Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 септ. 2018, 17:45 ч.

Проблемен съсед с продължителен ремонт

 • 2 466
 • 26
 •   1
Отговори
 • Мнения: 11
Здравейте!
Имам проблеми със нахален съсед и търся начин да разреша ситуацията по цивилизован път. Уви, не намирам такъв. Затова се обръщам към вас с призив за помощ и съвети.
Ситуацията е следната. В жилищна сграда във широкия център на Варна, съсед ремонтира скромното си по площ жилище от 90 квадрата от април 2017та. В тази сграда под него живеят родителите ми и са подложени на постоянен тормоз.
Въпросния господин, чука, блъска, стърже, пробива, кърти и реже с ъглошлайф регулярно. Спазва времето от 2 до 4, но не се съобразява дали е събота, неделя или празник. След края на 2017та, се твърди, че съседи са го питали дали и кога ще приключва, при което отговора е един и същ - приключвал скоро. Ей това да направел и край.
Обаче край няма.
Отправена бе молба към домоуправителя, да разговаря с него. Резултата беше, че майстора слезнал да се стряска на баща ми /към 70те, доста кротък човек/ и заплашвал, защото видите ли, сме му спирали пред гаража. Щял да пука гуми, да чупи стъкла, да пише жалби и да събаря остъклени балкони. След 4 дена, намерихме колата надрана. Майстора се беше измел на почивка, което беше перфектно алиби.
За известно време шумовете престанаха, и след около 8 седмици се започна пак.
След доста напъни се организра общо събрание, на което всички вдигали рамене и казвали, че "нямало какво да се направи", "Той скоро приключвал" и подобни.
Домоуправителя не си върши работата, не желае да взема страна. Мисля, че живее по околните села през голяма част от времето. Неангажиран със сградата и проблемите на живущите.
Съседите са съгласни, че нещо не е наред. Но с това се изчерпва тяхната подкрепа. Някой от тях са имали конфликти с въпросния майстор /единия дори физически/ и не желаят да вземат сериозна страна. Може би защото майстора е известен като не особено стабилен психически, но по-скоро подскача като декоративно петле отколкото да може да направи нещо.

Аз съм на повече от 10 хиляди километра от тази ситуация и искам да намеря начин да помогна с решаването на този проблем. Прекарвам някакво време там когато съм в България.
Моля за съвет. Нямам проблем с това като се прибера да заведа дело, да пиша жалби и какво ли още не, но с оглед на бездушните съседи, ще излезе че това което правя е самоцел.
Бях свидетел на зверски тормоз над животно, ходих при прокурор, пусках жалби и резултата беше типичния за България. Нула. Оказа се, че стопанина си обичал животното повече от детето. Опасявам се, че може да стане подобен абсурд.

Търся разумен и цивилизован начин да принудя въпросния господин да спре да нарушава тази точка от закона за етажна собственост:
Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да: 4. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното;
Този майстор, дори не живее в блока, а само идва да тормози с наглостта си.
Не бих желал да се стига до разпри и още по-малко - насилие. Не че не е слабичко момче, но не искам да си компрометирам професията и свободата да пътувам в чужбина, заради поредния идиот, който си мисли, че света започва и завършва с него. А и все пак, нали сме вече европейци? За капак на всичко, съпругата му, която живееше там имаше безкрайни претенции към всички за шум, когато им се роди дете преди 18 години. После се изметоха и настана разбирателство.
Доста от съседите живеят по селата. Болезнен проблем за Варна. Не ги бърка шума, защото ги няма. От общото събрание е станало ясно, че предпочитат да търпят.
Надалеч съм и се чувствам безпомощен. Държа обаче да опитам да реша проблема. Ако някой може да ми посочи пътя, дори да е дълъг, ще се опитам да го извървя. Няма да ми попречи да похарча пари за адвокат ако се наложи. Имам записи от последните шумове на които присъствах през май. Доколкото знам и в момента продължават, макар да не са фрапиращи като предходните месеци.
Мисля, че да оставя /и не само аз, а който и да е/ това поведение безнаказано е проява на робска психика и бездушие. Искам да се преборя, нещата да са по-добри. Не само за родителите ми, а и за останалите живущи.
Благодаря ви предварително!

# 1
 • Мнения: 4 900
Ако действително само ремонтира, нз какво може реално да се направи.
Ако обаче е някакъв бизнес, който развива, тогава може.
И ние имаме комшия - до миналата година и тях постоянно се режеха неща и се шумеше. Говорихме с него, че ми пречи на децата, и ще се оплача - защото той развива бизнес в жилищен квартал без разрешение, и той спря.

# 2
 • Мнения: 11
Ако действително само ремонтира, нз какво може реално да се направи.

Да, ремонтира. От Април 2017та. Целия апартамент е в плочки и празен, може да се досетите как кънти като реже с ъглошлайф, след което го оставя на пода. Докато оборотите намалеят, все едно ти го е оставил до главата.
Не се иска много, да се сетиш че това пречи на хората, нали?
Но баш майстора си мисли, че по-добър от него няма и нищо че работи със скоростта на охлюв, той ще го направи по- по- най-.
Не мисля, че закона позволява използването на апартаменти за системна употреба на моторизирани инструменти, с оглед на извадката която съм пуснал по-горе.

Ако обаче е някакъв бизнес, който развива, тогава може.
Мислел да прави ферма за биткойни. Разказал на този и онзи, обаче явно някой му е отворил очите, че с мизерния финансов ресурс с който разполага, няма да вади пари и се е отказал. Сега щял да го дава под наем.

Трудно ми е да повярвам, че не съществува начин за разрешение на този проблем. Ако той сега приключи и започне следващия, при 12 апартамента, кога ще му се види края? Всеки по една година.
Като приключи последния апартамент, ще е дошло време първия отново да започне. Що за недорасъл малоумник трябва да си, за да не си дадеш сметка за това?

Последна редакция: сб, 01 сеп 2018, 23:50 от NSporky

# 3
 • Мнения: 4 900
И в нашия блок хората много протестираха като го купихме и почнахме ремонт. Доводът им беше същия- всяка година някой ремонтирал. ММ им каза - е, вие си оправихте вашите, сега е мой ред. Като цяло сме се съобразявали - но все пак не е съвсем тихо.Sad

# 4
 • Мнения: 11
И в нашия блок хората много протестираха като го купихме и почнахме ремонт. Доводът им беше същия- всяка година някой ремонтирал. ММ им каза - е, вие си оправихте вашите, сега е мой ред. Като цяло сме се съобразявали - но все пак не е съвсем тихо.Sad

Една година и повече ли го правихте?

Защото аз последните 10 години съм ремонтирал два апартамента и къща, като на апартамент повече от три месеца не ми е отнемало. Аз слагах белжки или информирах домоуправителя от кога до кога ще правя ремонт и ще шумя. Разбира се, не съм се правил на майстор, а съм плащал на хора. Последния ремонт, един съсед ме пита /на 3тия месец/ - "няма ли да приключвате, че много дълго продължи."

Хайде сега пак да кажа - майсторчето тормози блока от Април 2017та. Сега е септември 2018та. Никой на въпрос не го е повдигал до януари тази година. От април до декември малко време ли е за ремонт!?

Колкото и смешно да звучи, през края на 2016та в съседство започнаха да строят кооперация. В началото на 2018та хора започнаха да се нанасят. От сегашната ми гледна точка, ремонта на баш майстора по това време е бил наполовина. Но засега не е дошъл краят. Явно талантливо е момчето.

# 5
 • Мнения: 16 816
Нищо не можеш да направиш. Щом спазва часовете за почивка, има право да ремонтира дома си, ако ще и 3 години. В блоковете е така.
Ако държиш на спокойствието на родителите си – купи им една къща на някое тихо място да си изживеят спокойно старините. Макар че и там има дразнители – петли кукуригат, кучета лаят, дърва се режат, трева се коси... И даже часовете за почивка не спазват, защото за селата ЗУЕС не важи.

# 6
 • Мнения: 5 973
Досадни са ремонтите и много дразни шума когато съседите са си вкъщи, но няма начин да забраниш на някой да си прави ремонт у дома. А с тия безкрайни разправии, че дълго ремонтирал само нагнетявате напрежение. Чак и обяснение ще му искате какво правил. Апартамента си е негов спазва правилата, нямате право да му се бъркате колко време ще ремонтира

# 7
 • Мнения: 4 900
Не, не сме ремонтирали една година. Казвам само, че хората бяха изнервени и наежени. Уведомихме домоуправителя, дори плащахм повече такса за няколко месеца. Но - съм дала една торба пари за апартамента, не може да не го оправям, защото комшиите се нервят.
А той се митае вероятно защото няма пари да свърши всичко по-бързо като вземе хора.

# 8
 • Мнения: 5 973
От ремонт до ремонт има разлика, дали е някакъв освежителен или се сваля всичко до тухла, ако се сменят и инсталации и нещо се кърти става доста по-сложно и пари да имаш, ако не се занимаваш само с това и факир да си на организацията, трудно става бързо.

# 9
 • Мнения: 16 816
То и с майстори не става много бързо. Едни съседи ремонтираха 2 години, преди да се нанесат. Други пък – година и половина. Все с майстори. Трети всяка година оправят по нещо...
На никого не му е приятно да му чукат и бръмчат на главата, ама щом живеем в блок, ще се траем, нямаме друг избор.

# 10
 • Мнения: 7 551
Нищо не можеш да направиш. Щом спазва часовете за почивка, има право да ремонтира дома си, ако ще и 3 години. В блоковете е така.
Ако държиш на спокойствието на родителите си – купи им една къща на някое тихо място да си изживеят спокойно старините. Макар че и там има дразнители – петли кукуригат, кучета лаят, дърва се режат, трева се коси... И даже часовете за почивка не спазват, защото за селата ЗУЕС не важи.

Абсолютно точно казано. Това щях да напиша и аз.

# 11
 • Мнения: 11
Интересно.
Аз останах с впечатление, че трябва да се предупреждава на таблото или домоуправителя преди подобни занимания.
Както и че през събота и неделя, а и в празнични дни, е недопустимо да се извършват подобни дейности.
Табло в блока няма. Домоуправителя се мотае на селото си. Събота, неделя и по празниците, майсторчето си чука когато му скимне. Единственото което спазва е от 2 до 4.
И пак няма какво да се направи, така ли?

Чак и обяснение ще му искате какво правил.
Никой не му е искал обяснения. Домоуправителя му е отправил запитване кога ще приключи в началото на тази година. Майсторчето взел да му се ежи. Сигурно това е нормално?

В блока има малки деца. Буди ги, пречи им. Обаче родителите им си траят, щото са хубави хора. Иначе са теоритици и са съгласни, че това е прекалено.

Това тук: Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да: 4. (доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното;
за какво е написано?
Всички от вас ли ще ме търпят, ако аз имам да пробия 200 дупки с дрелка и да изрежа 100 плочки с ъглошлайф и го правя всеки ден по 2-3 часа на ден в продължение на година-две?
Ако всички ми кажете, че никой от вас няма да се оплаче а само ще се усмихва и ще търпи, евала! Направо спирам да пиша.

Последна редакция: нд, 02 сеп 2018, 18:34 от NSporky

# 12
 • Мнения: 1 145
Искрено Ви съчуствам. В подобна ситуация сме. Преди 7 /седем/ години се нанесохме в кооперация със 7 апартамента. Единият беше купен от човек,работещ и живеещ в Испания. Остави го в незавършен вид-на мазилка. Най-сетне тази година се прибра и се започна едно къртене,събаряне,рязане и дупчене. И то идва към 10-11 и  започва. И в събота и в неделя. Вярно,че между 14 и 16 спира, но това след като му напомнихме,че такъв е редът.

Последна редакция: нд, 02 сеп 2018, 20:01 от W

# 13
 • Мнения: 5 973
Вероятно трябва да метне един матрак и да живее на мазилка, за да не дига шум при ремонта.
Неприятно е, но още не са измислили безшумен начин да се ремонтира.
А какво се очаква да направи домоуправителя, за да спре ремонта и какви правомощия има  въобще в рози случай.
Като искаш нещо да правиш, отивай и го прави или родителите ти да го направят, защо чакаш домоуправителя и другите
Теоретици

Последна редакция: нд, 02 сеп 2018, 22:00 от zari65

# 14
 • Мнения: 11
А какво се очаква да направи домоуправителя, за да спре ремонта и какви правомощия има  въобще в рози случай.
Не става дума за спиране на ремонта. Става дума за ограничаване на ремонта в допустими времеви граници. Домоуправителя би следвало да го информира, че има оплаквания от съседи. Или греша? Щото и други са се оплаквали.
Домоуправителя би следвало да е запознат какво и кога се случва в сградата. Или пак греша? Не е само да събира такси, тове е сигурно.
Ако на масата не им отърва, би следвало да реагира като едно цяло, не да вдига рамене?
Защото всички мрънкат, но като дойде време за действие, никой не се явява.

Нещо явно бъркам и не ставам ясен. Ремонти е имало и други в тази сграда. Никой за 22 години откакто имам наблюдения над това жилище, не си е позволявал систематичен тормоз над съседите. Чукат, блъскат, ремонтират, изолират. Месец-два. Проблеми няма. Оплаквания също. 15 апартамента са.
Само един се мисли за специален. Само един се е изпокарал с повечето, даже е посягал на един от по-новите съседи. Освен това този човек не живее в тази сграда. С матрак или без, на мазилка или мрамор. Нито ще живее по негови думи. Идва и вдига шум след което си отива и не го интересува. Не работи активно. Трепе си времето, а с него и спокойствието на останалите.
16 месеца досега.
Да не излезе сега че се оплаквам без причина. Защото поредния баш-майстор решил, че може от 8 до 14 и от 16 до 22 да блъска докато на него му писне. Другите живеещи там, все едно са храсти. Нещо май е сбъркано в превода.

Последна редакция: нд, 02 сеп 2018, 23:09 от NSporky

Общи условия

Активация на акаунт