Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 24 ноем. 2018, 11:09 ч.

Вегетарианска тема 11 - какво ще готвим днес

  • 4 867
  • 88
  •   1
Отговори
# 45
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 4 529
ir74  bouquet

Хумус с сушени мариновани домати, баница с праз и извара, течен шоколад с кокосово масло.

# 46
  • Мнения: 366
Днес чушки сиврия с доматен сос, много магднаноз и чесън. За момент забравих за студа навън . Simple Smile
Снощи традиционно сготвена кафява леща.
Зелена салата с репички, различни кълнове, конопено семе, орехи, орехово олио.
Десерт - печена тиква с мед и сусамов тахан

За Бъдни вечер тази година ще  приготвя традиционната бобена салата по този начин.

Салата от три боба

# 47
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 3 547

Oбядът.
За вечеря салата от печени чушки и качамак доста рядък.

# 48
  • Мнения: 4 438
От всичкото ми готвене миналата седмица най се одобри една мексиканска супа с мляко и авокада.
Не очаквах.Мислех,че само аз ще си я ям,но пожъна успех.
Имаше и картофен огретен, доматена супа с царевица,шишчета сус зеленчуци и с тиквички и халуми,кремс  рожков и брашно от тапиока,леша с гъби и мъфини с маслини.

# 49
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 11 176
вчера правих една елементарна супа от картоф и праз с малко сметана. беше толкова вкуска, че с мъжа ми изядахме по 2 огромни порции.
понякога елементарните неща са най-вкусните.

правих пак баница с оризови кори. лошото, че тези кори не поемат мазнина и макар да сложих малко, колкото да не залепне за формата, то баницата плува в мазнина. ще се изяде де, но естетически не изглежда добре.

туршията ми с оцет започна ферментация и вече не е сладка  Joy
киселото ми зеле също е станало, може днес да сготвя нещо.

правих още кнедли от изостанал хляб, безглутенов хляб (за да форсирам ферментацията, сложих от зелевата чорба), елдени бухтички, салата от боб, чушка, ендивия и лук.
за днес мъжете имат останала храна от вчера, ще трябва за мен да измисля. newsm78
качамакът не е лоша идея, но ми трябват и зеленчуци към него... Thinking

# 50
  • София
  • Мнения: 1 744
едни месаци се търкалят вкъщи, ужас направо... затова май няма да се престарая с готвенето, пък и аз съм лесна Simple Smile
все пак не може без нищо зеленчуково:
салата от броколи, краставица и сушени домати
бобено минестроне

маринованите чесънчета са станали много хубави - ферментацията съвсем е променила аромата на чесъна и сега е един почти на цветя. слагам по малко в салатите ситно нарязани, за да имаме за повече време, че още ме боли при спомена за изгорените ми пръсти при беленетот на скелидките

# 51
  • Мнения: 666
Здравейте😊
Може ли рецептата за маринованите чесънчета? Вкъщи се яде основно суров или стрит на паста, но маринован звучи много вкусно.
Благодаря🌻!

# 52
  • София
  • Мнения: 1 744
Ами аз ги мариновам в естесвено ферментирала саламура.
Първо се подготвят няколко зелеви листа - осолени и оставени на въздух за няколко часа. Те стартират ферментацията.
Белят се скилидките и се слагат в купа или голям буркан, подходящ за естествена ферментация (стъкло, пластмаса, керамика са ок, но не и метал). Слагат се зелевите листа, долива се вода, за да се покрият. Слагам 2 лъжици сол и една лъжица захар. Държа извън хладилника, колкото да се захване ферментацията и после в хладилника. Добре затворени, че ужасно миришат. Добре е да се поразбърква цялата тази работа.
Имай предвид, че им трябва повече време, за да омекнат. Може би 3 седмици.
Аз добавих риган, че моето дребничко така ги харесва, но това промени цвета на скилидките в лилаво тук-таме.

# 53
  • Мнения: 1 893
Зелен фасул с картофи, моркови,джоджен и полента с доматено пюре за сгъстявяне.
Салати два вида :
-зелен микс (рукола, зелена, кълнова и радичио) , настърган морков, зелен лук, домат, царевица с дип от мус от тиквени семки, сушени салатен микс + балсамико.
-червена чушка, настъргани алабаш и морков, царевица и дип с балсамико.
Къри лещата се одобри от всички!  : -)
Много ми хареса рецептата, със сигурност влезе в списъка на семейните ми рецепти : -) .
Благодаря за идеята!

# 54
  • София
  • Мнения: 1 744
Да, и моето дребничко държи къри лещата да влезне в гозбите "за гости".
Днес няма да готвя - има минесстроне от вчера. Утре ще го мисля. Дали да не е паста с печен карфиол и маслини...

# 55
  • Мнения: 23 584
искам да направя веганска пица и ми трябва заместител на кашкавал
намерих това в интернет, но не го намирам в реален магазин
дали можете да ми препоръчате нещо друго подходящо, което да се намира сравнително лесно?

# 56
  • София
  • Мнения: 1 744
дали можете да ми препоръчате нещо друго подходящо, което да се намира сравнително лесно?

линкът не се отваря, но най-близкото до кашкавал веган изпълнение, което съм срещала е на Violife - намира се в био магазините, както и в някои от големите (в Пловдив съм го мяркала в Лекси, тук в София не помня къде обаче)
в зелен био го има, ако ти се намира наблизо https://zelen.bg/biomagazin/bio-hrani/vegan-kashkaval-naturalen-violife-400g/

марката има и чедър, който наподобява чедър на вид и аромат

# 57
  • Мнения: 23 584
слагам снимка, точно на същата марка е онова, което търся, но не намирам
балчо, зоя, био-щандовете на кауфланд, фантастико, била ... няма го Unamused

Скрит текст:

благодаря ти, ще търся магазин на "зелен"

# 58
  • The QC to be!!!
  • Мнения: 4 529
слагам снимка, точно на същата марка е онова, което търся, но не намирам
балчо, зоя, био-щандовете на кауфланд, фантастико, била ... няма го Unamused

Скрит текст:

благодаря ти, ще търся магазин на "зелен"
Едва ли ще го намриш във веригите магазини. Търси в био магазин, там ще има виган кашкавал (стига да имат хладилник).

# 59
  • Мнения: 366
слагам снимка, точно на същата марка е онова, което търся, но не намирам
балчо, зоя, био-щандовете на кауфланд, фантастико, била ... няма го Unamused

Скрит текст:

благодаря ти, ще търся магазин на "зелен"

bubanka, и аз щях да ти кажа в Зоя да го търсиш, но ти си гледала там. Доколкото виждам на снимката е тип "моцарела". Аз си поръчах няклко вида от сайта. Така или иначе не мога да си го купя от другаде, а скоро имаха добро намаление.

Набързо направих качамак- много го обичам, с червен пипер, чили и масълце. Част от него поставих във формички да се втвърди за полента с манатарки, евентуално утре. Хапнахме със салата от кисело зеле.

Освен това:
Бисквити с коледни аромати, просто защото ни се хапват.

Спиралите са с марципан, ванилия и портокалов ликьор. Другите са меки джинджифилови бисквити с меласа- те са от пълнозърнести брашна, меласа, джинджифил и кафява захар.



Тиквена супа с джинджифил и пармезанови "крекери"

Общи условия

Активация на акаунт