Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Варна
 • Мнения: 2 245
Anastasia22 Зависи от специалността, както русалката е посочила. Сами по себе си тези 5-ци не са проблем... т.е. дали са по немски, математика, БЕЛ и т.н. няма значение. Проблем би било недостатъчното владеене на езика, което се доказва със сертификат - например DAF, DSD II и др. Ако там изкара достатъчно високо ниво за прием (C1 или B2 за някои университети), то ще го приемат. Но, както се посочи вече, по-трудното е изкласяването след това. Ако не се чуства достатъчно свободен с езика, кандидатстудентът може да изкара езикови курсове в Германия. Желателно е като започне следването, да няма проблеми с немския, защото ще има да се концентрира върху новите дисциплини. А  в Германия след определен брой неуспешни явявания на изпити те изключват и не може да следваш тази специалност в нито един друг немски университет (тук има изключения сигурно, но принципът е такъв).

# 31
 • Мнения: 5 505
Здравейте отново! Искам да попитам децата ви с каква диплома кандидатстваха в университети? Има ли шанс детето да бъде прието в университет след като две от годините е завършило с 5 по немски език?

И Русалка, и Ясмина са го написали, но да кажа и аз - оценката по немски няма никаво значенние за приема, защото  тя не се признава за езиковото владеене за уни в Германия. Оценката по немски има значение само за ориентир за вас за нивото на детето по немски и доколко е необходимо освен гимназиалните знания да има и допълнителни занимания по немски. За да кандидатсва в Германия е необходимо да има положен тест DAF с определен минимален резултат в зависимост от уни-то, обикновено 4х4 на всички модули. Това в случай, че не учи по специалните програми за DSD или в немската за немска диплома (не езикова), но по всичко личи, че вашият случай не е от тях.
Иначе са казали къде има специални изисквания, може и в други унита да ги има - за оценки по специални предмети в зависимост от специалността. Като цяло за технически специалности е важна математиката - и като оценка, и като знания, но това не е нещо ново, така е и в България.
Ако вече сте се насочили към университет (ти нещо писа назад за английски с Б2), вижте неговите изисквания и се съобразявайте с тях. 
И накрая да се присъедния към Русалка и Ясмина - дори и с ДаФ 4х4 (ниво C1) следването в Германия изисква упорит труд и отдаване, защото приемането е лесно в общия случай, но завършването е трудно. И са строги, и не допускат размотаване. 

# 32
 • München, Deutschland
 • Мнения: 3 187
И са строги, и не допускат размотаване. 

Едно уточнение, може би ти това си и имала предвид.

По мое инфо, не допускат размотаване за основните предмети, стигне ли се до специалните, там може и 20 практики, обменни семестри и какво ли не още да правиш. Все още в техническите специалности при напълно завършено образование (бак + маг), хората наближават 30-те... Говоря за тежките университети обаче - Карлсруе, Мюнхен и Аахен и за специалности тип Машиностроене, Енергетика, Производствена техника / технологии - т.е. чисто техническите. При WING, информатика, физика, всякакви бакалавърски програми и т.н., не е така.

Имам наблюдения над немалко студенти от различни унита и специалности и горните ми думи се потвърждават като тенденция, и все пак не претендирам за пълна меродавност. 😃

# 33
 • Мнения: 751
Здравейте ,искам да попитам в Австрия имат ли подготовителна година по немски както е в Германия или не ? Rolling Eyes

# 34
 • Русе
 • Мнения: 495
Има, да. Цената е доста по-висока отколкото в Германия. Дъщеря ми изкара езиков семестър в Германия ( тя беше в Магдебург), взе си сертификата, напусна университета и кандидатства във Виенския университет с него.
Цената е около 1200 евро на семестър без учебниците. В Германия ни излезе 3-4 пъти по-евтино.

# 35
 • Мнения: 1 782
Спомням си на първата задължителна лекция професора ни каза така "от всички вас присъстващи в тази стая 50% ще си прекъснат обучението в грундщудиум, в хауптщудиум още 20% ще отпаднат". Много "мотивиращо" подходи към нас.
Аз мисля имах 5-ца по математика и бях приета в няколко унита специалност математика.

# 36
 • Русе
 • Мнения: 495
Хехе, в първата лекция на дъщеря ми във Виенския университет са им казали: Погледнете хората около себе си. Повечето от тях няма да завършат. В тази специалност завършва 1 от 6 души.
Наистина след първия семестър отпаднаха 50 % от записалите се.

# 37
 • Мнения: 21
Така е. Приемът е лесен, но завършването, особено на технически специалности е много трудно.

Тук медицината се отличава с нещо положително - въпреки интензивното учене през всички тези години и стреса , всъщност това е една от специалностите с най-малък процент на прекъснали. Тези пък в повечето случаи са хората, които са започнали да следват в по-късен етап и причината за отказването им е, че не могат да съвместят работа/семейство с учене.

Не знам как е по останалите мед. факултети, но при нас никога не са ни сплашвали с трудността на тематиката. Дори напротив, доцентите ни винаги са били много ангажирани в работата си да ни научат на нещо и ни дават много мотивация и подкрепа най-вече за държавните изпити, като в същото време изискват най-доброто от нас. Но предполагам, че това е част от политиката на университета, защото резултатите на тези изпити определят репутацията на университетската болница, а от там и наплива на пациенти в нея.

# 38
 • Мнения: 1 782
Наплива за университетската болница не е защото резултатите от изпитите са определящи за репутация. Просто уни болниците разполагат с добра апаратура, много възможности, влияние и централитет. За съжаление тенденцията с персонала хич не е цветуща...

# 39
 • Варна
 • Мнения: 2 245
При медицината има сравнително малко прекъснали, защото ситото е на входа - много трудно се влиза, особено при германците.

# 40
 • София
 • Мнения: 784
Привет Дами,
Честито на всички новоприети студенти и кураж на мамите!
Имам няколко конкретни "административни" въпроса:
1.Къде се прави адресната регистрация в съответния град (в коя институция)?
2. За откриване на банкова сметка нужна ли е адресната регистрация т.е. има ли значение кое се прави първо и кое второ?
Благодаря ви предварително!

# 41
 • София
 • Мнения: 10 143
Ей, Мимчони, давай бързо инфо къде ще учи девойката Simple Smile

# 42
 • Мнения: 380
Първо адресната регистрация- в кметството, после банковата сметка - писано е мнооого пъти Wink

# 43
 • София
 • Мнения: 784
Voxx, благодаря за бързия отговор. Извинявам се, уж четох, ама...
Русалка, след голямо умуване, последно избрахме Майнц - немалък и неголям град (210 000 жители), но близо до голям (Франкфурт).
Общежитието и е в кампуса - мезонет. Самостоятелна стая 27кв.м. със собствена баня и тоалетна. В мезонета са 4 такива стаи, ползват обща кухня и хол. Само да е здрава и да успее да се приспособи.

# 44
 • Мнения: 21
Адресната регистрация се прави в Bürgeramt, което най-често е ситуирано в кметството. В по-големите градове има много таквиа бюра по различните квартали и може да изберете това, което ви е най-близо. Документът, който ще ви дадат, се казва Meldebescheinigung.

По мой опит в Deutsche Bank искат адресната регистрация, за да отворят сметката. Освен това  беше необходимо да си запазя час, нямаше как веднага да се свърши работата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт