Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1
Здравейте!

Взехме да гледаме котка, която преди това е живяла навън. Оказа се, че е бременна, като това беше първа бременност за нея. Имаше едно котенце, което в неделя дадохме на едно семейство (то беше на 6 седмици и  вече хапваше мляко и храна). Тази вечер, като се върнах от работа, забелязах, че едната гърдичка на котката е подута и твърда. Моля за съвет, какво да предприема и от какви грижи има нужда мацинка?

Ще съм много благодарна за всякаква помощ!

# 1
  • Мнения: 3 030
Върнете ѝ котето! Прекалено рано сте го отделили, нехуманно отношение към животните е ранното отделяне. Трябвало е да изчакате да навърши поне 12 седмици. На 6 седмици си е направо брутално, а толкова хора го правят. Тъжно е.

Ако е леко, може да мине и само. Като цяло за около две седмици максимум пресъхват. Но може и да започва да прави мастит. Консултация с ветеринар за предписване на компреси и антибиотици, ако се налага според тежината на състоянието.

😡😡😡

# 2
  • Мнения: 9 393
Ще си минат сами, ако не направи някой мастит. Следете я.

Котенцето се отделя минимум на 8 седмици, не на 12.

# 3
  • Мнения: 3 030
Salsisha, 12 са седмиците, ако се спазват добрите практики в развъждането. Това е минимумът за всички родословни животни, който е редно да бъде спазван и за неродословните, ако се мисли за здравето им. Има достатъчно информация по въпроса защо това е правилната минимална възраст на отделяне. Само след тази възраст котето ще се е социализирало правилно, ще е затвърдило хигиенните си навици, ще има достатъчно узряла храносмилателна и най-вече имунна система, ще е получило двете “задължителни” ваксини преди смяна на дома и т.н.

Както и да е, успех на мацата от ОП, дано ѝ мине без усложнения.

# 4
  • Мнения: 9 393
Епона - закона /липсващ в България, предполагам/ казва 8 седмици, от там нататък кой, каквото си реши. Когато са ни правили проверки, винаги е било 8 седмици изискуемо по документ. Другото са нечии измишльотини.

# 5
  • Мнения: 100
Не са измишльотини, а факти, потвърдени от научни изследвания и определящи оптималната - подчертавам оптималната, а не минималната - възраст за отделяне на котетата.
Иначе наистина всеки е свободен да си прави, каквото си реши с живота на животинките си, със или без благословията на закона.

# 6
  • Мнения: 9 393
Закона в ЕС е 8 седмици за отделяне на коте, едно котило на година, без хибриди и т.н.. Явно само ти знаеш факти, неизвестни на тези прости хора по света ...

# 7
  • Мнения: 100
Разлика между минимална и оптимална възраст правиш ли?
Който обича животните си и иска най-доброто за тях, чете специализирана литература, а не закона на ЕС.

# 8
  • Мнения: 3 030
Няма закон на ЕС. Всяка държа има свой, в България има една наредбичка, казваща 8 седмици. В някои държави законът казва 8, в други 12, в трети нищо.

Всички международни фелиноложки федерации обаче препоръчват 12 седмици, някои дори задължават!

Но оптималната възраст е 12 седмици. И ако на някого му пука изобщо за благосъстоянието на животните, то той/тя ще се съобрази с това и автоматично оптималната става минимална възраст.

Работи се по единство в законите за защита на животни и тяхното развъждане и там идеята е са пише 12 седмици за котенца, 8 седмици за кученца. Но дали и кога ще се случи...

А в България всеки си прави каквото си иска, без да се съобразява със закон и морал.

Общи условия

Активация на акаунт