Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 ноем. 2018, 15:45 ч.

Обикновена разсеяност или ADD?

 • 4 647
 • 46
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 721
Вероятно постът ми ще излезе леко объркан, защото и аз самата съм объркана в мислите си, но все пак:
Имам дъщеря на 4 г. и 8 месеца. Будно, любопитно дете, обаче ужасно деконцентрирана. Вкъщи много често прескача от дейност на дейност, ако трябва да направи нещо, напр. да се облече, да отиде до тоалетната и т.н. това става с многократно напомняне и кандардисване. Например, в момента както е зима и облеклото за навън се състои от повече елементи (шапка, шал, ръкавици и т.н.), последователността на действията много често ѝ се губи и трябва да я подсещаме какво и как трябва да направи, когато се облича.
Ходи на активности извън детската - английски, Монтесори занималня (прекратихме преди месец, може би временно), рисуване и модерни танци. От Монтесори занятията получаваше големи похвали от самото начало - тръгна на 2,5 г. и посещава занималнята в продължение на 2 + г., но самата тя пожела да прекратим, защото каза, че ѝ е скучно. От английския също много я хвалят за познанията и бързото усвояване на материала (ходи вече 1,5 г. в "Хелен Дорон" школа), но казват, че миналата година е била ужасно разсеяна, "постоянно като в мъгла". От началото на тази учебна година обаче я хвалят, че ужасно много е вдигнала концентрацията и вече не се разсейва. Инструкторката по танци казва, че е много схватлива, единствено последните 10-ина мин започва да губи търпение и не внимава (тя е най-малката там, групата е за деца 5+, но тя от 3-годишна много искаше да танцува и успях да ги убедя да я вземат от 4,5 г.
От рисуването нищо конкретно не казват, госпожата там е доста лаконична, но гледам, че малката ходи с желание.
Като цяло е много активно, общително и отвеорено към света дете. Не я караме да ходи на никакви активности насила - тя сама си избира и натиска в тази посока. Освен гореизброените, иска да посещава уроци по китара, художествена гимнастика и бокс. На китарата и бокса не сме я записали, защото в града ни има само такива курсове, където приемат деца 5+, а на художествената гимнастика още не сме се наканили да отидем поради странични причини. Но толкова разностранни интереси дали пък не говорят за някаква форма на ADD или са просто детски каприз?
Но като цяло не са активностите това, което ме тревожи. Повече се безпокоя за тази постоянна разсеяност в ежедневието и  в "битовите задачи".
Искам да знам вашето мнение като странични наблюдатели. Готова съм да посетя и специалист с цел диагностициране на ADD или някакъв друг поведенчески проблем. Ако можете да препоръчате вида специалист и дори конкретно име, също ще съм благодарна.

# 1
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 11 287
мисля, че тук във форума няма как някой да ти каже какво е точно.
за да се постави диагноза ADD има наблюдение и работа във времето с детето, за да се прецени.
само така по разказ не става.

за обличането: пробвай да й казваш нещата по отделно. напр.: "Ще излизаме сложи си обувките." като го обуе, казваш:"Сложи си сега якето." и т.н. нататък докато сложи всичко. не й давай възможност да започне друго занимание.

също можеш да пробваш да й представиш всяко немотивиращо за нея занимание като състезание. напр.: "кой пръв ще се облече за навън...", "кой пръв ще стигне до детската площадка" и т.н. каквото ти пасва в ежедневието.

моето дете блуждае ( "постоянно като в мъгла") когато му е скучно  Wink
иначе няма абсолютно никакви проблеми с концентрацията, даже напротив. питай я дали в тази школа не й е скучно.
аз се опитвам да формулирам вербално задачите като предивикателство за детето, но да ти кажа въобще не е лесно и много бързо падам обратно в заучените фрази  ooooh!

единствено последните 10-ина мин започва да губи търпение и не внимава

според мен това е нещо съвсем нормално. Peace

# 2
 • Мнения: 24 440
Аз получих АДД само от прочитането на заниманията на това дете. Прочети си сама постинга и може да си направиш изводи.

# 3
 • Мнения: 21 352
не знам какво е АДД, но имам младеж на почти 6, същия разсеян за битовизми и особено съсредоточен за всякакви други занимания.
аз не съм го смятала за проблем досега, просто ми се струва че е нормално  Rolling Eyes

# 4
 • Мнения: 1 721
Аз получих АДД само от прочитането на заниманията на това дете.
Честно казано, аз също съм мислила в тази посока. Но, както написах, тя сама иска да ходи на тези неща, ние изобщо не я караме насила. Ето например, каза, че не иска "за известно време" да посещава Монтесори занималнята - веднага я спряхме, въпреки че имахме предплатена карта с още занимания до края на периода. Не знам дали е редно едва ли не насила да не я пускаме на неща, от които очевидно се интересува (за което съдя по факта, че от нея идва инициативата да ги посещава и не е имало ден, в който да каже, че днес не иска да ходи, например), при положение, че имаме финансова и физическа възможност да ѝ дадем достъп до тях...

за да се постави диагноза ADD има наблюдение и работа във времето с детето, за да се прецени.

Това мен много ме притеснява, защото доколкото ми е известно, в нашия град няма подходящ специалист в тази област и ми е чудно ако се стигне до там как да се организираме логистично.

не знам какво е АДД, но имам младеж на почти 6, същия разсеян за битовизми и особено съсредоточен за всякакви други занимания.
аз не съм го смятала за проблем досега, просто ми се струва че е нормално  Rolling Eyes

Attention Deficit Disorder - синдром на дефицит на вниманието.
Иначе аз си мислех, че само на мен ми прави впечатление тази "разсеяност за битовизми", но щом чак ММ, който по принцип е един много лежерен за тези неща индивид, се е разтревожил,  значи имаме червена лампа.
Като цяло, крайната ми цел е да разберем какво е - нормално за възрастта поведение или проблем - преди да тръгне на училище. Понеже имам поглед колко са "толерантни" и "разбиращи" някои учители към подобен тип проблеми, искам ако има такъв, да знаем и да работим своевременно по него, за да предотвратим бъдещо неприятно развитие на ситуацията.

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 16:41 от Кафе с Канела

# 5
 • Мнения: 24 440
Явно проблемът е "скуката". Днешните деца не понасят скука. Заниманията са съвсем друго нещо - там все някой прави веселото. А това е доста вредно впрочем. Много трудно се учи едно дете да извърши точно скучните действия. Ама трябва. Иначе се навъжда цяло поколение, дето все иска занимаване, не може да толерира скука.

Монтесори е скучно, точно защото това е целта - да толерираш работа и скука. Ама точно в скуката ще се научи от 10 розови кубчета да направи нещо интересно.

Мисля, че няма АДД, но има синдром на занимаваното дете - все му е скучно и гледа да скатае за скучните дейности.

Впрочем аз за обличането напомнях на големия до 5+ години, някъде към 6-7 чак започна да се облича бързо и без напомняне. Има време, ще се научи.

# 6
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 11 287
Явно проблемът е "скуката". Днешните деца не понасят скука. Заниманията са съвсем друго нещо - там все някой прави веселото. А това е доста вредно впрочем. Много трудно се учи едно дете да извърши точно скучните действия. Ама трябва. Иначе се навъжда цяло поколение, дето все иска занимаване, не може да толерира скука.

точно. Tired
затова и предложих скучните занимания да се вербализират като предизвикателство.

# 7
 • София
 • Мнения: 18 132
По колко време спи на денонощието?
По колко време почива? В смисъл не прави нищо - гледа тв или нещо такова.

# 8
 • до едно тепе
 • Мнения: 6 248
Сина ми е почти на 7 и когато трябва да се облече понякога полудявам. Сестра му на 3 г и 4 м се облича систематично една по една дрехите, обувките, якето, а той е способен,ако не го наблюдавам да тръгне без гащи или чорапи нанякъде. Иначе ако реши, че нещо му е интересно може с часове да се занимава и сам, но опре ли до обличане и ядене положението става страшно.
А в градината как се държи. На тази възраст и там имат занимания. Там справя ли се или е разсеяна.

# 9
 • Мнения: 1 721
Спи 8 часа нощен сън и целия следобеден сън в ДГ. През уикенда си поспива повече.
От детската обратната връзка е, че е много умна и оправна, но пък понякога върши неочаквани щуротии.

# 10
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 11 287
Спи 8 часа нощен сън и целия следобеден сън в ДГ. През уикенда си поспива повече.
От детската обратната връзка е, че е много умна и оправна, но пък понякога върши неочаквани щуротии.

моето дете спи повече, на 7г. и спи по 11 часа наведнъж, но всяко дете си има различна нужда от сън. на възрастта на дъщеря ти спеше по 13 часа.
въпреки всичко 8 часа ми се виждат малко.

според мен даването на свобода сама да си избира заниманията е нож с две остриета.
в момента на нея й е ясно, че тя задава тона (тя си избира къде и дали да ходи).
аз бих сменила тактиката. бих и казала: ок, не искаш да ходиш на Монтесори, избери си друго, но трябва да го посещаваш 3-6-12м., независимо дали ти е скучно или не, т.е. ти задаваш времевите граници.
с времето подобни властови игрички ще загрубеят, ако и дадеш пълната власт тя да решава.
аз съм на принципа, че се водя по детето, но все пак трябва да е ясно кой е шефът.

в ДГ властовите позиции са ясно определени и затова се държи там ок.

# 11
 • до едно тепе
 • Мнения: 6 248
Ми не са малко 8 часа+ следобеден сън. Сина ми спи от 10 до 7- значи 9 часа нощем и изключително рядко на обяд. Също сам си избира заниманията, но ходи само на футбол в градината и на рисуване след нея, но само веднъж седмично. Мисля че с толкова много занимания тя просто си търси какво ще и хареса, защото и е скучно.

# 12
 • Мнения: 1 044
Не мога да кажа дали има проблем, но мисля, че тя не внимава, защото не й е нужно. Ако не се облече, ще напомните, ако обърка реда, вие ще го оправите, ако не иска нещо, няма да го прави и обратното. Сигурна е, че вие ще се намесите и не й е нужно да се старае. Дайте й крайната точка-излизаме, облечи това, това, това. След 15 мин излезте-както е облечена така. Естествено тя ще усети дискомфорта от липса на ръкавици или шал, или чорапи. Вижте ще има ли промяна в поведението й след 10 подобни ситуации. Другото-мисля, че не е нужно да ходи на толкова  допълнителни занимания. Няма значение дали иска./на тази възраст/. Колкото и да е приятно и развиващо-уморява. Децата имат нужда и да скучаят. По темата в интернет ще намерите доста писано, да не преразказвам.

# 13
 • София
 • Мнения: 1 533
Аз съм на мнението на Сирената и на Ripple. Детето трябва да се научи и да скучае, както и само да си измисля занимания, за да разнообрази скуката, а не да му се предоставят наготово и винаги да има някой насреща, който има готова програма. Също и трябва да се научи на постоянство. Може да ограничите заниманията и както казва Ripple, да наложите постоянство - ще ходиш на това, щом искаш, но ще ходиш докрай - без опция да се откаже, защото ѝ е доскучало там. Гимнастиката е добра опция, защото обикновено се налага сериозна дисциплина и се изискват концентрация, отдаденост и постоянство, за да се постигнат каквито и да било резултати - дори и да няма амбиция за състезателна кариера, а да е просто хоби.

С битовизмите - просто наложете времеви граници - имаш 10 минути да се облечеш и тръгваме, точка. В началото може би ще бъде трудно да разбере колко са 10 минути, както и ще бъде трудно да приеме, че 10те минути няма да станат 20, но в крайна сметка ще стане. Но трябва и вие да проявите постоянство и да не се втурвате да напомняте и помагате, защото то е дете, сега бързаме и т.н. Успех.

# 14
 • Мнения: 24 440
За да покажеш на дете на 4 какво са 10 минути, има един часовник - Time Timer, който показва визуално как изтича времето.

Общи условия

Активация на акаунт