Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 10 окт. 2018, 15:45 ч.

Детето ми е ударено в яслата-моля за съвет

 • 7 180
 • 45
 •   1
Отговори
 • Мнения: 16
Здравейте,
Детето ми е на 2год. и вече доста говори. От три дни посещава детска ясла и го взимам на обяд. До сега е свикнал само с мен и баща си и много трудно се адаптира, плаче много там. Взимам го зачервен и предразгавял, само като ме види и първата дума е "навън" да се маха оттам! Все още е с памперс. Днес, след като го взех и се прибрахме при махането на памперса видях, че има синина на крачето, но не обърнах внимание, реших, че се е ударил някъде, докато е играл. След повече от час, когато тръгнахме да си ляга и му слагах пижамата, без да искам го пипнах по синината и той ми изтърси "лелята къде те удари"! Онемях! Попитах го къде го е ударила, като очаквах да каже "на крака", а той отговори "на двора", "с какво те удари" и отговор "с пръчка". Той не познава лелите по име, аз също знам само две и не можа да ми каже коя леля го е ударила, но при повтаряне на въпросите от моя страна той продължи да отговаря по същия начин. Вярвам му, защото съм го проверявала дали наистина има идея, като отговаря дали думите му са верни. Още повече, че не съм започвала аз да го питам боли ли го крачето и какво се е случило. Тези три дни се случва все в яслата да ходи по голяма нужда и успява да се изцапа до панталона - първия ден беше със сменено бельо и измит, вчера беше сменено бельо и полу-измит, а днес само сменен памперс, явно само забърсан с кърпичка, с мръсните слипове и петно на панталона. Съгласна съм че не е приятно да миеш всеки ден наакани дупета, но аз не мога да му кажа кога да се случва това и започвам да си мисля, че вече имат лошо отношение към него. А това с удрянето ми е абсолютно недопустимо, каквото и да е направил там, колкото и да реве и да се тръшка.
Моля за съвет какво да предприема, много се притеснявам, ако кажа, че знам (това е абсолютно недоказуемо) как ще се държат по-нататък с него. От друга страна, ако от сега се започне така и го допусна, те ще си позволяват и занапред такова отношение. Споделете ваш опит и ме посъветвайте какво да правя, утре трябва да направя нещо!
Благодаря!

# 1
 • Мнения: 174
Аз бих казала, че детето ми говори добре и знам какво се случва. Чувала съм, че внимават с децата, които говорят. Може би и разговор с директор няма да е излишен. Мислех, че след панаирите с бръмбарите последно време нещата са се променили, но явно не. Не бива да оставяте нещата така.

# 2
 • Мнения: 658
Аз не бих подминала този случай. Разбира се, тактично и без драма за сега, но все пак настоятелно трябва да се постави въпросът.
Евентуално не е напълно изключено лелята нещо без да иска и прочие, но като се знае, че веднъж детето е имало такава синина и такова обяснение, за вторият път вече ще е ясно, че не е без да си иска лелята.

# 3
 • София
 • Мнения: 10 992
Моят син беше нахапан в яслата от друго дете. Баща му отиде и с учтив, но твърд тон им казал, че отиваме в Пирогов за медицинско и няма да остави нещата така. Как само не са му паднали на колене тогава.... В крайна сметка не пуснахме жалба, оставихме детето там и не е имало подобни неща после.
Та, мисълта ми е. Отивате при госпожите и директорката. Най-добре бащата, имат повече респект от татковци, защото знаят, че, ако таткото се намеси, нещата са много ескалирали. Казвате - детето е в синини. Ако това се повтори, ще го заведем на лекар, ще вземем медицинско, ще пуснем жалба, ще говорим с психолог, понеже детето казва, че е бито от някой от персонала. Искайте разследване на случая и не оставяйте нещата така.

# 4
 • Мнения: 7 340
И според мен трябва да отидете и да кажете, е сериозно синьо от градината. Да кажете, че е така със сигурност от там и че детето говори добре.
Че не искате да викате леля по леля, за да я разпознае коя е, но няма да позволите това да се повтори.

Бих говорила първо с учителката и като я предупредя и с директорката. За такива важни неща винаги ходим с мъжа ми заедно - като отидем двамата определено се държат различно, според мен разбират, че не се шегуваме и няма да отстъпим.  

Трябва да защитите детето си!
Поставете въпроса да има камера, където родителите да наблюдават децата си целодневно. Защо не?

# 5
 • София
 • Мнения: 12 934
Присъединявам се към съвета на Натали.

П.П. Родителите да гледат камерите не е добра идея.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 532
И аз се присъединявам към съвета на Натали, в т.ч. от личен опит.

Аз имах подобен случай с дъщеря ми преди 5 години в яслата, даже тема пусках тук. Вкратце - тя започна да изпада в истерия всеки път, когато се изходи. Започваше да си удря сама шамари, не ми даваше да я измия и да ѝ сменя пелената и казваше "леля пляска бузките"; тя не говореше особено много все още и повече информация не успях да изтръгна. Когато повдигнах въпроса, те отрекоха и казаха, че детето си измисля и лъже (на няма и 2 години!), но аз ги парирах и съвсем сериозно им заявих, че няма да оставя нещата така, а ще се отнеса до съответните институции, ще заведа детето на психолог и изобщо ще направя всичко, за да излезе истината наяве. Каквото се случваше - престана, съдя за това по поведението на детето.

# 7
 • Мнения: 2 875
Пишете как са се развили нещата, че ми е интересно. Децата на 2 години не могат още да лъжат. Как ще си позволи/ще позволя някой да ми удря бебето с пръчка?! Само на "леля" ще ми стане.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 500
Дами,имайте предвид,че малките деца не лъжат,но си измислят доста.Те не виждат като нас обкръжаващата ги среда и често си фантазират.
Не говоря ей така,ще разкажа един случай,който потвърждава думите ми.
Най-добрата ми приятелка,детенцето и е беше на 3 тогава.
Прибира се бащата от работа.Пита ги как са,как са прекарали деня.При което малкия отговаря-"а днес мама цял ден се целува с чичо Гошко".
Добре,че бащата не е ревнив грам.Можете да си представите какво може да предизвика такъв коментар от устата на 3 годишно.
Всеки би казал,че няма как да лъже,дете...
Да,ама не.Не само,че мама не се е целувала с никакъв чичо гошко,ами и изобщо не са излизали от вкъщи цял ден.Не са им идвали никакви гости,не са се виждали с никой.
Цял ден детето не е виждало никой,освен майка си.
Дечицата обичат да си фантазират,да си представят някакви неща или неправилно асимилират случващото се понякога.
Така че е хубаво да е сигурен човек,преди да действа.
Представете си пък,че лелките на тази група са от тези женици,които живота си дават за дечицата -мили,добри,грижовни,обичливи.И някой застане и ги обвини,че едва ли не бият детето му.Колко ли зле ще им стане?

# 9
 • София
 • Мнения: 12 934
Мда, и аз като гледах племенниците ми си мислех, че много разбирам от деца и раздавах щедро съвети.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 500
Дадох пример.Реален пример.
Не за друго,ами защото всички казват,че децата не лъжат и това е така,но наистина честичко си фантазират.
Защо винаги трябва да нападате?
И наистина е хубаво човек да се замисли,че тези лелки може да са отдадени на работата си женици,които обичат децата и би ги заболяло от подобно изказване.
Или това не е опция?

# 11
 • Мнения: 96
Заради такива неща се избягват ясли, освен ако е невъзможно да се мине без.

# 12
 • София
 • Мнения: 12 934
Вервам, колко продължителен личен опит имаш с лелки в ясла/дг и с 2-годишни деца?

# 13
 • София
 • Мнения: 2 500
Вервам, колко продължителен личен опит имаш с лелки в ясла/дг и с 2-годишни деца?

Кому е нужно това?Мислиш ли,че по този начин темата ще се развие ползотворно и ще реши проблема на авторката?
Мисли си каквото искаш,аз дадох своя ЛИЧЕН пример и не желая да се чепкам за дреболии.

# 14
 • Мнения: 96
Вервам, колко продължителен личен опит имаш с лелки в ясла/дг и с 2-годишни деца?
Не бъркай понятията ясла и ДГ. Едно е дете на 2г, друго е на 3-4г.

Общи условия

Активация на акаунт