Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 9 авг. 2018, 11:31 ч.

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

  • 15 997
  • 424
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 409
Аз бях с по-ниска доза еутирокс, но лекарят ми направи схема, за да мога да кърмя.Като пропуснем трудното начало се кърмихме около година и 10 месеца.Има начини наистина, стига всичко да е наред.

Благодаря за темата!

На мен също ми е време за контрола, след ужасно сърцебиене и душене и ТСх 0,02, с лекаря намалихме дозата от 2 дни 100 и 5 дни 75, на 5 дни 75 и два дни 50.Малко драстично, но наистина ми беше много зле.Сега се чувства супер, дори съм много жизнена и активна, чак се учудвам от себе си.Надявам се са наред хормоните.

# 16
  • София
  • Мнения: 604
Mmm_st, при тсх 0.02 предозирането е било сериозно. Добре, че дозата е коригирана и нивата вече са започнали да се нормализират, дано сте я нацелили. Hands V
На мен ми тряваха над три-четири месеца да оправя едно такова предозиране.. иска се търпение, хормоните се движат относително бавно.

# 17
  • Мнения: 113
Следя ви.

# 18
  • Мнения: 20
Здравейте момичета!
Редовно ви чета и благодаря че ви има...
Пия ел-тирокс  в момента 25 мгр 3 в седмицата и 4 дни 37мкг  . Изследванията от вчера са плачевни
ft3 L  1.770 при реф. стойност 1,880-3,180
ft4      0.750 при реф. стойност  0,700-1,480
TSH     1.929 при реф. стойност 0.350-4,940
 С хипофункция съм. Скоро си правих ехограф на щитовидната жлеза, няма изменения. Нова придобивка - възел.
Освен ел-тироксин пия и турското т3 по половинка от 25 мкг на ден, но явно трябва да го увелича. Пие ли някой т3 хормон и как се чувства?
Дайте ми съвет какво да правя? Косата ми опада съвсем, страшно безсъние на човек не приличам. До кога така не знам

# 19
  • Мнения: 409
Веси, много странно беше всичко. Правихме ин витро, имаше бременност за кратко по всички правила би трябвало ТСХ да се вдигне. А и аз съм на тази доза от над 2 години и не съм имала проблеми. Та ще пускам хормони. Още имам леко душене, но поне сърцебиенето спря. Надявам се до септември края, да съм наред защото искаме да правим ЗЕТ.

# 20
  • Мнения: 2 863
pyypi, защо го пиеш този T3 в толкова големи дози?

# 21
  • Мнения: 78
Здравейте.
Чак сега попадам на тази тема във форума.С хашимото и хипофункция съм на щитовидната и с много наднормени килограми 91 кг.  EmbarassedИстината е, че като ми поставиха диагнозата не я вземах сериозно.Започнах да си пия лтироксина и си мислех, че всичко ще бъде ок, но уви много съм грешала  Tired Започнах с доза от 25 мкг и стигнах до 5 дена в седмицата от 100 и 2 дена от 75мкг.Няма нужда да изброявам всички неприятни симптоми и болести, които съпровождат заболяването ми.Приключих с четенето на "Първопричината" и много неща ми се изясниха, но все още е каша в главата ми.Спрях глутена като първа стъпка и се насочих към ВМНВХ, но по либерално.Идеята ми е след време да огранича и млечните, но на този етап няма да мога.Това е май накратко за мен.

# 22
  • Мнения: 20
pyypi, защо го пиеш този T3 в толкова големи дози?
12.5 mkg много ли е? Та то дори не ми влияе на стойностите  Cry

# 23
  • София
  • Мнения: 604
pyypi, защо го пиеш този T3 в толкова големи дози?
12.5 mkg много ли е? Та то дори не ми влияе на стойностите  Cry
Влияе и още как.. Затова са ти толкова ниски нивата на активните хормони фт4 и фт3. Подтиснати са от приема на Т3. Явно не го пиеш много отдавна понеже тсх все още не се е понижило толкова. Обикновено от Т3 тсх отива на нула. Ниска ти е дозата на Т4 (тироксинът). А Т3 е излишен по принцип при толкова ниски дози на Т4. Какви са били показателите ти преди да започнеш Т3?

Mmm_st, стискам палци всичко да се подреди! Следете нивата начесто. Късмет! Hug

# 24
  • Мнения: 20
pyypi, защо го пиеш този T3 в толкова големи дози?
12.5 mkg много ли е? Та то дори не ми влияе на стойностите  Cry
Влияе и още как.. Затова са ти толкова ниски нивата на активните хормони фт4 и фт3. Подтиснати са от приема на Т3. Явно не го пиеш много отдавна понеже тсх все още не се е понижило толкова. Обикновено от Т3 тсх отива на нула. Ниска ти е дозата на Т4 (тироксинът). А Т3 е излишен по принцип при толкова ниски дози на Т4. Какви са били показателите ти преди да започнеш Т3?

Mmm_st, стискам палци всичко да се подреди! Следете нивата начесто. Късмет! Hug


Весето  при мен ФТ3 винаги е бил под долна граница и за това реших да пия Т3 но защо не се покачва ФТ3 незнам. Зимата бях на 50 мкг  ел тирокс и стойностите бяха се покачили малко на ФТ3 И ФТ4 но не и оптимални..Тогава ми се появи едно адски горене на ушите, мисля от високата доза и пак намалих хормона, но много ми се засили косопад, изпитвам ужас когато я мия...В някакъв омагьосан кръг съм...Лекари няма да коментирам, защото ме изкарват луда и постоянно искат да ми изписват успокоителни..Дерматолози ми предлагат мезотерапия за много пари, но никой не гарантира че косата после няма да опада пак.. И така... Tired
Mmm_st лека бременност и здраво бебе на финала  passifier

# 25
  • Мнения: 6 373
Добре, де, след като високата доза хормон е ОК през бременността, защо високата доза ще е опасна при кърмене ?

п.с. Месри за новата тема и лека бременност на Лаленце!
Близка имам, която като беше бременна пиеше 175 микрограма тироксин, а преди бременност 125.
След раждане започна да кърми, дозата не помня с колко намалиха след раждане, помня че детето се изрина. По него време не бях с диагноза и не се интересувах много, но съм запомнила, че докторът намали дозата, раздели в два приема, като веднага след кърмене пиеше едната доза, за да има време да я усвои тя и явно да не се отделя в кърмата. Да има интервал 2-3 часа да следващо кърмене.
Честито, Лаленце!
Лека бременност 😊

# 26
  • Мнения: 320
Някои лекари, от по-малките градове карат момичетата да отбиват бебетата си ( при това не става въпрос за новородено , а за 8-9 месечно бебе), заради нуждата от увеличаване на дозата хормон. Само, че някои бебета не се отбиват така лесно и в този период, съвпадащ с никненето на зъби, ще е голям стрес и за двете страни.

Много съм ядосана на такива ендокринолози.
Ръсят ей-така съвети, а на тема хранене и добавки - нищо. Нямало нужда, хормонът бил достатъчен,  глутенът не бил вреден, още малко и полезен ще го изкарат.
Жалко е, че има и консервативни пациенти, които се вслушват на 100 % и нищо друго не предприемат.
Сори за спама, ама исках да споделя и да ми олекне малко, че момичето ми  е близко и ми е мъчно като гледам до къде ще се докара, а и не иска да слуша, но непоискани съвети повече няма да давам.

# 27
  • София
  • Мнения: 604
Весето  при мен ФТ3 винаги е бил под долна граница и за това реших да пия Т3 но защо не се покачва ФТ3 незнам. Зимата бях на 50 мкг  ел тирокс и стойностите бяха се покачили малко на ФТ3 И ФТ4 но не и оптимални..Тогава ми се появи едно адски горене на ушите, мисля от високата доза и пак намалих хормона, но много ми се засили косопад, изпитвам ужас когато я мия...В някакъв омагьосан кръг съм...Лекари няма да коментирам, защото ме изкарват луда и постоянно искат да ми изписват успокоителни..Дерматолози ми предлагат мезотерапия за много пари, но никой не гарантира че косата после няма да опада пак.. И така... Tired
А преди да намалиш дозата, когато си била на 50 мгр, направи ли изследвания за да си сигурна, че е била висока? След това пък явно вече е била ниска, защото са се върнали хипо симптомите. А с добавянето на Т3 съвсем са паднали нивата на фт4. Те като са ниски, няма материал за конвертиране. Т.е. не може да се произведе достатъчно фт3. Дозата на Т3 пълни само серумните му нива, но хем е ниска да ги запълни, хем потискайки фт4 затваря вратата и на конверсията (няма и преобразуван фт3). Ако увеличиш Т3, може и да позапълниш серумните нива, но ще потиснеш още повече естественото преобразуване, включително и локалното преобразуване в органите, на ниво клетка. Мозъкът например използва 80% локално преобразуван фт3 (от фт4) и едва 20% от циркулиращия в кръвта фт3. Съветвам те да не си прецакваш конвертирането. Важно е Т4 и Т3 да са в адекватно съотношение. При теб Т3 е в повече, а Т4 недостига. Физиологичните нужди от Т3 са 10 пъти по-ниски от нужния Т4. Оптимизирай приема на Т4 първо. Намери дозата, която ще ти достави точно толкова тироксин колкото ти е нужно. Ако 50 мгр са ти много (което дори не е съвсем сигурно), опитай с малко по-ниска доза. Но не много по-ниска. Сега си на около 32 мгр (3х25 и 4x37.5) и очевидно ти е доста ниска, опитай 43.75 мгр с редуване на 37.5 и 50 мгр. Знам ли.. давам само примерно предложение.

Тези статии от TiredThyroid.com са доста информативни по отношение на хормоналната взаимосвързаност:
http://www.tiredthyroid.com/rt3-7.html
http://www.tiredthyroid.com/rt3-10.html

Тази също (особено частта, където обясняват локалното преобразуване на клетъчно ниво чрез дейодиназа 2, за което е нужен достатъчно Т4 и като цяло добра пропорция на Т4/Т3 хормоните): http://www.tiredthyroid.com/blog/2016/03/06/synergy-between-thyroid-hormones/

Въобще, целият блог за мен е страшно полезен. Често го повтарям и се извинявам, ако ставам досадна. Но с Т3 трябва много да се внимава, да се прецени дали и в каква доза да се взима.

Titi-piti, разбирам те. Наистина нелепо звучи съветът за отбиването на бебето.. Точно както Мереленда е писала се прави - дозата се разделя на няколко пъти след кърмене за да се усвои до следващото хранене на бебчо. Но нали знаеш, можеш да заведеш коня до реката, но не и да го накараш да пие..

Последна редакция: нд, 12 авг 2018, 14:15 от veseto5775

# 28
  • Мнения: 78
Когато питах моята ендокринолжка дали да пия селен и дали да спра глутена ми каза, че нямало никакво значение, защото така или иначе процеса бил необратим Confounded Нямам думи....

# 29
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 10 897
може ли от висока доза да съм изнервена?
изнервя ме всякакво говорене (особено спортни коментатори  Whistling), жужене на пчели и вскакви подобни шумове (самолети, камиони)...?
или да търся другаде проблема.
появи се от скоро, аз на своя глава си увеличих дозата.
от 2-3 дена падам и заспивам наобед. Crazy

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт