Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 окт. 2018, 14:59 ч.

Помощ, въшки! И така, всяка година по същото време...

 • 5 463
 • 89
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2


Колко уикенда годишно ви се падат, вместо да си почивате или забавлявате с децата, да бъркате отвари, мажете и пощите въшки…? А сега го умножете по две или три, ако имате повече деца. И това не е всичко! Следва пране на всичко и за сладък финал... самопроверка и мазане – за всеки случай, защото някак си не е удобно да се появим на работа с въшки в главата. Време е почесването да остане само признак на умствен процес, дори и като офис шега!Повечето хора намират въшките за отвратителни и гнусни. E, малко е пресилено, но истината е, че е досадно за нас – възрастните, а при децата може да доведе до емоционални проблеми като страх, срам, дори и вина при повторно заразяване, което пък е ежедневие в училищата ни. Въшките често и грешно се асоциират с мръсотия, немарливост и немита коса. Наличието им обаче по никакъв начин не е свързано с липсата на хигиена. От години учените са доказали, че на въшките им е безразлично колко често се къпе жертвата и дали си мие ушите. Те снасят яйцата си безразборно във всяка коса, до която успеят да достигнат, размножават се бързо и смучат кръвта ни лакомо.Интересен факт е, че най-често засегнати са децата между 4 и 14 години, то най-вече тези във възрастта 8 – 12 години. Възрастните някак остават в периферията, могат да прихванат въшки, но много по-рядко... и слава богу! Едва ли има хора, които не познават до болка целия този процес, но нека си припомним няколко факта за живота на въшката.

Какво представляват въшките?
Главовите въшки са паразити, които обитават окосмените части на главата и като „авантаджии“ се хранят изключително с човешка кръв. Подобно на комарите те са снабдени с жило и хоботче, с помощта на които смучат кръв от донора си многократно в рамките на деня и нощта. В зависимост от това доколко са се насмукали с кръв, цветът им варира от светло до тъмнокафяв. Те се захващат по оптимален начин за косата и умело се придвижват по нея. За целта използват шестте си подобни на скоби крака с кукообразни нокти, които ги правят много пъргави и подвижни.
Малките паразити не разполагат с крила и независимо какво се говори, не могат нито да летят, нито да скачат. Те порастват колкото сусамово семе (2 до 3 мм на дължина), затова са трудни за разпознаване с невъоръжено око.
Времето за развитие и жизненият им цикъл са от особено значение за тяхното премахване. Въшките живеят около 1 месец, като преминават през 3 стадия на развитие – от яйце (гнида) към ларва и възрастно насекомо:

Pushpin  Стадий I – След съвкупяване бременните женски снасят яйцата си под ъгъл в непосредствена близост до началото на косъма (на отстояние най-много 1 см от скалпа), като здраво ги захващат с водонеразтворимо „лепило“. До излюпването на ларвите гнидите се отдалечават от скалпа поради израстването на косата. Те са с овална форма и здрав корпус, затворени с капак, в който има отвори за дишане.
Pushpin  Стадий II – Ларвите се излюпват след 7 до 10 дни, като разчупват капака на яйчената си обвивка. Те вече могат бавно да се придвижват и веднага започват да смучат кръв, за да продължат да се развиват.
Pushpin  Стадий III – Около 8 до 10 дни след излюпването на ларвите въшките достигат половата си зрялост и бременните женски могат да снесат своите първи гниди. Паразитът живее около 4 седмици и цикълът му на развитие е къс. Общо през живота си зрелите женски могат да снесат 140 до 300 яйца.  Макар цикълът на развитие на кръвосмучещите насекоми да благоприятства бързото и масирано размножаване, при засегнатите най-често се откриват по-малко от 10 въшки на глава.Разпознаване на въшките: сърбежът като водещ симптом
Типичен симптом на заразяването е силен сърбеж на скалпа. Както при ухапването от комар – интензивният сърбеж е важен предупредителен сигнал, чиято функция е да информира за наличието на кръвосмучещи паразити върху кожата и да привлече вниманието към отстраняването им.

При първоначално заразяване обаче могат да минат 4 до 6 седмици, преди да се прояви този характерен симптом – период, в който въшките могат необезпокоявано да се разпространяват върху една или повече глави.
След последващо заразяване сърбежът вече се появява след 1 до 2 дена. Доста по-рано се наблюдават и нарушенията на съня, тъй като силният сърбеж през нощта е друг характерен симптом. Но внимание! Т.нар. "въшков сърбеж" не се проявява при всички засегнати – той се наблюдава едва при около една трета от заразените. При това за сърбежа на скалпа може да има ред други причини като пърхот и т.н.

Проверка на семейството по метода на „мокрото разресване“ ще спаси положението от епидемия и повторна зараза. За целта косата се измива с обикновен шампоан, слага се балсам (който не се отмива) и се разресва основно с обикновен гребен, за да се разрешат възлите. Когато косата е добре сресана и гребенът минава лесно през нея, тя се разресва на кичури с гребен против въшки (може да се купи от аптеката; но често е приложен и към повечето специализирани препарати). Той може да бъде от метал, пластмаса или естествен каучук, важно е отстоянието между зъбците да е на гъсто, не повече от 0,2 мм. След всяко прокарване на гъстото гребенче по косата, то трябва да се инспектира за въшки, затова е добре всеки път да се изтрива в бяла кухненска хартия или носна кърпичка. Попадналите на хартията частици могат да бъдат огледани най-добре с лупа за четене. Гребенчето може да бъде потапяно и в чаша с вода, тогава паразитите ще изплуват на повърхността. Накрая се отмива балсамът. Добре е гребена да се почиства след края на процедурата.
Ако по косата бъдат открити въшки, трябва да се вземат бързи мерки за обезпаразитяване.


Включете се в дискусията и може да спечелите един от 10 лосиона Padstop!
Срам ли ви е, ако детето Ви е с въшки? Усетихте ли, че наличието на въшки/гниди предизвиква срам или неудобство при детенцето Ви и как се справихте със ситуацията?

На 9 октомври ще обявим победителите в настоящата тема.

Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.
Изтеглете веселата маймунка на Padstop като картинка за оцветяване.


Как се предават въшките?
Pushpin Открийте отговорите на тези и други въпроси в следващата ни публикация.

Последна редакция: пн, 01 окт 2018, 15:25 от Редактор**

# 1
 • Мнения: 2
Как се предават?
Различават се две основни форми на предаване – директно и индиректно.
При директното заразяване се наблюдава пренасяне на паразитите от глава на глава, тъй като шесткраките пълзящи насекоми не могат да летят или скачат. Ако косите са в контакт, пренасянето от човек на човек става в рамките на секунди до минути – по време на игра, учене, прегръщане или правене на селфи, когато главите се допират една до друга. Особено голям е рискът от заразяване в семейството, училището или детската градина, където е възможно да се стигне до епидемия и близо всяко трето дете да бъде заразено. Ефектът е лавинообразен и често попадате в кръговрата на стадия на развитие.

Други фактори, които повишават риска от заразяване, са:
•   дължината на косата – в дългите коси въшките и гнидите остават по-дълго време незабелязани. При късите коси този риск е два пъти по-малък;
•   цветът на косата – благодарение на собствения си цвят в кафявите и червените коси главовите въшки успяват особено добре да се скрият;
•   полът – момичетата са по-често засегнати от момчетата: не само заради по-дългите коси, но и поради по-тесните физически контакти помежду си;
•   регионът – по-гъсто населените местности са по-често засегнати от по-слабо заселените;
•   сезонът – разпространението на въшки подлежи на сезонен ритъм. След лятната ваканция от средата на септември до края на октомври е пиковият им сезон, както и след зимната ваканция.Индиректните заразявания, при които въшките се пренасят чрез предмети, влизащи в контакт с косата (шапки, четки или ластици за коса, възглавници и пр.), са по-редки изключения, но не трябва да се подценяват. Главовите въшки предпочитат да не напускат окосмените части на главата. Те им осигуряват благоприятна среда за живот, към която са оптимално приспособени – с постоянна температура на скалпа от 28 – 29 градуса и форма на човешката коса, която им позволява пъргаво да се придвижват по нея със скорост до 23 см на минута. При това огладняват на всеки 4 до 6 часа и смучат кръв. Попаднали извън главата, те не могат правилно да се придвижват и толерират липсата на храна за кратко време. След това отслабват, парализират се, изсъхват и при стайна температура най-често умират в рамките на 2 дни. По същите причини пренасянето на паразитите от домашни животни или чрез водата, например в басейн, е малко вероятно. Въшките могат да преживеят максимум 55 часа извън "хазяина" си, затова няма основание за истерия. Едно изследване е показало, че не е била открита нито една въшка в шапките и шаловете на 1000 заразени ученици. Не било открито нищо и на пода на класните им стаи, тъй като падане от „хазяина“ също се наблюдава много рядко. По косите на изследваните ученици за сметка на това били открити над 5 000 въшки. Дори по възглавниците на деца с много силно паразитно заразяване могат да бъдат открити най-много няколко ларви сутрин.Пърхот или въшки?
Често въшките и техните големи колкото главичка на карфица яйца (гниди) погрешно се приемат за пърхот, остатъци от сух шампоан или спрей за коса. Затова е полезно да се припомни, че кръвосмучещите паразити снасят яйцата си в най-топлите участъци на главата – зад ушите, на тила, във вътрешната част на косата. Гнидите са разположени близо до основата на косъма и са здраво прикрепени към него с водонеразтворимо „лепило“, което прави отстраняването им доста трудно. Те са с овална форма и не могат да бъдат нито отмити, нито премахнати чрез разресване. Важно е да се знае, че живите гниди „пукат“, когато се стиснат между ноктите. Белите яйчени обвивки, които са на разстояние повече от 1 см от скалпа, са по правило празни и не носят риск от заразяване. След успешно обеззаразяване те могат да останат с месеци в косата, ако не бъдат отстранени – механично с ръце или чрез разресване с предназначено за целта особено гъсто гребенче.

Обезпаразитяване: миене, ресане, миене, ресане
Експертите препоръчват комбинация от два метода:
-   прилагане на препарат против въшки
-   ресанe
Първо косата трябва да се третира с избрания от аптеката препарат. Ако се спазват точно описаните в листовката на продукта препоръки, още при първата употреба би следвало всички въшки на главата да са умъртвени и детето може да отиде на детска градина или училище. Много често обаче здраво залепените за косата гниди преживяват първата процедура. Затова е важно лечението да се повтори след 8 до 10 дни, когато ларвите са се излюпили.
Допълнително косата трябва основно, на кичури, да се среши минимум 4 пъти – в 4 последователни дни след ставане от сън по метода на „мокрото разресване“, описан по-горе. Това подобрява лечебния ефект, тъй като чрез ресането се отстраняват оживелите въшки и прясно излюпилите се ларви.

За избора на подходящ препарат може да се посъветвате със специалист или с аптекар, но е добре да знаете, че не всеки понася класическите химически средства, които съдържат инсектициди.
За бременни и кърмещи жени, бебета и малки деца те при всички случаи не са подходящи.

Съществуват и т.нар. бабешки трикове – газ, мас, оцет или натурални масла с добавки, ресане с оцетна вода и т.н., които обаче оставят косата тежка и мазна, дори и след няколко измивания, и отнемат дълго време. Ако не се спазва пропорцията или се остави по-дълго, детския чувствителен скалп може да „изгори“ от газта и да се наложи последващо „лечение“ на скалпа. Препоръките на специалистите са да изберете щадящ препарат от аптеката, преминал тестове за дерматологична поносимост, без инсектициди, с доказани резултати, без резистентност. Не само ще предпазите детето си от неподходящи съставки, но и нещо изключително важно – ще спестите време!

По-безвредна алтернатива са разработените на базата на силикони средства, които проникват в отворите за дишане на паразитите и ги задушават. Ефективността на тези препарати е доказана, при това терапевтичното им приложение има предимството, че могат да бъдат прилагани многократно, без развитие на резистентност, наблюдавана при химическите препарати.


http://www.padstop.bg/
https://www.facebook.com/NaturproduktBulgaria/

# 2
 • софия
 • Мнения: 6 639
Нито мен, нито детето ни е било срам. По-скоро почистването е неприятно, времеемко и изискващо прецизност. Справихме се с мазане с препарат, ресане със специално гребенче и след измиване минаване на косата с преса.

# 3
 • Мнения: 4 696
Срам ли ви е, ако детето Ви е с въшки? Усетихте ли, че наличието на въшки/гниди предизвиква срам или неудобство при детенцето Ви и как се справихте със ситуацията?
Не ме е срам, по скоро неудобно, ако не съм разбрала навреме. Миналата година детето ходи на лагер, върна се, често се почешваше, мислех че е от шампоана, не съм си и мислила, че може да са въшки. Седнали сме в близкият парк с приятелка и децата, когато тя ми каза: Детето има гниди по косата. Почуствах се неудобно, прибрахме се вкъщи, въоръжени с всички възможни средства за премахване и падна едно голямо чистене и пощене. 

# 4
 • Мнения: 1 370
Аз имам бебенце. Така, че още не съм се сблъсквала с този проблем-детето ми да има въшки.
Виж, аз самата съм имала. В училище. Бях Втори клас. Минаха на проверка и няколко деца имаха, включително и аз. Обявиха на всеослушание кои деца имаме въшки и ни поведоха към лекарския кабинет. И да, беше ме срам!

# 5
 • Варна
 • Мнения: 4 519
В никакъв случай не ме е срам от това, че децата ми са имали въшки, но тях това ги притесни. Не искаха съучениците им да знаят. Слава Богу, че се падна в период в който не бяха на училище и имахме време да ги изчистим както трябва. Защото честно казано ги мазахме с какви ли не препарати и продължаваше да има живи гниди. Та с каквото и да се маже главата, не минат ли и косъм, по косъм щателна проверка вяра нямам.

# 6
 • Мнения: 1 407
Не вярвам да ме е срам, случва се, но досега не са ми носили такива екстри децата.
Обаче само като чуя въшки и почва да ме сърби навсякъде!
като малка съм имала, че съм и заразила всички вкъщи, не ни беше срам, но си спомням баба ми с един гребен и ужасеният поглед на баща ми  Mr. Green Mr. Green

# 7
 • Пазарджик
 • Мнения: 756
Първо да кажа ,че досега дъщеря ми не е имала въшки.Силно се надявам и да не прихване за в бъдеще.
Срам ли ме е ,ако детето има въшки?-да ,със сигурност би ме било срам.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 3 461
За щастие, синът ми изкара градинската възраст без да си донесе "домашни любимци" Simple Smile За него не се и страхувах толкова - косата му е късаи при евентуално появяване на въшки, смятам, че бихме се справили лесно...
Дъщеря ми, обаче.... Едва я караме 3-4 пъти годишно, да и отребатпо сантиметър от косата... Не ми се мисли, как ще я чистим, ако се наложи.

За срам - не бих се срамувала. Би ми станало неудобно, ако са играли с деца и са предали гадинките, затова, при евентуалното им откритие, веднага ще съобщя на семействата на приятелчетата им.
Ако пък усетя, че детето се срамува, задължително бихме поговорили с него, че това е е повод, за който да се притеснява.

# 9
 • Мнения: 236
Няма от какво да ме е срам.Почти всеки е имал такъв проблем.Решихме проблема по изпитания стар начин-мас,газ и оцет.

# 10
 • София
 • Мнения: 465
Не ме е срам, но се изприщвам всеки път като чуя и видя че имаме "гости". Последно имахме преди месец. С ръка на сърцето мога да похваля Пад Стоп. Като нов продукт се справи безупречно за разлика от други препарати,а и гребенчето и шапката ни бяха от полза. Оставам доволна потребителка от цена и качество.

# 11
 • при късмета
 • Мнения: 11 392
Детето ми е вече трети клас и до сега не е хващал, въпреки случаите на зараза в училище. Използвам препарат, с профилактична цел. Не знам дали би ме било срам, ако и той хване въшки, но знам, че аз ще имам огромен проблем, ако ги хвана от него. Той е с къса коса и чистенето би било лесно. Аз съм с много дълга и гъста коса и затова прилагам профилактично препарата на него, защото иначе няма от къде и аз да хвана

# 12
 • В царството на мечтите
 • Мнения: 213
Не ние срам от въшките. За наша радост до сега сме имали само един път и то само гниди. Беше точно след имения ден и ги намерих и се обадих да проверят децата, който и бяха на празника. Никой не каза че детето му е имало

# 13
 • Димитровград
 • Мнения: 1 050
Ами аз бих се срамувала. Досега не сме хващали въшки, но моите детски спомени са за нещо много неприятно.

# 14
 • София
 • Мнения: 5 209
Не е приятно със сигурност изживяването. А и доста трудно се махат. Много от препаратите, които се продават, не са ефективни.

Общи условия

Активация на акаунт