Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 окт. 2018, 16:53 ч.

Удобният приятел

 • 6 493
 • 33
 •   1
Отговори
 • Мнения: 516
Колко е лесно да се оплакваш или хвалиш за нещата, през които отминава живота ти, а е трудно да попиташ как е човека отсреща. Клиширано ли стана вече този начин на общуване, видейки, че някой е по-добронамерен спрямо някому и да го ползваш единствено и само за слушател. Не само да не го питаш как е, а директно  да започваш да го натоварваш с най-дребните детайли къде, как и защо. И още по-безумно е, че именно тези хора твърдят и се оплакват, че в днешно време  трудно се намирали приятели. Казвайки така, много пъти хората се опитват да изкарат себе си манипулирани, лесно ранявани или жаргонно използвано „жертви“. Жертвата е именно манипулатора, знаейки че има контрола или доверието на някого спрямо нея. И не е трудно да се задържат приятели, просто първо трябва да се разбере , че за да постъпва някой спрямо друг така, значи и този друг, постъпва с трети по същия начин. Прощавайки чуждите грешки, тези хора никога не осъзнават или просто така им е по-удобно не търсят причина за техните. На тях им харесва да правят нещата с хората за момента, а какво ще се случи за напред дори не могат да си представят. А как те постъпват спрямо тези благоразположени „слушатели“ никога не искат да разбират. Те знаят, че трябва да се „изповядат“ тук и сега и всичко приключва. За съжаление социалните мрежи поставиха куража на манипулаторите да се представят за „жертви“ още повече. Но всичко се връща са казали хората. Не трябва човек да съжалява, че е правил добро за някого, а да не допуска този някого да продължава да го поставя като едничката цел, когато ти е удобно или скучно ще те потърся. Реших да публикувам тези свои мисли и анализи, заради един човек, който в продължение на 6 години се опитваше да постъпва с мен по същия начин. Давайки шанс се вкарвах в още по-големи разочарования и накрая оставаше тъгата единствено в мен. Имаше време, през което изобщо не се интересувах от въпросния човек, няма да споменавам дали е момиче или момче, но поради здравословни проблеми и поради факта, че човека учи медицина реших все пак да поставя някакво „поредно“ , „ново“ начало на нашето „формално“ изглежда приятелство. И вместо да получа въпроси от типа Как си? Какво се е случило? , аз получих Що? Може, като отговори и някакви уж „надъхващи“ „неискрени“ думи от типа „Ще се оправиш“ и поредните дълги разкази по адрес на хора, за които грам не се интересувах. Преустанових всичко с въпросното лице и затвърдих мисленето си спрямо него/нея. Вече знам, че нямам нужда от този човек. Захванах темата също така за да споделите и вие дали са постъпвали по този начин с вас. Ще се радвам, ако темата има продължители като вашите мнения.
Благодаря!

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 2 113
Имаше време, през което изобщо не се интересувах от въпросния човек, няма да споменавам дали е момиче или момче, но поради здравословни проблеми и поради факта, че човека учи медицина реших все пак да поставя някакво „поредно“ , „ново“ начало на нашето „формално“ изглежда приятелство.

Явно между вас е нямало приятелство. А поради здравословни проблеми си се насочила да затвърдиш контактите си с медик по-скоро говори за ясното съзнание за евентуална полза, не защото много го/я харесваш, а защото може да ти е от полза.

"вместо да получа въпроси от типа Как си? Какво се е случило? , аз получих Що? Може, като отговори и някакви уж „надъхващи“ „неискрени“ думи от типа „Ще се оправиш“ и поредните дълги разкази по адрес на хора, за които грам не се интересувах. "

1. Кой каза, че човекът отсреща следва да те попита това, което очакваш? Може да те попита друго.
2. Неискрени думи - явно си убедена, че са такива, значи ти общуваш с този човек с предварителна нагласа
3. Всеки си говори което него го интересува, принципно няма лошо.

Понякога е добре да оставим естествено нещата, приятелството или го има, или го няма, а понякога може да си отиде. По-добре не влагай енергия в това.

# 2
 • София
 • Мнения: 11 009
Има всякакви хора. Приятелите се научих да ги отсявам още преди да станат такива. Избягвам хора, които ме натоварват или ме карат да се чувствам кофти по някакъв начин. Животът е твърде кратък, за да се съобразявам с хора, които не ми допадат. Оставам с тях на "Здравей".

Общо взето съм интроверт и нямам нужда от много приятели.

Приятелите си ги изслушвам, ако имат проблем, опитвам се да помогна със съвет или каквото мога...

# 3
 • Мнения: 1 729
От първата високоекзистенциална част не разбрах нищо, прилича на есетата които пишех в 6-7 клас.
От втората част с проблема също не разбрах нищо. Обидена сте, че някой не ви пита как сте, спирате да си говорите, след това имате медицински проблем и започвате да си говорите с човека, защото той учи медицина, а той КАК МОЖЕ???!!! не ви е излекувал и не е разпитал за медицинската ви история до 14 коляно, а вие сте се нацупили и сте си врътнали задника?
И кой в случая е по-кофти човек?

# 4
 • София
 • Мнения: 1 322
но поради здравословни проблеми и поради факта, че човека учи медицина реших все пак да поставя някакво „поредно“ , „ново“ начало на нашето „формално“ изглежда приятелство.
...Вече знам, че нямам нужда от този човек.
Не си търсила приятелство, а да го използваш, но явно бързо те е усетил.

# 5
 • Мнения: 1 350
Не можах да схвана въпроса от първия пост.

Приятели трудно се намират и се доказват във времето.
На другото му викат използване и интереси.

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 14 707

Все си мислех, че разликата м/у приятели и добри познати е тъкмо във факта, че с вторите обсъждаш качествата на пиеса, която си гледал/а, а с първите споделяш истински (или дори неистински) проблеми - както и те - с теб - и се изслушвате взаимно...

# 7
 • Италия
 • Мнения: 1 449
Да не изслушваш никога човека отсреща и да не показваш съпричастност, а да говориш само и единствено за себе си показва егоизъм, егоцентричност. Това е. Познавам такива хора, но не са сред приятелите ми. Също такива, на които започваш да разказваш нещо, а те те прекъсват и почват някаква тяхна си история. Досадно е и избягвам комуникация, да не говорим за приятелство с такъв тип човек.

# 8
 • Мнения: 9 470
Ами то ... за да те изслушат, трябва и да умееш да се изразиш разбираемо. Аз не успях да "изслушам" авторката до края. В първата половина на поста се изгубих някъде из хаоса.

Ако всички хора се отнасят с нея по един и същи начин е редно да се замисли, дали проблема е в целия останал свят или в нея самата.

# 9
 • Мнения: 658
След като човекът те е натоварвал с историите си, не разбирам защо си ги слушала 6 години. Ти какво си очаквала от този човек, защо си му давала шанс - и шанс за какво? Очевидно се опитваш да анализираш и обобщиш, но така се е изгубила твоята история.
Ако става дума за следното: изслушвала си този приятел с години, макар че те е натоварвал. (защо бе, джанъм?) И след като си се опитала да се консултираш с него/нея по медицински въпрос, който (изглежда) не си задала, а си загатнала, че имаш проблем - не си получила очаквания интерес.

На твое място:
Първо, не бих общувала с енергиен вампир.
И второ, ако искам нещо да попитам, ще попитам, а няма да чакам човекът насреща да се сети да ме разпитва.

Последна редакция: чт, 04 окт 2018, 09:25 от Uncommon

# 10
 • София
 • Мнения: 1 417
Правилно ли разбирам, че този човек не те интересува като приятел, а като лекар, понеже имаш медицински проблем? И ти не си се интересувала от него, а си искала да ти изслуша проблемите и да ти предложи лечение, вместо приятелска подкрепа.
Човекът явно се е усетил и е отрязал мераците ти за безплатна консултация със специалист. Разбрал е, че го използваш. Нормално е да реагира негативно. Защо очакваш друго? Сама признаваш, че дълго време не си се интересувала от този човек и изведнъж го търсиш и му се жалваш.
Дано да не ти е такова отношението към всички твои "приятели".

# 11
 • Мнения: 516
Правилно ли разбирам, че този човек не те интересува като приятел, а като лекар, понеже имаш медицински проблем? И ти не си се интересувала от него, а си искала да ти изслуша проблемите и да ти предложи лечение, вместо приятелска подкрепа.
Човекът явно се е усетил и е отрязал мераците ти за безплатна консултация със специалист. Разбрал е, че го използваш. Нормално е да реагира негативно. Защо очакваш друго? Сама признаваш, че дълго време не си се интересувала от този човек и изведнъж го търсиш и му се жалваш.
Дано да не ти е такова отношението към всички твои "приятели".

Не , просто исках да започна от някъде комуникацията с този човек, но изглежда не се получи това, което исках за пореден път да се опитам да спечеля приятелство

# 12
 • София
 • Мнения: 1 417
А ти попита ли го как е, как е живял през времето на отдалечаването ви, какви проблеми и радости има?

# 13
 • Мнения: 516
Попитах, разпитах, нямаше никакъв проблем и си изпя абсолютно всичко. Дори съвети ми искаше.

# 14
 • Мнения: 516
От момента в който писах нещо, колкото да завържа някакъв разговор и с цел да си променим отношенията, до преди няколко дена, почти само отсреща се пишеше , само за живота, който живее, искане от мен на съвети. Но аз всеки ден питах как е, добре ли е, но веднъж не попита мен как съм, от това ми стана гадно. Защото за тези 6 години , ако не бях аз , дори нямаше да се сеща за мен

Общи условия

Активация на акаунт