Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
  • Мнения: 1 425
ЗаСлон, и на мен ще пратиш малко семена, ако имаш възможност, моля те. Моето дете пак е решило, че обича черита  Embarassed

# 16
  • София
  • Мнения: 2 821
Аз разсади раздавах, не семена Simple Smile
Жълтото чери на вкус е като узряла златна слива/джанка. Няма киселият нюанс.

Мога да ти пратя по куриер плодччета сега, хем да знаеш дали ви харесва, хем ще имаш семе за цялото село. Но трябва да се обеззаразят по метода с гореща вода, само той убива всички видове зарази

# 17
  • в здрача
  • Мнения: 2 201
Аз само набързо да се разпиша, че да не изгубя темата - както картофената мана покоси доматите и почти зелено не остана по тях така от тях направихме 42 буркана гювеч и 50 шишета сок, яденето - отделно. Е, не са чак така вкусни, някои не могат и да узреят, но пак са по-вкусни от тези в магазина.
Зрелия боб е вече за скубане, пък колко има за шушкане ... първата  боб чорба беше великолепна.
Бамята ми втръсна /о, какво чудо/ на супа, суша /на слънце/, правя и в буркани кисела - вече са 11 бр.
Чака ме пипера, който вече се зачервява.
Втората и третата реколта краставици вече се показаха и аха да пуснат цвят. Първата макар почти да е изгоряла още дава за ядене, а 80 буркана омния с корнишони вече са складирани.
Два пъти разреждахме ябълката и не личи, че от нея заредихме 80 л ябълков оцет.  И е подпряна с 3 кола, другата - също.
Орехите обаче започнаха да съхнат - короната им в края се е оголила.
Гроздето започна да се разваля. В една и съща чепка един грозд е чудесен, а другия изглежда като стафидка.
И нещо сигурно пропускам, но поради отпускарския сезон ми е много натоварено.

# 18
  • Перник
  • Мнения: 3 359
И при нас има много ябълки. И са много едри. Един голям клон вече се счупи. Всички останали са подпрени.
От три сорта грозде в двора (2 разновидности на Болгар и Отел), само Отелът е перфектен и зрее по-бързо от друга година.

# 19
  • София и не само :)))
  • Мнения: 1 430
Но трябва да се обеззаразят по метода с гореща вода, само той убива всички видове зарази
ЗаСлон, би ли описала този метод?

# 20
  • София
  • Мнения: 2 821
Обеззаразяването на семена от курса биодинамично земеделие на Димитър Стоянов от Бачково се оказа, че е само за семейство чадъроцветни - моркови, магданоз, целина... Ще напиша по спомени, но само за ориентир, ако някой намери на немски или също е бил на курс, да напише.
Три пъти се заливат семената с вода 60 градуса и престояват до охлаждане. Изглеждаше ми много гореща водата и питах изрично, но няма грешка Simple Smile

А тук, в темата, стана дума за обеззаразяване на семена домати. Чичо Митко практикува киснене в разтвор на ефективни микроорганизми - ЕМ, внос от Австрия.

За моите разсади много четох в интернет и измежду по-безвредните и лесни методи  приложих киснене 1час в калиев перманганат. Но то не убива загнездените вътре болести, само отвън.

ПП Постът е редактиран.

Последна редакция: чт, 23 авг 2018, 15:54 от ЗаСлон

# 21
  • Варна-София
  • Мнения: 349
...  ако някой знае нещо за гледането на брюкселското зеле сега е момента да сподели Simple Smile има малки топчета в гушката на листото, но малки, едва забележими.
Ако го нападне зелева пеперуда, напръскай с водата от намачкани доматени листа (колтуци) + сапун за прилепител. Действа 100%.
Освен това и листата и дръжките стават за ядене. Панирала съм дръжки - бижу!

Суша активно ябълки, сини сливи и смокини.

Последна редакция: чт, 23 авг 2018, 11:42 от amica1

# 22
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 15 295
задължително ще опитаме и дръжките Simple Smile няма да ги хвърляме я.
не сме гледали брюкселско зеле и се чудих дали да махам листата и върха и да го оставя като гола пръчка за да нарастват топченцата.
много са малки и не знам дали ще станат до зимата.
но и да не станат не е страшно, нали са зимоустойчиви Simple Smile

# 23
  • Варна-София
  • Мнения: 349
Зимоустойчиви са. Беше февруари, когато реших, че няма закога да ги чакам. Но настина с нищо друго освен с вода от колтуци не ги бях пръскала.

# 24
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 15 295
нямат нужда от пръскане - нямат гадинки, свежи и зелени са. само зелченцата-топчета са още с размер на шивашка карфица  Wink

# 25
  • София
  • Мнения: 2 821
Поправих си поста по-горе.

Кажете за кейла, "презрял " ли е в жегите, какво да го правя? Може би да чакам застудяване и тогава листата ще са крехки?
Въобще някой гледа ли такаво нещо?

# 26
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 15 295
гледах миналата година.
красив е, но само това.
никой не го хареса - листата са твърди и има характерния мирис на зеле, когато се сготвят а сурови са доста жилави.
опитах на сармички, ядва се, но манголдът беше по-добър.
Simple Smile но пък зимата, на фона на белия сняг са страхотн аукраса. винения и къдравия ми бяха слабост.
третия вид, този с дългите, леко извити листа сякаш е още по-жилав, а и на красота не го докарва. приличаше ми на кобра.

# 27
  • София
  • Мнения: 2 821
О, благодаря ти, успокоих се Simple Smile
А през зимата по-жилави ли стават?
Аз купих семена от декоративно зеле, голяма красота на снимките, но нищо не покълна. Разсади правих наравно с пипер и босилек....

Някъде срещали ли сте на свобода рицин, да ходя да събирам семена? Много ми трябват, по много Simple Smile Къртицата се върна със започналото редовно поливане.

# 28
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 15 295
не сме ги пробвали зимата - бяха само за декорация.
винено лилави листа на фона на белия сняг Simple Smile Simple Smile  Simple Smile красота.

садете манголд. златна работа - не се вгорчава като марулята, не прегаря като спанака.
и цяло лято може да се прави и на салата като маруля и в готвено, като спанака.
миналото лято имахме два вида - с червени жилки и с бели жилки - червения има много специфичен вкус. малко като копривата - леко стягане на гърлото, като послевкус.
тази пролет се оказа, че белия се самозасял - раздавах, рзсаждах... и пак половин двор пълен със манголд има Simple Smile

# 29
  • Мнения: 11 883
Аз сях манголд, но не можахме да го харесаме. Не е крехък като зелените салати и така и не намерих на какво да го правя. Да не би пък да е бил някаква друга разновидност?
Кейл същата работа. Май само на смути става, но така и не пробвах.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт