Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 авг. 2018, 21:29 ч.

евангелистите секта ли са

 • 19 672
 • 426
 •   1
Отговори
# 375
 • Чужбина
 • Мнения: 2 023


Моята вяра е стигнала до извод, според който считам, че религията често се използва като инструмент за манипулиране на вярата у хората. Има силно политически, популистки,  тенденциозни свойства и цели.
Самата вяра, когато се опитваме да черпим от Извора дава свобода. Дава ни пътя за спасението на душите ни и това е свобода от греха.Това болднатото е абсолютно вярно.

Добре, Катерица, а според теб, кое точно е Изворът? (нали знаеш, че не заяждам, въпросът ми е сериозен).

Аз не вярвам, че има такова нещо като спасение на душата. Ако има душа, или съзнание, което е трансцендентно, или някакъв Аз, то би следвало всички да бъдат спасени.
Не приемам концепцията за лошия, сърдит, наказващ Бог.


Ако говорим за ограничение, то е да се въздържаме от греха, да се стремим с цялата си душа да не го приемаме, предаваме шафетно или произвеждаме. Да намразим греха и да сме свободни от него. Погледнато от тази гледна точка, вярата ни дава свобода, която е често непостижима за ума ни и благодатна за душата ни.


Много трудно изпълнимо е това в ненормалния ирационален свят, в който живеем.

Но иначе, искрено се възхищавам на хората, които се стремят към това. Респект за силата на характера.

Аз, за себе си, се опитвам да разбера всички хора - и лоши, и добри, но не винаги ми се отдава. Опитите, обаче, продължават.

****
Като цяло, възприемам християнството, исляма, юдаизма, будизма, хиндуизма за вече остарели концепции. Сигурно всяка от тези идеи казва по нещо вярно. Но това не е достатъчно. Ако са били актуални преди векове, сега вече не са.

***
Няколко цитата от любима книга:
"We did not fall because of a moral error; we fell because of an intellectual error: that of taking the phenomenal world as real."
 "The phenomenal world does not exist; it is a hypostasis of the information processed by the Mind."

" Apollonius of Tyana, writing as Hermes Trismegistos, said, “That which is above is that which is below.” By this he meant to tell us that our universe is a hologram, but he lacked the term."

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 03:24 от Eleonora_27

# 376
 • Мнения: 9 583
Хермес Трисмегист не знаел термина? Joy

# 377
 • Чужбина
 • Мнения: 2 023
Хермес Трисмегист не знаел термина? Joy

Много яко, нали? Grinning Grinning Grinning

Аз затова твърдя, че християнството, исляма, юдаизма etc. са остарели концепции.

И не, това не е башинг срещу религиозните хора, а призив за повече знание и по-голяма отвореност.

Истината е, че все още не знаем. Има толкова много неща, които не са ни ясни.

****
Ето какво казва Стивън Хокинг за създаването на Вселената в "The Grand Design":

"Because there is a law like gravity, the universe can and will create itself from nothing." (от The Grand Design, стр. 144).

"Защото същестува законът за гравитацията, Вселената може и ще създаде себе от нищото".

Ей тука вярващият човек може да пита - много хубаво, ама тоя закон за гравитацията откъде, по дяволите, идва.
И как едно нещо може да създаде себе си, при положение че, за да създадеш нещо, ти трябва да съществуваш преди това нещо, т. е. да го предшестваш.

За вярващите хора в темичката препоръчвам следния клип:Това е доктор по математика в Оксфордския Университет. Той е заклет християнин, но поне отвежда дискусията на едно друго ниво.


# 378
 • Мнения: 1 953
Eleonora_27, и аз не приемем концепцията за лошия, сърдит, наказващ Бог.  : - ) За мен няма такъв. Бог е Любов и Той иска спасението на всеки. Абсолютно на всеки, дори и на най- големия грешник и престъпник. Неговото правосъдие не е нашето... . Според това, до което съм стигнала като разбиране, е, че ние сами себе си наказваме. Нашата съвест ни изобличава и нямаме силата да понесем Любовта на Бога.
Когато се стремим към нея обаче, ние се пречистваме и както не веднъж е било писано в духовните книги, се пречистваме като златото. Казано метафорично.
Дори и за един обикновен човек, който не е наясно с конкретиката на реакциите, които стават при пречистването на златото от примеси, е ясно, че са необходими сериозни трансформиращи процеси.
Това става и с нашите души, които идват тук на Земята. Живота ни тук е подготовка за живот след това. Живот във вечността. Процесът на пречистването ни е също силно трансформиращ и за тази цел неминуемо се налагат кризи през болка, болести и страдания. Без криза няма израставане.
Друг е въпроса, че ако се прекали/пресили с трансформациите,  злато може да се получи вместо чисто устойчиво злато, нестабилни изотопи, които са радиокативни и се разпадат...
Това е в материален, видим за нашите умове и очи свят. Но всъщност, животът, който е водещ, е духовният. И там е Изворът. Както има Св. Дух, така и има духове на злобата, на годостта, на завистта, на чревоугодитео и пр. и пр.
Душата ни е поле на стълкновение на тези енергии...
Св. Силуан казва:
Цитат
Неправилно постъпват онези, които откъсвайки се от Преданието на Църквата, вървят както те си мислят, към нейните извори, .т.е. към Свещеното Писание. Не Свещеното Писание е ИЗВОРЪТ на Църквата, а Свещеното Предание. През първите няколко десетилетия от Своята История, Църквата не е имала Писанието на Новия Завет и е живеела само чрез Преданието, което апостол Павел в посланията си призовава да държат вярващите (2 Сол. 2:15). Общоизвестен факт е, че всички водачи на ереси в историята на Църквата са тръгвали от Свещеното Писание, с тази само разлика, че всеки го е разбирал " по свое му. Още апостол Петър е говорел за такова изопачаване на смисъла на на Свещеното Писание при тълкуването му според собственото разбиране. (2 Петр. 3:16).
Отделните членове на Църквата -като изключваме и Нейните най- добри синове и учители, - не могат да поберат в себе си цялата пълнота на даровете на Светия Дух и затова в ученията и писанията си допускат несъвършенствата и дори понякога грешки, но като цяло учението на Църквата, Която притежава пълнотата на тези дарове пребъдва во веки истинно".# 379
 • Чужбина
 • Мнения: 2 023
Катерица, мерси, добър коментар.

Въпрос: Книгата на Енох чела ли си я?# 380
 • Мнения: 1 953
Чета предимно Новия Завет. Разбира, се и Стария, но знам, че ние сме Новозаветни и за нас важи Духовния Закон след идването на Христа.
Скрит текст:
пиша всичко това, без да съм имала духовен отец. А без такъв е трудно... много трудно

# 381
 • Чужбина
 • Мнения: 2 023
Чета предимно Новия Завет. Разбира, се и Стария, но знам, че ние сме Новозаветни и за нас важи Духовния Закон след идването на Христа.
Скрит текст:
пиша всичко това, без да съм имала духовен отец. А без такъв е трудно... много трудно

Не мога да я чета Библията, при все това, че страдам от голямо любопитство и искам да разбера християните. Не я разбирам изобщо. Всичко ми прилича на някакъв голям булшит (извинявам се, но действително така си мисля).

Езикът на Библията ми е много много чужд. Може би са използвани някакви метафори, но аз самата не мога да ги асоциирам с нищо познато. По-достъпно за ограничения ми мозък е да гледам някой филм по темата (The Passion of the Christ (2004) - Страстите Христови на Мел Гибсън, например). Но пак ми е като някакво Story. Възприемам го по същия начин, по който възприемам приказките за елфите, феите и магьосниците.

Така и не можах да разбера, защо Синът Божи е трябвало да се жертва за нас.

Мариачи е по-напреднал и може да помогне.

По-достъпно за разбиране ми е гностичното учение. Не казвам по-лесно за вярване, а по-лесно за възприемане.

Мисля, че много от гностичните текстове са били премахнати от Библията.

И нищо чудно, след като гностиците твърдят, че Богът, създал Вселената не е истинският Бог, а е Демиург. Тоя Демиург е ирационален бог, по-нисшестоящ от истинския. Истинският изпратил Дионис на гърците, Елайджа (това не го знам на български, как е) на евреите и после Христос, за да покажат на хората истината.

 "The creator deity imagined that he was the only god; that's why he was jealous and said, 'You shall have no other gods before me".

Jesus on the cross said, “Eli, Eli, lama So-bachthani,” to which some of those present correctly said, “The man is calling on Elijah.” Elijah had left him and he died alone.

Edit: Elijah е Илия.

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 17:36 от Eleonora_27

# 382
 • Мнения: 9 583
Тези концепции, че няма наказващ Бог и ние сами се наказваме звучат логично от гледна точка на разни ню ейдж учения, че ние създаваме света около себе си. Но като се замислиш дали на жертви на престъпления биха им харесали...че престъпника например няма да бъде наказан щом той самият не смята, че има вина. 

Още повече в случаите, когато не е наказан от държавата.

# 383
 • Мнения: 1 953
Тези концепции, че няма наказващ Бог и ние сами се наказваме звучат логично от гледна точка на разни ню ейдж учения, че ние създаваме света около себе си. Но като се замислиш дали на жертви на престъпления биха им харесали...че престъпника например няма да бъде наказан щом той самият не смята, че има вина. 

Още повече в случаите, когато не е наказан от държавата.
Много съм мислела по този въпрос. Била съм жертва; майка ми и други мои близки - също...
Не знам защо ти звучи ню- ейжд горното, което бях писала.
В православието се говори за покаяние. Не за разкаяние, не за каене. А за покаяние. Което е доста трудоемък процес...Говори се за състояние на богооставеност и много други сериозни неща, духовен труд, които съвсем не са захарния памук на Ню- ейджа.
Когато написах, че  Бог е Любов, не съм поощрявала престъпниците, нито греховността и нашата склонност към нея. А съм искала да дам вяра, че има шанс и надежда за спасението ни.

# 384
 • Чужбина
 • Мнения: 2 023
Тези концепции, че няма наказващ Бог и ние сами се наказваме звучат логично от гледна точка на разни ню ейдж учения, че ние създаваме света около себе си. Но като се замислиш дали на жертви на престъпления биха им харесали...че престъпника например няма да бъде наказан щом той самият не смята, че има вина.  

Още повече в случаите, когато не е наказан от държавата.Много си права.

Само дето тия ню ейджърите са някакво движение, т. е. организирани са.

Тия вярват в таро картите, в астрологията, в йогата, медитацията, някакви кристали, някакви чудесии...channeling (лъжат хората, които са загубили някои близък).

И тая ню ейдж религия се използва за политически цели - край на расизма, на хомофобията, всички сме равни, всички се обичаме, всички сме братя и сестри и т. н.

Повърхностна религия...за полезни идиоти.

Edit: Сега чета, че ню ейджа бил много свързан с Бялото Братство. Боже, шокирана съм.

Къде е Мариачи да внесе малко ред в хаоса?

Последна редакция: нд, 07 окт 2018, 20:12 от Eleonora_27

# 385
 • Мнения: 149
... религията често се използва като инструмент за манипулиране на вярата у хората. Има силно политически, популистки,  тенденциозни свойства и цели

И аз съм напълно съгласна с Катерица, че религиите се използват манипулативно. Опитът ми в тази област е ограничен, но досега не съм срещала религия, която да не употребява страха като мотиватор.

Не съм съгласна обаче с идеята за наличието на зли духове. Това за мен е опит за прехвърляне на отговорността. Подобно беше оправданието, което Бил О'Райли използва наскоро, след като беше обвинен в сексуален тормоз.

И тая ню ейдж религия се използва за политически цели - край на расизма, на хомофобията, всички сме равни, всички се обичаме, всички сме братя и сестри и т. н.

Каква нужда има от каквато и да било религия при премахването на расизма, хомофобията, сексизма и другите форми на дискриминация? Единственото, което ни е необходимо са здрав разум, малко знания и основополагащи морални ценности.

# 386
 • Мнения: 1
Това са най-ужасните сектанти, които познавам! Баба ми е евангелистка. По всякакъв начин. като бях малка. се опитваше да ме вкара в това нещо, наречено "нейна религия". Те свещи не палят, икони не признават, на света Богородица също не отдават почит, тъй като ако не била избрана тя за майка на младенеца, можело друга да изберат, която да роди Исус (в тяхната "библия" е с едно И), стига да имала здрава матка... Обикновено ако нямат църква, се събират в дома на няква бабичка и започват да пеят силно като разпрани, или да се молят (пак адски шумно). По всякакъв начин се опитват да привлекат колкото се може повече хора, едва ли не на живот и смърт е да станат повече (тук вече се убеди от твоята "приятелка").
Не слагат елха за Коледа, не боядисват яйца за Великден. Всеки символ на християнството се отрича (включително кръста, светената вода и т.н.)
Добре че се отървах от тая дърта уруспия, която ми се пада баба. На нищо добро нямаше да ме научи!

Здравей. Баба ти хубаво е казвала защото в Православието не се набляга на Библията. Wink
Къде в Библията пише че трябва да боядисваме яйца Thinking да слагаме елха Thinking не мисля че това е християнство защото никъде не го пише в Библията Blush . Никъде не пише да отдаваме хвала на Богородица никъде не пише да се кланим на икони защото Иконите са ИДОЛИ а в Библията пише да не се кланим на идоли. И също така няма в тяхната Библия в православната Библия пише същото дори и Поповете го знаят но проблема е че хората не знаят и за това плюят евангелистите че са какви ли не зверове и промити мозъци. Ти сигурно си казваш че си Християнка ами то и аз съм се родил в болница но не съм лекар. Ако си Християнка как се наричаш такава? Това е все едно аз да съм лекар и да не знам анатомия.
Къде ходи учителя? В училище. Къде ходи Пияницата? В кръчмата. Къде ходи Християнина. В църквата.
И също така да не забравя Църквата не е самата сграда а хората който са събрани. Това е църквата и много много много жалко че не си послушала Баба си защото съм сигурен че е била един страхотен мил и добър човек който може да те научи на много добро и съм сигурен че те е обичала много. Прости ми за спама Simple Smile

# 387
 • Мнения: 1 350
Познавам само един евангелист, но не е от крайните. Религия не сме обсъждали никога.
Не влиза в манастир и толкоз.

На едно погребение обаче не дойде. Не разбрах защо. Забранено ли е?

# 388
 • Мнения: 239
И също така няма в тяхната Библия в православната Библия пише същото дори и Поповете го знаят но проблема е че хората не знаят и за това плюят евангелистите че са какви ли не зверове и промити мозъци.

Не са зверове, само са им промити мозъците. До каква степен вече си зависи индивидуално според човека.

# 389
 • Deutschland
 • Мнения: 2 332
Познавам само един евангелист, но не е от крайните. Религия не сме обсъждали никога.
Не влиза в манастир и толкоз.

На едно погребение обаче не дойде. Не разбрах защо. Забранено ли е?


Да.

Общи условия

Активация на акаунт