Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 29 авг. 2018, 19:08 ч.

Захранване - въпроси и отговори!

  • 9 902
  • 374
  •   1
Отговори
# 225
  • Плевен
  • Мнения: 343
От сега за зимата, ако ги вариш не стават. Четох статии по въпроса, според които до месец е най добре да стои във фризер щом е сварено. Може да ги замразиш сурови и да ги даваш така месец след захранване. Другия вариант е да ги направиш в бурканчета като компот. Белиш, режеш, пълниш буркан, заливаш с вода, запечатваш и вариш бурканите около 20- 30 минути.

# 226
  • Мнения: 6 231
Моите са в буркани

# 227
  • Мнения: 1 179
Попадам на бг схема за захранване с глутен, според която се въвежда в следната последователност: овес-ръж-ечемик-пшеница. Защо ечемикът е след ръжта, като ечемикът съдържа по - малко глутен от ръжта?
Каква е логиката?

# 228
  • Варна
  • Мнения: 316
Опитвала съм месото на пара, аз като цяло не съм фен на месото и особено без сол, подправки ми е ужасно. Но опитвам пюрето с месо, вкусно е в комбинация, аз заради това и слагам магданоз и ще добавям други подправки, които да освежават вкуса. На тези месеци вече може.
Няколко дни давам синя слива, няма и помен от запека, от месеци не ми се случвало да пера изцапани дрехи от ако и да бърша до врата, ефектът е уау. Simple Smile

# 229
  • Варна
  • Мнения: 12 953
Попадам на бг схема за захранване с глутен, според която се въвежда в следната последователност: овес-ръж-ечемик-пшеница. Защо ечемикът е след ръжта, като ечемикът съдържа по - малко глутен от ръжта?
Каква е логиката?

Логиката би трябвало да е от малки към големи количества. Според информацията, която аз съм чела редът е ръж-ечемик, но в интерес на истината сега потърсих и не можах да намеря научна статия по въпроса. Откъде е твоята информация?

# 230
  • Мнения: 200
Много благодаря! И аз мислех да ги замразя просто обелени и нарязани на кубчета. Дано да издържат до зимата 😊

# 231
  • Мнения: 1 618
И аз купих тенджера подхналягане и ме е страх, как ще работя с нея. Че месото ставало по-вкусно.
Навремето купих такава тенджера от мерак така си стои във шкафа , на мен свареното месо в обикновенна тенджера повече ми харесва.

# 232
  • Мнения: 1 179
Попадам на бг схема за захранване с глутен, според която се въвежда в следната последователност: овес-ръж-ечемик-пшеница. Защо ечемикът е след ръжта, като ечемикът съдържа по - малко глутен от ръжта?
Каква е логиката?

Логиката би трябвало да е от малки към големи количества. Според информацията, която аз съм чела редът е ръж-ечемик, но в интерес на истината сега потърсих и не можах да намеря научна статия по въпроса. Откъде е твоята информация?
Търсих информация и попаднах на тези таблици:
Скрит текст:
Скрит текст:
Разликата между двете таблици е в местата на овеса и ечемика, но и при двете ечемикът е с по - малко процентно съотношение от ръжта.
Както и от тук Most babies will be exposed to gluten when they are introduced t …  or oat cereals..
И от опит, тъй като правя домашен пълнозърест хляб от години, знам, че за хляб с ечемичено брашно трябва повече мая, защото няма толкова глутен, за да се "надигне".

# 233
  • Варна
  • Мнения: 12 953
Статията на английски не можах да я разбера, честно казано, английският ми не е толкова добър  Embarassed Втората таблица нещо не ми вдъхва доверие, абсурд е овесът да е с повече глутен от ечемика. На практика в овеса няма глутен, счита се, че може да има примеси някакви и оттам да дойде. Спелтата и лимецът пък имат глутен, защото те са си видове пшеница. Само че този глутен, който те имат, е по-различен и усвоим от повечето хора с глутенова непоносимост. Поне това е информацията, която аз съм срещала. На практика едва ли има чак такова значение, има много майки, които захранват директно с пшеница. Аз дадох първо овес и след това пшеница, без да минавам през ръж и ечемик. После съм ги давала в разни комбинирани каши, то така или иначе при тях алергени няма, съставката, която може да предизвика проблем е глутенът.

# 234
  • Мнения: 1 179
Да, така е за глутена в лимеца и спелтата. Ще добавя и камута (древен египепетски сорт пшеница).
Това за разместването на ечемика и овеса и мен ме озадачи и не вярвам да е така. (Междудругото в DM има овес, на чийто пакет пише, че е без глутен, ако някой търси).
В статията на англ. език се казва, че пшеницата се въвежда след първоначалното въвеждане на овес или ечемик.
Както и да е, аз ще въвеждам по моя си схема-овес-ечемик-ръж-пшеница.
Просто исках да чуя и вашите мнения по въпроса.
Благодаря!
P.S. Искам да ви кажа, че все по - често вече се среща глутеновата непоносимост, както и на алергиите в цялост, за което има писано. Затова искам да обърна внимание на въвеждането му.

Последна редакция: вт, 11 сеп 2018, 18:58 от Coelum

# 235
  • София, London
  • Мнения: 13 487
И аз ще го правя като Coelum, само възрастта била важна за въвеждането на глутена.

# 236
  • София
  • Мнения: 2 755
Уф, аз още не съм въвела глутен, а е почти на 9 месеца.

# 237
  • Мнения: 2 047
Въвеждали ли сте кокосово масло? И как се дава, ако купя например от био щанда подлежи ли на някаква термообработка или направо мога да дам примерно една лъжичка в плодовото пюре или каша?

# 238
  • Мнения: 6 231
Аз не съм давала. Но моя съвет е да вземеш малка разфасовка , защото бързо гранясва

# 239
  • Варна
  • Мнения: 316
Аз давам кокосово масло, купувам малка разфасовка, да, държа в хладилник, то се стапя приблизително на телесна температура. В книгата на Маги Пашова пише, че се започва с половин чаена лъжичка до достигане на 1. Слагам кокосовото масло в лъжичка и в съда за пюре, а него в чаша с топла вода, понеже плодовите ми пюрета са от сурови плодове и не са топли, за да добавя направо към тях и да се стопи. Бързо се стапя, щом съдът се затопли, после добавям пасираните плодове и разбърквам. Слагам винаги към плодовете, освен че помага за усвояването и придава много нежен кокосов вкус.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт