Отговори
# 405
  • Мнения: X
Познайте вчера какво ми донесе пощальонът? Mr. Green
Скрит текст:
Точно пасва на най-големия ми котлон, аз доволен. Дано да имам време да я сефтосам довечера.

# 406
  • София
  • Мнения: 16 175
Ако знаеш какъв боб прави...мммммм!

# 407
  • Мнения: 3 659
Синьо, честито със здраве да се ползва! Прочети упътването, до колко градуса във фурната издържа черната дръжка отгоре на капака.

# 408
  • Пловдив
  • Мнения: 687
Аз не съм компетентна, но гледах едно клипче от страницата на Лава ( не българската страница) , там там показаха, че е добре са се омазни тенджерата и да се нагрее във фурната преди да се ползва за първи път, нищо че тенджерите им са емайлирани. Казваше се, че не е задължително, но било хубаво да се направи.

Последна редакция: ср, 19 дек 2018, 11:07 от ivka ♥ 007

# 409
  • Мнения: 351
Аз не съм компетентна, но гледах едно клипче от страницата на Лава ( не българската страница) , там там показаха, че е добре са се омазни тенджерата и да се нагрее във фурната преди да се ползва за първи път, нищо че тенджерите им са емайлирани. Казваше се, че не е задължително, но било хубаво да се направи.



Получи ли тенджерката Ивка ?

# 410
  • Мнения: X
Ако знаеш какъв боб прави...мммммм!

И леща-гореща!

Синьо, честито!
Със здраве да си я ползуваш и вкусно да храниш домочадието!
Браво за бързата доставка, тъкмо за Коледа да изпечеш гъската вътре, или каквото си намислила.

# 411
  • Пловдив
  • Мнения: 687
Стела, очаквам днес да ги доставят. Поръчах си и един капак от Чугун.бг , стъклен, висок. Дано пасне на тигана. Ще пиша като пристигнат Simple Smile

# 412
  • Пловдив
  • Мнения: 687
Ето я моята красавица Simple Smile)

И тигана на Lodge

Момичета, днес мисля да правя пиле с картофи. Искам да го направя в Лавата, но да не е като манджа, а като гювеч. Как да процедирам?

# 413
  • Мнения: 351
Честито, да си ги ползваш със здраве .Много вкусни ястия ти желая. Сърмичките за коледа има къде да направиш.

# 414
  • Мнения: X
Ивка, честито и от мен!
Пожелавам много вкусни ястия, приготвени с радост и любов!

При чугунените тенджери почти няма изпаряване на течност, затова добавянето на вода трябва да отпадне или да е минимално. Също така ароматите на подправките се получават много по-интензивни, затова количеството им трябва да е съобразено с това.
Интересна подробност, която Гри като първи усети е, че ако се готви с домати, лукът остава леко суров, в сравнение с другите зеленчуци. Поради тази причина, аз хубаво запържвам лука, преди да го прибавя към ястие с домати.
Моя лична привичка е да запържвам нещата почти без мазнина, не харесвам вкуса на пържена мазнина. когато си сипвам порция, добавям лъжица суров, висококачествен зехтин, за да ми е вкусно, защото не обичам прекалено псотни ястия.
Запържвам всичко на тиган от Лодж, като само го мажа с четка с малко мазнина. Лукът карамелизира много добре на среден огън и при честичко бъркане. След като запържа всичко (лук, месо, чушки), прибавям в тенджерата, слагам и нарязаните картофи, разбърквам и захлупвам скапака. Оставям на 3 (индукцион с 10 степени), след половин час разбърквам отново и намалявам на 2. Така оставям за поне един час, като наблюдавам от време на време чрез разбъркване да не загори. Доматите ги добавям когато нещата са полуготови, като имам специален подход към тях. Ако е сезон, слагам обелени домати, без семките. Семенната част я пасирам с миксера, запържвам с малко мазнина и я варя отделно в едно джезве докато стане хубав доматен сос и така я слагам накрая към ястието, за да избегна то да има вкус на сурови домати.
Това е моят изпитан метод и толкова си го харесвам, че трудно ще го заменя с нещо друго.

Последна редакция: ср, 19 дек 2018, 15:36 от Анонимен

# 415
  • Мнения: 3 659
Ивка, страхотни, честито!
Сложи по-малко вода и наблюдавай.

# 416
  • Пловдив
  • Мнения: 687
Момичета, благодаря ви а съветите!
А, мога ли да задуша лука с чесъна в малко мазнина направо в тенджерата? После да добавя картофите , месото и да сложа във фурната?

Ох, толкова много четох за чугунените съдове и сега като трябва да сготвя нещо в тях и направо блокирах Sad

Последна редакция: ср, 19 дек 2018, 16:05 от ivka ♥ 007

# 417
  • Мнения: 351
за тази тенджера мисля,че ще може. Тя е от същия материал отвътре както е тигана ми. В него запържвам ,пека -като само съм го намазала с олио . За светлия емайл ,колежките чугунки, които го имат по-отдавна писаха ,че не е препоръчително. Затова запържват първо в тиган. Дари съм разбрала правилно Мирела  ще каже .
И аз следя за отговора. Ще чакам моята утре или в петък. Да съм наясно.

# 418
  • Мнения: 3 659
Аз си запържвам, задушавам в тенджерата със светлия емайл, не виждам проблем. Температурата не е максимална, не е продължително време, така че аз не бих се притеснявала. Само като добавяш вода, да не е студена.

# 419
  • Пловдив
  • Мнения: 687
Така, значи първо направих това от клипчето по-горе, намазах със зехтин за готвене и пекох на 200 С . Не знам колко време трябваше обаче да продължи това печене. Забърсах с хартия и оставих настрани докато си подготвя продуктите. Запържих си после лука в малко мазнина, сложих картофите, наредих пилето и сложих малко гореща вода ( май ще е в повече, ама ще водим ) . Пъхнах в загрята фурна и първо на 200 С , след това на 180 С . Ще видя сега за колко време ще е готово.

Общи условия

Активация на акаунт