Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 дек. 2018, 11:02 ч.

Как се създава режим на сън на дете на 1 г

 • 3 382
 • 55
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 238
Обикновено го приспиваме на люлка, а понякога на спалнята. Не е кротък. Ако го оставим сам в леглото и излезем, няма да мрънка, а ще крещи. Ще пробвам съветите до момента.

# 31
 • Sofia
 • Мнения: 1 538
Това, което правих аз е да си легна заедно с детето, правя се на заспала и чакам... час , два, колкото отнеме. В един момент окапват. С времето детето си придобива навик. Но за целта, приготовленията трябва да започнат по-отрано, за да имате достатъчно време да приспите детето (без да заспите вие преди него).

# 32
 • Мнения: 1 818
Не съм приспивала дете (с малки изключения – просто периоди, болест, проби от страна на детето и др.).
Режимът му беше, че в 20 часа си лягаше. Заспиването обаче – когато му се доспи. След приказката го оставяхме на светеща лампа, вратата открехната, за да го чуваме, кошарата – пълна с играчки. Играеше си с тях, пееше им песни, говореше им нещо... Докато си заспи сам. Понякога след половин час, понякога след 1-2 часа, случвало се е да е още буден, когато и ние си лягахме. Ами човек е, не е часовник да го нагласиш на точен час. Важното е да се спазва рутината и да не се нарушава често. Имаше и периоди, в които се опитваше да ни разиграва – "Пишка ми се", "Жаден съм" и т.н., ами нормално е. Длъжно е да пробва детето.  Laughing
Вярно, един такъв режим води до някои ограничения в социалния живот на родителите, ама... Въпрос на време, пък и на приоритети.
Подписвам се под това мнение - упорство му е майката.

Само една бележка - това с кошарката действа точно до към 1г., когато вече обикновено почва да може да прескача оградата и трябва да се махне, за да не се пребие. А махне ли се - този номер с открехната врата няма да мине. Ще си слиза, ще си се разхожда, че и пасианси ще реди. Щом се махне преградата или трябва доброволно детето да е съгласно да си стои в леглото или трябва възрастен да стои до него докато не заспи, за да не "избяга" Simple Smile

Но принципът е такъв. Ако възрастният не създаде рутина (каквато там прецени), няма как детето само да си изгради такава. 

# 33
 • Мнения: 16 837
А, нашата кошара беше специална – много дълбока и голяма. Започна да излиза сам от нея чак над 3-годишна възраст. Спа в нея до 5-ата си година. Simple Smile

Скрит текст:
Друг е въпросът, че на 4 години успя да я разглоби с открадната от баща си отвертка, ама това е друга история.  Laughing

Мисълта ми беше, че децата имат нужда от време на време да остават сами със себе си (и играчките си) – без родители да им баят на главите и да ги разсънват.

# 34
 • Around
 • Мнения: 10 483
Отделна обезопасена стая, дълбока кошара с регулеруеми нова, режим на заспиване ( до 7 зимата и до 8 лятото) да е в леглото след ритуалите по къпане, масаж, гушкане, приказка), тъмна стая, машина за бял шум и камера за виждане на детето.

След дейностите преди заспиване се гушка детето, обяснява се, че в време за сън, слага се детето в кошарката, спускат се завесите, изгася се лампата, включва се камерата и машината за шум да жужи тихо и се казва 'Лека нощ' спокойно и тихо и излизате.

Ако е много стресирано и плаче за вас, стоите на пода тихо и без никаква стимуалция от гледане и говорене и с всяка изминала нощ се отмествате все по-надалече до вратата докато заспива и до седмица- две ще е свикнало да не очаква да сте в стаята и да се приспива и успокоява, ако се събуди.


Сънят през деня да е не по-дълъг от 2 часа и да не е по-късно от 3- 3.30 часа събуждането.


# 35
 • Мнения: 37 549
А какво се прави ако детето си лежи в креватчето, не реве, само си гука леко и не заспива? Само си е в стаята, няма дразнители, всички ритуали са спазени и приключени.

# 36
 • Sofia
 • Мнения: 1 538
Моята малката е така в момента. Аз я оставям. Поговори си, попее си и накрая (може и след час/два) заспива. Но тя е по-голяма. Когато бяха на годинка, годинка и половина беше абсурд да останат в леглото ако са сами в стаята.

# 37
 • Мнения: 3 647
А какво се прави ако детето си лежи в креватчето, не реве, само си гука леко и не заспива? Само си е в стаята, няма дразнители, всички ритуали са спазени и приключени.

Сядаш да си вечеряш, сипваш си едно и пей сърце Stuck Out Tongue Winking Eye
Аз такива бебета само по рекламите съм виждала. Знам, че има разбира се, но мога само да си мечтая, като знам моето какво чудо беше...
За да не му се спи на бебето значи не е будувало достатъчно. Няма как да стане от следобеден сън в 18:00 часа и в 20:00 да го сложиш в креватчето и да очакваш да спи. На 1 година е нормално да има интервали на бодърстване от 4 до 6 часа...след това все ще заспи, ще не ще...

# 38
 • Мнения: 37 549
На тази възраст имаше само 1 час сън следобед, скоро след това и той отпадна. Двигателната активност беше достатъчна, без да е прекалена.
Ако сутрин я събудим по-рано, първите дни заспива пак в 24 ч., но яде повече (а тя по принцип ядеше огромни количества).
След това започва да заспива по-рано, но става към 2 ч. през нощта и повече не спи. Това са ни били единствените безсънни нощи в отглеждането на детето. Е, мерси, ама не става Trollface
Стрес 0.

Сядаш да си вечеряш, сипваш си едно и пей сърце Stuck Out Tongue Winking Eye...
Това и правехме + спяхме в друга стая, че мъжът ми си лягаше преди 24 ч. Просто ми беше интересно как можеш да накараш бебе да заспи, явно нещо сме пропускали Simple Smile Но пък не видях нито един негатив, така че, и да няма резултат от упоритите ви методи, не е фатално Simple Smile

Проба-грешка. Дано авторката се включи да каже дали има подобрение при тях или налагането на друг режим е влошил нещата като при нас.# 39
 • Around
 • Мнения: 10 483
А какво се прави ако детето си лежи в креватчето, не реве, само си гука леко и не заспива? Само си е в стаята, няма дразнители, всички ритуали са спазени и приключени.
Отиваш да гледаш филм с мъжа си Simple Smile


# 40
 • Мнения: 37 549
Отиваш да гледаш филм с мъжа си Simple Smile
Въпросът ми беше какво се прави по отношение на детето. Нали е важно да се изгради режим и заспиване посред нощ е недопустимо...

# 41
 • Мнения: 238
Оо всичко е възможно. Вчера спа следобед час и половина до 3:00 и после вечерта заспа в 12:00. Тази сутрин стана в 8. И заспа за следобеден сън (1 час) към 3:00.
Няма причина. Той си е така винаги. Има дни, в които е съвсем странно, както е сега, понякога спи повече, но пак не е да заспива в 9:00 и да става в 9:00.
Просто аз реших да питам дали няма някакво решение. Иначе снощи аз легнах и го гушнах още в 9:00. Но той се изнервя, аз се изнервям... Нямаше ефект. Как да заспи човек, ако не му се спи. А вечерта, като пуснах темата заспа в 9:00, явно много малко му е бил съня и се събуди в 5:00... И аз снощи все пак реших да хвана тази вълна за ранно лягане и да опитам втора вечер пак така... Еми не.
Ако го събудя в 6-7 ще е кисел целия ден и в най-добрия случай ще спи повече през деня.

# 42
 • Мнения: 1 818
А какво се прави ако детето си лежи в креватчето, не реве, само си гука леко и не заспива? Само си е в стаята, няма дразнители, всички ритуали са спазени и приключени.
Въпросът ми беше какво се прави по отношение на детето. Нали е важно да се изгради режим и заспиване посред нощ е недопустимо...
До 1 година бих му пуснал бял, розов или какъв там шум ми предложи youtube Simple Smile След 1 година бих му загасил лампата.

Това е някакъв подобрен модел бебе/дете, което си лежи с часове на тъмно в леглото/кошарата и си гука - не спи, но и не реве Simple Smile На нашата ѝ ставаше скучно за минути и почва рев, мрънкане, искания и т.н. Едва сега започна благородно да ме освобождава от задължението по безкрайно разказване на приказки с "тати отивай да си легнеш на твойто легълце при мама". И 15 мин. по-късно обикновено пак има рев, че паднало мечето или че ѝ се ходи до тоалетна или че иска водичка. След това вече заспива. Само един път (като беше паднало мечето) я открих зарита с плюшки, та явно нещо беше купонясвала в тъмното....

# 43
 • Мнения: 37 549
За тъмно става дума.
Влизала съм след 3 часа, примерно, гледа ме и се хили.
Приказки не обичаше. Обръща се с гръб и си чопли нещо. Като проговори, човек се пъне да разказва, тя си мисли за нещо съвсем друго и в един момент изстреля някакъв въпрос, който си е за това, което ѝ е в главата.
След няколко месеца по този начин прекратихме опитите, защото измисляше какви ли не магарии от скука, игри с ръцете в устата или чаршафи, давеше се и т.н. Седеше си в кошарата в хола, играеше си с играчките тихо и като наближеше 24 ч. започваше да си търка очите, мята едно мляко и за 1 мин. е заспала.
Ами така или иначе заспиваше в един и същи час, не видях смисъл да виси 3-4 часа в тъмницата.

Мисълта ми е, че всичко зависи от детето. При едни става, при други не. Не зависи точно от упорството и принципите на родителите.

# 44
 • Мнения: 1 818
Е значи не е съвсем да си седи кротко и да си гука - прави магарии, опитва се да се обеси на чаршафите или да изплете въже от тях, с които да избяга от прозореца Simple Smile

Съгласен съм че зависи основно от детето, само не и с думата "всичко" Simple Smile Как става сутринта в 7ч. за детска или училище ако си легне в 12? Възможно е още като бебе да се е формирал този навик/режим и да си седи. Ние наложихме 22-23ч. като граница и тогава си ляга, като е на детска следващия ден - повече към 22ч. Но този час е още от бебе, устройваше ни да спи малко повече, че ако беше от тези, които се будят в 6, би ни дошло нанагорно и на двамата.

Общи условия

Активация на акаунт