Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 195
 • Мнения: 31
Здравейте,

И ние сме на етап тегленене на ипотечен кредит. Най-добри условия ни се прелагат от ОББ и от Прокредит. В Прокредит обаче лихвата се образува от фикс надбавака + ЕУРИБОР дори за кредити в ЛВ, докато в ОББ и всички останали банки за кредит в ЛВ се гледат референтни лихвени индекски, основно депозитни индекси, които за мен са по-мъгляви. Имате ли впечатление от двете банки и считате ли, че обвързването на лихвата към ЕУРИБОР ше даде малко повече сигурност? Мерси!

# 196
 • Мнения: 1 441
В какъв смисъл сигурност, не Ви разбирам, и в двата случая ще плащате лихва, която е функция на пазарните условия, само дето в единия случай сте директно вързани към Юрибора, а във втория - към индекс на банката, който следва да погледнете от какво се състои, предполагам кошница, в която има и статистика на средните нива на кредитите, или пак има Юрибор, но не само..., абе по-обтекаемо е.
В този смисъл, обвързването директно към Юрибора е по-прозрачно. Вторият случай е по-завоалиран.
Много е важна и честотата на прерзглеждането на лихвата годишно - дали на 6 месеца, каква котировка се прилага - в последния ден на периода или средна на периода и т.н., детайли, които са важни, за да си прецените нещата.
Това, което давате като информация не е достатъчно за сравнение на условията.
Защо не се обърнете към професионален консултант, като ще теглите ипотечен кредит за куп години..? Човек не може да разбира от всичко, а материята е специфична...

# 197
 • Мнения: 31
Здравейте,
За съжаление аз няма контакт с такъв финансов консултант, иначе наистина бих се консултирала.
Еуробор, който ползват Прокредит е шестмесечен и се актуализира на 6 месеца;
Колкото то методиката, това е методиката на ОББ:
1. РЛП се изчислява по следната формула:
РЛП = 𝐃𝐞𝐩𝐨𝐬𝐢𝐭 𝐑𝐚𝐭𝐞 𝐇𝐇 𝐁𝐒/(𝟏 − 𝐌𝐑𝐑)
Където
𝑫𝒆𝒑𝒐𝒔𝒊𝒕 𝑹𝒂𝒕𝒆𝑯𝑯𝑩𝑺 - Лихвен процент по салда по депозити с договорен матуритет и
репо-сделки над 1 ден до 2 г., както и овърнайт депозити, във валутата на кредита, на
домакинства. Този индикатор се изчислява от Българската народна банка /БНБ/ като
средно претеглена стойност за банковата система.
Формулата, която изчислява ‘Deposit Rate HH BS’ е следната:
𝐃𝐞𝐩𝐨𝐬𝐢𝐭 𝐑𝐚𝐭𝐞 𝐇𝐇 𝐁𝑺 = 𝑫𝒆𝒑𝒐𝒔𝒊𝒕 𝑹𝒂𝒕𝒆 𝑯𝑯𝑻 𝒙 𝑽𝑯𝑯𝑻 + 𝑫𝒆𝒑𝒐𝒔𝒊𝒕 𝑹𝒂𝒕𝒆 𝑯𝑯𝑶 𝒙 𝑽𝑯𝑯𝑶/𝐕𝐇𝐇𝐓 + 𝐕𝐇𝐇𝐎
Където:
𝑫𝒆𝒑𝒐𝒔𝒊𝒕 𝑹𝒂𝒕𝒆𝑯𝑯𝑻 –Лихвен процент по салда по депозити с договорен матуритет и репосделки над 1 ден до 2 г., на домакинства, във валутата на кредита. Този индикатор се
изчислява от Българската народна банка като средно претеглена стойност за
банковата система и се публикува на уеб сайта на БНБ.
𝑫𝒆𝒑𝒐𝒔𝒊𝒕 𝑹𝒂𝒕𝒆𝑯𝑯𝑶 – Лихвен процент по салда по овърнайт депозити на домакинства,
във валутата на кредита. Този индикатор се изчислява от Българската народна банка
като средно претеглена стойност за банковата система и се публикува на уеб сайта на
БНБ.
𝑽𝑯𝑯𝑻 – Обемите на депозитите на домакинства с договорен матуритет между 1 ден и 2
години във валутата на кредита, налични на сайта на БНБ
𝑽𝑯𝑯𝑶 – Обемите на депозитите на домакинства с матуритет овърнайт и валута,
валутата на кредита, публикувани на сайта на БНБ.

# 198
 • Мнения: 12
Здравейте, аз избрах в края на лятото Прокредит, защото ми направиха най-добро предложение, защото ми предложиха така или иначе обявения им лихвен процент, без да ми измислят някакви измислени отстъпки и това ми се стори коректно. Всички други банки или предлагаха високи лихви, или нещо друго. В ОББ, в двата клона, които има в моя град ми предложиха различна лихва, уж в единия клон беше по-ниска, но крайното оскъпяванебеше еднакво. Бяха променили първоначалното съотношение в лихва и главница във вноската, за да го постигнат.
Прокредит също се опитаха да ми врътнат номер- направиха ми твърде ниска оценка, при което поискаха още една сметка да минава през тяхната банка (не само на мъжа ми, но и моята). Ние ги предупредихме, че не ни устройва така и ще се откажем и те се съгласиха.
И изтеглихме от тях. Елвктронното им банкиране понякога има проблеми, но се изърпяват, предполагам, че е същото и с другите банки. Заключението е, че може би няма коректна банка и човек трябва да следи всичко.
По отношение на лихвения процент аз имам непрофесионално мнение и то е, че със сигурност й спестяванията в страната и юрибор ще се покачват, но юрибор според мен се поддържа отрицателен от Европейската централна банка умишлено и ще се покачи малко по-бавно отколкото спестяванията. Не знам дали съм права, бих се радвала да чуя някой експерт в групата.

# 199
 • Мнения: 1 441
В днешното време на свободен достъп до всякаква информация е детска игра да се намери и провери референция за добър специалист финансови кредитни консултации. Уверявам ви, че би могъл да Ви спести доста чуденки.
Не съм тесен кредитен специалист, затова не се наемам да Ви давам конкретен съвет.
Следва да имате обаче предвид следното:

Към индексите банките преминаха след официалното прекратяване на изчисяването и обявяването на Леония, българския аналог на Юрибора. Защо - дълга история. Така или иначе го заместиха с тази статистика, обявявана от БНБ на база подаваните от банките данни за българския паричен пазар.
Тези данни са обобщаващи, с лаг във времето, макар да са залегнали и овернайти и едновневни репа на домакинствата, в този смисъл, реактивността му е по-малка отколкото на Юрибора, тоест, чисто теоретично има вероятност той да се реагира по-бавно от пряката котировка на Юрибор, което, при сегашната посока на пазара - нагоре, ще е от известна полза за кредитополучателя. Вероятно банките ще компенсират с по-висока надбавка, за да хеджират това.
Но, като цяло, пазарът е ефикасен и се стреми към равновесие, към хомогенност, не си мислете, че някой ще се остави да губи, така  че от тази гледна точка която и оферта да вземете, условията ще са подобни, няма как да са същите, но подобни, няма да има съществена разлика.
Какво да направите - вземете двата погасителни плана ( еднакви периоди, еднаква главница) и най-простичко ги сравнете - какво взимате и какво връщате накрая. Естествено, имате предвид, че това е моментна снимка, която, с малки изменения ще е такава най- късно до края на 2020, после лихвите ще поемат нагоре.
Оттам насетне сравнявате другото - съпътстващи разходи, условия застраховки, обезпечение, ипотеки, ориентирате се как ви обслужват, в час ли са, как им работи системата , колко Ви е удобно, каква им е тарифата, всякакви "други" екстри, които ще Ви пробутат. Такса откриване, поддръжка и закриване на сметка ако щете...
Сега е момента да се пазарите, вземете ли кредита, Вие сте поредния обработен пациент, дотам, с досада може и да Ви обърнат внимание, евентуално, за преразглеждане на условия, това е.
Затова Ви съветвам да си платите на специалист да го направи вместо Вас, все пак едно е да се борите с информация и да се учите какво е анюитет, друго - да Ви дадат готов план. Стига да попаднете на вещ, че като навсякъде и там са кът. Но с питане се намират.
Успех.

# 200
 • Мнения: 880
Дано да намерите консултант, който наистина с това се занимава, а не го върши след работа, за допълнителни доходи. Хубаво е да е и лицензиран, да има подходящо образование (висше, ако може).

# 201
 • Мнения: 6
Няма значение дали сте български граждани или не. Политиката на банката е една, лихвите и т.н също. Все пак внимавайте, защото все още е популярно в България, чужденците с пари да се "натоварват и гърбят" допълнително.Предполагам, че знаете за какво говоря. Уви!

А вие къде си търсите имот?
Здравейте, с ММ искаме да купиме апартамент. Доходите ни са ОК, за сега 6500лева тъй като за 2-3 г със сигурност ще достигнат 7к. Кредитът искаме да е на 120к еуро. Проблема е че (ако е това всъщност проблем) ние сме чужденци. Не сме български граждани и май няма да бъдем, така че въпроса ми е това има ли някакво значение за банките при определяне на лихвата и т н .....

# 202
 • Мнения: 6
Извинявам се нещо натиснах по погрешка. Искам да кажа за чужденци, че има значение огромно с какъв статут са. Изобщо никой не гледа да ги натовари, просто има различни изисквания, най вече за личните документи, справка в ЦКР и други.

# 203
 • Мнения: 83
Под "натовари", имах предвид следното: ако нещо струва 5 лв за българин, за чужденеца ще  е 15 лв., ако могат по какъвто и да е начин да им се измъкнат повече пари, ще се направи. И нямах предвид само банките, а въобще всички услуги, които те ползват у нас. При адвоката ще получат оферта над минимума, при нотариуса ще платят повече ако не поискат фактура, на пазара ще ги ударят в теглото и ще платят с една идея повече, при брокера ще видят доста по-висока цена на имотите и т.н. Ето пресен пример от вчера, с моята съседка от Киев. Идва и ми носи документи, да погледна, плаче, обидена, разстроена. Преди две години е посетила Райфайзенбанк, искайки да си вложила парите в депозит. Въпросната служителка и изготвила договор за договорен фонд, и отивайки онзи ден вижда, че не само, че няма нищо отгоре, ами и е на минус 100 евро. Как да и обясня, че са я прецакали. Аз исках казва само един обикновен депозит. Ще кажете вие сега, ами да е чела, да си е наела адвокат, преводач, ама чакайте, не е така, преди всичко ние сме хора, нали? Та така, изв. че малко попрекалих с писането.

Извинявам се нещо натиснах по погрешка. Искам да кажа за чужденци, че има значение огромно с какъв статут са. Изобщо никой не гледа да ги натовари, просто има различни изисквания, най вече за личните документи, справка в ЦКР и други.

# 204
 • Мнения: 6
Значи парите на дамата са вложени за инвестиция с цел доходност. За съжаление често се спестява риска, изтъкват се само евентуално печалбата. Което освен че е грозно и подло е и наказуемо. Иначе като цяло фондовете са добра инвестиция но дългосрочна, същото се случва и с нашите пенсионни фондове. Средствата се инвестират, затова е важно да знаем къде се осигуряваме.

# 205
 • Мнения: 617
Теоретично няма пречка чужденец да получи ипотечен кредит, ако закупува жилище в България. Различните банки обаче имат различни условия за това, категорично го казвам. В Уникредит дори имат ипотечен кредит за лица, които нямат българско гражданство. Много банки държат ако лицето има брак с български гражданин, то кредитът да е на негово име. Проверете в избрани от Вас банки.

# 206
 • Мнения: 880
И чужденците са хора, разбира се, че и на тях дават кредити. И то по лихвения процент на всички клиенти. Особено, ако чужденецът извади и български трудов договор.

# 207
 • София
 • Мнения: 3 316
Здравейте,

Интересувам се може ли някой да ме насочи за добри условия за ипотечен кредит в коя банка?
Харесала съм жилище  и имам друго, което мога да продам и с парите от него да се самофинансирам и по малка сума да остане като кредит, но въпроса ми е - как би станал кредита ако не успея толкова бързо да го продам? Тегля цялата сума за жилището - потребителски+ипотечен с залог на жилището за продажба и като се намери купувач се погасява потребителския+ част от ипотечния?

Преди 1 г. в Уникредит се интересувах и ми казаха, че с моите доходи могат да ми дадат до 100 000 лв. ипотечен, сега предполагам повече, тъй като съм на доста по висока заплата.

Също се интересувам за собственик в нотариалния акт може ли да се запише родител, а не аз (имам лични съображения - семейни)?

И другото - колко време след задействането на процедурата се случват нещата - 2 - 3 - 4 месеца или може и по малко?

# 208
 • Мнения: 880
@Wonder_woman__
Банките май вече не отпускат 100% кредити, т. е. трябва да имате поне едно 10-15% от стойността на жилището (според банковия оценител, не пазарната цена) ваши пари. Щом сте харесали жилище, нямате време, то няма да ви чака вас, действайте по най-бързия начин да си намерите коя банка ще ви даде най-изгодни условия.  След това можете да си изплатите кредита, продавайки другото жилище, но внимание, и това не е  лесно, една продажба трае средно 8 месеца, трябва да предвидите да си плащате кредита.
Има и друга последоватеност - първо обявявате за продажба онова жилище. Живеете в него (ако няма къде) и се споразумявате с купувача да ви даде 2 месеца за излизане, или му плащате наем за 2-3 месеца. Може и да излезете на свободен наем 2--7 месеца, въпреки разправиите. Но така няма да сте притиснати, ще имате пари в джоба и можете да вземете по-нисък кредит, или никакъв кредит. Ще избирате! Когато купувате с пари в брой, можете да диктувате условията вие!  Е, ще загубите няколко месечни наема, само това, но  пък ще изберете каквото търсите.
В първия вариант пък плащате лихви на банката. Има и една подробност, може да не продадете на цената, която искате.

# 209
 • в града на вечния купон
 • Мнения: 980
Някой наскоро теглил ипотечен кредит от Пощенска банка, да каже за какво да внимавам при ипотечен кредит?

От тях теглих такъв преди 12 години , но тогава даваха най-добрите условия.

Общи условия

Активация на акаунт