Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 15 юли 2018, 16:04 ч.

Тиквички

  • 7 491
  • 50
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 3 388
Много обичаме тиквички. През лятото почти винаги имам в хладилника нещо от тях.

Сладкиш от тиквички и грис

Около килограм тиквички се настъргват и се оставят да се отцедят. Целта е да са максимално сухи и затова и аз ги притискам между дланите си накрая.
Смесват се с 1 ч.ч. грис, захар на вкус и аромат по избор. На мен най-много ми допадат с ванилия и лимонова кора.
Заливат се със смес за крем карамел. Пече се в загрята на 160-170 С фурна.
Сладкишът са сервира се охладен.

# 31
  • Мнения: 240
Просто тиквички - настъргани и изсипани в съд с малко мазнина. На не много силен огън се задушават докато се изпари водата. Нарязва се копър, евентуално чесън, посолява се и става страхотна "тиквеничкова лютеница" за препечена филийка. Няма никаква философия, но е много вкусно.

# 32
  • PLD
  • Мнения: 850
Мързеливи тиквички на фурна. Нарязани на шайби, посолени и предварително оваляни в брашно, малко олио. Пече се на 200 градуса, един час. Хваща лека коричка, много вкусно.

# 33
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 7 559
Ще пусна питане и тук - някой консервира ли тиквички така, че да не се разпаднат в буркана, или готово ястие с тиквички?
Утре ще пусна рецепта за тиквички полуфабрикат, че сега не ми е подръка. Ползвам ги цяла зима за супи, в гювечи, с ориз и т.н.

Бюрек от тиквички.
Тиквичките се нарязват на филийки /кръгчета или надлъжно/ дебели 3-4 мм. В намаслена тавана се нарежда плътно, без застъпване, един слой тиквички. Посолява се съвсем малко и със сито или цедка се покриват равномерно с тънък филм брашно. Наръсва се с олио, малко ситно нарязан копър и обилно натрошено сирене. После следващия пласт тиквички и така поне 3 - 4 пласта. Върху последния пласт не се ръси копър и сирене. Тавата се мята в сгорещена фурна и се запича в този вид за 10-тина минути. Аз на око го карам - да видя, че са почнали да омекват и брашното отгоре да е поело от влагата им. Вадим и заливаме със заливка за баница - 3 яйца, щипка сол, лъжица брашно и мляко. Връщаме да се допече до златиста коричка и малко преди да извадим поръсваме с прясно нарязан копър. Може да се настърже и кашкавал. Сервира се със сос - кисело мляко+копър+чесън. Може да се хапва и топло, и студено.
У нас това е най-вървежната рецепта.
За по-различен вкус може да пробвате с добавен червен или черен пипер. Може да поръсвате с пресован чесън между пластовете, но не прекалявайте с количеството, защото ароматът става много остър.  Peace

# 34
  • Мнения: 3 636
във форма за мъфини, правя кюфтета от тиквички

# 35
  • Мнения: 12 490
Искам да допълня за тиквичките на фурна - най-добре стават, като се осолят и хубаво да им излезе водата, след това се овалват в брашно. Така се пекат не толкова дълго и стават хрупкави, не се чака водата да се изпари.

Аз много харесвам спагети, макарони и лазаня с тиквички - става страхотно!

За макарони/спагети -
За предпочитане винаги са тъмно зелените тиквички. Нарязвам ги на малки кубчета, запържвам 1 глава лук в зехтин, после добавям тиквичките, пържа и бъркам непрекъснато, остават сочни, после се добавя ситно нарязана шунка, накрая обелени розови домати и босилек. А за лазаня - по същия начин, но редя моцарела, освен соса.

# 36
  • София
  • Мнения: 1 522
Много добре се получава, ако към плънката на баница със сирене се добавят настъргани на ситно 1-2 тиквички.

# 37
  • Мнения: 16 415
Аз скоро правих кюфтета от кайма, към която прибавих настъргана и изстискана 1 тиквичка.  Simple Smile

# 38
  • София
  • Мнения: 1 522
Аз скоро правих кюфтета от кайма, към която прибавих настъргана и изстискана 1 тиквичка.  Simple Smile
И аз съм добавяла тиквички в кайма, както и в картофени кюфтета.
До сега никога не съм правила нещо сладко с тиквички. При първа възможност ще опитам. Правила съм кекс с моркови преди доста време. Хареса ми.

# 39
  • Мнения: 2 852
Тиквички с овесени трици

Нарязани на шайби се потапят в разбито яйце, после в смес от овесени трици, сол и сухи подправки. Редят се на ветрило в тава. Отгоре се поливат с остатъка от разбитото яйце, олио. Пекат се до зачервяване, триците правят хрупкава коричка.

# 40
  • София
  • Мнения: 1 243
Рибена супа със зеленчуци

Паста с доматен сос и зеленчуци

Риба във фолио с кашкавал и тиквички

Зеленчуци асорти с доматен сос

Касерол с тиквички и топено сирене

Мусака с тиквички, кайма и ориз

Сладкиш с тиквички и орехи

Паста на фурна с тиква, тиквички и моцарела

Пюре от картофи и тиквички

Пълнени тиквички с извара на фурна

Зеленчукови палачинки

Кюфтета от тиквички и картофи с куркума

Карфиол с тиквички, нахут и подправки

Паста с тиквички и бекон

Ориз със зеленчуци и мащерка

Гарнитура от тиквички

Крем-супа от тиквички със сметана

Крем-супа от тиквички - II вид

Боб със зеленчуци и сирене на фурна

Гръцка баница с тиквички - Колокитопита

Пилешки гърди с миди

Предястие от печени зеленчуци

Лятно ястие от зеленчуци със сметана на фурна

Тиквички, картофи и домати на фурна

Задушено пиле със зеленчуци и подправки

# 41
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
  • Мнения: 7 559
Обещах рецепта за консерва.

Стерилизирани тиквички полуфабрикат.
Избират се млади тиквички, без семки. Измиват се и се нарязват на дебели 1,5 см кръгчета. Посоляват се съвсем леко и се оставят да престоят 10 минути. В компотени буркани (от старите) на дъното се поставя таблетка аспирин и няколко стръкчета копър. Тиквичките се нареждат плътно в буркана и се допълва със студена вода. Стерилизират се 5 минути след завирането и бурканите веднага се изваждат. Съхраняват се на тъмно и студено.
В този вариант, зимно време преди да се ползват, водата се изхвърля.
Аз съм алергична към аспирин и ги правя без него. Съответно за супи, гювеч и в други манджи ползвам целия буркан директно. Може за запазване хрупкавостта да сложите малка щипка синапено семе, но трябва да изхвърлите течността, ако синапът не с вписва в рецептата ви. Основното е да не ги преварявате и да не ги оставяте да изстиват както са в съда за варене. Днешните буркани с винт са с по-малка вместимост и такива стерилизирам 4 минути.
Тъй като са вече сготвени, последващата термична обработка и превръщането им в нещо за ядене трябва да са краткотрайни.

# 42
  • Мнения: 19 722
Ммм! Чудни рецепти! Един огретен с тиквички от мен.

Около килограм тиквички се настъргват. По-мързеливо е с робот или чопър, вместо с ренде. Добавят се 5-6 яйца и 300-400 грама сирене. Може да се смесят различни сирена и кашкавали за разкош. Към всичко това се прибавят чаша овесени ядки, няколко накълцани скилидки чесън, връзка копър и щедра струя зехтин. Цялата смес се изсипва в тава (най-мързеливо е върху хартия за печене) и се изпраща във фурната до зачервена коричка.

# 43
  • Мнения: 12 490
Като бях малка много се правеше супа от тикчички, която се прави леко сладка, яде се студена - много е освежаваща /в нашия край се прави/. Слагат се ориз, фиде, тиквички, прясно мляко и малко захар, малко сол.

# 44
  • Мнения: 1 626
Супата на моята майка: 1 средна тиквичка се настъргва и се обърква с 1 супена лъжица брашно. В тенджерка се загрява малко олио или зехтин и настърганата тиквичка с брашното се обръща 1-2 пъти в зехтина. Долива се с вода и се сварява. Сварява се бързо - за 15-20 минути. Когато е готова се темперира и добавя заквасена сметана (около половин чаша), копър и натрошено сирене. Аз я ям и с лимон, може и без

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт