Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 40
Kristaline Картофите ги пържа в тиган. Помня в детството ми баба как ги пържеше. На печка с дърва в голям меден тиган с малко олио и повече бъркане. Вкуса в спомените ми е като жив и бяха много вкусни. Малко раздробени с хрупкава коричка и сладки отвътре. Сегашните ми постижения мисля, че ги надминават. Сега се получават нещо средно между пържено и печено с хрупкави корички и вътре също са сладки. Някой път ще ги снимам. Също ползвам в/у тигана един голям стъклен капак от SKK. Хем да не пръска, хем да се позадушат допълнително.
А тенджерата ми не е Лава. На нея пише Dutch Oven. Чугуните ги взимах от немския ebay.

Аз пържолите последно не ги чуках, направо в тигана с малко олио на дъното. Но ги обръщам през 5 мин. Хем са с коричка, хем остават сочни.

Стела Петрова Би трябвало м/у стоманения и чугунения тиган почти да няма разлика, все пак и двете са от желязо.

# 31
  • Мнения: 920
Gri,

разлика има заради топлопроводимостта и най-вече заради емисионността. При чугуна на храната се въздействува топлинно в дълбочина. Аз съм доста учудена от споменатото от теб време от 5 минути. Следващия път ще измера с точност, но обикновено аз правя месото по 1 минута от всяка страна и ако е пилешко, което не се яде полусурово, оставям по 1 минута от всяка страна на слаб котлон, т.е. накрая изключвам котлона и оставям по още малко.

# 32
  • София
  • Мнения: 40
Gri,

разлика има заради топлопроводимостта и най-вече заради емисионността. При чугуна на храната се въздействува топлинно в дълбочина. Аз съм доста учудена от споменатото от теб време от 5 минути. Следващия път ще измера с точност, но обикновено аз правя месото по 1 минута от всяка страна и ако е пилешко, което не се яде полусурово, оставям по 1 минута от всяка страна на слаб котлон, т.е. накрая изключвам котлона и оставям по още малко.

Аз пържих котлети, за 1 минута не бяха зачервени. По разни клипове гледах - 7мин на страна. Но вътре остават розови, а аз не ги обичам полусурови. За това ги обръщам няколкко пъти.
Под стоманен тиган разбирам като този:

https://shop.lavabg.eu/m-steel-mauviel-1830/362-o-28cm-tigan-mau … 574903651289.html

Май съм разбрал грешно. Стела може би е имала предвид, тиган от неръждаема стомана.

Последна редакция: чт, 11 окт 2018, 15:10 от Гри

# 33
  • Мнения: 9 416
Редовно пържа кюфтета в чугунения си тиган, стават си идеални. Отначало на най-силната степен, после намалявам с 1-2 единици.

Лошото е, че пръска.

# 34
  • Мнения: 226
Gri, ама се изказах. Досущ като на Лава е тази тенджерка.

Така де, разбрах, горе- долу как да ги направя. В грил тигана може би няма да се получат пържени картофки, но на колелца препечени- да. Ще се отчета утре, ако не съм си легнала гладна Simple Smile))

# 35
  • Мнения: 145
Gri,

разлика има заради топлопроводимостта и най-вече заради емисионността. При чугуна на храната се въздействува топлинно в дълбочина. Аз съм доста учудена от споменатото от теб време от 5 минути. Следващия път ще измера с точност, но обикновено аз правя месото по 1 минута от всяка страна и ако е пилешко, което не се яде полусурово, оставям по 1 минута от всяка страна на слаб котлон, т.е. накрая изключвам котлона и оставям по още малко.

Аз пържих котлети, за 1 минута не бяха зачервени. По разни клипове гледах - 7мин на страна. Но вътре остават розови, а аз не ги обичам полусурови. За това ги обръщам няколкко пъти.
Под стоманен тиган разбирам като този:

https://shop.lavabg.eu/m-steel-mauviel-1830/362-o-28cm-tigan-mau … 574903651289.html

Май съм разбрал грешно. Стела може би е имала предвид, тиган от неръждаема стомана.

Извинявай - да, неръждаема стомана /може би/ newsm78. Ами  тиган на Цептер. Те нали са такива. Не съм се изразила правилно.

# 36
  • Мнения: 920
Да споделя едно интересно наблюдение.
Преди дни изгоря индукционния ми котлон за терасата. Сега готвя на резервния, ето такъв подобен, по- големия от двата :
Скрит текст:
.
Констатирам значителна разлика между готвенето  на единия и другия котлон, а също и разлика между ‘‘държането‘‘ на различните чугунени съдове.

Гладкият тиган на Лодж, макар и по-бавно отколкото на индукциона се загрява добре до висока температура и печенето става по-добре. Тиганът става достатъчно горещ. Същия тиган на другия котлон ставаше в началото бързо много горещ и след това температурата сама спадаше, без да съм превключила и повече не се вдигаше до най-високата степен, както в началото. Случвало ми се е при палачинките първата да стане идеална и следващите,  да не могат да се изпекат така добре.

При ореберения тиган на Скепшулт е точно обратното. На индукциона беше идеален, достатъчно горещ, за да се появят бързо лентичките опечено по тиквичките и патладжана, а на обикновения котлон първо, че загрява сто часа, после изобщо не става наистина горещ, за да се пекат зеленчуците както ми харесват - с кафяви ивици, а вътре да не са разкашкани, да са леко хрупкави даже.

Странна работа, не мога да разбера защо е тази разлика.
Засега ще ползувам този котлон, а напролет ще купя пак нов индукционен за терасата.
Скоро ще застудее и ще премина само на готвено и печено във фурна. Зимата не става скара на терасата, много е ветровито при мен.

# 37
  • Мнения: 145
Отчет пържолите станаха ок Не зная как да кача снимка Мисля че се справих

# 38
  • София
  • Мнения: 1 726
Стела, докато пишеш публикацията си в раздела "Бърз отговор", отдолу имаш опция "Към пълна редакция". Когато я избереш, ти се появяват инструменти, с които можеш да вмъкваш снимки и да оформяш публикацията си както пожелаеш

# 39
  • Мнения: 226
Отчитам се за моите крилца на грил тигана във фурната. Мирелка е права, че не пушеше толкова много, НО- вкусът беше като на печено в тава, нищо особено. Ако не беше добре попилата марината нямаше да струват въобще. Аромата не кореспондираше с вкуса, така да се изразя. Единствено ми направи впечатление, че коричката беше сякаш по- приятна, но отгоре. Тук чета много и успешни вкусотийки, но нито една от тях не е на грил тиган. Започвам леко да се разочаровам. Плюс това, пушек нямаше, но пък имаше много силна миризма, пак омирисах всичко.. Дотук с грила съм пробвала:
- пилешки пържолки и зеленчуци на котлона, средна степен, много дим и много вкусно, силно залепнало, оценявам го на 4 от 6
- пилешки крилца във фурната, никакъв дим, много миризма, стандартен вкус, почти не залепна, оценявам на 3 от 6
Ще му дам още два шанса- на силна фурна и на силен котлон. Ако не се справи, отива директно в къмпинг оборудването, да си пуши и омирисва гората колкото иска Grinning Предстои ми да си направим чисто нова кухня, нямам желание и възможост да си позволя, всичко ново да омириша, щото само и само да е на чугунен грил. Сиктир Grinning

Sash, разкажи шашна ли домочадието? Какво сготви? Как го приготви?

Стела, браво! В чугунен тиган, но не грил, нали?

Я някой да каже, че почвам вече да се съмнявам в самата себе си и какво съм запомнила. В чугунените емайлирани тенджери (каквито са икейските), може да се готви всичко, вкл. и кисели храни, не залепва, почиства се лесно с гъба и веро, може да се сложи малко мазнина, ако е необходимо да се запържва лук примерно, качествените силиконови бъркалки не го надраскват и не е необходима специфична поддръжка и омасляване, както при суровия чугун. Правилно ли съм запомнила?

# 40
  • Мнения: 2 083
Момичета, чета няколко пъти и все си мисля да ви питам - тези, които имате нови кухни - абсорбатори не си ли слагате? Мощните абсорбатори изсмукват всякакъв пушек и аромат. Направило ми е впечатление, че при пуснат абсорбатор на най-силна степен се изсмуква дори миризмата от цигара, а човекът не стоеше да пуши над печката. Laughing

Кристалин, средно силен котлон след добре нагрят грил-тиган с малко или без мазнина по храната (зависи от храната) - вкусът и ароматът на скара са уникални и незаменими.

# 41
  • Мнения: 226
Аз въобще нямам абсорбатор, то аз фурна нямам, пък абсорбатор... Grinning Ама, като си направя кухнята, дори и най-най- добрия да сложа, пак няма да разчитам на него. Обща кухня, трапезария и хол, 50кв.м., дали ще ги рискувам? Димът и мириса точно от грил и скара са най- упорити, талазест, разсейва се трудно, гъст е, стели се нагоре. Не е като картофена гозбичка в тенджерка. То той ми е болката на мен, иначе другите миризми от стандартните ястия не ги мисля. Даже като правим барбекю на верандата се усеща на горния етаж... От скарата е просто брутален... Scream

Последна редакция: пт, 12 окт 2018, 13:47 от Kristaline

# 42
  • София
  • Мнения: 1 726
Sash, разкажи шашна ли домочадието? Какво сготви? Как го приготви?
Шашнах, шашнах Simple Smile
Имах едно пуешко филе и го позапържих с много мъничко зехтин цялото парче, колкото да хване коричка. След това го извадих, в останалата мазнина сложих лук, чесън, моркови, тиквички, малко пащърнак и две зелени чушки, нарязани на големи парчета (аз избирам прави и не хлътнали чушки, които обелвам сурови с картофобелачката, за да няма люспи - моя измислица). После върнах месото, долях съвсем малко гореща вода (нямах направен бульон) и оставих под капак на бавен огън. Получи се божествено нещо. Изобщо не знам как се казва ястието, измислих го с каквото имах. Но не направих снимки, защото на външен вид не стана много привлекателно, нищо особено. Обаче на вкуууус… Fork And KnifeStewWine Glass

# 43
  • Мнения: 226
Ох, майкоооо.... това звучи божествено. Сигурно си пуснала линк на тенджерката, обаче ще повториш ли за невиделите, моля?

# 44
  • Мнения: 145
Проба 1

Общи условия

Активация на акаунт