Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 7 юни 2006, 14:00 ч.
  • Преглеждания  5 562  Мнения  36  Онлайн  1
Отговори
# 30
  • Sunshine State (of mind)
  • Мнения: 2 257
Преди 15 години. Боб в тенджера под налягане. Някакво парченце от него засяда в онова свистящото отгоре на капака. Тенджерата гръмва, капака се прегъва на две (още го пазим за обица на ухото), налягането излиза през отвореното малко кухненско прозорче и счупва прозорец от външното остъкление. Добре, че беше зима и долу не играеха деца. Бях ученичка и не ми се учеше и тъкмо бях излязла от кухнята, секунда преди да гръмне - капака беше се приземил на моя стол - където седях и четях. Беше ударил шкафа преди това и го беше сцепил по края. Не искам да всявам паника, но имайте едно наум за тези тенджури.

Последна редакция: чт, 08 юни 2006, 21:15 от G&J

Реклама
# 31
  • на ОколовръсТното в ПАЛАТка
  • Мнения: 4 176
Страхотен начин на готвене.
Преди година си купих от испанските. Страхотни са. 100 лв. беше- " Magefesa Ideal" е.
Страхотна е, защото има кошница за готвене на пара и отделен стъклен капак и може да продължиш готвенето по обикновен начин. Аз така правя супите. Първо под налягане месото и после слагам зеленчуците.
Парата има 3 начина за изпускане. Или да махнеш от котлона и да изчакаш да падне налягането само, или изкарваш на балкона и врътваш копчето да излезе парата. Аз я изпускам на балкона, защото иначе цялата къща замирисва на готвено и много влага.
Друг вариант е под студена течаща вода и налягането пада веднага, но аз не го правя.

Важно е за тенджерите под налягане да са с дебели стени и дъно. Едно, че спестява енергия, а и е гарант за качество и няма да се изметне.
Има много винтили за аварийно изпускане на парата и няма да гръмне.
Аз готвя и бобо в нея.
Съветвам да купиш най-големия размер, защото в нея може и малко и много вода.
Аз гледам водата да не е повече от половината на тенджерата.
Дано съм била изчерпателна.

# 32
  • на ОколовръсТното в ПАЛАТка
  • Мнения: 4 176
По отношеное на боба дето разказвате, ще кажа, че правилото за тенджера под налягане е на слаб котлон и водата да не минава половината. Първо се пуска на силно, докато заври и после се намалява на 4 примерно ( моя котлон е с 9 степени).
Познавам една жена, която пак с  боб, усилила до край котлона и напълнила съвсем до горе. Резултата беше някаква експлозия.
 Кукууууууууу 

# 33
  • Sunshine State (of mind)
  • Мнения: 2 257
Не бой се те повечето са с предпазен вентил вече Laughing, то други не съм и срещала де.
Aз затова си поправих постинга от 10 на 15 години, защото всъщност наистина беше много отдавна и както казвате, може би сега се произвеждат много по-сигурни. Не се плаши Вивиан , просто спазвай инструкциите.

# 34
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 890
една такава тежка, алуминиева, с голямо черно кранче за затваряне нали? Ей такава си търся да си купя и аз. Сега съм с някаква немска, уж по добра - не ми харесва никак. Искам си дъртата руска с кранче, ама пък майка ми не си я дава. Ако някой е видял да се продават такива - да каже.

Точно такава. Само че, моята мама е предвидила, че след време ще трябва още една и е купила и за шерка си, която тогава ич не и беше до готвене  Laughing, но сега съм и благодарна за придвидливостта.

Момичета! Един изключително бърз и ефикасен начин за разхерметизиране, много се учудих, че никой не го ползва:
Без да се пипа винтила, направо от котлона тенджерата се слага в мивката и се пуска студената вода върху капака за 15 - 20 секунди, като се движи чешмата да го облее от всякъде. След това се маха винтила и обикновено не е останала никаква пара за доизкарване. Ако случайно не се е разхерметизирала до край, се полива още малко и е готова.   thumbsup

Е, аз какво казах:

... Ръчно свалям налягането като слагам тенджерата под течаща вода. Става по-бързо от винтила...

# 35
  • Пловдив
  • Мнения: 15 299
Страхотен начин на готвене.
Преди година си купих от испанските. Страхотни са. 100 лв. беше- " Magefesa Ideal" е.
Страхотна е, защото има кошница за готвене на пара и отделен стъклен капак и може да продължиш готвенето по обикновен начин.
..................
До тук одобрявам, ама кажи как се затваря капака - кранче, ръчка, друго?

# 36
  • Мнения: 286
И аз имам от едно време!Ползвам я рядко,но като я сваля от котлона веднага я слагам под студена течаща вода поне за 5 минути и тогава я отварям!

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт