Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 307
Здравейте,
Имам питане, не съм сигурна как стоят нещата с предучилищната. Четох закони, наредби и... се омотах.
Синът ми е на 5 и половина, роден е през февруари. Ще започва предучилищна подготовка този септември. Обаче искаме да го запишем на училище следващия септември, когато ще е на 6 и половина. Дали ще е проблем това, че е изкарал само една предучилищна година? Това, което прочетох е, че годината, в която започва предучилищна, трябва да навършва 5, но задължително ли е да са 2 предучилищни години?
Ако въпросът е дикутиран, извинявам се и моля за линк, че не намерих.

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 9 038
Може да го запишете като декларирате, че това става по ваше желание. Преценете обаче добре дали ще е готов. Ако трябва се консултирайте със специалист. При момчетата малко по-бавно стават нещата и на 7 даже не всички са готови. А дете, което не е готово (социално и психически повече, отколкото интелектуално) за училище да го пуснеш в 1 клас може много да се мъчи.

# 2
 • Мнения: 4 523
Може ако подпишете декларация ,че това става по ваше желание или ако от тази есен го запишете в подготвителна група с 6 годишни. Така наречената 2ра подготвителна група, където ще получи съответното удостоверение.
Не съм наясно каква е причината да бързате с училището но я обмислете добре. Даже детето да има много знания и умения обикновено психически не е дорасло за училище...особено пък момче.

# 3
 • Мнения: 307
Благодаря за отговорите.
Той е второ дете по принцип. Много по-бързо се развива и е по-зрял от батко си на тази възраст. Ще видим как ще го измислим.
Още веднъж благодаря.

# 4
 • София
 • Мнения: 17 548
В нашата ПГ миналата година имаше няколко по-малки /2012/ деца. Накрая всички получиха свидетелство за завършена ПГ, т.е. могат да влязат 1 клас сега.
Иначе моят син е роден януари 2011, т.е. септември ще бъде на 7 г и 9 м първокласник.

# 5
 • Мнения: 16 395
Колкото и бързо да се развива, няма смисъл да му ограбвате детството. Оставете го да си поиграе още една година – това ще му остане.
Училището няма да избяга, но детството е веднъж в живота.

# 6
 • София
 • Мнения: 3 666
За първата година предучилищна подготовка не се издава никакъв документ. Не би трябвало да е проблем да се запише детето в първи клас, защото то ще има документ за завършена предучилищна група за 6-годишни.
Доколкото разбрах правилно, това е идеята - да го запишете в групата с 6-годишните.

# 7
 • София
 • Мнения: 17 548
Като знам колко е тежка програмата в 1 клас и колко домашни пишат, направо ми става жал за децата. А имам много добри наблюдения - най-добрите ни приятели имат близнаци, които сега ще са 2 клас.
Моят син излизаше от ПГ и отиваше да си играе с мен, баба, дядо. Те излизат и веднага се прибират да пишат домашни.
И то говоря за ПГ в училище. Ако имате пък място в градина и там му харесва - хич не го местете.

# 8
 • На топло в неговото сърце.
 • Мнения: 1 304
Колкото и бързо да се развива, няма смисъл да му ограбвате детството. Оставете го да си поиграе още една година – това ще му остане.
Училището няма да избяга, но детството е веднъж в живота.
И аз направих грешката да го пусна 1год.по-рано.Справя се много добре в училище /бъдещ седмокласник/.Но си мисля,че щеше да е перфектен ако сега трябва да е 6 клас.Времето ще покаже дали не сме сгрешили в това си решение.

# 9
 • Мнения: 5 732
Защо ще лишите една година детето от детството му? Той няма да е само в първи клас. Във всички следваши класове ще е все с една година по-малък. Ще има време да учи, 12 години минимум ще учи.
Казвам ви го като човек тръгнал на 6 години и 3 месеца и каъо родител на две деца родени през февруари. Не бих им го причинила. В училище е голяма въртележка и тази една година бих оставила детето да си играе, да ходи на градина, да тича, вместо да седи 5 часа на чина и да пише домашни.

# 10
 • Мнения: 6 177
Вие си преценявате детето, но и моя съвет е да не бързате.
Моето дете е родено в началото на годината също и въпреки това го пуснах когато си навърши 7...е да на есен беше на 7 и половина и както се оказа много дечица от класа му също. Преди това беше 2г в ПГ в у-ще, т.е. прехода с у-ще беше плавен. В ПГ беше на половин ден т.е. няма сън, масички, столчета и доста учене съчетани с игри....иии въпреки това 1 клас беше стрес голям. А тези идвайки от ДГ не знаеха къде са, спукват ги от домашни от първия уч.ден...всичко е на педали защото няма време и препускат през материала. Повечето деца, най-вече момченцата първия месец се оплакваха родителите, че вкъщи плачат и не искат на у-ще.

# 11
 • Мнения: 307
Батко му имаше домашни само за почивните дни, и в първи, и във втори клас. До учител е. Ако видим, че му идва трудно, ще търсим варианти. Разбира се, че няма да го оставим да страда. Още веднъж, благодаря за информацията.

# 12
 • Мнения: 5 732
Детето не е дете само в първи клас. И дъщеря ми нямаше домашни, което няма общо.
Вие сте си решили, а търсите мнения. Не разбирам.

# 13
 • Мнения: 6 177
Батко му имаше домашни само за почивните дни, и в първи, и във втори клас. До учител е. Ако видим, че му идва трудно, ще търсим варианти. Разбира се, че няма да го оставим да страда. Още веднъж, благодаря за информацията.

Да, до у-ще и учител е, но вече и до програма. Сега децата са по новата програма, не знам баткото на колко е т.е. кога е бил 1 клас. Повече са натоварени искам да кажа.

Каквото и да решите, дано детето се чувства добре  Hug


alina_si тя си е решила авторката да  Peace, питаше дали е възможно да го запише в 1клас така с една ПГ....а не че се колебае да го направи.

# 14
 • Мнения: 4 523
Аз пък като прочета ,че му се отнема от детството...лошо ми става. То все едно детството свършва с училището. Моето ще е трети клас и пак си е в детството. Нищоправенето и създаването на щастливи нищоправещи деца не мисля ,че е най-невероятното нещо в света.
Сина ми е роден в края на годината, ама на самия край. Тръгна с набора си. Ако в ДГ бе най-добър във всичко , то в първи клас за да се справя чудесно му костваше много. И не защото имаше проблем с материала а защото психически не беше готов. Едвам успяваше да се заседи 10 минути на чина. Клатеше се непрекъснато, писането беше мъка защото концентрацията не беше достигнала нужното ниво. Беше доста трудна година. В същият момент виждах как дете от класа родено в началото на годината и имащо разлика с моето почти цяла година се справя с песен. Лесно и бързо!
Аз също съм тръгнала на 6 години но тогава целият клас беше на тази възраст. Във възрастта на израстване месец- два или три са много решаващи.
В ПУК детето също може да научи много неща но под доста по различна форма.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт