Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 3 016
Намерих подобна тема, но е от 2010 година, та пускам нова.

В процес сме на водене на преговори за закупуване на жилище, директно от собственика. Апартамента е съседен на нашия, така че минусите му, както и на входа ги зная.
Преди там живееха възрастни хора, сега този апартамент е на дъщеря им. Предполагам трябва да се вади удостоверение за наследници, за да не би след това да дойде някой наследник и да претендира за имота. Също и някакъв документ, че имота не е част от СИО? Удостоверение за тежести.

Какви документи трябва още да изискам от продавача, за да съм сигурна, че всичко със сделката ще е ок? Ясно е, че сделката ще се изповядва пред нотариус, но има ли нещо, за което трябва да внимавам.
Собствениците не живеят в нашия град, което също е от значение за времето, което ще могат да отделят при осъществяването на сделката.

# 1
  • Мнения: 14
Актуална скица, както и при изповядването на сделката всички битови сметки да са платени и да липсват задължения към Топлофикация, електро и вода. Данъчна оценка (която се дава само след като са платени всички дължими данъци за жилището).
Бележка, че не държат входни такси.
Ако има роднини-наследници и те имат семейства, някои нотариуси изискват пълен набор от декларации, с които съпругите/-зите на наследниците декларират, че нямат претенции съм имота.
Всички идеални части ли са собственост на продавачите?
Има ли някой с опция за доживотно ползване на имота?
И още документи, но ако напишете повече информация за наследниците, има ли починали и прочие, мога и по-конкретно да Ви помогна. Simple Smile

# 2
  • Мнения: 3 016
Ами нямам идея дали има други наследници, освен дъщерята, с която аз говоря. Мога да разбера дали има други деца, но само това на този етап. Поне мога да си набележа някои въпроси, които трябва да й задам.
С право на доживотно ползване не знам дали има някой. Това къде се проверява?

# 3
  • Мнения: 19 620
Това е тежест и би трябвало да излиза в Агенцията по вписванията

# 4
  • Мнения: 1 142
Задължително проверка за тежести в агенцията по вписване. Освен това не е лошо да си наемете адвокат да ви изготви читав договор за покупко-продажба.

# 5
  • Мнения: 440
По принцип, нотариусът също може да ви даде списък с документи. Може да питате при него. Има ги изброени на много места: пример http://imotiko.com/p/polezno2
Най-важните според мен са удостоверение за наследници и удостоверение за тежести.

Някои апартаменти са без оправена ипотека, това ще се види в удостоверението за тежести и наследниците на вашата съседка ще могат да си я оправят. Може наследниците и да не знаят, че има такава ипотека от родителите им. Ако родителите са си платили задълженията към съответната банка, ще трябва сега наследниците да платят стотина лева такса в тази банка, за да се вдигне ипотеката.

Ако видите последните им фактури за ток, вода и парно, там ще са описани стари задължения, ако има такива.

# 6
  • София
  • Мнения: 16 488
Това с платените сметки към топлофикация и тн,  отпадна. И да има неплатени сметки,  те си остават на партидата на предния собственик.
Иначе, най- добре с адвокат,  прави се предварителен договор за 10% капаро,  след това собственика си вади актуална скица и данъчна оценка.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт