и съвсем малко виках, докато напъвах да родя. Лекарката ми натисна корема, за да щади очите и да не напъвам много. След 2 напъна бебе Мая изхвърча като тапа в ръцете на акушерката. Прерязаха пъпната връв, и както бях поискала, ми я сложиха на корема. Малкото човече се отпусна и тихичко промрънка нещо. Толкова драго никога не ми е било през живота!
Мая беше 3,250 и 50 см, с много малко коса, но много чиста, съвсем малко подпухнала – моето слънце. Акушерката каза, че дори приличала на леко преносена, макар че се роди преди термина.
Имах малко разкъсване – два шева – заради бързото изгонване на бебето (стори ми се, че шевовете болят повече от раждането).
Три часа след раждането й дадох да суче за първи път (преди това не успях да се преборя да ми я дадат).
Възстанових се бързо, с бебето бяхме сами в стая и не мигнах цяла нощ, гледайки я с радост и удивление – просто чудо, как ми излезе от корема това сладко малко бебе.
Раждането беше изключително положително изживяване за мен, и с охота съм готова пак да го преживея, ако сме живи и здрави!
Пожелавам на теб и на всички други бъдещи мами да родят леко и с положителни емоции като мен!

# 3
Благодаря на всички, които откликват на въпросите ми. Моля не пропускайте да споменете в кой родилен дом сте раждали и кога.

# 4
 • Мнения: 5 539
Цитат на: geri70
Благодаря на всички, които откликват на въпросите ми. Моля не пропускайте да споменете в кой родилен дом сте раждали и кога.


Ти да не би да пишеш статия???
То лошо няма...

# 5
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 175
Виж тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=8808
Има и много други теми, ама сега не ми се търси. Разтърси се назад. Теб какво по-точно те интересува?

# 6
 • Мнения: 397
Аз също съм раждала във Весела и също съм доволна. Това беше през юли месец тази година. Раждах при д-р Младенов, също без предварителна уговорка и заплащане. Акушерките бяха много внимателни, едната даже помагайки ми да се напъвам, щеше да получи инфаркт от напрежението. На мен не ми дадоха бебето, а само ми го показаха да го видя, но аз бях безкрайно щастлива. Детските лекарки също много ми харесаха - отговаряха на всички въпроси изчерпателно и любезно. Това, което ми направи впечатление обаче беше, че прозорците не бяха добре изолирани и влизаха комари, аз през цялото време се молех - дано някой комар да не ухапе бебето ми. Хареса ми това, че бебетата са в стаята на майките и можеш да си го вземеш и да го прегърнеш по всяко време. Имаше много младички акушерки, които си личеше, че много обичат бебенцата. Една дори ме помоли да й дам моето да си поиграе малко с него. Общо-взето единствено комарите не ми харесаха там. Преди това казваха, че имало много циганки във Весела, но разбрах, че циганките се настаняват в отделни стаи и толетната с банята, които са за българките се заключва. Общо взето, ако трябва да раждам пак бих предпочела да раждам при същите хора, те вложиха много сили, за да бъде моето раждане леко и успешно.

# 7
 • Мнения: 583
Имаше подобна тема преди около 2-3 седмици със заглавие болница "СВ. Пантелеймон" /нещо подобно беше/. И аз раждах на 02.07.2004 г.  във "Весела". Много съм доволна от лекарите, акушерките /освен от една, която ми каза чак вечерта какво ми е изписал лекаря на визитация сутринта/, санитарките дори. Условията както писа БОО са нормални. Единственото неприятно нещо бяха едно изписване на малко "ромче" - музиката пред болницата така гърмеше, че чак прозорците подскачаха!!!!И това, че някои "фамилии" по цял ден стояха в двора на болницата на свиждане /от 8 до 20 часа/ и си говореха на висок глас като в махалата си/разбирате какво искам да кажа!
Не се колебай!!! Отиди и виж на място условията!!! но се уговори с лекар! Все пак не всички са с еднакъв опит и квалификация!Горещо ти препоръчвам д-р Дренски и д-р Минев!!!

# 8
Да, пиша статия. В това няма нищо лошо, защото ще могат да я прочетат много повече майки, а и медицинският персонал в родилните домове, от когото зависи най-много.
Нека ви разкажа за първото ми раждане, може би ще разберете защо толкова много държа да проуча нещата от майки като вас.
Раждах през 1999 г. във ВМИ. Изроди ме доктор Пехливанов, който се държа изключително цинично с мен, когато ме шиеше. Попита ме дали ми става готино, пъхнал пръста си ... е знаете къде. Аз бях с местна упойка и не чувствах абсолютно нищо, освен това току що бях родила, изчерпала всичките си сили... Не осъзнах веднага какво точно ми казва лекарят.  По-късно си дадох сметка, че думите му не бяха,меко казано,най-подходящи за току-що родила жена. Когато синът ми проплака, нито ми го показаха, нито дори ми казаха честито. Веднага го отнесоха за почистване, после го сложиха на специалния апарат и аз го гушнах едва 3 часа след като се бе родил.
Стаите във ВМИ са ужасни. Слава богу че раждах през лятото, та беше относително топло. За сметка на това нямаша почти никога/с изключение на малките часове на нощта/ топла вода. Бебетата ги миеха на две-на три на чешмата в стаята с каквато вода има! За хигиена на майките да не говорим - аз бях с три шева и можех да ставам още на шестия час, не ме болеше толкова много, но в стаята имаше жена с  20  шева, която не можеше да мърда от леглото. Как нито една санитарка не дойде да ни попита искаме ли тоалет, помощ за ходене до тоалетна и т.н. Да не говорим за чаршафите, одеалата и нощниците, които не се сменят докато не подадеш поне 5 лева на някоя санитарка. Освен това, може да ви изглежда маловажно, но леглата там са с пружини. Опитвали ли сте се да станете, седнете или легнете на хлътнала пружина, когато имате шевове? Трябва да ви кажа, че ужасно боли.

По отношение на лекарите - не си спомням името на педиатърката, но синът ми не захапа веднага гърдата ми, може би 2 или 3 кърмения се мъчих и никой не дойде да ми обясни как да се справя... Когато най-накрая се разревах от безпомощност, се появи някаква акушерка, която ме нахока вместо да ме успокои.

По отношение на вътреболничната хигиена - детето ми бе изписано със стафилококи в носа и гърлото. На 40-тия ден след раждането се наложи да влезем отново в болница, за да ни лекуват от начална стафилококова бронхопневмония. А от родилния дом дори не си бяха дали труда да уведомят личната лекарка на бебето ми, че излиза с такава инфекция. Както по-късно разбрах, дори не ги регистрирали, защото падал рейтингът на болницата...

Сега може би ще разберете защо толкова много държа да знам от извора къде какви са условията.

Не съм била склонна преди пет години, не съм склонна и сега да плащам на ръка на когото и да било - смятам че държавата трябва на мен да ми плаща, защото съм майка, защото съм се решила да имам второ дете.

Съгласни ли сте?

Пишете всичко във този форум, защото информацията е важна и искам да се знае и от други майки

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Няма лошо, но трябваше от самото начало да кажеш, че пишеш статия по въпроса. Не е много етично иначе да събираш мнения само... Thinking

# 10
Цитат на: boo
Няма лошо, но трябваше от самото начало да кажеш, че пишеш статия по въпроса. Не е много етично иначе да събираш мнения само... ThinkingBoo, не забравяй, че също така съм и бременна, освен това вече съм посетила всички родилни домове в Пловдив. Искам мнението на други майки, защото колкото и да е субективно, то във всеки случай казва истината.
Аз нямам намерение да манипулирам когото и да било с моята статия, просто мисля че ще бъде полезна на жените

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Добре.

# 12
 • София
 • Мнения: 5 808
Цитат на: boo
Няма лошо, но трябваше от самото начало да кажеш, че пишеш статия по въпроса. Не е много етично иначе да събираш мнения само... Thinking

 напълно подкрепям ( макар, че още от поставянето на въпроса, беше ясно каква е идеята)
ей, не ни подценявай - ние сме стари кучета медалисти - айде малко повече fair play , а  ???

# 13
Цитат на: boo
Няма лошо, но трябваше от самото начало да кажеш, че пишеш статия по въпроса. Не е много етично иначе да събираш мнения само... Thinking

Точно! Въпрос на елементарна етика! Това е все едно да водиш частен разговор с някой, а после да се окаже, че си го записвал!

Цитат на: geri70
Искам мнението на други майки, защото колкото и да е субективно, то във всеки случай казва истината.

Мненията във форума са субективни! Истината обикновено претендира за обективност и не може да се базира на мнения! Мнението, като понятие предполага субективност. Не е редно, не е морално, не е етично (или както там ти харесва) да изнасяш нечие частно мнение за истина.

# 14
 • out of space
 • Мнения: 7 753
Цитат на: Stasch
Цитат на: boo
Няма лошо, но трябваше от самото начало да кажеш, че пишеш статия по въпроса. Не е много етично иначе да събираш мнения само... Thinking

Точно! Въпрос на елементарна етика! Това е все едно да водиш частен разговор с някой, а после да се окаже, че си го записвал!

Цитат на: geri70
Искам мнението на други майки, защото колкото и да е субективно, то във всеки случай казва истината.

Мненията във форума са субективни! Истината обикновено претендира за обективност и не може да се базира на мнения! Мнението, като понятие предполага субективност. Не е редно, не е морално, не е етично (или както там ти харесва) да изнасяш нечие частно мнение за истина.


 
Абе аре стига бе! Аман от поучения и мрънкане...
Никой не ти е опрял пистолет в главата да те кара да пишеш- като не щеш, недей, други могат и да искат да услужат на жената.

Общи условия

Активация на акаунт