Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 юли 2018, 22:16 ч.

Следседмокласни размисли и равносметки

 • 19 787
 • 119
 •   1
Отговори

Анкета

До каква степен изборът на училище зависи от родителите?

Опции:

# 15
 • София
 • Мнения: 4 924
Светкавица, понякога родителските  ни тревоги са в повече. Не е сигурно дали едно момче би се справили по-добре от едно момиче.По-скоро сме склонни да отдаване това на пола.
Дъщеря ми определено е по-отправна и разумна, бди и над брат си (от което той нерядко мърмори) и впреки това тази година 2 срок със свито сърце приех прибирането и сама от кварталното училище. Докато баткото (горния шемет) от трети се движи самостоятелно, че и по няколко пъти на ден заради английският му.

# 16
 • София
 • Мнения: 4 924
Bazel, това с рисуването е сложна работа. Аз не стимулирах детето си в тази област, въпреки че рисува много хубаво.
И аз като Светкавица си мислех, че съм добра (имах картини в детска възраст по изложби, разни награди) , но само докато видях как рисува мъжа ми. Той е самоук, с изключение на тива, че негов приятел, занимаващ се дете с рисуване му е показвал разни неща (както казва мъжо за него: "голям талант", после учеше в академията). Никой от нас не е работил в тази посока.
Всъщност детето ми до около 4,5 години не рисуваше, не желаеше дори да оцветява. (На 2 г. знаеше цветовете с нюансите, но до там, много рано проговори). От немай къде на стар РС г-жата му в градината му бе показала paint. След няколко месеца при един скандал, покай заместващ учител, се разбра, че той се справял най-добре. Оценила ги госпожата, и масово получили 3 моя беше с 5 (било как рисуват според годините), всички се възмущаваха, а аз бях: "Има грешка, моето не рисува! "
Сега рисува еднакво добре и "на ръка", и на компютър, но всичко е за удоволствие, а понякога от скука в дните с ограничение на достъпа до РС. Joy

# 17
 • София
 • Мнения: 995
Училището, в което ще учи дъщеря ми е моята детска мечта. Когато не успя да влезе там след 4 клас, се оказа, че е извадила голям късмет, защото попадна на чудесно място в чудесен клас (всички ни разбраха със Слънчева и Тони откъде идваме и колко ще ни липсва "старото училище".

В началото на седми клас реших да спра старата песен за СМГ и да оставя девойката да помисли и да си избере. Желязното мнение на баща ѝ беше: "Да се постарае да изкара толкова точки на двете НВО, че да може да си избира къде да учи." Абсолютно прав беше човека.

Основната теза на девойката, която определено има глава на раменете си и мога да разчитам на нейното мнение, беше: "Искам да продължа да уча математика. Много по-добре се разбираме вътре в математическата паралелка, отколкото с другите класове". И започна да повтаря: "Не мисли за подредба на желания, аз ще уча по първо желание, други няма да редим."

Не ми се вярваше, притеснявах се, накарах я да нареди 10 желания (първите 4 бяха двете МГ в София). Успя! Даже опитах да прокарам идеята за НЕГ като трето желание, но не - математика щяла да учи.

В заключение, дано децата се чувстват добре и на място от 15.09. Ако пък не е така, не сме венчани за училищата, всичко се случва. Успех и късмет с учители и съученици!

# 18
 • София
 • Мнения: 201
Нали темата не е само за седмокласници майки? Simple Smile
Ооооо, не, не! Няма възрастови ограничения. Просто около седмокласните страсти, обмяната на мнения с други родители и личните терзания, около въпроса "А, сега накъде?", реших да пусна тази тема и се радвам, че става интересна, а надявам се и полезна. Прочетох в седмокласната тема и за един родител, който отказал на детето си да го запише в 73-то, защото не е в .... 91 НЕГ и го върнал в частното училище в което учило!!!! Какво значение има в кое от двете ще учи? Ако детето има интерес към немския, то ще успее и в 73-то. Persevere

Yana_a_n, твоята девойка е от децата, които имат яснота по въпроса, какво искат да учат и защо. Ако аз й бях майка на 100% бих й гласувала доверие без да оспорвам. Purple Heart Синът ми, обаче, не е от тях. От 4-ти клас досега, предпочитанията му минаха през математиката, с която до 5-ти клас се справяше отлично, после географията, след нея биологията и химията, ама после "отсвири" химията и остана само биологията. Да де, ама в паралелката в НПМГ в която искаше да влезе, тези два предмета вървят заедно. При ясно изразено желание, че точно това е неговото място, щях волю неволю да го пусна на трето класиране, въпреки че не съм рисков играч. Не се наложи. Единствено към АЕ и литературата интересът му остава постоянен. А, да, и най-вече към спорта. Причината, поради която не може да се занимава професионално със спорт, няма да я коментирам тук. Но всяко зло за добро. Да градиш спортна кариера у нас, особено в колективните спортове си е чиста проба авантюра.


# 19
 • Мнения: 14 369
При нас беше простичко. Знаеше какво иска да учи, избра къде да го направи. Ние само му казахме, че трябва да положи достатъчно усилия, за да постигне целта си и че, ако го приемат, може да разчита напълно на нашата подкрепа, включително и ако в един момент разбере, че е направил грешка и иска да се върне обратно. Приеха го на първо класиране по първо желание. Останалото е история... Simple Smile

# 20
 • София
 • Мнения: 4 924
Имам колега, готино "хлапе" (към 30 е, но от моите години... ), той е от "малките" математиците (от 4 клас в МГ) още страда, че не е станал футболист. Акъл има с лопата да ринеш, справя се повече от добре с работа си, чете, развива се, но влече го спорта, постоянно ходи някъде да рита.
Сигурно и аз бих постъпила, така както са постъпили родителите му.
Понякога децата имат мечти, не винаги могат да оценят възможностите си и това което някои наричат "съдба", като са малко тези, които изтеглят печелившата карта без усилия.

# 21
 • София
 • Мнения: 2 544
Явно много сме недооценените таланти в рисуването.
Мечтаех след седми клас да отида в училището за приложни изкуства. Баща ми рече и отсече: "И каква ще станеш бояджийка? Вземи учи нещо смислено, като поотраснеш ще си по-наясно каква искаш да си" Между избора математическа или езикова избрах НПМГ с химия, че ми беше най-лесно. Научих си, изкарах си висока оценка и се почнаха най-тъжните 4 години от целия ми живот до сега. Излязох с една добра диплома,  и знаех доста добре химия (макар, че все кляфах на опашката в класа). Дадох си сметка, че най-лесно ще влезна да следвам химия. Да, лесно ми беше и лесно си изкарах следването (беше песен в сравнение с гимназията, всичко вече го бяхме учили). Сега на 40+ год. с подкрепата на мъжа ми, събирам сили да си реализирам мечтата.
И тук изведнъж се появява една седмокласничка, която казва: Искам рисуване! Искам японски! Искам да правя манга! Искам да правя аниме! Искам графичен дизайн! ... И аз я слушам и сърцето ми плаче, защото си знам, че това са детинщини. Мечти ден до пладне. И ми се ще ако можеше като едно време да я спра от всякакво училище и аз да си я уча на рисуване, баща ѝ на програмиране и за 4-5 год. да навлезе в семейния бизнес и да не си губи времето с всякакви безмислени неща, които ще забрави 2 часа след като са я изпитали. И не спирам да мисля, и да мисля, защото трябва да има някакво по елегантно решение как човек да се измъкне от матрицата.

# 22
 • София
 • Мнения: 570
Тази новата гимназия Софтуни- Светлина не отговаря ли до голяма степен на тази комбинация от знания?

# 23
 • София
 • Мнения: 2 544
Тази новата гимназия Софтуни- Светлина не отговаря ли до голяма степен на тази комбинация от знания?
Ми много ми е несигурна. Нова, няма отзиви освен от подставени лица тук във форума. Във ФБ ме заливат с реклами  как оставали по малко от 10 места и това вече 3-ти месец Wink Имах ги предвид, но малко ми стават нелепи вече. Ще ги огледаме другата година де, но искам да е в реални условия - да има ученици там.

# 24
 • София
 • Мнения: 18 059
Като тегля чертата, всъщност тя си избра училището. Тя ме помоли да го сложа в списъка, тя си изкара точки като за него. Малко се намуси накрая, искаше й се нещо повече, ама каквото си е изкарала - такова ще е. Пък и е с такава паралелка, каквато искаше. Какво повече?

Сега, в началото на 7 клас и тя не знаеше каво иска, така че аз леко и фино я побутнах поне да е в някаква област и с английски. Иначе нямаше някакво супер определено желание, като другите деца.

Иначе и аз исках Приложното и нашите ме отказаха. Което е много тъпо. И какво му е на графичния дизайн? Понеже се занимавах и все още малко се занимавам с маркетинг, 999 пъти ми е трябвал графичен дизайн и ме е било яд, че не знам!

# 25
 • София
 • Мнения: 4 924
Тази новата гимназия Софтуни- Светлина не отговаря ли до голяма степен на тази комбинация от знания?
Много ми е съмнително...
Само факта да наричаш нещо Университет, а то не е. Пък после сам в дребния шрифта да си признал, не благодаря.

# 26
 • Мнения: 8 600
Като си помисля, не е съвсем вярно, че ако едно дете изкара много точки, ще има избор навсякъде.
Познавам не едно и две деца, които много очакваха " да не им стигне балът", за училището, което са избрали родителите им, защото често децата наистина имат желание с по- нисък бал, но родителите им настояват " да не се хаби Бал"

За децата, влезли след 4 клас в МГ, някой психолог труд може да напише и титла да вземе.

# 27
 • Мнения: 317

За децата, влезли след 4 клас в МГ, някой психолог труд може да напише и титла да вземе.

Това не го разбрах. Каква да е темата на труда? Нали не смяташ. че психолозите ще намерят някакви отклонения у тези деца?Open Mouth

# 28
 • Мнения: 102
И аз това не го разбрах за децата, влезли в МГ след 4 клас. От моите наблюдения много от тях са умни, амбициозни и упорити. Доста от тях с разнородни интереси, не само математика. Напълно нормални, не плод на родителски амбиции. Е, разбира се, има и такива, които са влезли, тъй като родителите им са сметнали, че това е благоприятната среда за подготовка за след 7 клас, което също е вярно. В крайна сметка всеки си преценява приоритетите и бъдещите планове.

# 29
 • Мнения: 8 600
Има целенасочени деца, но има и такива, които са жертва на невероятна преса.Има и такива, чието място изобщо не е в МГ, но са тикани и са попанали там с редни и нередни средства.Всичко това дава понякога много сериозен отпечатък

Не обобщавам, но имам ного ярки примери.

Общи условия

Активация на акаунт