Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • Варна
 • Мнения: 2 987
задължително е, но не знам има ли глоби
, до 30 дни
Цитат
Чл. 116а. (Нов - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) За нарушение на чл. 92 или чл. 99а на виновните лица се налага глоба от 500 до 3000 лв. за всеки отделен случай.
https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134673409
ПП
още повече че хазяинът в този случай живее на 300 км от София и едва ли ще иска да се разкарва.
Наемодателят може да направи Нотариално заверено пълномощно, което да изпрати чрез куриер.

Цитат
Правно основание – чл. 24, ал. 2 , чл. 99 във връзка с чл. 92 от Закона за гражданската регистрация и чл. 23 от Наредбата за издаване на удостоверения въз основа на регистъра на населението.

Допустим заявител – Заявяването се извършва лично, а по изключение - от упълномощено лице след представяне на нотариално заверено изрично пълномощно.

За малолетни и непълнолетни и на поставени под запрещение лица заявяването се извършва от законните им представители.

Удостоверението се издава за да бъде удостоверен последният заявен настоящ адрес от едно лице. Удостоверението се издава и след подаване на Адресна карта за заявяване или промяна на настоящ адрес.

Необходими документи:

искане по образец от образец от информационен център „ГРАО“;
адресна карта по образец от информационен център „ГРАО“;
документ за самоличност на заинтересования или на упълномощеното лице;
нотариално заверено пълномощно;
документ за собственост, договор за ползване на имота за жилищни нужди, декларация за съгласие на собственика на имота за извършване на регистрация по настоящ адрес /по утвърден образец/.
ДЕКЛАРАЦИЯ по чл. 92, ал.3 от ЗГР:
http://www.serdika.bg/images/29.pdf
Адресна карта за настоящ адрес:
http://www.serdika.bg/images/27.pdf

Последна редакция: чт, 30 авг 2018, 17:16 от PAV1

# 31
 • Мнения: 970
Обсъждали сме преди, че може да се добави като условие в договора за получаване обратно на депозита. Не си се отписал - губиш парите.
Още по-лесен вариант:
При сключване на договор,
то наемателят подписва и Нотариално заверено пълномощно,
с което наемодателят след изтичане на договор за наем, то да го отпише, от негово име, от адреса.
(заверка подпис - нотариалната такса е 5лв)
[/quotе]

Така за съжаление не става. Отписване няма. Трябва човекът да бъде записан на ново място, за да бъде отписан от старото. Къде ще го запишете с това пълномощно?

Последна редакция: чт, 30 авг 2018, 18:17 от :::

# 32
 • София
 • Мнения: 792
Здравейте. Стигнах до 40 стр на предишната тема и ще дочитам. Искам да помоля Tays и госпожа Лаленце, дали биха ми изпратили и на мен договорите си за наем. Никога досега не съм давала, а предстои и би ми се искало да се ориентирам. Много брагодаря предварително.
Искам също да попитам, мога ли да дам гилището под наем без да съм направила освежителен ремонт или да съм подменила някои по-стари мебели? Жилището е в доста приличен вид, но е повече като обитаван дом, отколкото като новообзаведено, ново и необитавано жилище. Нямам възможност в момента за освежаване. Само ще изнеса вещите, но бих могла да оставя кърпи, чаршафи, посуда и т.н.

# 33
 • Varna
 • Мнения: 14 713

Искам също да попитам, мога ли да дам гилището под наем без да съм направила освежителен ремонт или да съм подменила някои по-стари мебели?
Можеш. Всичко може да оставиш стига наема да е съобразен и наемателите да са съгласни.

# 34
 • Мнения: 61
По повод настоящия адрес. Настоящето ми жилище е на двамата с партньора ми. Навремето като го купихме, той се регистрира с постоянен адрес там и трябваше да присъствам за да му дам разрешение (нямахме брак), а аз исках да ми е настоящ адрес и той трябваше да се съгласи да ме пусне на адреса.

А не е ли вариант да се разреши настоящ адрес само за определен период? Имаше за 6м, 1г ако не се лъжа.

# 35
 • Мнения: 4 925
Ако това е вярно, значи това е решението. Подновява се с преподписването на договора.

Дали е още така?

# 36
 • Мнения: 970
А не е ли вариант да се разреши настоящ адрес само за определен период? Имаше за 6м, 1г ако не се лъжа.

Май имаше нещо такова, касаещо настоящия адрес, но дали служебно се отписва след изтичането на срока?

При промяна на постоянен адрес трябва да се сменят личните документи и отписване няма.

# 37
 • Мнения: 2 295
Преди 2 месеца правих това упражнение с адресна регистрация по настоящ адрес - за детска градина. Моят договор за наем е с партньора й /и баща на детето/, направихме анекс към договора като прибавихме и нейното име като страна по него. В общината трябваше и аз да отида, да нося оригиналния НА /за това май не съм много сигурна/, но определено искаха копие и го задържаха. Питах защо, казаха - разпореждания. Е, аз бях написала върху страниците, че е копие. Но, се оказа, че и другата страна по договора за наем /бащата/ трябва да дойде и да подпише нещо. А той не се е регистрирал и не е искал да се регистрира по настоящ адрес. Нямам обяснение защо и как, но си загубих половин ден, за да го чакаме и той да дойде.

А, и в анекса прибавих клауза, че депозитът се връща след като се отпише от настоящия адрес. Те са точни и интелигентни хора, обясних им, че просто това е досадно задължение и може да се отлага във времето, но, когато има санкция, някак си по-бързо се реагира. Затова препоръчвам при изготвянето на нови договори да прибавяте такава клауза - при искане на адресна регистрация, връщането на депозита става след анулирането й. А това, според мен, определено налага искането на 2 наема депозит. След като държавата не може да намери законова рамка за разрешаване на този проблем, ние трябва да се помъчим да се презастраховаме. Дори на самите бланки за искане на адресна регистрация пише, че общината не може да отрегистрира съответното лице. Тогава кой може?

# 38
 • София
 • Мнения: 4 078
А като се "отрегистрира" наемателят ние как ще сме сигурни? Какво трябва да ни се предостави?

# 39
 • Мнения: 2 025
Еми може би трябва да се отиде до общината да се пита кой е регистриран на адреса...

# 40
 • Мнения: 970
А като се "отрегистрира" наемателят ние как ще сме сигурни? Какво трябва да ни се предостави?
Представят ми оригинален документ, с който са се записали на нов постоянен и/или настоящ адрес.

# 41
 • Мнения: 2 730
Всичко хубаво, но ако хем се е регистрирал, хем е потрошил нещо или е оставил кочина? Тогава той ще е наясно, че депозит няма да види и съответно хич няма да му е зор на този мърляч да ми се отписва от адреса.
Аз много го мислих това и не го включих понеже така и не измислих как ще накарам някой да ми се отпише.

# 42
 • Мнения: 970
Може би не трябва да се съгласяваме на регистрация по постоянен адрес, а само по настоящ.

# 43
 • Мнения: 372
Обсъждали сме преди, че може да се добави като условие в договора за получаване обратно на депозита. Не си се отписал - губиш парите.

Мишелин, никакви условия не могат да накарат някой, който има интерес да се води няколко години все на този адрес и да не се отписва. От никъде Наемодателите не са защитени, ако Наемателите им не се окажат коректни хора. Затова е важно винаги внимателно да си ги подбираме.

# 44
 • Мнения: 372
"Наемодателя - с него и копие от нотариален акт се отива в Есграона на дадената община и се регистрира, собственика попълва декларация за съгласие даденият човек да обитава имота му, подават се документите, лична карта и на двамата и издават удостоверение за настоящ адрес."

това не е вярно. наемателя може и сам да отиде, никой не изисква наемодателя да ходи, пък и нот. акт, даже наемателя може да подпише наемодателя и пак да си получи настоящ адрес; въобще пълна анархия е; от личен опит го казвам
Това нещо беше ДОПРЕДИ 10 ГОДИНИ. От около 8 години вече НЕ е така. ВЕЧЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ОДОБРЕНИЕТО ОТ СОБСТВЕНИКА.

Общи условия

Активация на акаунт