Доц. д-р Христо Мумджиев, началник на Неонатологичното отделение при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, отговаря на най-често задаваните въпроси.


Първа част

8. Какво се гледа, когато се избира първото зеленчуково пюре?
Зеленчуковите пюрета се различават в зависимост от съдържащите се в тях зеленчуци. До края на първата година към всяко пюре, което съдържа само зеленчуци, трябва да се добавя мляко. Първото млечно-зеленчуково пюре следва да съдържа един, максимално два вида зеленчуци (картоф или картоф и морков). Към зеленчуковото пюре се добавят допълнително 30 – 50 мл мляко, от това, с което се храни детето. Проверява се срокът на годност на продукта, както и наличието на надпис, указващ, че е за кърмачета на възраст 4 – 6 месеца.

9. Какво да се гледа, когато се избира първата каша?
Кашите се различават в зависимост от това кои са съдържащите се в тях брашна (ориз, пшеница, овес и др.), както и по това дали имат добавено мляко (т. нар. млечни каши), или кашата е безмлечна. Млечните каши се разтварят с вода, в количество, указано на опаковката. Безмлечните се разтварят с обичайното за детето мляко. Ако детето се кърми, за разтваряне на кашата се ползва кърма. Безмлечните каши са особено подходящи за кърмачета, приемащи специализирани млека (хипоалергенни млека и др.). В тези случаи безмлечните каши се разтварят със съответното специализирано мляко. Плодовите добавки към кашите са несъществената част от състава им и се ползват основно за подобряване на вкуса. Често майката казва: „Храня детето с ябълкова каша”, а всъщност храни детето си с млечно-пшенична каша с добавка на ябълка. Оценява се срокът на годност при фабричните продукти, както и наличието на надпис, че са подходящи за деца от 4 до 6 месечна възраст.10. Какво представлява глутенът и в кои храни се съдържа?
Глутенът е белтък, съдържащ се в някои от зърнените храни. Той е с голяма хранителна стойност, придава еластичност на тестото и повишава качеството на тестените продукти. Пшеницата е най-богатата на глутен зърнена култура с глутеново съдържание около 20 – 25%. Основните зърнени култури, съдържащи глутен, са: пшеница, ечемик, ръж, овес. Без съдържание на глутен са: оризът, царевицата, елдата, просото.

11. Защо през първите месеци не следва да се предлагат храни, съдържащи глутен, и кога се включват те в диетата на кърмачето?
Макар и полезен белтък с висока хранителна стойност, глутенът е най-трудно смилаемият белтък. Предлагането на храни, съдържащи глутен, на кърмачета под 4-месечна възраст, е свързано с повишен риск от заболяването целиакия и развитие на захарен диабет. Препоръчва се въвеждането на глутен да стане около 6-ия месец, като се въвежда в постепенно увеличаващи се количества. Въвеждането на несъдържащи глутен зърнени каши (оризова каша) трябва да предшества приема на каши, съдържащи глутен.

12. Кога може да се даде на детето пълноценно краве мляко?
Кравето мляко е основен източник на белтък, калций, фосфор, и др., но е бедно на желязо, йод, витамин Д и полиненаситени мастни киселини. След 6-ия месец препоръчваният млечен продукт са т.нар. преходни млека (за деца на възраст от 6 до 12 месеца). Малки количества кисело краве мляко могат да се добавят при приготвяне на захранващите храни, но то не трябва да се въвежда като основна храна преди 1 година. След 1 година удачно се ползват както млека за малки деца (след 12 месеца), така и кисело мляко, което е традиционен български млечен продукт. Киселото мляко е по-лесно усвоимо от детския организъм от обикновеното прясно мляко.

13. Какъв е обичайният ред за въвеждане на храните за захранване.
- Млечно-зеленчуково пюре на обед 5 – 6 мес.
- Безглутенова млечна каша сутрин 5 – 6 мес.
- Месно-зеленчуково пюре 6 – 7 мес.
- Глутен съдържаща каша 7-и мес.
- Попара сутрин след 8-и мес., а кашата се измества следобед.
- Редът или последователността на въвеждане на захранващите храни могат до известна степен да варират.

14. Кога се предлагат плодови сокове и пюрета?
Препоръчва се въвеждането на плодов сок да става след 10-ия месец. Това е основната разлика в съвременната схема за захранване, в сравнение с препоръките отпреди 20 години, когато сок се предлагаше от 2-ия месец. Установи се, че предлагането на плодови сокове намалява приема на кърма, а високото съдържание на захари увеличава риска от затлъстяване в по-късна възраст. Ранното даване на сокове усилва и коликите при някои кърмачета. Най-подходящи са прясно изцедените сокове от ябълки, круши, праскови и други, зреещи у нас плодове. Не се препоръчват плодове и зеленчуци с недоказан произход поради високо съдържание на нитрати, нитрити, фосфати, пестициди и други вредни вещества, които могат да имат неблагоприятно влияние върху организма в тази ранима възраст. Цитрусовите сокове и соковете от екзотични тропически плодове не са подходящи до 1-годишна възраст. Фабрично приготвените плодови сокове и пюрета не следва да съдържат подсладители и консерванти.


На 16.07.2018 г. очаквайте част III на "Захранване на кърмачето – какво, кога, как?"

Последна редакция: чт, 12 юли 2018, 17:16 от Редактор**