Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 авг. 2018, 11:54 ч.

Внос на стоки в Беларус

 • 772
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 13
Здравейте,

В момента проучвам възможностите за внос на стоки от хранително-вкусовата промишленост в Беларус.
С мой близък, който живее в Беларус остановихме, че цената на някои хранителни продукти в пъти по-висока на същите тук в България.

Нямам никакъв опит с търговията и нямам идея къде и какво да проверя, относо търговско-икономическите отношения между двете страни. До момента се ориентирам в няколко репорта за видът на вноса на стоки в Беларус, който е съставен предимно от: медикаменти, машини и апарати, части за машини, електрически акумулатори и др.. следа от продукти за хранително-вкусовата промишленост няма Simple Smile , предполгам има наложени много ограничения или процедурни норми, които затрудняват вноса на подобен тип стоки от България към Беларус?

Молбата ми е да ме насочите къде да потърся информация относно регулирането на подобен вид международна търговия, близко до местоработата ми е и посолството на Беларус, предполгам и там мога да получа информация, но до момента няма отговор на запитването ми по електронен път.

Благодаря!

# 1
 • Мнения: 90
Вносът на хранителни продукти от страни извън ЕС е сложен. Можеш да попиташ и в МВнР каква е процедурата.
Аз имах проблеми на летището в Минск заради износ на сгушенка в куфара...

# 2
 • Мнения: 13
Благодаря ти! По-скоро в МВнР ще получа информация, да не се занимавам с посолството им тук?

# 3
 • Мнения: 90
Можеш да питаш и на двете места, но първо, според мен, - иди в Търговската камара или БСК и попитай там. Във външно м-во има отдел, който се занимава с износ от и за Беларус.
Наясно си, че Лукашенко е малко шовинист, нали? Държи особено много на родното си производство...

# 4
 • Мнения: 13
Супер, благодаря за инфото! Да, обясниха ми, че е такъв, но и чета че от 2015та е в ход приватизация на държавни предприятия и съответно се опитват да направят обстановката за чуждестранни инвестиции, благоприятна. Да видим.... Simple Smile

# 5
 • Велико Търново
 • Мнения: 1 558
Имаш предвид износ за Беларус, нали?
Какви количества ще изнасяш, ориентировъчно поне - камиони, палети, вагони? Съмнявам се някой в посолството да ти обясни какви конкретно документи и изисквания има, но можеш да опиташ. Купувача на продуктите там също следва да провери какви документи, разрешителни и сертификати е необходимо да съпровождат стоката.
Също така превозвача който ползвате може да има изисквания към документите - напр. Да присъстват определени изрази, данни и т.н.

# 6
 • Мнения: 13
Да, точно така.

Всичко все още е в процес на планиране, въпроса ми е такъв, защото нямам опит с търговията и се чудех къде трябва да задам въпросите си, за да ми бъде отговорено. Както написах по-горе, всичко е все още на етап - планиране и за обеми все още не сме мислили. Ще опитам в МВнР да намеря контакти за отдела, който се занимава с търговските отношения с Беларус, както написа по-горе - Sniffex, ще проверя и в БСК също.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт