Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 268
Създаването на тази тема е с помощта на TATKO BARBA , Мишинка , Тонита12 , съветите и опита на всички момичета в "Проблемното", и информация от:

http://www.urology-andrology.com/

http://zachatie.org/index.php?option=com_content&view=articl … 81&Itemid=147

 
ОБРАЗУВАНЕ НА СПЕРМАТОЗОИДИТЕ /сперматогенеза/
Скрит текст:
Сперматозоидите се образуват в тестисите приблизително след 11, 12 година на мъжа и този процес продължава без прекъсване на практика до края на живота на мъжкия индивид.
Образуването на спермиите се извършва в семенните каналчета на тестиса под контрола на сложни хормални биохимични процеси. Първичните семенни клетки преминават дълъг и сложен процес на различни степени на зрялост.
Целият процес - от създаването на първичната семенна клетка до узряването и протича за средно седемдесет и два дни.
Зрелият спермии има строеж отговарящ на функционалното му предназначение. Под микроскоп ясно се различават: главичка - носител на генетичния материал, снабдена с ензими разтварящи обвивката на яйцеклетката; шийка - със спираловидно подредени митохондрий носители на енергията; опашка с микрозоми.
В тялото на момчето спермийте се придвижват само пасивно. Самостоятелното им движение започва едва след еякулацията, когато се смесят със секретите на семенните мехурчета и простатната жлеза.
От тестиса спермийте преминават в надсеменника, който лежи върху тестиса, изграден е от глава, тяло и опашка и преминава в семепровода. В епидидима спермийте окончателно узряват, натрупват се предимно в опашната част и налягането което оказват тук стимулират желанието за сексуална активност на момчето.

СПЕРМОГРАМА-изследване на качеството на мъжката сперма.
Скрит текст:
Представлява пълен анализ на семенната течност (сперма) (физически свойства, химически и клетъчен състав и др.), даващи възможност да се оценят способностите за оплождане. Характеристиката на спермограмата включва редица показатели, като следва да се отбележи, че не винаги всяко отклонение от дадените характеристики в една или друга страна се явява признак на заболяване. Само комплексната оценка от получените данни и тяхната взаимна връзка позволяват да се даде правилното заключение относно спермената годност на мъжа. Следва да се знае, че спермограмата не отразява само оплодителната способност на мъжете, а напротив дава ценна информация и за други патологични отклонения в състоянието на мъжа.
 За спермодаването, което е необходимо за изследването, мъжете трябва да изпълнят няколко основни изисквания:
-         абсолютно полово въздържане – както от секс, така и от мастурбация и полюции – за 4 – 5 дни;
-         в дните на въздържание следва да не се употребява алкохол, цигари, наркотици, вредни вещества, медикаменти, да се спазва благоприятен хранителен режим, с пълноценно хранене и почивка, за да се установят най-оптималните суловия на спермопроизводството;
-         не следва да се носят тесни панталони, пристягащо бельо;
-         не трябва да се прилагат вани по време на баня, а да се ползва душ, с умерена топлина на водата.
Препоръчително е спермограмата да се прави на място и само в лаборатории към Центрове по репродуктивна медицина и оплождане ин витро като материала за изследване /спермалния секрет/ да се достави в самия Център по репродуктивна медицина. В случай, че материалът за изследване /спермалния секрет/ да се набави извън Центъра по репродуктивна медицина и оплождане ин витро, същият следва в срок до 20 минути след еякулация да се достави в Центъра по репродуктивна медицина.

Спермограмата може да се повлияе отрицателно от следните причини:
Скрит текст:
- Възпалителни процеси в половата система или и в други органи на тялото
- Хронични болести
- Йонизиращи лъчения
- Влияещи медикаменти
- имуносупресори
- Н2 –блокери
- антихипертонични лекарства
- невролептици
- стероидни хормони
- наркотици и метадон
Употреба на тютюн и алкохол

Кои са основните показатели на спермограмата:
Скрит текст:
1.       Количество еякулат – от 2 до 5 ml.
2.       Цвят – млечно-бял.
3.       Мирис – кестенов, според някои бадемов.
4.       рН – 7.2 – 7.4.
5.       Време на сгъстяване – 3 - 5 минути.
6.       Време на втечняване - 20 - 40 минути.
7.       Вискозност – 0 - 5 mm.
8.       Количество сперматозоиди в 1 ml – 60 - 120 mln/ml.
9.       Количество сперматозоиди в целия еякулат – 120 - 600 mln.
10.       Подвижност на сперматозоидите:
10.1.    Активноподвижни – 60 – 70 %;
10.2.    Слабоподвижни – 10 - 15 %;
10.3.    Неподвижни – 20 – 25 %;
11.   Количество на живите сперматозоиди – 70 – 80 %.
12.   Количество на мъртвите сперматозоиди – до 20 %.
13.   Общ процент патологични сперматозоиди – до 20 %.
14.   Сперматогенезни клетки - общ процент – 1 – 2 %.
15.   Левкоцити – до 10 в зрителното поле.
16.   Еритроцити – не.
17.   Епителни клетки – 2 – 3.
18.   Кристали на Бехтер – единични.
19.   Лецитинови зрънца – множество.
20.   Слуз – не.
21.   Спермаглутинация – не.
22.   Микрофлора – не.

23.   Специални проби:
23.1.    Резистентност – 120 и повече минути;
23.2.    Метаболитна активност – 60 и повече минути;
23.3.    Спермена умора – процента на повдижните форми през 1 час намалява на 10%, след 5 часа – на 40%.
23.4.    Скорост на движение на сперматозоидите – 3 mm/min.
23.5.    Скорост на движение на спермата – 18 km/h.

Бележки върху анализа на спермограмата:
Скрит текст:
Времето на втечняване е първият изучаем показател. Изхвърлената сперма, по правило, представлява коагулат, т.е. не се явява съвършено течна. В продължение на известно време, еякулата става течен под влияние на ензимите от простатната жлеза, които се съдържат в семенната течност. Втечняването се определя по изменението на вискозността на спермата. За това, еякулата, събран в специален шприц-уред, се пропуска през специална игла. Вискозността се измерва по дължината на “проточване на конеца”, който се създава от прокапващата капка. Спермата се счита за втечнена, ако “кончето” не превишава 2 cm. Нормалната сперма се втечнява за 20 – 40 минути. В някои лаборатории е прието времето от 60 минути. Ако втечняването се проточва във времето, или не настъпва, то следва да се търси проблем във функционирането на простатната жлеза.
Връзка между времето на втечняване на еякулата и мъжкото безплодие не е открита. Вероятно вискозността на спермата не оказва пряк ефект върху нейната оплодителна способност. Все още е спорен въпроса за съдбата на сперматозоидите в коагулата на спермата. Трябва да се знае обаче, че повишената вискозност на спермата, насочва към дисфункция на простатната жлеза, което означава нарушение в биохимичния състав на семенната течност, а това в редица случаи е причина за безплодие.
Анализа на невтечнената сперма може да доведе до грешки в определянето на концентрациите и подвижностите на сперматозоидите. Затова, за определяне на другите параметри на еякулата, специалистите изчакват пълното втечняване, или добавят в спермата специални химични вещества, които ускоряват разтварянето.
Обем на еякулата – това е една от най-важните характеристики на спермата. Заедно с концентрацията на сперматоидите, този показател дава представа за общото количество на сперматозоидите ицхвърляни при изпразване на мъжа. Обемът не следва да бъде по-малко от 2 ml. При по-малко от 2 ml следва да говорим за олигоспермия и да търсим проблем. Трябва да се знае, че дори и в малкото количество еякулат да има сперматозоиди, т.е. да са във висока концентрация – например над 40 милиона, то намаленото количество обем, показва заплаха за оплодителната способност на спермата.

При изхвърлянето на сперматозоидите във влагалището, то те попадат в агресивни условия. Киселата среда на влагалището е пагубна за сперматозоидите и голяма част от тях загиват в продължение на 2-3 часа. За това време, най-подвижните и най-здравите следва да преодолеят бариерата на маточната шийка и да попаднат в маточната кухина, за да се насочат към яйцеклетката. През целият си път, те могат да бъдат уязвими. Семенната плазма (семенната течност) за известно време алкализира средата на влагалището, като намалява киселинността му, с което подпомага на сперматозоидите да попаднат в матката, преминавайки през също алкалната среда вече на маточната шийка. Ето защо, малкият обем на семенна течност е притеснителен, въпреки големият брой сперматозоиди, т.е. няма да има кой да създаде нормални условия за преживяване на сперматозоидите. Освен това, семенната плазма, е важна и за самото хранене на сперматозоида, който консумира определени вещества, нужни му за оцеляване и живот.
Друга немаловажна функция на семенната плазма е способността й да преодолява имунния конфликт, който се образува в женското влагалище, тъй като за жената, сперматозоидите се явяват чужди клетки, които имунната система счита, че трябва да унищожи. От тази гледна точка, обемът също има важно значение. Още доста важни свойства на семенната течност тепърва предстои да бъдат установени.
Важно е да се знае и още един физиологичен феномен, а именно, че прекаленият обем еякулат, също не се толерира от женското влагалище, тъй като неговата вместимост (т.е. количеството, което попада в т.нар. приемник на спермата – рецептакулум) е 5 ml. Останалият еякулат изтича от влагалището. Част от еякулата се полепва и по половия член.
Ето защо, пациентът следва да даде и последната капка сперма, и пълноценно да бъде събрана като количество, за да не се получи грешно тълкувание на резултатите от анализа. Следва да се има предвид, че най-богата на сперматозоиди е първата порция от спермата.
Цвета на еякулата е доста относителен показател. Традицията да се записва цвета и мириса на спермата е останала от старите лекари през 19-ти век, когато с тези признаци се класифицирали химичните вещества, а също и течностите в организма. Днес цвета и мириса на еякулата не носи голямо диагностично значение и Световната Здравна Организация не дава препоръка за задължителното им фиксиране при изследвания, но следва да се имат предвид – например при хемоспермия – розово оцветяване на спермата от еритроцитите на кръвта. При болшинството мъже, спермата има седефен цвят, като при различните мъже, дори и при един и същи мъж, могат да се наблюдават отенъци в цветовете – жълтеещ цвят, бяло-сивкав цвят, перлен отенък и др.
Водородният показател, или известното рН, показва каква е киселинността или алкалността на спермата. Това е важен показател, който служи за определяне на нарушенията в репродуктивната и половата функция на мъжете. Нормалният еякулат има рН между 7.2 и 7.4, в някои лаборатории се приема алкализация до рН 8.0. С други думи, спермата има леко алкален (основен, базисен) характер. Измененията в този показател обаче, ако няма никакви други нарушения, не свидетелства за спермена болест, а вероятно за някаква диетична грешка и променени условия на живот, което със специални режими може да се отхвърли или установи при нужда.

Кинезиграма на сперматозоидите – представлява показател, който определя подвижността на сперматозоидите, като тя дава четири групи резултати:
1/ Категория А – тук се отнасят сперматозоидите с бързи и праволинейни движения, чиято скорост на движение е не по-малка от 0.025 mm/s (т.е. не по-малко от половината от собствената клетъчна дължина в секунда).
2/ Категория В – тук се отнасят сперматозоидите, с по-бавни, но също праволинейни движения, чиято скорост е по-малка от  0.025 mm/s, но траекторията им на движение е права.
3/ Категория С – в нея попадат сперматозоидите, които се движат неправолинейно, както и тези които се движат на едно място, или се извършват кръгови движения, т.нар. гонене на опашката.
4/ Категория D – това е категорията на напълно неподвижните сперматозоиди.
В еякулата на мъжа винаги присъстват всички категории подвижност. Обикновено повечето неподвижни сперматозоиди от категория D (между 40 и 60%) са мъртви или умиращи от старост сперматозоиди. Поради това, колкото е по-малко въздържанието през семеизпразване, толкова по-малко са неподвижните сперматозоиди в еякулата. Много бързите праволинейно движещи се сперматозоди от категория А (между 40 – 60%), са здрави, но млади сперматозоиди, които са били сформирани неотдавна в тестисите. Непрогресивно-подвижните сперматозоиди от категория В обикновено 10-15%, като правило са или с нарушения в структурата на шийката и камшичето си, или част от тях са стареещи. Най-малко са сперматозоидите от категория С (между 5 и 15%)
В нормалната фертилна сперма, прогресивно-подвижните сперматозоиди (А+В) следва да не са по-малко от половината, а бързите прогресивно-подвижни (А) не по-малко то ¼. На подвижността на спематозоидите влияят много фактори. Важни фактори са температурата. Като важен фактор се явява температурата: при температура на тялото около 37°С, скоростта на движение е максимална, при стайна температура – намалява, при температура около 10°С сперматозоидите почти не се движат. Нерядко, сперматозоидите биват отнасяни към категория В, поради съхранението им на стайна температура. Ако същите сперматозоиди се поставят при  37°С, те попадат в категория А. Поради това, микроскопите за изследване биват снабдявани със специални апарати, доставящи максимално комфортна температура на сперматозоидите, орегулирана към телесната от около 37°С.
Аномални сперматозоиди с уродлива форма – могат да са двуглави, без камшичета, криви, с множество опашки, с деформирани главички, което се приема до норма, ако техният процент е не повече от 8.5%, от общото количество на сперматозоидите в пълно-обемен еякулат. Делът на аномалните сперматозоиди се определя по две методики:
1/ Чрез изучаване морфологията на сперматозоидите в нативен еякулат, т.е. прясно-добита сперма, разглеждана под микроскоп в нативна форма. При това се пресмята на всеки 100 сперматозоида, колко са аномални. Този метод е неточен и отчасти субективен, тъй като без специална обработка на спермата не винаги могат да се видят всички нейни клетки. Освен това, сперматозоидите се движат и трудно понякога могат да бъдат разгледани детайлно.

2/ При превишаване на аномалните сперматозоиди от бариерата от 50%, се провежда изучаване на морфологията им в оцветен вид.
Качество на спермата – за нейната оценка се преценяват не само делът на аномалните сперматозоиди (следва да бъде не по-малко от 85% в оцветна намазка), но също и средното количество патологии на един сперматозоид, т.е. т.нар. индекс на спермални нарушения (SDI) и средното количество патологии на един аномален сперматозоид (т.нар. индекс на тератозооспермия -  TZI). При надвишаване на TZI над 1.6, спермата се счита за аномална, а при превишаване на SDI над 1.6 могат да възникнат проблеми дори при изкуствено оплождане.
Спермаглутинация – т.е. слепване, коагулиране на сперматозоидите – представлява сигнал за имунни нарушения и конфликти. Често неправилно се смята, че аглутинацията не позволява на сперматозоидите да се движат свободно и да достигнат яйцеклетката. Това не е вярно. Само по себе си, слепването обхваща една не голяма част от сперматозоидите, и не препятства на движението на повечето, но наличието на аглутинация може да свидетества за присъствие в еякулата на атиспермални антитела, които да станат причина за безплодие.
Антиспермални антитела (АСА)  – те представляват антитела на организма срещу сперматозоидите, като те потискат движението на сперматозоидите. Прилепвайки към главичката им, те препятстват оплождането. АСА могат да се образуват както в организма на мъжете, така и в организма на жените, водейки до безплодие. За диагностициране на АСА в спермата се ползват различни методики, най-разпространен сред които се явява т.нар. MAR-тест (Mixed Immunoglobuline Reaction - "реакция на имуноглобулините при смесване").
Левкоцити  - в норма, концентрацията им не следва да превишава 1 милион за милилитър. Прието е да се счита, че голямата концентрация на тези имунни клетки може да свидетелства за възпалителни процеси в придатъците на половите жлези (простата или семенни мехурчета). Без специално оцветяване, което да отличи левкоцитите от незрелите клетки на сперматогенезата, е трудно. Затова Световната Здравна Организация препоръчва специално оцветяване.

АНОМАЛИИ В СПЕРМОГЕНЕЗАТА:
Скрит текст:
Азооспермия-отсъствието на сперматозоиди в 2 поредни спермограми потвърждава диагнозата азооспермия . АЗООСПЕРМИЯ - липса на сперматозоиди в еякулата, но наличие на предшестващите ги форми — клетки на сперматогенезата наред с продуктите на секреция на простатната жлеза и семенни мехурчета. Следва да се разграничава от аспермията. При азооспермията се подтиска сперматогенезата (деление или съзряването на сперматозоидите) на различни стадии. Към това могат да се отнесат нарушения, токсически въздействия ( алкохол, вредни химически вещества, някои лекарствени препарати и др.), различни заболявания на организма. До азооспермия могат да доведат и различни видове нарушения на проходимостта на семенните канали в резултат на възпалителни заболявания на половите органи.
 Олигозооспермия - когато броя на сперматозоидите е под 20 милиона на милилитър или под 40 милиона/мл от целия обем на дадения еякулат.
Причините за олигозооспермия се дължат на различни видове заболявания,изискващи различен терапевтичен подход и лечение.
Прогнозите за всеки отделен случай са различни.
Астенозооспермия — намаление на количеството на подвижните форми, а също и скоростта на движение на сперматозоидите в еякулата. Количеството на слабоподвижните или неподвижни форми при това превишава 30%. Причините за астенозооспермията не са изяснени окончателно, но се предполага ролята на изменение на химическия състав на плазмата в спермата, снижения състав на въглеводороди или други енергетически вещества, също и намаление или изчезване на отрицателния електрически заряд на сперматозоидите, различни микроорганизми, особено микоплазмена инфекция. Причините могат да бъдат и различни нарушения на сперматогенезата, в резултат на което се образува не само по-малко количество сперматозоиди (олигозооспермия), но и патологически форми, неспособни на пълноценно движение. Астенозооспермията може да доведе до стерилитет у мъжа, поради което е необходима консултация с уролог-андролог
Най-често се отнася за вродени заболявания ,включващи и увреждания в белите дробове/разширени бронхиални пътища /.
Диагнозата се поставя с електронен микроскоп.
Като най-нов диагностичен метод се прилага микровидеография на движението на сперматозоидите или анализ на дигитални компютърни снимки.
Тератозооспермия - по-малко от 30% сперматозоиди с нормална морфология. Аномалиите в морфологията на сперматозоидите са рядко изолирани.Те засягат :
- главата на сперматозоидите
- опашката на сперматозоидите
- главата и опашката на сперматозоидите
Тези, които засягат опашката на сперматозоидите, имат пряко отношение към подвижността /мотилитета/ на сперматозоидите.
Аспермия - липса в еякулата на сперматозоиди и клетки на сперматогенезата. При това по време на половия акт (коитуса) се запазва отделяне на течност, състояща се от секрета на простатната жлеза, семенните мехурчета и усещане за оргазъм, което отличава аспермията от асперматизма. В този случй количеството течност, отделено при еякулацията е незначително, а усещането за оргазъм слабо изразено.
Некроспермия - наличие на нежизнеспособни сперматозоиди в еякулата. Некроспермията бива обратима (лъжлива), когато е възможно оживление на сперматозоидите, и необратима (истинска). Последната се среща много рядко, причините са неизяснени и не се поддава на лечение. Лъжливата или частична некроспермия, причини за която биха могли да бъдат астеноспермия, акинезия и други фактор, се поддава на медикаментозно лечение
Пиоспермия – гной в еякулата
Хиповолемия - количеството на еякулата е по-малко от 2 мл
Хиперволемия - количеството на еякулата е по-голямо от 6 мл
Асперматизъм - липсва еякулат
Хиперзооспермия - повишен брой на сперматозоидите в еякулат.
 Много често и наи-малките отклонения в спермограмата могат да доведат до траен мъжки инфертилитет и нарушена оплодителна функция при мъжете.

БЕЗПЛОДИЕ НА МЪЖА
Скрит текст:
Безплодието на мъжа като причина за безплодието в семейството е факт, който не буди съмнение. Все още обаче има мъже, а и немалко жени, които смесват възможността на даден мъж да има полови сношения със способността да опложда. Това са две неща, които не винаги вървят заедно. Мъжът може да бъде полово активен, но безплоден. За да има оплодителна способност, мъжът трябва не само да е готов за нормален полов живот, но и семенната му течност /спермата/ да има определени биологични качества, да бъде способна да опложда.
Поради това при безплодие в семейството мъжът не само трябва да бъде изследван, но изследването на мъжа да предшества изследването на жената.
Причините за мъжкото безплодие могат да бъдат твърде различни. В зависимост от тях безплодието може да бъде абсолютно, когато причините са неотстраними /например липса на тестикули/ или относителни, когато при съответно лечение причините могат да бъдат остранени.
Безплодието на мъжа може да бъде от два типа:
1. Безплодие, дължащо се на липса на полова способност /импотентност/, тоест липса на способност за извършване на полово сношение
Причини. Такъв вид безплодие може да се дължи на недоразвитост или порочно развитие на половите органи, различни заболявания от нервно-психично естество, токсични, обменни и хронични инфекциозни заболявания, физическа или психична преумора, стигаща до изтощение, и др. В тези случаи спермата най-често е с непълно запазена оплодителна способност.
2. Безплодие, дължащо се на липса на оплодителна способност при запазена способност за полов живот
Причини. Причините за този тип мъжко безплодие за заболявания, които нарушават или унищожават производството на семенните клетки /сперматозоидите/, както и непроходимост на семепроводните канали, през които се изхвърля спермата при полово сношение. Заболяванията, които могат да доведат до това състояние, са също разнообразни: трипер, епидидимит, туберкулоза, заболявания на половия апарат, общи заболявания /хормонални, токсични, обменни и др./.
Разгледани по-конкретно и в детайли причините, довеждащи до мъжки стерилитет са:
 Нетипично разположение на първия или втория тестис.
Паротит /по време или след пубертета/
Варикоцеле
Хирургични интервенции:
- усукване на тестиса;
- херния – ингвинална;
- крипторхизъм - едностранен или двустранен;
Травми на половата система
Първа ерекция/от значение е на каква възраст е станала/
Болка по време на еякулация
Предходни инфекции на тестиса, простатната жлеза, пикочния мехур и бъбреците.
Хормонални смущения
Излагане на външни токсични въздействия:
- пестициди
- горещина ( професии свьрзани с продьлжително седящо положение-например ежедневното шофиране,често използване на гореши вани,джакузи,сауни или топли минерални басейни,...и други ).
- медикаменти
Излагане на йонизиращи лъчения
Поради честота на разпространение на варикоцеле като причина за нарушения в оплодителните функции при мъжете ще се спра малко по-подробно на него.
1. Варикоцеле
Представлява разширение на вените на тестисите - plexus pmpiniformis (венозното сплетение на семенният кордон, по което се оттича венозната кръв от тестиса, епидидима и семепровода - vas deferens).Това от своя страна води до венозен застой на нарушен дренаж на венозната кръв от тестиса.
Честота на разпространение: 15-20% от мъжете по света страдат от варикоцеле. В 40% от случаите има нарушения в оплодителните функции при мъжете с доказано варикоцеле.
В 80% от случаите варикоцелето се намира в левия тестис.
 Различават се 2 форми на Варикоцеле:
Клинично изразено:
- вижда се при оглед и палпация при пациента – в легнало и изправено положение.
- вижда се при оглед и палпация при пациента – в легнало и изправено положение с помощта на Валсалва тест.
Субклинично – установява се само след ехографско изследване /dopler ultrasound/ на вените на левия тестис.
Най-важното усложнение на варикоцеле e увреждане на качеството на спермата при мъжа (инфертилитет).Това води до различни степени на нарушения в сперматообразуването, стигащи до пълна липса на сперматозоиди в еякулата (Аzoospermia).
Механизмите на увреждане на сперматогенезата в тестиса от варикоцеле са:
Повишаване на температурата в тестиса и топлинно увреждане на клетките, произвеждащи спермата.
Намалено кислородно насищане на различните видове клетки в тестиса.
Токсичен фактор, идва най-често от предразположението на тестисите към банални инфекции.
Увреждането на спермата в резултат на варикоцеле става в самия тестис.
Нарушената от варикоцеле сперматогенеза може да доведе до комплексни усложнения – да засегне предния дял на хипофизната жлеза и произвежданите от нея гонадотропни хормони FSH и LH.
Друго сериозно усложнение в резултат на варикоцеле са хроничните инфекции в тестиса.
Лечение - само хирургично и няма медикаментозно лечение.
2. Уроинфекции:
Урогениталните инфекции са още една от причините за мъжкия стерилитет.Инфекциите на урогениталните пътища се причиняват от различни видове микроорганизми:
- Бактерии:
- Туберкулозни бактерии
- Гъбички
- Трихомонас вагиналис
- Уреаплазма
- Микоплазма
- Хламидия
Голяма заслуга в увреждането на репродуктивната функция при мъжете оказват и някои вируси.На първо място трябва да се постави вирусът на заушката.
Има и други вируси, за които се смята, че увреждат мъжката семенна течност.По-важните от тях са :
Цитомегаловирусът, херпесните вируси, вирусите на хепатит В и хепатит С,СПИН..

3. Антисперматозоидни антитела:
Това са автоантитела,насочени срещу повърхностните антигени на сперматозоидите,намиращи се по тяхната повърхност
Най-честата причина за появата на този вид антитела са:
- вазектомия /оперативно прекъсване на семенните канали, в резултат на което се получава мъжки стерилитет /;
- операции от херния;
- травми на половата система;
- инфекции на мъжката полова система;
- други операции на тестисите,епидидима или семенния кордон.
УСЛОЖНЕНИЯТА от антисперматозоидните тела се изразяват в понижената подвижност на сперматозоидите.По този начин самите сперматозоиди не могат да достигнат в матката
Това води до невъзможност да се осъществи оплодителния акт между сперматозоид и яйцеклетка. Антисперматозоидните антитела могат да бъдат открити директно върху сперматозодите.
Индиректно- в семенната плазма или в човешкия серум.
Диагностиката на антисперматозоидните антитела се осъществява чрез имунобиологични тестове.
Лечението в тези случаи е различно и зависи от причините, довели до това болестно състояние на мъжката репродуктивна система.
4. Хормони:
Най-важното значение в процеса на сперматогенезата имат хормоните :
- Тестостерон
- Фоликулостимулиращ хормон
Повишаването на плазменото ниво на фоликулостимулиращия хормон насочва към вродена недостатъчност на функцията на двата тестиса.
Понижаването на нивото на плазмения фоликулостимулиращ хормон може да се дължи на увреждане на хипоталамо-хипофизната система в мозъка.
Ниско плазмено ниво на тестостерон, съпроводено от ниско плазмено ниво на фоликулостимулиращ хормон, е доказателство за заболяването хипогонадотропен хипогонадизъм.

5. Метаболизъм:

В случаите,когато има симптоми като загуба на тегло, умора, нервност и др.е задължително да се направят следните допълнителни изследвания:
- изследване на обмяната на веществата на липидите-холестерол и триглицериди;
- изследване на кръвната захар;
- изследване на хормоните на щитовидната жлеза;
6. Генетика /Цитогенетичен тест или карпотип /.
Кариотипът / цитогенетичният тест / се определя посредством вземане на кръв. Кариотип на пациента се определя при следните случаи :
- секреторна азооспермия с високо серумно ниво на хипофизния хормон /т.е..-фоликулостимулиращия хормон/;
- тежка олигозооспермия / по-малко от 5 милиона сперматозоиди/мл
- тежка тератозооспермия - мъртви сперматозоиди в еякулата.
Най-често срещаните генетични аномалии, водещи до нарушения в мъжката оплодителна функция са :
- аномалии в броя на хомозомите /хху,хуу/;
- аномалии в структурата на хромозомите, най-вече в У-хромозомата;
- транслокации-размествания на хромозомите.
Генетичният тест /кариотип/ е задължителен при мъжете,страдащи от стерилитет.
Ако този генетичен тест не бъде направен,има голям риск в случаите,когато може да се осъществи оплождане, тези дефекти да се прехвърлят върху бъдещото поколение.
Клиничните изследвания, които следва да се предприемат, както и метода, който ще се използва за лечение на стерилитета се предпримат след консултация със специалист андролог-уролог.

Добавките, които повлияват смермогенезата, са:
Скрит текст:
Витамин C, витамин Е, бабини зъби, магарешки бодил, Трибестан, Спимен, Провирон, Клостилбегит, Л-карнитин, Л-аргинин, Агапурин, Сержинор, Сексинорм, Фолиева киселина, селен, цинк, мед, орехи, пчелен прашец, пшеничен зародиш, сусам и други.

Примерни дозировки на някои от по-популярните витамини и добавки:
Л-карнитин  3х2000мг
Селен 200мкг
Цинк 50мг
Витамин Е 400МЕ
Q10  100мг
Витамин С до 2000мг, приети на по-малки дози, напр. 4х500мг
Фолиева киселина  400мкг
Трибулус както е посочено от производителя
Аргинин- 3 х 1000мг
NAC – 2x1000мг
Омега 3 /DHA/ - 1,5 гр/дн.
Витамин В12 - 1000мкг/дн.
Кверцетин 2х500мг
Фруктоза  - 1 грам/дн.
Лутеин 20мг
Астаксантин 6мг
Протеин 3х30грама, на гладно с вода
Ликопен - 20мг/дн
Ресвератрол - 100-200мг
Астаксантин -  6мг
За подобряване на вискозитета + Гуаифенезин

Други примерни дозировки и „рецепти” може да видите в приложените по-долу линкове.

N.B. !!!   Моля да се има предвид, че примерни дозировки и „рецепти” не следва да се ползват като универсална „рецепта” за справяне с проблеми свързани с мъжки стерилитет, а да са ползват САМО СЛЕД лекарска консултация и назначение !!!

Други фактори, които повлияват спермогенезата, са:
Скрит текст:
Спиране, не намаляване, а СПИРАНЕ на цигарите;
хладки душове, широко бельо и панталони, редовен секс
Тютюнопушенето сериозно уврежда репродуктивната функция на хората – и на мъжете, и на жените. Цигарите съдържат множество токсични, карциногенни и мутагенни вещества. Тютюнопушенето е определено като “главната и единствена предотвратима причина за смърт в нашето общество и единственият най-значим здравен въпрос на нашето време”. По данни на Министерство на здравеопазването всеки втори мъж и всяка четвърта жена у нас пушат.
При мъжете тютюнопушенето вреди сериозно на репродуктивните способности. Тютюнопушенето доказано намалява концентрацията, подвижността, виталитета и морфологията на сперматозоидите, защото:
- кадмият, съдържащ се в цигарения дим блокира усвояването на цинка, а цинкът е наречен “минералът на мъжете”, защото подпомага движението на сперматозоидите. Ниските нива на цинка предразполагат към възпаление на простатната жлеза и пречат на образуването на така необходимия на мъжете тестостерон;
- токсичните вещества в цигарения дим намаляват нивото на витамините А, С и Е, които се борят със свободните радикали в човешкия организъм. Установено е, че 40% от уврежданията на сперматозоидите се дължат на сблъскване със свободни радикали;
- сперматозоидите стават по-податливи на генетични дефекти вследствие на множеството вредни вещества, които се съдържат в цигарения дим;
- импотентността, причинена от тютюнопушенето, се дължи на токсини като въглеродния монооксид, който уврежда кръвоносната система и затруднява кръвния поток от и към пениса. От своя страна никотинът също намалява притока на кръв към пениса;
- тютюнопушенето директно уврежда клетките, от които произлиза сперматозоида;
- тютюнопушенето се свързва със слабата функция на сперматозоидите при пенетрационен тест и увеличен брой на левкоцитите в еякулата.
Тютюнопушенето влияе негативно върху репродуктивните способности и здравето не само на активните пушачи, но и на т.нар. пасивни пушачи – непушачи, които по една или друга причина престояват в задимени помещения.
 Доказано е, че порасналите синове на жени, които са пушили по време на бременността си, имат по-малки тестиси, концентрацията на сперматозоидите им е с 20% по-ниска, а общото количество на сперматозоидите е с 24,5% по-малко, отколкото е при мъже, чиито майки не са пушили по време на бременността с тях.
КОЛКОТО ПО-РАНО СПРЕТЕ ДА ПУШИТЕ, ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА ВАС, ВАШИТЕ ДЕЦА И ВАШИТЕ БЛИЗКИ!

Полезни връзки:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=242198.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=233709.0

Старите теми:

Последна редакция: вт, 11 сеп 2018, 17:23 от *Lorena*

# 1
 • София/Дружба
 • Мнения: 417
Мерси за темата Simple Smile
Може да добавите към първия пост витамините и добавките за подобряване на показателите.
л-карнитин  3х2000мг
селен 200мкг
цинк 50мг
 вит. Е 400МЕ
Q10  100мг
вит. С до 2000мг, приети на по-малки дози, напр. 4х500мг
фолиева киселина  400мкг
 трибулус както е посочено от производителя
 Аргинин- 3 х 1000мг
NAC – 2x1000мг
Омега 3 /DHA/ - 1,5 гр/дн.
Вит. В12 - 1000мкг/дн.
Кверцетин 2х500мг
Фруктоза  - 1 грам/дн.
Лутеин 20мг
Астаксантин 6мг
Протеин 3х30грама, на гладно с вода
Ликопен - 20мг/дн
Ресвератрол - 100-200мг
Астаксантин -  6мг
За подобряване на вискозитета + Гуаифенезин

# 2
 • София
 • Мнения: 268
*solley*, добавих информацията за витамините и добавките, които постна, благодаря за навременното включване.

Доколкото знам заглавният пост от новите теми може да се редактира в доста кратък срок /нещо от типа на 12-24 часа/, така че ако някой се сеща още какво полезно можем да добавим към първия пост, нека пише бързо, за да успея да редактирам навреме.

# 3
 • Мнения: 199
Може да се добави при големи отклонения в спермограмата да се иска ИМСИ заедно с комбинация с Макс и килимче. Или поне да се обсъди с андролога варианти. Защото има доста хора, които не са запознати, а ако може да се направят тези дребни неща за селектиране на по-добри С, е добре да не се пропуска.

# 4
 • София
 • Мнения: 268
ive23, информацията, която предлагаш да включим, е много полезна, но ми се струва по-подходящо да се включи в темите "Предстои ми Инвитро/ИКСИ" от подфорум Проблемно забременяване, а в тази тема да се фокусираме върху възможните проблеми в спермограмата и евентуалното лечение (промяна на начина на живот, хранителни добавки и др.) преди достигането до асистираните репродуктивни технологии.
В заглавния пост въобще няма информация за евентуалните АРТ технологии, които могат да се ползват при мъжки фактор, и съвременните методи, които допълват ИКСИ/ИМСИ процедурите, и за да вкарам информация за Макс и килимче, ще трябва да опиша по-подробно приложимите АРТ процедури при мъжки фактор, а хич не се чувствам капацитет по тези въпросите (първото ни инвитро/ИКСИ предстои и материята още ми е неясна).

# 5
 • Мнения: 140
Включвам се и аз! Дай Боже в темичката да се заченат и родят много здрави бебоци! Амин!

# 6
 • Мнения: 70
Здравейте момичета! До сега мисля че не съм се включвала,но сега се чувствам длъжна да го направя. Накратко нашата спермограма не беше толкова зле бяхме с диагноза тератозооспермия, бяхме на консултация при андролог прегледа ММ с ехограф,пуснахме хормони и полово предавани болести всичко беше ок там. Бяхме с 4% крюгер,назначи му лечение за 4 месеца с:
Профертил 2х1 на ден 1 час след хранене.
Глутацион  2х2 на ден.
Вит.Е 2х1 на ден.
Агапурин по 1 таб. на ден.
Топ фолат по 1 таб. на ден.
Като ни каза да махне изцяло боксерките,да носи само шорти(май така бяха). Без прием на твърд алкохол(като това не го е спазвал стриктно). И след 4 месеца равносметката е общия брой сперматозоиди се е увеличил от 303млн. На 458млн. И от морфология 4%,сега е 8%.

# 7
 • София/Дружба
 • Мнения: 417
При нас от 8% подвижни станаха 42%, за около 2 месеца. Добавките съм ги написала (не е взимал всичките де) + бърканица от мед, пчелен прашец, мака, лешници, бадеми, орехи, сусам. Морфологията от 2% стана 4%.
Бъчваров беше доволен от това, което давам, малко само ми коригира дозите и допълни "лечението" с Потенциатор, който още не съм купила (засрам Simple Smile )

# 8
 • Мнения: 1 852
Браво момичета. Най-после да има и хубави новини във темата.  Hug

# 9
 • София
 • Мнения: 3 588
Благодаря за новата тема!
Желая на всички ни много хубави новини 🍀

# 10
 • София
 • Мнения: 268
Милчето, страхотно подобрение на морфологията, вдъхваш ми надежда /моят мъж пие почти същите добавки без Профертила, като съставките на Профертила ги приема отделно, а не в комбиниран продукт/. Дано и при нас да дадат подобен резултат.

*solley*, пак за два месеца прием на добавките ли подобрихте морфологията с 2% и от една и съща клиника ли са двата резултата (че при нас доста варира морфологията в един и същи момент в различните клиники)? От прочетеното в тази тема бях останала с впечатление, че доста по-трудно и бавно се подобрява конкретно морфологията.

# 11
 • София/Дружба
 • Мнения: 417
Да, и двете са в една клиника, имаме и трета, за фонда, от друга клиника, с малки разлики с подобрената след добавките. Подвижността е малко над горната граница, но количеството и морфологията са малко под долната все още, много се надявам да се вдигнат, макар че кандидатсваме за фонда, а докато чакаме ще пробваме икси на ец. Първата СГ беше страшна, 8% общо бързи и бавни, много малко сперматозоиди в пробата и морфология 2%. Друго което направи е, че мина от обикновени цигари на iqos и намали бирата.
Не разбирам как има мъже които не могат да се откажат от пиене и пушене и да не могат да изпият няколко хапчета в името на това да създадат живот. Ако имат желание да станат бащи трябва да положат и те малко усилия.

# 12
 • Мнения: 179
Момичета кажете ми от къде купувате или поръчвате пчелен прашец и пчелно мляко.

# 13
 • Мнения: 199
Момичета кажете ми от къде купувате или поръчвате пчелен прашец и пчелно мляко.
В био магазин Зелен има пчелен пращец, правят и доставка, ако не си от София. Иначе във всеки магазин за мед ще има. Не съм купувала пчелно мляко, то е доста по-скъпо и трудно намиращо се, иска и много по-различно съхранение. Но има в аптеките на капсули

# 14
 • Мнения: 4
Здравейте , мъжът ми прави спермограма ,но морфологията ме притеснява 7% е неговата , нормата е 14 повече .
Ще ви бъда много благодарна ако дадете мнение

# 15
 • София
 • Мнения: 268
Magi.Katsarska, според мен ако другите показатели в спермограмата са над нормите (обем, брой, подвижност), занижената морфология не е чак такава пречка. А и не е толкова сериозно занижена. Ако обаче отдавна правите опити за забременяване без успех, пусни и ти стандартните изследвания при жените. (Този резултат е от спермограма, правена в репродуктивна клиника, нали? Ако не, повторете изследването в репродуктивна клиника).

*solley*, браво на мъжа ти, без усилия и от мъжка страна далеч по-трудно стават нещата. И е тъжно, че има мъже, които не го осмислят и забавят/саботират процеса по създаване на детенце.

Последна редакция: ср, 12 сеп 2018, 23:06 от *Lorena*

# 16
 • Мнения: 56
Здравейте, бихте ли коментирали и нашата СГ? Правим опити за второ бебче вече 4 години.

# 17
 • София
 • Мнения: 268
barbolinaaa, без да имам претенции да съм много запозната, в спермограмата има проблеми, но не е много лоша . Добрата концентрация и големият обем на материала в голяма степен компенсират понижената подвижност и влошената морфология. С такава спермограма има много забременели естествено момичета. С един курс от 3 месеца добавки и малко промяна в начина на живот (широко бельо, без цигари, здравословно хранене, повече спорт, по-малко алкохол) според мен ще вкарате подвижността в норма и има шанс леко да подобрите морфологията. Другият вариант е да си подадете документите за кандидастване за фонда, финансиращ инвитро процедурите, тъй като попадате в критериите за мъжки фактор.
При всички случаи мисля, че е хубаво ти да се изследваш, защото може и при теб да се открие нещо, което да възпрепятства забременяването и износването на дете (полови хормони, хормони на щитовидната жлеза, гинекологичен преглед са първите стъпки, които да предприемеш).

# 18
 • Мнения: 11
Здравейте, моля за коментар и мнение на следните спермограми. Работим за бебе от около година, но не се получава. През февруари съпругът ми направи спермограма в клиниката на д-р Владимиров и основните показатели бяха добре с изключение на Крюгер - 4%. Последва консултация с д-р Кацарски - каза, че не е толкова зле и предписа ортомол фертил плюс. След изпити 5 кутии направи отново спермограма, но в Щерев, защото решихме там да ходим на прегледи. За жалост, резултатите изобщо не се бяха подобрили, а напротив. От прочетеното във форума знаехме, че морфологията много трудно се влияе и неочаквахме чудеса, но сега е 1%. Общият брой сперматозоиди е спаднал от 21млн/мл на 2.67 млн/мл. Смятате ли, че е възможно и какво е мнението ви за лабораториите на двете клиники?
# 19
 • София/Дружба
 • Мнения: 417
В двете клиники правят СГ по различни технологии, знам че в Щерев всичко е компютърен анализ, а в кл. на Владимиров броят ръчно сперматозоидите. Но кое е по-достоверно   не знам.

# 20
 • Мнения: 199
Проблемът е не чак толкова падането на морфологията, колкото много намалената концентрация/ общ брой С. Употребявал ли е алкохол, лекарства, да е боледувал наскоро?
Ние като проучвахме къде да пуснем втора спермограма за фонда, бях срещнала няколко мнения, че има случаи, в които пробите в Щерев се замърсяват по някакъв начин. Затова при толкова голямо отклонение между двете спермограми е добре да се пусне трета- Надежда, Малинов...

# 21
 • Мнения: 11
Със сигурност ще пуснем трета тази седмица в друга клиника. Няма промяна в начина на живот. Добавихме ортомол и бърканицата с мед. Пие по няколко чашки седмично, предимно като се събираме с приятели. Не пуши. Не е боледувам.

# 22
 • София
 • Мнения: 268
Sophia07, мъжът ми има опит със спермограми, правени в Щерев и при Владимиров с един месец разлика между тях.
В Щерев морфологията по Крюгер беше 3%, а подвижноста 20%, другите показатели горе-долу ставаха.
Около месец по-късно правихме спермограмата с ваучер от сайт за колективно пазаруване в клиниката на Владимиров - всички показатели бяха повече от перфектни - над нормите, Крюгер 14%, подвижност, концентрация - всичко супер.
Не ми се вярваше за месец от астенотератозооспермия да сме докарали до нормозооспермия (при условие че мъжът ми не е приемал витамини и хранителни добавки през този месец), бях почти сигурна, че при такава голяма разлика някоя от двете спермограми е некоректна. След около седмица направихме трета спермограма в Малинов – Крюгер беше 4,5%, подвижността 21%, т.е. почти съвпадна с резултатите от Щерев.
Принципно във всяка лаборатория може да се случи грешка или замърсяване на проба – все пак хора работят навсякъде. Стискам палци при вас спермограмата при Владимиров да излезе вярната, но третата спермограма е неизбежна, за да знаете каква е ситуацията.

# 23
 • Мнения: 213
И ние имаме 3 спермограми - в Щерев, Надежда и Малинов. Основната разлика беше в морфологията, като най-зле беше в Щерев, и все пак, резултатите бяха близки...

# 24
 • София
 • Мнения: 3 588
Правили сме СГ в Щерев, Малинов и Надежда, в Щерев резултатите бяха най-зле, но за клиниката на Владимиров съм чувала от познати, че излизат прекалено перфектни резултати.

Пуснете третата в Малинов или Надежда. Успех!

# 25
 • Мнения: 11
Здравейте, имам въпрос относно клиниката на Малинов. Няколко човека ми я препоръчват за Спермограма, но като прегледах темата за клиниката разбрах, че доста голяма част от екипа са напуснали. Надеждна ли е, защото не ми се рискува с несигурен резултат?

# 26
 • Мнения: 199
При нас нямаше разлика между Малинов и Надежда. Мисля, че са надежни за спермограма. Ако се притеснявате, давайте в Надежда.

# 27
 • Мнения: 11
Иска ми се в Надежда, но в същия момент там искат много изследвания преди спермограмата, а аз искам да сравним резултатите още тази седмица, защото този резултат ни шокира. Благодаря за отговора Simple Smile

# 28
 • Мнения: 21 146
за спермограма нищо не искат, обаждате се за час и готово.

# 29
 • Мнения: 57
Ако я правите в Надежда, само не им казвайте, че вече сте правили или че ви трябва за фонда. Ние имахме глупостта да им го кажем и излезе перфектна. Правихме в 4 други клиники и всички показаха, че проблем има.

# 30
 • Мнения: 11
за спермограма нищо не искат, обаждате се за час и готово.

Благодаря! В сайта им пише, че искат изследвания и мислех, че няма да се справим за 1 седмица

# 31
 • Мнения: 199
Тези изследвания ги искат за вече самото оплождане. За контролна спермограма не ги искат. Часовете, които дават са от 12ч натам. До обяд са запазени за мъжете, чиито жени са на пункция.

# 32
 • Мнения: 1 543
Барболина,


СГ ви е почти идеална - 10% морфология и 32% подвижни е супер. Peace

Направете СГ в друга клиника след или веднага 3 месеца и през това време проверете себе си - засечете овулация, проверка на тръби и хормони.

 Peace

# 33
 • Мнения: 213
Аз в Надежда им казах, че сме правили и на други места и че ни е за Фонда и хич не беше перфектна...

# 34
 • София
 • Мнения: 3 588
При нас също СГ не беше перфектна, знаеха че ни трябва за фонда.

# 35
 • Мнения: 430
Ако я правите в Надежда, само не им казвайте, че вече сте правили или че ви трябва за фонда. Ние имахме глупостта да им го кажем и излезе перфектна. Правихме в 4 други клиники и всички показаха, че проблем има.
Имам чувството, че в "Надежда" гледат да има колкото се може по-малко кандидати за финансиране от Фонда. Ние лично го усетихме много, ама много силно....

# 36
 • Мнения: 56
Благодаря Ви за отговорите, момичета!  Изписаха му на мъжа ми добавки(Андрозитол, Трибестан и Сексинорм), дано да повлияят положително! При мен са изследвани хормони, които са в норма, при преглед на ехограф също всичко е ОК, тоест няма никакви кисти, миоми, полипи... След този цикъл ( който очаквам на 19.09) щяхме да направим цветна снимка, но микробиологията не излезе чиста  и сега приемам лекарства, надяваме се да се оправям по-скоро и да видим как  са тръбите.

# 37
 • VARNA
 • Мнения: 59
Здравейте момичета,моля за Вашето мнение по тази спермограма:
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   
Спермограма        количество 1.8ml; цвят слонова кост; pH 6.5; брой 75 000 000/ml; 63% подвижни; 19% слабо подвижни; 18% неподвижни; 5-7 левкоцита на поле; 7-10 клетки на сперматогенезата на поле          

Референтна стойност
  Количество 2-4 мл.; PH - 7.5 - 8.5; Подвижни и слабо подвижни от 70 - 80%; Не подвижни от 20 - 30%   
 Макро и Микроскопски метод

# 38
 • Мнения: 1 543
Момичета ,

Днес намерих нов продукт и го купих.

Добавка за мъже ( има и за жени) на българска фирма и за 49 лева.
Тази за жени е за 35 лева - 30 сашета . По 1 на ден ( пише 1-2 на ден , ние с едно ще пробваме).
На фона на всичко останало за по 100 лева и нагоре ми се вижда добре като цена и съсътавки.# 39
 • Мнения: 42
Скрит текст:
Момичета ,

Днес намерих нов продукт и го купих.

Добавка за мъже ( има и за жени) на българска фирма и за 49 лева.
Тази за жени е за 35 лева - 30 сашета . По 1 на ден ( пише 1-2 на ден , ние с едно ще пробваме).
На фона на всичко останало за по 100 лева и нагоре ми се вижда добре като цена и съсътавки.

Съставките всъщност не да много .  Някой от вашите мъже взима/л ли е Фертил ейд.  Аз го купих от ремедиум за 65 лв 95 таблетки, взимат се по 3 на ден. В него има страшно много витамини.

Последна редакция: вт, 18 сеп 2018, 09:19 от AnMary

# 40
 • Sofia
 • Мнения: 743
Моят мъж взимаше  фертил ейд, точно от римедиум го взех! Да, доста съставки са, но дозите са доста ниски! Във всички комбинирани витамини и добавки е така!

# 41
 • Мнения: 1 543
To не е хубаво да са "страшно много" витамините. Освен това ако са в малки дози-нямат никакъв ефект.
В тоя случай вит. Е е нисък, но по-важни са останалите съставки.

Който иска може да си добави Омега-3 или вит Б, Е , които са по 3 лева.

# 42
 • Мнения: 200
Аз мога да споделя от опит при мм-андролог и уролог предписаха Вит.Е от по 400мг. дневно. Той играе една от основните роли в сперматогенезата. По това, което виждам на съдържанието е написано при прием на 2 сашета, че е 40мг., което е 333%от ПДП. Това,може да е за хора, които не е важна морфология, обем и др.,но за да има ефект бих взела отделно тези добавки и то в по-високи дози. Това по-скоро е хр. добавка с поддържаща роля за мъжката полова система.

# 43
 • Мнения: 114
Здравейте, момичета. Ако нямате нищо против бих искала да се включа във вашата група. Това са резултатите на ММ. Първа спермограма ни е, направена в Адела. Доктор Калчев я видя и изписа ортомол фертил плюс и хранителен режим. Каза след един месец да направим нова в репробиомед, за да я използваме за фонда, а след три още една при тях.
Изчетох цялата тема, както и предходната, но не видях да коментирате храненето на мъжете си. На ММ му забрани пилешко месо от магазина и кайма, само смляно пред нас месо за да му знаем състав. Както и всякакви газирани напитки. Ще се радвам, ако изкажете мнение.

# 44
 • София
 • Мнения: 268
Здравейте момичета,моля за Вашето мнение по тази спермограма:
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   
Спермограма        количество 1.8ml; цвят слонова кост; pH 6.5; брой 75 000 000/ml; 63% подвижни; 19% слабо подвижни; 18% неподвижни; 5-7 левкоцита на поле; 7-10 клетки на сперматогенезата на поле          

Референтна стойност
  Количество 2-4 мл.; PH - 7.5 - 8.5; Подвижни и слабо подвижни от 70 - 80%; Не подвижни от 20 - 30%   
 Макро и Микроскопски метод

STIVAs, не си написала всички основни показатели, които са важни при оценка на спермограмата, и не си дала референтни стойности за всички показатели, които си описала. Ако можеш качи снимка на спермограмата със заличени лични данни. Подвижността е супер, количеството е ОК - има репродуктивни клиники, които дават като норма над 1,5 мл., така че не е проблем стойността от 1,8 мл. Не си написала какви са референтните граници за левкоцитите. Принципно наличието на левкоцити над референтната граница най-често говори за инфекция. Ако имаш възможност качи снимка на цялата спермограма и сподели къде е правена.

Fallingstars, при нас андрологът не е препоръчвал специален хранителен режим и изненадващо за мен е дал карт бланш на мъжа ми да пие по някоя и друга бира от време на време. Ама то пък и месеци наред пълно въздържание е тегава работа. Иначе се старая да готвя сравнително здравословно и не купуваме полуфабрикати и храни с E-та. Основно пазарувам месо /каймата ми я мелят на място, но пилета не ги ограничавам - ядем от магазина/, зеленчуци, плодове, бакалски стоки /олио, ориз, варива, брашно/. И двамата с мъжа ми имаме да сваляме килограми, та сме ограничили и пиенето доста /в сравнение с преди да установим, че имаме репродуктивни проблеми/. Единствената газирана напитка, която употребявахме, е бира - сега мъжът ми пие рядко, а аз изобщо не пия бира /минах на вино/.
Според мен има логика в препоръката на Калчев за ограничаване на пилетата от магазина, че нали много ги тъпчат с хормони. Готовата кайма и смеленото месо от магазина имат различна структура и вкус, макар че ми се струва че и свинското, и телешкото, и готовите кайми ги третират с еднакви консерванти и химикали, за да траят по-дълго. Газираните пък са пълни с ненужни за организма захар и Е-та. А ако с малко хранителен режим мъжът ти свали и килограми /в случай че има нужда да сваля, разбира се/, това също може да се отрази благоприятно върху спермограмата.

По темата с комбинираните лекарства, подобряващи спермограмата - на нас не ни изписаха нито един такъв - всичките лекарства са на принципа 1 съставка - 1 лекарство. Цяла шепа гълта мъжът ми и явно психически почва да го дразни това. Оня ден ми разправя, как му ставало лошо от ампулите Аргинин и си ги спря. Вероятно с комбиниран препарат по-лесно щеше да му върви лечението, но го има и моментът, че дозите от всяка съставка са по-малки, отколкото тези, които са му изписани.

Последна редакция: ср, 19 сеп 2018, 14:52 от *Lorena*

# 45
 • Мнения: 114
Лорена, ортомол фертил плюс не е една таблетка. А саше с по 4-5 таблетки, в една опаковка има 30 Сашета за един месец. Пак не е много приятно да се пие, но не и като съвсем да са отделно и да са десетина хапа. Мъжа ми е малко по-пълничък, но не е дебел или затлъстял. Все пак ще е плюс ако успее да по отслабне малко Ахахха. Благодаря ти за изразеното мнение.
Ако може и някой да ми обясни какво означава този вискозитет.

# 46
 • Мнения: 1 852
Вискозитета най просто може да се обясни като разтегливост или гъстота. В началото семенната течност се точи както яйченият белтък и това свойство е вискозитета.
      Пилетата и на нас ни ги забраниха тъй като ги тъпчат с хормони подобни на естрогените.

# 47
 • Мнения: 1 543
Това по-скоро е хр. добавка с поддържаща роля за мъжката полова система.

То Ортомола и всичко останало е също хранителна добавака за половата сиситема- не са лекарства ! Simple Smile

# 48
 • Мнения: 4
Lorena -Благодаря  много за мнението ! Ще видим какво ше стане

# 49
 • Мнения: 3
... Друго което направи е, че мина от обикновени цигари на iqos и намали бирата.
Не разбирам как има мъже които не могат да се откажат от пиене и пушене и да не могат да изпият няколко хапчета в името на това да създадат живот. Ако имат желание да станат бащи трябва да положат и те малко усилия.
Точно така solley ! Мъжете сме наполовина виновни ако не става бебе и ако се налага то да стане чрез ин витро е добре да доставим възможно най-добър материал, за да повишим шансовете на ин витрото.
То и без да се пие и пуши + хранителни добавки не се получават качествени сперматозоиди, а пък с такива излишни забавления съвсем се скапват шансовете на това скъпо мероприятие.

# 50
 • Мнения: 3
... Като ни каза да махне изцяло боксерките,да носи само шорти(май така бяха). Без прием на твърд алкохол(като това не го е спазвал стриктно)...
Точно така-само с шорти, а аз бих добавил и да спи без шорти. Това е защото през ноща шортите се осукват и притискат тестисите към кожата. Така те стават като  боксерки.
Другото, което трябва да се установи е (дори и той да е по нищо отдолу) да не спи в поза с затворени бедра и така да вдига температирата на тестисите си до 36.5 градуса.
Често човек има две пози, които сменя през ноща и ако при едната спарва тестисите до телесната си температура , то все едно си е легнал с боксерките , че и по зле. Ако е така е добре той да заучи нови пози  за сън през ноща.

# 51
 • Мнения: 3
... Пие по няколко чашки седмично, предимно като се събираме с приятели. Не пуши. Не е боледувам.
Значи е добре временно да разредите срещите с тези “приятели”. Ако не се получава , просто се скарайте с тези “приятели”.Imp

# 52
 • Мнения: 11
Здравейте, направихме още една спермограма, но за жалост резултатите са подобни и не мога да си обясня как така рязко паднаха за 6 месеца...Disappointed прави ми впечатление, че левкоцитите са завишени и докато ни дойде часа за преглед искам да пуснем изследвания за кандида, мико и уреаплазма, хламидия и тр. Вагиналис в Геника. Според вас само на еякулат ли трябва да се пуснат изследванията и необходимо ли е още нещо да изследваме?

П.П. Изброените са изследвани през февруари в Кандиларов по предписание на др Кацаров и бяха отрицателни.


Последна редакция: вт, 25 сеп 2018, 19:52 от Sophia07

# 53
 • Мнения: 69
Здравейте,
престои ни стимулирана инсеминация и имаме следния резултат от спермограма:
1% с нормална морфология - Тератозооспермия
41% подвижни
SDI Тест 7% Висока оплодителна способност

Казаха ни да действаме, но искам съвет и от Вас.
P.S Предишната спермограма беше с 4% с нормална морфология.

Благодаря за отговорите!

# 54
 • Мнения: 11
Какво ви е мнението за тези добавки(допелхерц имуноактив и  коензим Q10), бърканицата с мед, пчелен прашец и мака?

# 55
 • Sofia
 • Мнения: 743
В тези витамини , дозите са доста ниски( освен на С и ФК) , затова може би трябва да се пият повече! Аз пия Q 10, но минимум 100 дневно! За бърканицата съм чела , че помага ! Мака е много добра добавка ,според мен! За мъже трябва да се добави и трибулус ( чай) към нея! И мм ще започва да пие доста неща, дано помогне!

# 56
 • София
 • Мнения: 3 588
Тези витамини не са подходящи за мъжете с репродуктивни проблеми. Най-добре е добавките да се приемат поотделно.

# 57
 • Мнения: 546
изписаха ми антибиотик и на ММ също и се безпокоя, че влияе на качеството на сперматозоидите (знам, че на 3м. се обновяват), но това значи ли, че в близките 3м. се намаляват шансовете значително или все пак има надежда (че то и без друго не се получават нещата)...

# 58
 • Мнения: 172
Здравейте, някоя от вас има ли номера на дистрибутора на Ортомол фертил плюс. Ще съм много благодарна, ако някой го сподели Simple Smile

# 59
 • София
 • Мнения: 2 722
Здравейте,
Някой има ли актуална информация за резултати след прием на Полукс форте.

# 60
 • Мнения: 3
Здравейте,
коментирате за различните лаборатории в София, но дали някой има информация за Пловдив? До сега сме правили спермограми на две места с доста големи разлики в два показателя:
New Life - ръчно изследване (3 за тази година):
Подвижност А+Б - 50-60%
Морфология - 6-8%

Селена - автоматично (2 броя през 10 дена след шока от първата):
Подвижност А+Б - 29-32%
Морфология - 2-3%

Останалите показатели са близки и в норма - концентрация 25-35мил/мл, обем - 3-5мл. Питането ми е, може ли да препоръчате друга лаборатория в Пловдив и като цяло Андролог в Пловдив?

Иначе информативно пия 'фертил плюс' в комбинация с потенциатор от може би две години. Имаше доволно повишаване на резултатите (преди бяха подвижност 30%, морфология към 5% и под нормата на количеството сперматозоиди в мл), но изследванията си ги правих само в New Life, където и ходех на преглед. След тези разлики съм малко скептичен за тези спермограми, но смятам, че комбинацията е доста добра. Правил съм си труда да проуча и в чуждите сайтове наличните добавки и смятам, че като цена/качество тази е най-добрата. Разбира се естествените добавки като мед, чай и т.н. са си съвсем отделна бира.

# 61
 • Мнения: 213
В какъв смисъл ви е шокирала първата спермограма?

# 62
 • Мнения: 3
Ами когато половин година ви обясняват,  че имате показатели едва ли не и за донор (и на хартия бяха наистина добри, с изключение на занижена морфология).. и в следващия момент отидете другаде и ви излезнат 2% с нормална морфология и под 30% мърдащи въобще.. повярвайте си е шок Simple Smile Но в крайна сметка не това беше питането ми, ако може някой да помогне с идеи?

# 63
 • Мнения: 213
Ние имаме подобен случай. Спермограма от Майчин Дом София... показатели за донор. Няколко месеца по-късно, вече в репродуктивна клиника, лекарката се усъмни и повторихме... подвижност 2-3% (та вашите 30 са си направо чусесни!) и морфология 1%... Много неща може да направите иначе - спрете цигарите ако пушите, спрете алкохола, хранете се здравословно, спете добре, носете широки и удобни тениски и боксерки, отидете на добър андорлог, приемайте витимини и антиоксиданти, спортувайте, яжте бърканицата с мед. За мен и втората ви спермограма не е лоша и с нея може да се забременее дори естествено. За нас нямаше този шанс, но пък за момента нещата се развиват добре по другия начин. Разходете се до София и направете тук спермограма, аз лично ви препоръчвам клиника Малинов, сега напоследък хвалят и новата Адела. Успех и не се отчайвайте, нещата не са ви толкова зле.

# 64
 • Мнения: 199
Та вие сте направили спермограмите на двете най-добри места в Пловдив. Освен да ви посъветвам да дойдете до София и да си ги направите в Малинов, Надежда...
Иначе резултатите в спермограмата не са константа и са ту надолу, ту нагоре, обаче при вас разликата е двойна, та си е повод за съмнение.
Потенциатор според мен съдържа доста ударна доза л-аргинин и за кратка употреба е ОК, но две години да си на такава ударна доза ми се струва много. Има доста изследвания за връзката между очното налягане и л-аргинин и как го сваля при прием, но спре ли се, хвърква високо. Едва ли имате такъв проблем, ама аз да кажа.

# 65
 • Пловдив
 • Мнения: 16
За Пловдив ние правим спермограмите само в Селена, по препоръка на 2-ма доктори да е там за най-достоверни резултати. Уролог-андролог, който мога да ти препоръчам е д-р Ибришимов, моето момче остана най-доволен от него от гледна точка на преглед и подробно разчитане на спермограмата му (ходихме със същата при д-р Кадим и в София при д-р Кацаров). Всички му казаха едно и също в общи линии, но д-р Ибришимов беше най-обоснован.

# 66
 • Мнения: 3
Потенциатор според мен съдържа доста ударна доза л-аргинин и за кратка употреба е ОК, но две години да си на такава ударна доза ми се струва много. Има доста изследвания за връзката между очното налягане и л-аргинин и как го сваля при прием, но спре ли се, хвърква високо. Едва ли имате такъв проблем, ама аз да кажа.
Ха! Simple Smile Изненада ... ами с фамилна обремененост за глаукома съм, проверявам се всяка година за високо налягане, но определено информацията от вас ми е много полезна. Ще прочета допълнително, благодаря!
За Пловдив ние правим спермограмите само в Селена, по препоръка на 2-ма доктори да е там за най-достоверни резултати. Уролог-андролог, който мога да ти препоръчам е д-р Ибришимов, моето момче остана най-доволен от него от гледна точка на преглед и подробно разчитане на спермограмата му (ходихме със същата при д-р Кадим и в София при д-р Кацаров). Всички му казаха едно и също в общи линии, но д-р Ибришимов беше най-обоснован.
Благодаря, ще го посетя Simple Smile

# 67
 • Мнения: 199
Мъжът ми и той е с фамилна обремененост на глаукома, която отключи на 24год. И той след потенциатор видя подобрение, след това закупихме л-аргинин от iherb.com, защото искахме да продъжи да го приема, но не в дозата в потенциатора. И на опаковката си пише да не се приема от хора, страдащи от глаукома. Но и на линкът си го пише, ама кой да чете.. Simple Smile
This supplement should be avoided by persons with glaucoma or herpes simplex unless otherwise prescribed by a physician. https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-L-Arginine-1-000-mg-120-Tablets/411

Консултирахме се с офталомога, който го следи от години и с Кацаров. И двамата не знаеха да има връзка между аргинин и повишение на очно налягане. Но ние четохме медицински изследвания, че има. Та, просто да се знае..

# 68
 • Мнения: 4
Здравейте, дами ,
Моля ,ако имате престава нещо да ми кажете за тези резултати
Диагнозата е Илиготератозооспермия


Последна редакция: пн, 08 окт 2018, 13:42 от AnMary

# 69
 • Мнения: 93
Здравейте, момичета. Искам да попитам какво ви е мнението за процедура ин витро с донорски материал?

# 70
 • Мнения: 21 146
моето е против, ама за моя си случай.
едва ли е полезно за други хора.
теб какво точно те притеснява?

# 71
 • Мнения: 93
моето е против, ама за моя си случай.
едва ли е полезно за други хора.
теб какво точно те притеснява?

Нищо не ме притеснява просто се замислих върху факта, че за не малко семейства това си остава единствената възможност да имат дете.

# 72
 • Мнения: 1 543
Здравейте, момичета. Искам да попитам какво ви е мнението за процедура ин витро с донорски материал?

Аз съм ЗА. Ние сме с мъжки фактор и следващия опит ще искаме да е с донорски плувци и ако пак не стане , значи и аз имам проблем с качество на яйцеклетки. И преставаме с опитите... Tired
За мен е важно да тестваме и моите яйца. Ако стане - ще имаме донорско бебе. Peace

Другият вариант така или иначе е да осиновим (някои го предпочитат, за да няма " аз съм майка ти , ама това не е баща ти").
 И трети вариант е да сме без деца.

По принцип имаме познати с осиновени деца и от донор.
С донорските ( те близначки даже) е с като осиновените - казва им се , те си знаят, че са от донор. Предимството е , че няма стрес като да вземеш дете от раз вкъщи, няма приказки от съседи , как сте осиновили - общо взето си има бременност и детайлите може да си останат в семейството.  Peace

Сложно е.

# 73
 • Мнения: 200
Здравейте, момичета. Искам да попитам какво ви е мнението за процедура ин витро с донорски материал?
Имам познати с донорска сперма и сега си гледат едно сладко бебенце. Всичко по време на процедурата е било нормално с едната разлика, че са използвали донор. Никой не знае(аз знам,понеже правя вече 5 години различни процедури) и никой няма да разбере. Важното е,че има за кого да се грижиш и на кого да се радваш. Другото е без значение. Има каталози(как само звучи) в клиниките, всичко е описано подробно.

# 74
 • Мнения: 213
Аз приемам всичко в този живот - и донорски яйцеклетки и донорски сперматозоиди, сурогатство и осиновяване. Трябва да се научим да излизаме от рамките. Аз съм такава, но и приемам, че има хора, които мислят по друг начин. Та... няма значение ние какво мислим... решението е лично, важно е вие в какво вярвате.

# 75
 • Мнения: 93
Хубаво е, че има все повече ''за'' донорството на яйцеклетки или сперматозоиди. Аз също мисля, че това е далеч по-лек начин да се сдобиеш с дете, ако всички други възможности са изчерпани или просто осиновяването не е вариант. Защото знаем, че и то е доста тромава процедура. Колкото до хорските приказки на хората никога не можеш да им затвориш устите. Важното е семейният проблем да е разрешен и семейството да е щастливо, независимо кой начин е избрало да има свое дете.

# 76
 • Мнения: 30

Здравейте! Момичета, може ли коментар? Заключение: Asthenozoospermia. Има ли хабчета за подобряване?Благодаря!

# 77
 • Мнения: 77
Здравейте,
След направена 2 пъти спермограма (последната в Адела клиник), се оказа, че има проблем с подвижността и леко занижено количество, та изписаха на мъжа ми тези добавки :
https://remedium.bg/fertility/orthomol-fertil-plus-30sachets.html
Като цяло съдържат доста неща, и казаха да ги пие без да спира, а след 3 месеца ще направи пак изследване да види дали има подобрение. Ще пиша пак с резултатите Simple Smile

# 78
 • Мнения: 42
Здравейте, сладурки:)
Моят мъж изпи една опаковка Фертил Ейд, но вместо по 3 таблетки, както трябваше, взимаше по 2. Твърдеше, че ги усеща и му става тежко на стомаха ...какво да ви кажа. Надявам се все пак да не е като без хич, вие как мислите?
Също така искам да ви питам проблем ли би било да взема този месец ортамол фертил плюс и да го увещавам да приема цялото саше на дневна доза съответно? Витамините са подобни в състава, но това че е различен производитя и  марката се чудя дали има значение ...Някъде четох мнение, че фертил ейд не бил с много изчистен състав. Човекът, който разчете спермограмата в Надежда, каза, че няма значение коя добавка ще вземаме, като изброи няколко най-добри, все били подобни като състав. Сред изброените беше именно Ортамола.
Иначе за себе си съм се настройла, че чакам до края на тази година по естествен път и 2019 г., стига да имам редства и да съм здрава, почвам по-леките АРТ. Тъкмо се надавям до тогава да са ми звъннали от Надежда.
И последен въпрос (много станаха, съжалявам, че разводнявам темата), има ли от вас пациентки на клиника Надежда, и вие лие чакахте по половин година за час?

# 79
 • Мнения: 1 543
Моят опит показва, че тези добавки не помагат - просто полезни витамини.
Показателите ни се влошават леко и после пак се подобряват и няма отношение към витамините. Това не са лекарства.
Сперматозоидите се обновяват на 3 месеца и е нормално да има плаващи резултати.
Морфологията ни е постоянно 2%, бързоподвижни около 18%. Веднъж показа 1,8% ( под 2), което според мен беше грешка- после пак беше 18%.

ММ е пил Ортомол и Фертил Ейд по няколко месеца поред.

Минете на уролог да изключи варикоцеле и може да пробвате добавките - аз му давам български такива за 40 лв. 30 сашета - по 1 на ден  : "С -мен"

# 80
 • Мнения: 14
    Здравейте, момичета! Blush
Бихте ли ми помогнали при разчитането на спермограмата на приятеля ми - според лекаря морфологията е зле, а не толкова % на бързите сперматозоиди.
 Заключение : asthenoteratozoospermia
  Правена е в клиника Селена Пловдив - казахме, че искаме разширена - не съм сигурна тази такава ли е.


   Благодаря Ви предварително! Blush

# 81
 • Мнения: 63
Здр момичета моля за мнение резултатите какса според вас

# 82
 • Мнения: 490
Кейти, мм е с 2%морфология, имах бременност след икси макар до 8 г. с. Прилагат се методи за селекция, но само по външни белези, никой не знае какво е вътре в сперматозоида, може и имси с голямо увеличение. Не мисля, че СГ му е толкова лоша, но със сигурност за икси/имси. Подвижността се игнорира с иксито.
Маджарова, изключително нисък брой сперматозоиди на мл. Подвижността по принцип коментирах, но също е ниска. Съжалявам. Не се знае качеството какво е. Имате ли морфология и какво пише като заключение?  Поискайте консултация с добър андролог. Може да пие добавки мъжът ти, някои констатират подобрение, само че трябва време и не е сигурен резултатът. Но пък по-добре така, отколкото без нищо.
Момичета, имайте предвид, че резултатите в СГ варират, зависят от моментното здравословно състояние, боледуване, лекарства, начин на живот. Със сигурност един резултат не е показателен! Повтаря се в друга, задължително репродуктивна клиника при спазване на изискванията за брой дни въздържание и без алкохол по това време.
Успех!

# 83
 • Мнения: 63
Кейти, мм е с 2%морфология, имах бременност след икси макар до 8 г. с. Прилагат се методи за селекция, но само по външни белези, никой не знае какво е вътре в сперматозоида, може и имси с голямо увеличение. Не мисля, че СГ му е толкова лоша, но със сигурност за икси/имси. Подвижността се игнорира с иксито.
Маджарова, изключително нисък брой сперматозоиди на мл. Подвижността по принцип коментирах, но също е ниска. Съжалявам. Не се знае качеството какво е. Имате ли морфология и какво пише като заключение?  Поискайте консултация с добър андролог. Може да пие добавки мъжът ти, някои констатират подобрение, само че трябва време и не е сигурен резултатът. Но пък по-добре така, отколкото без нищо.
Момичета, имайте предвид, че резултатите в СГ варират, зависят от моментното здравословно състояние, боледуване, лекарства, начин на живот. Със сигурност един резултат не е показателен! Повтаря се в друга, задължително репродуктивна клиника при спазване на изискванията за брой дни въздържание и без алкохол по това време.
Успех!
Мерси за отговора започнахме лечение в  Плевен инвитро център Кирм днеска направихме спермограмата при др Рилчева

# 84
 • Мнения: 200
MADJAROVA , според мен направете още една СГ и потърсете още едно мнение. Д-р Рилчева е добра, но има нужда от консултация с андролог(и/или в частност с много добър уролог, защото може да се окаже, че е варикоцеле). Само хр. добавки няма да помогнат, трябва да направите след около 3-4 месеца нова СГ, за да се види дали изобщо има ефект от добавките.

# 85
 • Мнения: 14
Кейти, мм е с 2%морфология, имах бременност след икси макар до 8 г. с. Прилагат се методи за селекция, но само по външни белези, никой не знае какво е вътре в сперматозоида, може и имси с голямо увеличение. Не мисля, че СГ му е толкова лоша, но със сигурност за икси/имси. Подвижността се игнорира с иксито.
Маджарова, изключително нисък брой сперматозоиди на мл. Подвижността по принцип коментирах, но също е ниска. Съжалявам. Не се знае качеството какво е. Имате ли морфология и какво пише като заключение?  Поискайте консултация с добър андролог. Може да пие добавки мъжът ти, някои констатират подобрение, само че трябва време и не е сигурен резултатът. Но пък по-добре така, отколкото без нищо.
Момичета, имайте предвид, че резултатите в СГ варират, зависят от моментното здравословно състояние, боледуване, лекарства, начин на живот. Със сигурност един резултат не е показателен! Повтаря се в друга, задължително репродуктивна клиника при спазване на изискванията за брой дни въздържание и без алкохол по това време.
Успех!
   Благодаря за отзивчивостта!
Да разбирам ли, че с тази морфология 4% - трудно би станало по естествен път, а е нужно ИКСИ и т.н.
   Предписаха му - да пие няколко месеца три вида лекарства (прахчета и т.н.) - предписвани на доста от мъжете, надявам се след употребата им - да има подобрение, ще направим спермограма след 3-те месеца лечение.
    То и при мен има доста проблеми - аномалии (две матки, септум и т.н.)- и допълнително и при него,  и понякога си казвам: "ох, защо да чакаме толкова време, а не опитаме направо инвитро или икси, може би... не съм права, нооо... се отчайвам.. Confused

# 86
 • София
 • Мнения: 3 588
Кейти, определено сте си за ИКСИ/ИМСИ. Нека пие три месеца добавките и направете контролна СГ и после обсъдите с лекаря си пътя, по който ще поемете.

# 87
 • Мнения: 14
Кейти, определено сте си за ИКСИ/ИМСИ. Нека пие три месеца добавките и направете контролна СГ и после обсъдите с лекаря си пътя, по който ще поемете.


   Благодаря Ви за отговорите, момичета!
Бяхме ми безкрайно полезни  - пожелавам на всяка от Вас - успех и скоро да държи щастието в ръцете си! Heart Exl

   

# 88
 • Мнения: 246
Момичета, някоя от половинките ви правила ли е HBA тест? Ако да - къде?

# 89
 • Ловеч
 • Мнения: 111
Здравейте, ние спечелихме такъв тест от една фондация във ФБ. Мисля другия месец, като отидем за заповедта да го правим. В Токуда ще е.

# 90
 • Мнения: 93
Какво представлява този тест?  И друго да попитам има ли някаква яснота какво ще стане с тази болница Токуда- нали се оттегля турския инвеситор?

# 91
 • Ловеч
 • Мнения: 111
Здравейте, не съм запозната, нашия ще е ноември. Но четох, че показва колко са живи, като им слагат хиалуронова киселина и гледат колко се привличат от нея.
Да ме поправят, ако греша.
Аз за това на своя глава започнах да я пия.
Условието на кампанията е да е до декември.

# 92
 • Мнения: 246
Тестът всъщност показва колко са "зрели" сперматозоидите:

Чрез теста се определя съотношението на зрелите и незрелите сперматозоиди в пробата, като се отчита броят на прикрепени към добавената Хиалуронова киселина(Hyaluronic Acid-HA) зрели сперматозоиди и неприкрепените незрели сперматозоиди.

HBA теста позволява да се идентифицират най-добрите сперматозоиди, а именно тези, които са:
Зрели - успешно завършили последните етапи от сперматогенезата и  придобили повърхностни рецептори за свързване с Хиалуроновата киселина;
Със запазена/неповредена/ ДНК, т.е. без ДНК фрагментация;
С добра морфология (структурно нормални)
С ниска вероятност за хромозомни анеуплоидии (нарушения) - с нормална експресия на протеин HspA2. Доказано е, че протеина HspA2 има роля в мейозата. Сперматозоиди, които не са зрели и не се свързват с HA имат слаба експресия на HspA2,  което води до грешки в мейозата и следователно хромозомни аномалии (анеуплоидии)

За кого е препоръчителен HBA теста:
За пациенти, на които се прави спермограма за първи път, т.к. ДНК на сперматозоидите не може да бъде оценена със стандартния семенен анализ (спермограма). HBA теста може да предостави важна информация, която да се използва за насочване на двойките за лечение, съобразено с техните специфични нужди;
За пациенти, при които следва да бъде назначена инвитро процедура. HВA теста дава ценна информация за избор на най-подходящият метод за лечение на безплодието: Класическо IVF или ICSI;

# 93
 • Ловеч
 • Мнения: 111
Точно това четох и аз, но за цената в Токуда не мога да Ви кажа.
 Ако не Ви е късно, когато го направим, ще Ви пиша какъв е резултата.

# 94
 • Мнения: 246
Точно това четох и аз, но за цената в Токуда не мога да Ви кажа.
 Ако не Ви е късно, когато го направим, ще Ви пиша какъв е резултата.

И на нас ни го препоръчаха, така че всяка информация би била полезна Relieved

# 95
 • Ловеч
 • Мнения: 111
На Вас за какъв проблем Ви го препоръчаха и за какво точно, в смисъл за избор на инвитри или ИКСИ или да разберат кога точно да се прави процедурата. За първи път ми е и надявам се последен и откачам вече. Аз съм без тръби, а на СГ излязоха много проблеми, а мислехме, че проблема е само в мен. Започнахме добавки и дано вдигнем морфологията на войничетата, а аз качеството на яйцеклетките. Аз се чувствам перфектно от моите, а милото от утре ги започва.
Отплеснах се, извинявайте за дългия пост.

# 96
 • Мнения: 246
На Вас за какъв проблем Ви го препоръчаха и за какво точно, в смисъл за избор на инвитри или ИКСИ или да разберат кога точно да се прави процедурата. За първи път ми е и надявам се последен и откачам вече. Аз съм без тръби, а на СГ излязоха много проблеми, а мислехме, че проблема е само в мен. Започнахме добавки и дано вдигнем морфологията на войничетата, а аз качеството на яйцеклетките. Аз се чувствам перфектно от моите, а милото от утре ги започва.
Отплеснах се, извинявайте за дългия пост.

ооо, при нас проблемите са много и разнообразни Simple Smile Борбата продъжлава вече шест години и сме минали през четири неуспешни ин витра.

Тестът ни го препоръчаха, тъй като имаме проблеми и с качеството на яйцеклетките. Тъй като не е на 100 процента сигурно дали заради мъжки или женски фактор са ни некачествени ембриончетата ни препоръчаха по-задълбочен анализ на качеството на сперматозоидите. До някъде ще покаже дали и при тях няма нещо по-сериозно. Както четох за HBA тестовете, лошите резултати правят успеха труден, дори и да е ИКСИ.

А ти недей да откачаш. Няма нищо чак толкова страшно, пък и знаем каква цел гоним. Пожелавам ти успех!

# 97
 • Мнения: 93
Пожелавам ви успех момичета! Понякога борбата да имаш рожба се оказва доста дълга и трудна. При нас: при мен е проблемът-  тръбите не са ми оk. Нямам представа колко време ще отнеме, за да ги оправим, но и мен понякога надеждата ме изоставя. Толкова ми е неясно всичко. В петък ще ходя пак на консултация и ще обсъдим с доктора плана на действие.

# 98
 • Мнения: 59
Здравейте дами,сигурно срам не срам,аз съм единственият мъж който ви пише тук .Мъж на 35 съм от София
Жена ми е доста заета  с работа,няма и време никакво за тук,обаче аз адски много ви вярвам за нещата ,които говорите,препоръчвате
и коментирате .Ще се опитам да бъда кратък.
Имахме с жена ми две неуспешни бременности,на нея и е махната едната тръба и за последно точно преди 3 години си правих първата и последна
спермограма и диагноза -толкова познатата тук олигоастенотератозооспермия. Веднага една лекарка от ВИена ин витрото каза ,ааааааа с тая диагноза
няма как тази жена да е забременяла от теб,ми то така семейства се азвалят ,ама айде ,останахме до края на консултацията,пробваха веднага да ни
вкарват в някви инвитрота,ала бала,едвам си трагнахме,просто ни гледаха като портфейли.
Доста се разтроих от това,после известно време без да правим нищо ,просто си следяхме овулации,нищо нищо и тази година жена ми си направи всички
необходими според нея изследвания и съм аз наред.Отделно наскоро забелязвам че при еякулиране излиза по-малко количество еякулат от преди време и не
излиза със силна струя а леко леко се стича,което ,аз си обяснявам че забременяване така няма как да стане ,чудя се
сам на себе си от какво се получава това,имали ли сте подобни случаи,чели ли сте ,знаете ли .....
Ще трябва да си направя спермограма да видим сега ,3 години след онази олигоастенотератозооспермията какво е положението сега ,искам да ви питам
къде да отида да я направя,мисля да отида в петък,посъветвайте ме къде да се обадя за да мога да я направя,искам да проверя каква е ситуацията с
еякулата ми и да тръгна и аз по лекари,дали андролози,дали уролози,какви ....изобщо нямам идея. Знам че съм се занемарил ,но сега съм твърдо решен
да взема нещата в свои ръце и да тръгна и да отида там кътде трябва,но първа стъпка-Спермограма
Знам че знаете и сте преживели много ,знам  че можете да ми кажете къде да отида за една бърза спермограма и на база нея да започна
ходенията 100% по мъките с всякакъв вид лекари.
Дами,много ви благодаря и се извинявам за непрофесионалното написано от мен Simple Smile

# 99
 • София/Дружба
 • Мнения: 417
В някоя от големите клиники- Надежда, Щерев, звъниш да ти дадат час, не се знае дали ще имат за този петък, но може да пробваш Simple Smile
Според мен е хубаво да се консултираш с уролог за другия проблем.
Успех!

# 100
 • Мнения: 213
Здравейте! Аз първо искам да ви поздравя, че сте тук, че се интересувате от проблема и, че ще се борите заедно с жена си. Обикновено е обратното... само жената чете, с мъки кара мъжа си да ходи да се изследва, да взима добавки и т.н.

Относно вашият резултат - на почти всички тук мъжете им имат същия или подобен проблем. И много хора имат успех и са се справили.

Аз на първо място бих ви посъветвала да помислите за начина си на живот - как се храните, спортувате ли, спите ли достатъчно?

Относно спермограмата - такава задължително трябва да се направи в репродуктивна клиника - аз от опит ще препоръчам Малинов, Надежда или Щерев, в този ред. Известните андролози са Бъчваров (Щерев), Кацаров (не знам къде преглежда) и Макки (Надежда). Ние бяхме при Бъчваров, разпилян човек, но за мен, изписа много адекватна терапия. Спермограмата - задължително разширена, а каквото и да излезе на нея, задължително направете и микробиология, микоплазма и уреаплазма. Може да изследвате и хормони, при нас там имаше проблем. Варикоцеле задължително трябва да се изключи. Още много мога да кажа по темата, но като за начало това ви е достатъчно. УСПЕХ!!!

# 101
 • Мнения: 70
Ние бяхме с диагноза тератозооспермия,след спермограмата отидохме при доктор Бъчваров,той прегледа ММ за варикоцеле след като не откри такова го изпрати да изследва хормони и полово предавани болести,и там нямаше нищо притеснително. Изписа ни 1 шепа хапчета(написала съм ги малко по назад в темата) за 4 месеца и имаше определено ефект. Трябва да търсите причината за влошената спермограма. Късмет ви пожелавам.

# 102
 • Мнения: 430
Споделям горенаписаното. Ние бяхме най-доволни от д-р Мирчов - андролог-уролог. Единственият, който прегледа обстойно съпруга ми откри проблема свързан с малкото количество еякулат и предписа лечение. Бъчваров - не сме доволни.

# 103
 • Мнения: 59
Здравейте! Аз първо искам да ви поздравя, че сте тук, че се интересувате от проблема и, че ще се борите заедно с жена си. Обикновено е обратното... само жената чете, с мъки кара мъжа си да ходи да се изследва, да взима добавки и т.н.

Относно вашият резултат - на почти всички тук мъжете им имат същия или подобен проблем. И много хора имат успех и са се справили.

Аз на първо място бих ви посъветвала да помислите за начина си на живот - как се храните, спортувате ли, спите ли достатъчно?

Относно спермограмата - такава задължително трябва да се направи в репродуктивна клиника - аз от опит ще препоръчам Малинов, Надежда или Щерев, в този ред. Известните андролози са Бъчваров (Щерев), Кацаров (не знам къде преглежда) и Макки (Надежда). Ние бяхме при Бъчваров, разпилян човек, но за мен, изписа много адекватна терапия. Спермограмата - задължително разширена, а каквото и да излезе на нея, задължително направете и микробиология, микоплазма и уреаплазма. Може да изследвате и хормони, при нас там имаше проблем. Варикоцеле задължително трябва да се изключи. Още много мога да кажа по темата, но като за начало това ви е достатъчно. УСПЕХ!!!
клиника Малинов слечайно вече да е  тази Адела фертилити,която е някъде в Дианабад при  доктор Калчев мисля ,него срещам като препоръка на няколко места . Иначе да още до час ще звънна да питам за час .Явно ен е толко и лесно да си запиша час за това и нали мога да отида ,да направя ,да излезнат резултатите и тогава да записвам час за преглед,спермограмата ми  не е обвързана 100% с преглед нали

# 104
 • Мнения: 213
Различни са двете клиники. Адела не знам как се справят със спермограмите, доктор Калчев го препоръчвам с две ръце, не сме били при него, но следя работата му от близо. Малинов имат добра апаратура за спермограма, според мен.

# 105
 • Мнения: 59
Различни са двете клиники. Адела не знам как се справят със спермограмите, доктор Калчев го препоръчвам с две ръце, не сме били при него, но следя рабо
тата му от близо. Малинов имат добра апаратура за спермограма, според мен.
координати на клиника Малинов може ли да и дадете ,да разгледам,направо незнам откъде да започна и ще му се види ли края някога Disappointed RelievedDisappointed RelievedDisappointed Relieved
Но трябва да се почне от спермограмата ,поне всички сте на едно мнение 

# 106
 • Мнения: 213
029655711, спермограмата не е обвързана с преглед, после ще мислите къде да отидете. Помолете по телефона да ви обяснят условията да даване на материал.

# 107
 • Мнения: 199
Или Надежда или Малинов. Щерев по-добре не (мое мнение) Трябва да имате 3-5 дни въздържание, с оглед на предишните ви резултати макс 3 дни! В тези 3 дни и без алкохол. И задължително разширена спермограма.

# 108
 • Мнения: 546
Адмирации към единствения г-н във форума, ако и останалите мъже бяха като Вас % забременявания щеше да е доста по-голям...
Мога да споделя какво изискаха от репродуктивната клиника ММ да направи (което той разбира се не е направил) - спермограма с морфология; SDI тест; микробиология; Уреаплазма и Микоплазма, както и Хламидия Трахоматис IgG и IgA - като това последното не знам дали не е кръвно изследване...
Успех!!

# 109
 • Мнения: 89
Имаме 4 спермограми в Щерев ! И ежна в Надежда ! И в малинов една и още една в ГЕНОМА  ! О що взето тези от надежда и малинов са много различни от другите но само в Генома правихме днк фрагментация ! Защото до сега виждахме само подвижност и визуални дефекти ! Сека пие купища по горе описани хапчета от Бъчваров и после пак спермограма ! Беше написал че 2*2 за витамин С то ! Аз се уплаших от конската доза ! До колкото знам трябва да се пие до 1.000 мг на ден аа се получава 2.000 мг ! Гледам чче по рано се е писало че до 2.000  мг е ок та мисля май жа кажа на ММ да почва да пие повече витамин Ц ! Пчелен пращец не са ни исписвал. ако някой може да обесни повече

# 110
 • Мнения: 1 543
Аз препоръчвам Малинов - резултата е идентичен с този в Токуда.
В Адела ни изкараха с 1,8% подвижност ( при обикновено 18%), което считам за грешка и не е без значение.

Астенореатозооспермия значи понижени 3 показателя, така че може и да сте за донор на теория, но зависи какви точно са показателите - морфологията 1% ли е, 3% ли е, подвижните са 2% или 15... обшо взето се гледат показателите.
И сте за инвитро най-вероятно.

# 111
 • Мнения: 213
Даже и да ви кажат че сте за донор, пак трябва да опитате! Променете начина на живот и пийте добавките и опитайте. И на нас ни намекнаха за донор, но ние с3 стегнахме и резултатът беше 11 ембриона замразени на ден 5, 6 от които с перфектно качество. Нещата вървят доста добре за момента.

# 112
 • Мнения: 179
Споделям горенаписаното. Ние бяхме най-доволни от д-р Мирчов - андролог-уролог. Единственият, който прегледа обстойно съпруга ми откри проблема свързан с малкото количество еякулат и предписа лечение. Бъчваров - не сме доволни.
Бубе може ли да кажеш какво иэписаха на ТМ,и моя е с малко количество,но никой не обръща внимание на количеството,каэват щом е наред простатата эначи всико е ок.Ако искаш може и на лично .

# 113
 • Мнения: 93
Здравей! Няма нищо притеснително, че си мъж и споделяш с нас семейните проблеми. Аз се включвам малко късно и все пак съм сигурна, че всички ние ще ти препоръчаме местата, на които ние самите ходим. В този ред на мисли аз бих ти препоръчала болница Свети Лазар. Мен сравнително бързо ме вкараха в графика си за преглед и консултация. Предполагам, че за една спермограма няма да ти се наложи да чакаш кой знае колко.

# 114
 • Мнения: 430
Споделям горенаписаното. Ние бяхме най-доволни от д-р Мирчов - андролог-уролог. Единственият, който прегледа обстойно съпруга ми откри проблема свързан с малкото количество еякулат и предписа лечение. Бъчваров - не сме доволни.
Бубе може ли да кажеш какво иэписаха на ТМ,и моя е с малко количество,но никой не обръща внимание на количеството,каэват щом е наред простатата эначи всико е ок.Ако искаш може и на лично .
Пиша ти на лични.

# 115
 • София
 • Мнения: 3 588
Бубе, може ли и на мен да пишеш на ЛС.


Поздравления за мъжа в темата ни. Лично мнение е да пропусне СГ да прави в Щерев. Малинов, Надежда, може дори в Токуда, но просто в Щерев и Бъчваров няма да помогнат.

# 116
 • Мнения: 78
Здравейте, предстои на мъжа ми спермограма, но тази седмица е настинал. не е пил лекарства, освен няколко парацетамола, според вас трябва ли да отложим спермограмата?

# 117
 • Мнения: 21 146
повишената температура влияе, парацетамола едва ли.

# 118
 • Мнения: 89
Здравейте, предстои на мъжа ми спермограма, но тази седмица е настинал. не е пил лекарства, освен няколко парацетамола, според вас трябва ли да отложим спермограмата?
за спермограмата изрично казввт без да е употребявал лекарства и алкохол ! За да не стане нещо грешно тъй като спермотозоидите се влияят дори акл е станал сутрин ядосан ! Най добре отложете

# 119
 • Мнения: 430
Бубе, може ли и на мен да пишеш на ЛС.


Поздравления за мъжа в темата ни. Лично мнение е да пропусне СГ да прави в Щерев. Малинов, Надежда, може дори в Токуда, но просто в Щерев и Бъчваров няма да помогнат.

Писах Simple Smile!

# 120
 • Мнения: 93
Разбира се, че влияе доста алкохола и всякакви неразположения на организма, които изискват намесата на медикаменти.Това съществено може да обърка спермограмата. На нас доктор Лачев ни беше казал даже ако можем да се въздържим от секс, за да видим реално каква е силата на бойците.

# 121
 • Мнения: 5
Здравейте момичета !
Може ли коментар за резултатите на съпруга ми (изследването е правено преди почти седмица )
http://prikachi.com/images.php?images/188/9429188w.png
 

# 122
 • Мнения: 21 146
не са добре, по принцип за работещи се гледат А+Б, при вас са 31, което е да кажем не много зле, но лошото е че всички са Б.
Морфологията е само 1 %, това също е зле.
Но имате мааалко повишени левкоцити, пх е малко над нормите, и тия аглутинати и подобни също не е добре да ги има.
като оправите тях има вероятност да се оправят и другите.
посетете уролог, да го прегледа и евентуално да назначи някакви допълнителни изследвания.

# 123
 • Мнения: 114
 Липсата на бързоподвижни и морфологията не е са Ок.
ММ също имаше намален брой бързоподвижни от тип, но след консултация с лекар и специален режим+добавки, подобрихме нещата (ако желаеш повече инфо може да ми пишеш на лични).
Успех и дано след консултация със специалист резултата ви се подобри.
Здравейте момичета !
Може ли коментар за резултатите на съпруга ми (изследването е правено преди почти седмица )
http://prikachi.com/images.php?images/188/9429188w.png
 

# 124
 • Мнения: 5
Благодаря ние правихме и микробиология която е ок и този  петък имаме преглед при  д-р Рилчева. Просто преди 6 месеца ММ прави спермограма в Надежда и там нещата бяха по различни и му казаха че всичко е ок и че  има проблем само с подвижността но не било фатално. Просто като ви чета и оставам с впечатление, че с тази ниска морфология нещата не  може да станат  по естествен начин.

# 125
 • Мнения: 89
Благодаря ние правихме и микробиология която е ок и този  петък имаме преглед при  д-р Рилчева. Просто преди 6 месеца ММ прави спермограма в Надежда и там нещата бяха по различни и му казаха че всичко е ок и че  има проблем само с подвижността но не било фатално. Просто като ви чета и оставам с впечатление, че с тази ниска морфология нещата не  може да станат  по естествен начин.
по това което виждам трудно ще станат !  подвижност няма а нормалните са само 1% тоест трудно ще стигнат Sad Има някакви силни хормонални инжекции които дават шанс за подобряване но не винаги ! В Надежда и нашата беше корено различна и уж добра и се оказа че изобщо не е така

# 126
 • Мнения: 42
Благодаря ние правихме и микробиология която е ок и този  петък имаме преглед при  д-р Рилчева. Просто преди 6 месеца ММ прави спермограма в Надежда и там нещата бяха по различни и му казаха че всичко е ок и че  има проблем само с подвижността но не било фатално. Просто като ви чета и оставам с впечатление, че с тази ниска морфология нещата не  може да станат  по естествен начин.

Явно нещата за 6 месеца може както рязко да се подобрят, така и да тръгнат надолу. Ужас и нашата беше в Надежда, уж добре, сега пием добавки и ще видим. Лошото е, че се обезкуражавам нещо

# 127
 • Мнения: 89
Никога не губете надежди ! Инвитрото не е измислено просто е така ! Просто не отлагайте

# 128
 • Мнения: 490
Имам бърз въпрос. ММ е с астенозоо спермия 2%крюгер, имаме 3 икси, от които 1-то имси и 2 зет, една бременност до 8 г.с.
Сега се налага да замразим материал в Надежда и се чудя има ли смисъл да правим пак СГ или направо да замразим. Любопитна съм какво е моментното състояние, но така или иначе пак ще бъде икси/имси и ще има подбор. Последните разширени СГ са от 2016, после каквото е било по време на процедурите 2017-2018 не ми е известно.
При замразяването в Надежда дават ли някаква обикновена СГ?

# 129
 • Мнения: 21 146
дават спермограма при замразяване.
поне преди, но можеш да се обадиш и да питаш.