Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 8 окт. 2018, 10:00 ч.

Най-добрите (и безвредни) съдове за готвене - 5

  • 17 299
  • 232
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 3 559
Мирела, обаче забелязваш всичко! Изключително полезни са мненията ти!

# 211
  • Мнения: 261
На Крюзе тенджерите И затова са скъпи, защото конструкцията и изпълнението им са такива, че имат сравнително малка маса за обема си.
Например - за 4 литрова тенджера евтините са по 5кг, а на Крюзе са 4 кг.

Освен емайлиран чугун има и  хубави емайлирани тенджери от стомана. Те също не са евтини, чела съм тук добри отзиви за Riess.

Според мен няма значение марката или кьде са произведени сьдовете от неръждаема стома, ако са изработени от една и сьща стомана 18/10. Има доста евтини такива на Хром Силистра, Горение и Икеа. Разликите идват от дебелината на дьното, дрьжките, какпака и дизайна.

Емайлираната стомана не е толква скьпа. Този комплект е 180 евро https://www.amazon.de/gp/product/B006XC46ZY/ref=ox_sc_mini_detai … mid=AU6EQVZPOMTA2, което за 5 части с голяма тенждера имайки предвид качестото и че може да се сьхранява храната в тях, ми се струва доста добре

# 212
  • Sofia
  • Мнения: 1 579
За съдовете на Икеа - гледах най-скъпата им серия от неръждаема стомана, но пише, че в дъното има и алуминий. Иначе изглеждаха много стабилно Simple Smile
А тези емайлираните добри ли са като производител? За първи път го чувам. Аз не държа да съхранявам храната в тях, защото съм свикнала да прехвърлям в стъкло. Към 200 евро ми е бюджета, не ми трябват повече от 4 тенджери.

# 213
  • Мнения: 261
Според мен са най добрият производител на емайлирана стомана поне в Европа за сега и аз лично сьм доволна. Произвеждат ги в Австрия и е доста стара фирма. Тежки са колкото нерьвдаемата стомана. Тези на Горение баха на много добра цена, мисля около 120 евро и не пише да имат алуминий https://mn.gorenje.com/en/products/22669/cw9sc/373597

# 214
  • Мнения: 576
Това, че има алуминий в дъното, според мене е полезно - той е с висока топлопроводимост и по този начин се пести енергия. Явно дъното е многослойно, би трябвало цялата вътрешност да е от неръждаема стомана.
Неръждаемата стомана е лош проводник на топлина и когато тенджерата е достатъчно дебела, а не тънко тенеке като масовите боклуци, се пести доста енергия, защото много малко топлина се губи в околния въздух.

# 215
  • Sofia
  • Мнения: 1 579
Това, че има алуминий в дъното, според мене е полезно - той е с висока топлопроводимост и по този начин се пести енергия. Явно дъното е многослойно, би трябвало цялата вътрешност да е от неръждаема стомана.
И аз това се чудя. Има си съдове, които са изцяло от алуминий все пак, не че това е безвредно. Още се колебая.

# 216
  • Sofia
  • Мнения: 1 579
Според мен са най добрият производител на емайлирана стомана поне в Европа за сега и аз лично сьм доволна. Произвеждат ги в Австрия и е доста стара фирма. Тежки са колкото нерьвдаемата стомана. Тези на Горение баха на много добра цена, мисля около 120 евро и не пише да имат алуминий https://mn.gorenje.com/en/products/22669/cw9sc/373597
А твоите тенджери кой модел са?

# 217
  • Мнения: 261
Моите са сьщия модел, като корала от Амазон, но в този цвят http://www.riess.at/wbc.php?sid=924160550ac5&tpl=produktdeta … id=42&recno=6

# 218
  • Sofia
  • Мнения: 1 579
Моите са сьщия модел, като корала от Амазон, но в този цвят http://www.riess.at/wbc.php?sid=924160550ac5&tpl=produktdeta … id=42&recno=6
А откъде ги закупи?

# 219
  • Мнения: 261
От немския амазон, но аз не живея в Бьлгария и тьрсих международна доставка, защото не мога да ползвам превозвач. Иначе сьм виждала и в други немски и холандски сайтове, но цената на корала не е лоша в момента. Аз ги купих за около 210 ако не се льжа, в другите сайтове беха на малко по висока цена

# 220
  • Мнения: 1 148
На Крюзе тенджерите И затова са скъпи, защото конструкцията и изпълнението им са такива, че имат сравнително малка маса за обема си.
Например - за 4 литрова тенджера евтините са по 5кг, а на Крюзе са 4 кг.

Освен емайлиран чугун има и  хубави емайлирани тенджери от стомана. Те също не са евтини, чела съм тук добри отзиви за Riess.

Според мен няма значение марката или кьде са произведени сьдовете от неръждаема стома, ако са изработени от една и сьща стомана 18/10. Има доста евтини такива на Хром Силистра, Горение и Икеа. Разликите идват от дебелината на дьното, дрьжките, какпака и дизайна.

Емайлираната стомана не е толква скьпа. Този комплект е 180 евро https://www.amazon.de/gp/product/B006XC46ZY/ref=ox_sc_mini_detai … mid=AU6EQVZPOMTA2, което за 5 части с голяма тенждера имайки предвид качестото и че може да се сьхранява храната в тях, ми се струва доста добре


Според мен е много добра цената за 5 части, като петата не е някакво канче, както в повечето комплекти, а е цял тиган.
С удоволствие бих сменила моя комплект Силит Силарган с този на Рийс.

# 221
  • Мнения: 313
Здравейте, често ползвам йенски съдове за печене /обикновено на не много висока Т до 160градуса/, но и съхранявам храна в тях. Разбрах, че съдържали олово, и питането ми е - при съхранение на храна, дали се отделя олово или това става само при печене на по-висока температура?
И още едно питане - кой материал  е за предпочитане като по-безвреден - инокс или стомана 18/10 ?

# 222
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 2 262
инокса не е ли неръжд.стомана ? и то такава за хранителни нужди.

# 223
  • Мнения: 261
Не всички стъклени съдове съдържат олово, Pyrex и  https://www.amazon.co.uk/Pyroflam-Casserole-with-Lid-1-0L/dp/B001TDNQI0 не съдържат. Simax също мисля, че не съдържат олово, вероятно и други марки, трябва да проверите вашите какви са.

# 224
  • София
  • Мнения: 624
Привет!
В момента правим ремонт на нов апартамент и скоро ще се пренасяме. За новата куня избрах индукционни котлони и тъй като ще ми се наложи да си сменя тенджерите, тъй като старите ми се оказа, че няма да работят на новите котлони и се зарових в нета да чета.
 Така попаднах на темата.
Прочетох много интересни неща, благодаря на всички за труда и споделянето! Сигурно ще ви досаждам с разни въпроси, тъй като информацията е много.
На първо време изводите до които стигнах е, че няма да си купувам тефлонов тиган (влюбена съм в моя, но така или иначе не става за индукция-хвърлям го), другият полезен съвет е за комплектите- ще си търся отделни тенджери и касероли, които ще ми вършат работа, а не да взема готов комплект, от който половината тенджери да не ми вършат работа.
Ще си взема и поне един чугунен съд- все още чета и не съм избрала конкретен.
Искам само да питам, тъй като прочетох, че не е добре да се съхранява храната в стоманени съдове, а ние сме семейство, в което се яде всеки ден супа- та в какви съдове съхранявате супата след като я сготвите?

Общи условия

Активация на акаунт