Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 септ. 2018, 13:53 ч.

Камина в апартамент - за или против

 • 4 490
 • 73
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 16 816
Обикновено хората правят разлика между комин (коминно тяло) и вентилационен отвор (отдушник). Нищо, че някои се правят на тарикати.  Laughing

# 31
 • София
 • Мнения: 1 174
Чакам я с нетърпение!
Монтажът изисква няколко запалвания

коминът не е ли за отвеждане на дим от печка на твърдо гориво? Иначе за какво служи коминът?
Цитат
Ветилационни тела или комини  – кое е по–безопасно и каква е разликата между двете?
Най-общо казано коминът е такъв строителен елемент, през който преминават продукти на горене. Вентилационната система или един въздухопровод е друг продукт, през който преминава въздух в по-топло, в по-студено състояние или въздух, който е замърсен от някакъв вид производство. Така че комините се използват когато имаме горене, а всичко друго са вентилационни системи и въздухопроводи.
Използват ли се като комини вентилационните тела?
В годините назад са констатирани такива случаи на неправомерно използване на вентилационни въздухопроводи като комини, което е недопустимо. Първо материалът, от който са изработени не може да издържи на такива температурни разлики и процеси, на които би трябвало да издържи едно коминно тяло, тъй като това е неговото предназначение.
комисар Георги Толин
http://1kam1.com/za-kominite-s-lyubov-za-da-ne-stava-pozhar/
Скрит текст:
Цитат
Чл. 40. (1) При експлоатацията на отоплителните и вентилационните инсталации, уреди и съоръжения не се разрешава:
4. използването на въздухопроводите и инсталационните канали като димоотводи;
съдебно решение:
Скрит текст:
Цитат
Съдът приема за установено, че процесната камина е включени към колективен комин в многофамилни жилищни сгради, но който комин не отговаря на инструкцията на производителя по отношение на неговата плътност, доколкото в другите жилищни помещения преминават димни газове, поради което явно състоянието на комина не е добро и не е абсолютно плътен, а с оглед и заключението на вещото лице по назначената СТЕ и приложените по делото становища на други експерти, този вид камини следва да бъдат монтирани към самостоятелни плътни комини, поради което е нарушена разпоредбата на чл.40 ал.1 т.1 от НАРЕДБА №8121з-647 от 1.10.2014 г. за правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите, която въвежда забраната за използване на съоръжения в несъответствие с техническите изисквания за техния монтаж и експлоатация.
http://admcourt-sh.org/index.php/2015-02-09-09-37-33/aktove-na-s … /1792-ad-282-2016
  Ние точно сложихме камина в къща. За първи път ще ни е. Нямам търпение да отидем за Коледа там, нищо, че най-вероятно ще измрем от студ в новопостроеното (влажно, значи) и необитавано до сега място.
В момента съм запалила камината на широко отворени врати и прозорци за “отпушване” на гадните пушеци и е много, ама много уютно.
Да Ви е честита Коледата!  Hug

# 32
 • Мнения: 16 816
За комфорта и ефективността има значение и какви са дървата, които се горят.
Първо, трябва да са сухи. Да не са прясно отсечени. Най-добре горят стари дърва - от миналия сезон.
Дъбът прави много жар. Хубавото е, че гори по-бавно и е подходящ, ако искате огънят да тлее до сутринта. Минусът е, че има много пепел за изхвърляне след това, което за апартамент не е много приятно. Освен ако нямате от специалните прахосмукачки за камина.
По-високо КПД имат габър и бук. Горят по-бързо, развиват по-висока температура, след изгарянето остава по-малко пепел и почти никакви въглени за чистене. Но и цената им май е по-висока...

# 33
 • Варна
 • Мнения: 2 949
Обикновено хората правят разлика между комин (коминно тяло) и вентилационен отвор (отдушник).
Не, не могат да направят разликата.
Как ще се разбере какво лепило е ползвано за тухли/комините  тела?
Скрит текст:
Дали комините тела отговарят на клас Т600, съгласно БДС EN 1857?
Над 95% от комините в сградите се изпълняват с вентилационни тела, а не с коминни системи:
http://1kam1.com/nad-95-ot-kominite-v-sgradite-se-izpalnyavat-s- … tilatsionni-tela/
Ето как съсед разсипа с камината  "комина", като влага се просмука и на неговия таван:
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 10 сеп 2018, 18:10 от PAV1

# 34
 • Мнения: 16 816
В нашия блок (стара тухла) са си комини. За всяка стая индивидуален – 3 на брой в апартамента. Т.е. във всяко коминно тяло може да се включи само един източник на огън. Тези на съседите под нас минават покрай нашите, но не са общи. Всеки от тях си има отделен ревизионен отвор (нали така се казват металните вратички, които се използват при почистването на комините?).
Вентилационни шахти има само в тоалетната и в банята и май са общи за всички етажи.
Така че трябва да си или идиот, или непростимо нагъл, за да включиш печка/камина към отдушник.

# 35
 • Мнения: 226
В нашия блок (стара тухла) са си комини. За всяка стая индивидуален – 3 на брой в апартамента. Т.е. във всяко коминно тяло може да се включи само един източник на огън. Тези на съседите под нас минават покрай нашите, но не са общи. Всеки от тях си има отделен ревизионен отвор (нали така се казват металните вратички, които се използват при почистването на комините?).
Вентилационни шахти има само в тоалетната и в банята и май са общи за всички етажи.
Така че трябва да си или идиот, или непростимо нагъл, за да включиш печка/камина към отдушник.
+ 1 Smile Потвърждавам за старата тухла същото, както и за панелите!
Всеки, който живее или е живял в панел/ЕПК, ако има капка наблюдателност, е забелязал, че коминът на долните етажи е най-малък/тънък, колкото по-висок етаж - толко по-широк е коминът, т.е. отнема място, примерно, за секция в хола. Същото е и при старата тухла - и много стара, и не-толкова стара. Примерно при мен в много стара тухла коминът в стаята е 60 см. (ширината на един гардероб), на съседката над мен е почти двойно. И са се отоплявали на твърдо гориво с печки поне 40 години с тези комини, преди да прекарат парно.
Не е моя работа да проверявам от какво е направен вътре комина. Не знам сега какви са нормите по ЗУТ, но преди по ЗТСУ задължително имаше комин в хола и в кухнята. Ако сега при новото строителство строителят прави някакви шмекерии с комините, вината е само и единствено негова, не моя. Единствената отговорност на ползвателя на камината е периодичното чистене (от коминочистач) на комините от сажди, за да не се получи запалване.
За камина в апартамент - аз лично не бих си го причинала -зареждането с дърва, чистенето, а и мазето едва ли е достатъчно за складиране на дървата. Но си мечтая в къщата на баба ми да изкарам още един празник на печката с въглища и дърва - става дума за старите комбинирани печки за отопление и готвене. Наистина усещането е уникално, ароматът и топлината! Тя, милата, се занимаваше с чистенето и зареждането.

# 36
 • Мнения: 3
Благодаря на всички за мненията! Целта на камината е разбира се "за кеф", но и също толкова за отпление. Хамалогията не ни притеснява толкова (или поне засега), основното ми лично притеснение беше съвета ПРОТИВ заради дървояди, защото само гадини вкъщи са способни да ме откажат "от раз"! 😀 другите фактори може би от "два-три"! За отопление също е добре да спомена, че климатици не са ни потенциален избор - не харесваме въздуха с климатик (нито лято, нито зима), приятеля ми има хроничен синузит... Изобщо НЕ на климатика като опция! 😀

# 37
 • Мнения: 511
В нашия блок (стара тухла) са си комини. За всяка стая индивидуален – 3 на брой в апартамента. Т.е. във всяко коминно тяло може да се включи само един източник на огън. Тези на съседите под нас минават покрай нашите, но не са общи. Всеки от тях си има отделен ревизионен отвор

Точно така е в старите тухли и като го казахте се сетих, че някои хора премахват тези комини в своя ап.(своя и тези на съседите от долните етажи), за да спечелят място. Но ги махат само ако под тях съседите не ползват комина си. Една колежка така направи.
А в ново строителство, живеем в такова, нямаме толкова много реда комини (нашия плюс на съседите от долните етажи), например в нашия ап. имаме само 1 "чупка", но това нищо не означава де, не знам как са построени, сигурно трябва да се търси плана, или както там се нарича, в общината

# 38
 • Мнения: 16 816
основното ми лично притеснение беше съвета ПРОТИВ заради дървояди, защото само гадини вкъщи са способни да ме откажат "от раз"

Дървояди не сме имали. За първи път чувам за връзка между тях и камините.

# 39
 • Мнения: 53
И аз за пръв път чувам за дървояди във връзка с камина. Нашата е от типа с водна риза и е в къща, но пак не е оферта. Наистина камината сама по себе си носи много уют, но само за това не си заслужава - скъпо е, изисква много да й робуваш и на втората година вече седи като паметник.

# 40
 • густо майна Филибето
 • Мнения: 7 658
От дървояди не се притеснявайте, не се навъждат.
Обожавам камината, но сме в къща.  В апартамента се топлехме няколко години на въглища с една стара красива печка. На пети етаж без асансьор мъкненето беше огромна хамалогия. Мръсотията си я имаше, но топлото си беше топло. С климатици не го постигнахме, а цената беше в пъти по-висока. (на последен етаж е много студено) Друго предимство е, че гориш разни хартии и така не ти пълнят коша. Всъщност всякакви органични боклуци можеш да гориш, стига да имаш силен огън. И скара можеш да печеш, не мирише.
Коминът понякога връща, особено ако навън не е достатъчно студено. Получава се и ако дървата не са достатъчно сухи, в началото при запалването.
Друга причина е неправилно изчисления комин - недостатъчно широк. Или замърсен със сажди. Има си един период, когато трябва да "й хванете цаката".
Една година съседката от втория етаж изглежда беше пуснала нещо да гори саждите, само дето не запали блока. Коминът нагря толкова, че на четвъртия етаж плоскостите на вградения (там) гардероб се размирисаха. При нас се пукна и започна да пропуща миризма. Добре, че жената заряза печката.
Но най-големия проблем си остава складирането и мъкненето на дърва. Вече е писано какви трябва да са , за да горят без дим и да топлят максимално. Бук гори и влажен, но изгаря по-бързо. Ние го ползваме и за разпалване в началото. Дъбът топли повече и по-дълго. Но трябва да е отсечен поне преди две години, иначе гори трудно.

# 41
 • София
 • Мнения: 173
Включвам се и аз с мнение. Имаме камина в хола, в апартамент, за кеф. Затворена е със стъкло, което се качва на горе, при отваряне. Нямаме дървояди, неприятна миризма и пушек(има си клапи, които се отварят и затварят). Нито ми е опушено, нито мирише. Страхотен уют е зимата. Зареждаме само с дърва. Бих казала, че и чистенето й не е кой знае каква хамалогия(имам специална прахосмукачка за камини и с нея става супер лесно и чисто). Поръчахме я във фирма и съм супер доволна, бях харесала една по снимка и ми я облицоваха и направиха едно към едно.

# 42
 • Копенхаген
 • Мнения: 50
Ние имаме камина в хола, затваря се със стъкло и димът не влиза в апартамента, не цапа много. Но не я палим и често де, може би само, когато искаме да внесем повече уют у дома и то основно през декември - покрай Коледа и Нова Година. Освен това си е и занимавка - смяна на дърва, чистене...

За редовно отопление препоръчвам парно. Hug

# 43
 • Мнения: 5 016
С камина сме. В апартамент. Нямаме дървояди, въпреки че имаме дюшеме от естествено дърво.

Първите години ползвахме камината доста, но от едно 5 години насам не сме я палили изобщо.
Наистина топлината е много приятна. Неудобното е, че един човек трябва да си е постоянно вкъщи и да поддържа огъня, ако се разчита това да е основното отопление. Замърсяването изобщо не го отчитам - то е ясно, пепел, боклуци. Носенето на многото дърва също е ясно.

Друго много важно нещо - понякога се случва камината да върне пушек в стаята и ето това ни отказа напълно от ползването й. Да отбележа, че не е от комина . той е чистен. Зависи от времето навън. Във влажно време не дърпа добре и се получава това връщане на пушек.

Опасно е да се оставя без надзор през деня или през нощта запалена камина.
Винаги сме я оставяли да изгасне преди лягане.

# 44
 • Мнения: 16 816
За да не връща пушек коминът и да дърпа по-добре, отгоре му се слага шапка. Хората са го измислили.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт