Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 8 352
Планираме следните неща, вие кажете дали са разумни:

 
За мене не са разумни, а се бие на чувства.
отдаването под наем не бива да е обвързано с чувства, само чисти сметки.
За животните - никога не съм имала кандидати с животни, никога наемателите не са домъквали сладки котенца или помиярчета.
Но след погрома от моето лично куче в дома ми - вече разрешавам само тарантула в аквариум.  Wink
Писала съм и преди - 1 година молих майстори да ремонтират изгризания коридор. Не се пазарих за плащането, но не искаха да си усложняват работата.
За бебета и малки деца - не бих имала възражения ако хората са дошли млади, без деца и после са родили. Вече сме се опознали и знам, че няма да предпочетат да купят на наследника БМВ с дистанционно вместо да си платят наема навреме. Защото, то детето трябва да бъде зарадвано от Дядо Коледа, ама парите са от мама и тате. А пък изедницата - хазяйка ще почака. Такава драма в момента се е разразила в блока, където живея. Има и други подобни случаи - затова отдаването да е без чувства и емоции.

# 31
 • WonderLand
 • Мнения: 1 407
Ако един наем не може да покрие регулярните месечни сметки след изнасянето на наемателите значи или е съвсем символичен или апартамента не струва. Освен това амортизацията от какъв зор да е за сметка на наемателите, същата амортизация се случва и във вашия собствен дом, където живеете вие.  Ако има нещо повредено по вина на наемателите е редно това да се обсъди с тях преди самосиндикално да си решавате, че няма да им връщате депозита. Ако има нужда от подобрение защо не е направено докато наемателите са там. Разбирам, че искате да се застраховате, обаче това ми прилича повече на тънки сметки как да набутаме наемателите и да не им върнем депозита.

# 32
 • София
 • Мнения: 8 352
Как да видим всичко и да обсъдим докато те са там?
И да минаваме 1 път месечно за наема няма как в момента да се завираме във всички ъгли и да огледаме навсякъде. Когато се изнесат лъсват потрошените мебели и мухлясалите тикви в гардероба.
Последното е по спомен от споделено в темата.
Ти като се роди бебето би ли ме канила всеки месец да взема наема лично?
Или ще се сърдиш, че идвам да оглеждам и да си вра гагата в твоя живот?
Аз и не бих искала да дойда за да не донеса някаква зараза на бебето.

# 33
 • WonderLand
 • Мнения: 1 407
Ама защо е нужно? Нали преди да си вземете ключовете от наемателите отивате в апартамента и правите щателен оглед? От какъв зор всеки месец ще се врете? Като се отдава апартамента под наем се прави протокол който се подписва от двете страни. Когато хората се изнасят със същия тоя протокол се минава и се оглежда всяко кътче от апартамента. Ако тогава не можете да установите проблеми, които може да са възникнали имате времето, в което чакате да излязат сметките на наемателите за да ги платите. До тогава пак може нещо да лъсне, което да се обсъди с наемателите преди връщането на остатъка от депозита. Това е най-простия и уреден начин да излезете на чисто накрая. Затова се прави и договор. Не знам какво толкова ви смущава. Пък и нека не се правим, че вземате по 200 - 300лв за наем, че чак пък толкова да не стигне депозита да покриете сметките и някоя друга дребна щета.

# 34
 • Мнения: 4 925
SilverDream,
Ти може и да си коректна и да си даваш ключа обратно лично.
Но колко да като теб?

Моите последни ми изпокъртиха первазите на ламината и натрошиха, пробиха патрона с бургия и захвърлиха ключа. Не платиха две сметки за тока и всичката вода. И още и още...

Хората са казали - не питай старило.. питай човек с опит.
Ти хубаво си гледаш от своята камбанарийка Simple Smile ама аз си гледам от моята Simple Smile

# 35
 • Мнения: 209
То бизнес бе, има си рискове, не е само лапаница. Те тези, дето дават два-три апартамента, си мислят, че са открили вечния двигател.

# 36
 • WonderLand
 • Мнения: 1 407
А Румка, договор с тези хора нямахте ли? Такива случаи, както и този за който споменах по-рано, обикновено са в следствие на липса на договор. Иначе спокойно можеш да ги търсиш да си платят щетите по съдебен път. Защото ако някой реши да потуши апартамента и 3 наема депозит може и да не ти стигнат - от опит говоря.

Аз лично съм склонна да предплатя 2 наема + депозит, но тези 2 наема да покрият месечния наем за 2 месеца. Правила съм го това и ако имам финансовата възможност бих го направила пак ако жилището толкова си струва и е незаменимо. Но никога не бих оставила 2 наема депозит, защото всеки може да си намери причина да не ми върне парите накрая.

# 37
 • Мнения: 1 069
SilverDream, извинявай, ама ти да не живееш в някаква виртуална реалност? Какво съдене, какви 5 лева... Щом е толкова лесно, защо се притесняваш за двойния депозит, че може да не ти го върнат? "Ще ги съдиш и ще си вземеш парите по съдебен път" Wink

# 38
 • Мнения: 209
До 2-3 години, като се завърши зеленото, жилища под наем ще има за всеки от сърце. Двата депозита ще ги сънувате.
И без това под наем ще останат само шушляци, чужденци и студенти.

# 39
 • Мнения: 2 730
Сигурно и всички наематели дружно ще заселят Околовръстното. Новите жилища и в сега желаните квартали са кът и на такива цени, че ако някой е взел, за да дава под наем, няма как да го пусне за смешни пари, а клиентите пак ще са повече от предлаганите апартаменти.

Последна редакция: ср, 28 ное 2018, 08:14 от drago_2008

# 40
 • Мнения: 4 925
Drago, не се хаби да спориш. Който разбрал- разбрал.
Силвър - много ясно, че си имахме договор. Но какво от това?

Ако на теб твоят хазаин не ти върне депоЗита - ти ще го съдиш ли? Ще наемеш ли адвокат, на който да платиш 4- цифрени суми, да си губиш с месеци времето.и накрая пак да не знаеш какъв ще е резултатът? Ана честно?

Виждам, че си приятно момиче, обаче нямаш особен опит с даването под наем.

# 41
 • Варна
 • Мнения: 2 987
Ако на теб твоят хазаин не ти върне депоЗита - ти ще го съдиш ли? Ще наемеш ли адвокат, на който да платиш 4- цифрени суми, да си губиш с месеци времето.и накрая пак да не знаеш какъв ще е резултатът? Ана честно?
Какви четирицифрени суми за адвокат?
След това всичките разходи за адвокат, лихви и държавни такси се плащат от виновната страна,
в случая наемодател, невърнал гаранционен депозит.
съдебно решение:
Скрит текст:
Цитат


ОСЪЖДА „Т.Б.” ООД, ЕИК************, със седалище и адрес на управление:*** ДА ЗАПЛАТИ на „Е.К.” ООД, ЕИК ********, със седалище и адрес на управление:***, представлявано от управителя И.А. С., сумата от 2405,00 лева /две хиляди четиристотин и пет лева/, представляваща невърнат гаранционен депозит по Договор за отдаване под наем от 29.01.2007 г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на депозиране на исковата молба 12.01.2017 г., до окончателното изплащане на задължението, на основание чл. 79, ал. 1 ЗЗД.

ОСЪЖДА „Т.Б.” ООД, ЕИК**********, със седалище и адрес на управление:*** ДА ЗАПЛАТИ на „Е.К.” ООД, ЕИК*********, със седалище и адрес на управление:***, представлявано от управителя И. А. С, сумата от 1152,00 лева /хиляда сто петдесет и два лева/, представляваща невърнат гаранционен депозит по Договор за отдаване под наем от 28.08.2008 г., ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на депозиране на исковата молба 12.01.2017 г., до окончателното изплащане на задължението, на основание чл. 79, ал. 1 ЗЗД.

ОСЪЖДА „Т.Б.” ООД, ЕИК********, със седалище и адрес на управление:*** ДА ЗАПЛАТИ на „Е.К.” ООД, ЕИК ********, със седалище и адрес на управление:***, представлявано от управителя И. А. С. сумата от 669,20 лева /шестстотин шестдесет и девет лева и 20ст./представляващи заплатена държавна такса за образуване на исково производство, заплатена държавна такса за образуване на обезпечително производство и адвокатско възнаграждение, съобразно уважената част от иска, на основание чл. 78, ал. 1 ГПК
http://www.vrc.bg/upload/2017/postanoveni/august/gr/20170801/036 … 4517_74772117.htm
И защо този гаранционен депозит не се внесе в доверителна сметка?
(със специално предназначение, която служи за осигуряване на допълнителен контрол върху режима на ползване на депозираните в нея средства. За гарантиране на специфичните изисквания се сключва договор за откриване на сметката, в който са поставени всички изисквания относно разпореждане със средствата. Страна по договора за откриване на доверителната сметка е и Банката, която съблюдава спазването на заложените в договора специфични условия и изисква съответните разходооправдателни документи. След изпълнението на условията, средствата по сметката се деблокират и могат да бъдат използвани, според клаузите на договора.)

# 42
 • WonderLand
 • Мнения: 1 407
Разбира се, че бих се заела. От къде на къде някой ще се разпорежда с моите пари. За жилището, където живея вече 4 години имам абсолютно всякакви документи и разписки, договори, анекси, да не говорим за гиганската папка със платени битови сметки. Договорът се подписва с причина за да се защитиш, а не просто така. В крайна сметка виновната страна плащ всичко накрая, за мен си струва. Всеки си мисли, че няма смисъл да си търсят правата, а съвсем не е така.

# 43
 • Мнения: 2 234
Може да си търсиш правата от наемодателя. Все пак и да няма пари, може да му запорират имота. Знаеш му и точното местожителство.
Но как би търсила пари от квартирант-измекяр? Той се води по адр. регистрация някъде в прованса или в бивша  квартира. Естествено, че не живее там. Ако и не знаеш точно къде работи - как ще му връчат призовката. Да, знам - има начин. Но и да го осъдиш ако банковата му сметка е празна ще вземеш на босия цървулите. Адвоката ще иска да му се плати на момента, а пък ти после си възстановявай парите ако успееш.

# 44
 • Варна
 • Мнения: 2 987
Той се води по адр. регистрация някъде в прованса
Това важи и за двете страни.
Предполагам, че rumka833 е с адресна регистрация в "прованса",
а не в София, където отдава имот. (просто пример, понеже пише в темата)
Предложих Ви:
И защо този гаранционен депозит не се внесе в доверителна сметка?
(със специално предназначение, която служи за осигуряване на допълнителен контрол върху режима на ползване на депозираните в нея средства. За гарантиране на специфичните изисквания се сключва договор за откриване на сметката, в който са поставени всички изисквания относно разпореждане със средствата. Страна по договора за откриване на доверителната сметка е и Банката, която съблюдава спазването на заложените в договора специфични условия и изисква съответните разходооправдателни документи.
След изпълнението на условията, средствата по сметката се деблокират и могат да бъдат използвани, според клаузите на договора.
)
Няма да има помисли, че някой държи безлихвено едни пари.
Няма емоции и претенции за нереални увреди.
И да,
нанесени щети (извън стандартни законово нормирани амортизации) се доказват с протокол от вещо лице.
Колкото са по на светло взаимоотношенията, толкова и вероятността за злоупотреби намалява.

Общи условия

Активация на акаунт