Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 авг. 2018, 11:31 ч.

Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 53

 • 32 920
 • 797
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 10
Здравйте,
днес и аз бях диагностицирана с автоимунен тиреоидит. Изписаха ми L-тироксин 25мг. Аз обаче се чудя - нужно ли е да започвам директно с хормон? Възможно ли е с промяна на начина на живот (в моя случай - спиране на противозачатъчни, цигари, режим на хранене, спорт и хранителни добавки) да се отрегулират нещата? Или поне да се опита, и ако няма ефект, тогава да се започва хормонално лечение?
Последните месец-два съм доста нервна, не знам дали е в следствие на повишен TSH или TSH e повишен  в следствие на психично напрежение...Не ме попитаха била ли съм подложена на стрес. Отделно, се оказа, че имам завишен антистрептолизинов титър и очевидно имам някаква инфекция. Това не влияе ли на щитовидната жлеза?
TSH - 4.96
Tg - 338
TPO - 18
`T3 и Т4 не са изследвани, според ендокринолога се изследват при хиперфункция на жлезата.
От друга страна обаче на ехографията се показа нехомогенност на ЩЖ, няма възли или кисти, обременена съм и планувам бременност в обзоримото бъдеще.
И сега съм в дилема - да се доверя ли на лекарката, да търся ли друго мнение или да експериментирам със себе си...

# 46
 • София
 • Мнения: 658
Здравей, Miss_Dolcificante! Simple Smile

Тсх си е значително завишен и ако плануваш бременност, нивото му е добре да бъде под 2 според повечето лекари. Моето мнение е, че не тсх, а фт4 и фт3 са всъщност по-важни (особено при бременност). Това дали трябва да започнеш хормон или ще заложиш единствено на промени в начина на живот и хранене сама трябва да решиш. Аз бих комбинирала двата подхода. Да останеш без терапия е рисково според мен. Има тонове информация, може би ти трябва малко време да помислиш дали да поемеш риска. На първо време бих изследвала трите показателя едновременно - тсх, фт3 и фт4. Освен стресът и нервността други симптоми имаш ли? Самият стрес едва ли е "виновникът" за антителата ти и за високото тсх, безспорно имаш нарушена функция. Това състояние обикновено се развива постепенно, нужни са години.

# 47
 • Мнения: 3 041
Здравей, Miss_Dolcificante.
На твое място, изобщо не бих губила време и директно бих стартирала с хормона, щом планираш бременност.
Това, че ще започнеш хормон, изобщо не изключва промените, които ще се наложи да направиш, в начина си на хранене, спортната активност, попълването дефицити на витамини и менажирането на стрес факторите. Т.е. двете неща вървят ръка за ръка и не се противопоставят.

Не мисля, че при теб иде реч за доверие или недоверие в лекаря. За съжаление, заболяването си го имаш - високото TSH, повишените антитела и промените в структурата на жлезата недвусмислено го доказват.

# 48
 • Мнения: 10
Благодаря за мнението, момичета Simple Smile
Изпаднах в дилема най-вече, защото лекарката няколко пъти си смени мнението имам ли нужда от хормон, нямам ли, каква доза, дали да изследвам антитела и тогава да го започвам или директно да го започвам и в същото време не пусна други изследвания. Но явно ще си го пия и ще се присъединя към вас Simple Smile

# 49
 • Мнения: 3
Здравейте, момичета! Някой може ли да разгадае резултатите ми, в понеделник имам час за ендокринолог:
TSH 6.76, реф 0.35-5
fT3 4.93, реф 3.5-6.5
fT4 16, реф 7.8-15
MAT 16.5, до 34
TAT 12.6, до 115

# 50
 • София
 • Мнения: 658
Здравейте, момичета! Някой може ли да разгадае резултатите ми, в понеделник имам час за ендокринолог:
TSH 6.76, реф 0.35-5
fT3 4.93, реф 3.5-6.5
fT4 16, реф 7.8-15
MAT 16.5, до 34
TAT 12.6, до 115
Антителата са добре, но така или иначе е препоръчително да се погледне структурата и на ехограф, за да се разбере дали имаш само намалена функция или Хашимото (ако има изменения в структурата на жлезата, което е възможно дори и при сравнително ниска активност на антитела).

За резултатите, според мен показват, че жлезата е затруднена (завишен тсх). В момента работи усилено да компенсира - високият тсх засилва конвертирането и дърпа нагоре щитовидните, затова са високи (особено фт4). Това е начален етап на хипофункцията. Т.е. не се е задълбочила толкова, че да е вече на етап драстично намалени нива на фт3 и фт4. Но ЩЖ не функционира оптимално със сигурност и вероятно ти трябва малко хормон, който да подпомогне работата й. Всъщност, ако вече си на хормонална терапия (не уточняваш), то просто дозата е недостатъчна.

Ps: Референтните граници ми се сториха необичайни и се сетих за случай на моя позната с объркани резултати от лаборатория със същите референтни граници. Може и да е съвпадение, но реших да го споделя за всеки случай. Тя доста се беше стреснала, защото бяха плашещи стойностите, наистина фрапантни. Когато ги повтори, излязоха съвсем нормални. Да имате предвид, че може би е уместно да повторите изследването в друга лаборатория (Кандиларов, Бодимед, Пролабор или Цибалаб, например). И все пак е добре да кажа, че не вярвам в "грешни" резултати, каквито са рядкост реално. Но технически грешки е възможно да се случват понякога.

Последна редакция: пт, 17 авг 2018, 00:07 от veseto5775

# 51
 • Мнения: 3
Здравейте, момичета! Някой може ли да разгадае резултатите ми, в понеделник имам час за ендокринолог:
TSH 6.76, реф 0.35-5
fT3 4.93, реф 3.5-6.5
fT4 16, реф 7.8-15
MAT 16.5, до 34
TAT 12.6, до 115
Антителата са добре, но така или иначе е препоръчително да се погледне структурата и на ехограф, за да се разбере дали имаш само намалена функция или Хашимото (ако има изменения в структурата на жлезата, което е възможно дори и при сравнително ниска активност на антитела).

За резултатите, според мен показват, че жлезата е затруднена (завишен тсх). В момента работи усилено да компенсира - високият тсх засилва конвертирането и дърпа нагоре щитовидните, затова са високи (особено фт4). Това е начален етап на хипофункцията. Т.е. хипофункцията не се е задълбочила толкова, че да е вече на етап драстично намалени нива на фт3 и фт4. Но ЩЖ не функционира оптимално със сигурност и вероятно ти трябва малко хормон, който да подпомогне работата й. Всъщност, ако вече си на хормонална терапия (не уточняваш), то просто дозата е недостатъчна.

Ps: Референтните граници ми се сториха необичайни и се сетих за случай на моя позната с объркани резултати от лаборатория със същите референтни граници. Може и да е съвпадение, но реших да го споделя за всеки случай. Тя доста се беше стреснала, защото бяха плашещи стойностите, наистина фрапантни. Като ги повтори излязоха съвсем нормални. Да имате предвид, че може би е уместно да повторите изследването в друга лаборатория (Кандиларов, Бодимед, Пролабор или Цибалаб, например). И все пак е добре да кажа, че не вярвам в "грешни" резултати, каквито са рядкост реално. Но технически грешки е възможно да се случват понякога.

Много ти благодаря за отговора. За първи път пускам хормони, не съм на терапия. В понеделник съм на ендокринолог, но вече имам някаква идея какво се случва  Simple Smile

# 52
 • София
 • Мнения: 658
Катя, сетих се още нещо - щом няма завишени антитела (и ако няма изменения по жлезата характерни за Хашимото), субклиничната хипофункция може да е свързана с йоден дефицит. Шоки често го е подчертавала, става въпрос за завишен тсх и нормални или леко завишени нива на фт3 и фт4. Би могла да проучиш, има доста информация, макар и често да е противоречива. Но доста хора със субклиничен (начален) хипотиреоидизъм пият именно келп. А също и селен, но и двете е добре да се тестват предварително. Това не изключва приема на хормон.

Една статия като за начало (има още мноого): https://kresserinstitute.com/iodine-deficiency-bigger-problem-think/

# 53
 • Мнения: 4 536
По принцип при йодния дефицит има висок ТСХ и висок Т3, но нормален или нисък Т4, а тук Т4 е над горната граница, докато Т3 не е чак толкова висок. Та не знам.

# 54
 • Мнения: 3
Благодаря, ще разпитам подробно в понеделник и ще пиша какво ми е казала докторката. Хубава вечер!

# 55
 • Мнения: 932
С интерес ще чакам коментара на лекарката...моя приятелка е с близки резултати на Т3 и Т4 ..но ТСХ е малко по–ниско. Джипито й казало че всичко е наред:thinking:

# 56
 • Мнения: 4 536
Доколкото знам, когато всички стойности са ниски (в норма, но към долната граница), това обикновено говори за нисък кортизол. И си върви със симптоми на хипофункция.

# 57
 • Мнения: 380
Шоки, а какъв е начина за справяне с кортизола? Освен  адаптогени, какво още...

# 58
 • Мнения: 4 536
Ами, чета, че било добре храненето да е по-нисковъглехидратно (но не съм убедена, че е така). Също съм чела за прием на по-големи дози вит. С и Б-комплекс, особено Б5.

# 59
 • Мнения: 7 809
Шоки, а имаш ли представа, за прием на вит. Б5, кое е по-добре-Пантотенова киселина или Декспатенол  Thinking

Общи условия

Активация на акаунт