Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 21 окт. 2018, 13:57 ч.

Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 2

  • 21 251
  • 733
  •   1
Отговори
# 720
  • Мнения: 2 195
Глутенът трябва да се натрупа, за да има някаква реакция въобще организма към него. Ако има реакция ще е вероятно непоносимост, много е малък процента на алергичните към глутен.
Не знам къде е логиката да се дава овес, ечемик, ръж или както са там подредени. За мен е крайно вманиачаване и усложняване излишно на процес, който трябва да е приятен. Спри няколко дни, давай нещо друго. Овесът по принцип не съдържа глутен, а протеин,подобен на глутена. Просто може да има следи от глутен. За мен овесът не е въвеждане на глутен.
 Аз ечемик няма да й дам, просто защото не го употребявам в готвенето. Ръж, може би домашен ръжен хляб, но и той не ми е приоритет, рядко ядем ръж. Но спелта, елда и овес вкъщи се ядат. Глутен й давам с хляб и макарони. Под форма на каша ако трябваше да го давам щях да правя грис каша, кус кус каша, попара дори булгур може. Иначе пълнозърнестите брашна, зърнени като цяло са много богати на различни неща - елдата на желязо например.
Много напрежение създава това захранване у майките. Ако детето ти няма семейна обремененост, по-лежерно и спокойно, важно е да му е вкусно и приятно на детето. Дали ще дадеш сега парче хляб или след 6 месеца, ако има проблем с глутена, ще го има и след 6 месеца.

Аз днес направих нов вид бисквити и въведох нов продукт.

Дюлеви бисквити с фурми
Скрит текст:
Половин ч.ч. овесени трици
10 меки пресни фурми
1 голяма дюля, варена на пара
1ч.л. гхи/краве масло/кокосово масло

Овесът накисваме за 1/2 часа. Фурмите в кухненски робот го смиламе на по-дребно, но все пак на малки парченца. Дюлята намачкваме с вилица. Всичко се смесва и с лъжица оформяме бисквитки върху лист хартия за печене в подходяща тава. 20-30 мин на 220градуса или вядите при лек загар. Страхотни меки сладки бисквитки. Подядох детето 😂 утре снимки, че ми писна да се въртя в кухнята 😉

# 721
  • София
  • Мнения: 418
При моето дете все още няма голям напредък със захранването. Вече е опитвал и сладък картоф и оризова каша ( оризово брашно с вода) плюс плод. Нищо не му харесва особено много, пюрето от сладък картоф го хареса и хапна няколко лъжички, кашата също я хапва с банан. А според ЛЛ сега вече трябва да има едно заместено хранене и едно следобедно наполовина заместено. Абсолютно не виждам как ще стане. Но не го насилвам. Банан давате ли често? Той си хапва по няколко  намачкани малки парченца на ден.

# 722
  • София, London
  • Мнения: 14 428
Аз въвеждах глутена с каши.
Оризова, Елда, Овес, 3 зърна от ДМ, попара със сухари.
Много добре се понася.

# 723
  • Мнения: 2 195
Е глутен в елдата, ориза и овеса, нъцки. Вондито, на колко беше бебето ти? Въобще не се напрягай с тия заместени хранения. До 1 година основна храна е кърмата/АМ, храната е за опознаване. Заместени хранения, простотии. Детето ще си замести хранене, когато е готово.

Банан давам често, да не кажа всеке ден напоследък, но запича и трябва да се дава с нещо разхлабващо. Бих ти препоръчала да го пробваш със ЗВБ да видиш дали не иска сам да пипа и яде храната. Дай му парче банан на таблата и виж как ще реагира.

# 724
  • Варна
  • Мнения: 649
Аз лично предпочетох да давам каши от зърна и да пасирам първо, после не пасирах. Накисвам от вечерта и на другия ден варя, така максимално полезна се запазва храната за децата. Готовите каши за мен са мъртва храна с изкуствено добавени витамини и т.н. Моя позната казва, че готовите каши са напредък за сегашните родители, понеже  са бързи и лесни. Това е така, но за съжаление не са най-добрият избор за децата. Но въпрос на усещане, доста хора не се интересуват от здравословен начин на живот и за тях всичко това са излишни усложнения. За мен форумът е много полезен, защото чета различни гледни точки, а си решавам според вътрешното усещане.
В тази връзка да вметна, че понеже и аз не познавах амаранта като храна, го пропуснах. Но скоро се зачетох за него, изключително полезна храна е, която не е за подценяване. Приятно се изненадах, че го използват в държавната кухня. Аз им чета менютата да си сверявам часовника и за идеи понякога. Подходящ е след 7 месец, подходящ е и за сгъстяване на супи, много добре го прие сина ни. Често давам елда, понеже и тя е изключително полезна, а и се харесва на детето ни, смесих амаранта с нея плюс банан. Сложих и в супа амарант, прочетете, ще се заинтригувате.
Благодаря за рецептите, снимам екрана често, ще ги използвам! Simple Smile

# 725
  • Мнения: 2 195
Напълно подкрепям горното мнение.

И да помоля Priqtelka да пусне някоя рецепта с амарант, ако си правила нещо за вас вкъщи, аз ще си го адаптирам, че трябва да го направя във форма за хващане с пръсти. Аз съм взела за детето, но ми е малко странен вкуса и нямам опит с готвенето на амарант. Пък не е много евтин и не ми се експериментира, да не се наложи да хвърлям.

И по повод полезните зърна/семена - готвя много киноа и за малката правя мъфини с киноа, много обича. По Коледа мисля да систематизирам повечко рецепти и ще пусна и такива с киноа.

# 726
  • Мнения: 512
Ох, само давате нови и нови страхотни идеи, шкафа ми се напълни с разни неща за беба за месеци напред Grinning

# 727
  • Варна
  • Мнения: 649
За съжаление на този етап не мога да бъда полезна с рецепти. Комбинирала съм само с елда, защото се варят сходно време. Добавям кокосово масло и малко банан или сирене, става тип каша, синът ми си я хапва с удоволствие. Добавих и в зеленчукова супа, стана плътна и приятна консистенция. За нас опитах във вариация на табуле, понеже го обожавам с булгур. Леко странен ми е вкуса все още на амаранта. Заинтригувах се да пробвам пица с пуканки от амарант, но то сякаш е за по-големи деца, хора:
http://www.fitbabyhotmama.com/пица-без-брашно/
Тези палачинки може да се попреработят да станат:
https://edin.bg/recepti/rec-31237-Палачинки_с_амарант

# 728
  • Мнения: 8 371
Ох, само давате нови и нови страхотни идеи, шкафа ми се напълни с разни неща за беба за месеци напред Grinning
И аз така пълних, пълниха и на края почна да яде от кухнята и сега само дето пълних Wink и брашна имам и киноа, амарант и не знам какво още. Wink

# 729
  • София
  • Мнения: 418
Е глутен в елдата, ориза и овеса, нъцки. Вондито, на колко беше бебето ти? Въобще не се напрягай с тия заместени хранения. До 1 година основна храна е кърмата/АМ, храната е за опознаване. Заместени хранения, простотии. Детето ще си замести хранене, когато е готово.

Банан давам често, да не кажа всеке ден напоследък, но запича и трябва да се дава с нещо разхлабващо. Бих ти препоръчала да го пробваш със ЗВБ да видиш дали не иска сам да пипа и яде храната. Дай му парче банан на таблата и виж как ще реагира.
Пробвала съм, играе си с него и го маца навсякъде, но не и да го яде. Просто няма интерес към храна и това е. Но аз търпеливо си чакам да му дойде апетита и всеки ден пробвам по малко. Страхотна идея ми даде за дюлята с тези бисквити, изобщо не се бях сетила, че сега е сезонен плод. А какво ще кажете за райска ябълка? Когато е узряла е много мека, почти като каша. Като бях бременна четох за нея, че е изключително полезна. Чудя се какви пресни плодове да давам, не може само с банан да караме.

# 730
  • Мнения: 2 018
Въпросът ми не е свързан със захранването , но как давате АМ на по големите деца ?
Все още ли се стремите към тези 37 градуса?

# 731
  • Плевен
  • Мнения: 693
Момичета, само аз ли съм избрала въвежднае на глутена с каши? Sad
Купила съм по една кутия каша овес и каша спелта за сега на марката Alnatura.
Не са хубави ли? Защо никой не избира вариант за захранване с такъв вид глутен съдържаща храна? Почвам да се замислям и притеснявам.... според вас да сменя ли тактиката?
Благодаря!
Не ти е грешна тактиката. Просто повечето, които пишем тук готвим за бебоците. Но не е грешно да се ползват инстантни каши, а овес и спелта са чудесен вариант

Аз правих преди бисквити с фурми само че ги накисвам и беля.

Аз банан давам, ако не всеки ден през ден, защото той много обича. На него не му се отразява запичащо, но пък и почти всеки ден яде овесени ядки под някаква форма и явно му е добре стомаха щом ака по няколко пъти.
Райската ябълка я обожава. Снощи сложих в бисквитите от нея, че имам доста домашни.
АМ мляко си го пие топло, ако му го дам студено се мръщи.

Последна редакция: вт, 11 дек 2018, 07:30 от delenita

# 732
# 733
  • Мнения: 457
Нито амарант, нито киноа, нито чия съм давала на бебетата. Не ги ползвам в нашата кухня и затова, да съм опитвала един два пъти и дори не си спомням вкуса им. Бях бременна когато ги опитвах - викам си айде, да опитат и те. Скъпи са ми. Предпочитам местните култури. Не знам защо се подценява просото. То е много полезно и богато на желязо. Но за съжаление покрай модерните напоследък супер храни почти изчезна от пазара и доста поскъпна. Киноа има навсякъде, а просо много трудно намирам. Децата ми го харесват. Накисвам, варя, сирене и масло и тримата омитаме тенджерата.

Общи условия

Активация на акаунт