Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 дек. 2018, 11:02 ч.

Как се създава режим на сън на дете на 1 г

 • 3 384
 • 55
 •   1
Отговори
# 45
 • Куциндрел
 • Мнения: 18 747
Моето дете ревеше от бял шум, даже и от вибрациите на шезлонга. Обичаше да спи гушнато или в количката навън.
Но всичко това вече е зад гърба ни. Порасна, запива си сам и бързо, обича приказки. Пу-пу

# 46
 • Around
 • Мнения: 10 483
НСЧ, за толкова години в тази сфера си признавам, че не съм срещала дете, което да заспива само в полунощ и да се буди в 12 на другия ден. Това е изцяло подчинено на навиците на семейството и удобството да не се става рано, ако въобще може да се говори за удобство.


Дете под 3 години трябва да спи между 13-14 часа на ден или 2 часа на обяд и 12 вечер или 13 поне на вечер. Това няма как да се получи и детето да получава необходимият му сън ако ляга в 11 вечерта и става в 7 сутрин..

# 47
 • Мнения: 1 818
13-14 часа на ден трябва да спи ако е под 1 годинка, като дори тогава диапазонът е малко по-широк, т.е. зависи от индивидуалните особености на детето и неговата нервна система, както казва НСЧ Simple Smile

между 2 и 3 може и по-малко, особено към 3. Ето предписанията на AAP:

Цитат
Деца от 4 месеца до 12 месеца трябва да спят от 12 до 16 часа на 24 часа (включително и дремки през деня) редовно, за оптимално здравословен режим.
Деца на възраст от 1 до 2 години трябва да спят редовно от 11 до 14 часа на 24 часа (включително и дремки през деня), за оптимално здравословен режим.
Деца на възраст между 3 и 5 години трябва да спят редовно от 10 до 13 часа на 24 часа (включително и дремки през деня), за оптимално здравословен режим.
Деца от 6 до 12-годишна възраст трябва редовно да спят от 9 до 12 часа на 24 часа, за оптимално здравословен режим.
Тийнейджъри от 13 до 18-годишна възраст трябва редовно да спят от 8 до 10 часа на 24 часа, за оптимално здравословен режим.

Също така се гледа сумарното количество сън на 24 часа - ако на две години детенцето на НСЧ е правело могъща следобедна дрямка от 2-3, че и повече часове като нашата хубостница, може и 8 часа като възрастен да спи през нощта Simple Smile

Човек трябва да е сляп, за да не разбере кога на едно детенце му се спи, кога му идва твърде много натоварването, емоцията, преживяванията и т.н. Децата са различни и оптималният дневен режим е съобразен с индивидуалните потребности на конкретното дете, а не с измамната памет или изкривени убеждения на псевдоавторитети със съмнителен ценз.

# 48
 • Around
 • Мнения: 10 483
8 часа сън плюс 2 часа на обяд са 10 часа само и са далече от препоръчителните  оптимални 13 часа за тази възраст.

 Иначе интерпретации всеки може да си прави на база своето дете и на съседката, но поведенческите рекации са в повечето случаи (kaто изключваме СОП и семейно-соц. ф-ри) в резултат на дневния режим на хранене, сън, двиг. активност и почивка.

Последна редакция: чт, 13 дек 2018, 23:16 от Barefoot Kontesa

# 49
 • Мнения: 37 549
НСЧ, за толкова години в тази сфера си признавам, че не съм срещала дете, което да заспива само в полунощ и да се буди в 12 на другия ден. Това е изцяло подчинено на навиците на семейството и удобството да не се става рано, ако въобще може да се говори за удобство.
За удобство и дума не може да става, защото не съвпадаше нито с моя, нито на баща ѝ режим, а и ядеше през 3 ч., така че нямаше голямо значение, все си е ставане.

Не, 1 час спеше денем, но скоро след 1 г. и този сън отпадна.
12-13 часа ѝ се събираха.

Това е пример, просто искам да кажа, че това, че на вас не ви се е случвало, не значи, че такива деца няма.
А ако беше следствие от проблем в дневния режим, не би могло да се промени просто така, а ще се задълбочи. Има неща, които децата израстват, това е моето обяснение предвид развитието на нещата при нас.

# 50
 • Around
 • Мнения: 10 483
НСЧ, много пъти сме го коментирали с теб из темите, но явно вашето дете е прецедент Simple Smile

Но виж как хубаво се е научила на 'правилният' режим с тръгването на детска градина?!
 А това се е случило именно, защото тогава натурално се става по-рано (преди 7.30), има режим на сън, хранене, игра, почивка и след това няма как да стои вече до полунощ Simple Smile# 51
 • Мнения: 151

Дете под 3 години трябва да спи между 13-14 часа на ден или 2 часа на обяд и 12 вечер или 13 поне на вечер. Това няма как да се получи и детето да получава необходимият му сън ако ляга в 11 вечерта и става в 7 сутрин..

Тези 13-14 часа ми се струват силно завишени що се отнасят до деца на 2-3 г. възраст, това е по-скоро нуждата от сън на едногодишни.

# 52
 • Мнения: 37 549
...тогава натурално се става по-рано (преди 7.30), има режим на сън, хранене, игра, почивка и след това няма как да стои вече до полунощ Simple Smile
Ама нали това писах - не беше тръгнала на градина още, няколко месеца преди това си промени режима.
Но режим имаше и преди това, такъв, че можеш да си свериш часовника по него.

В бебешка възраст всяко дете е уникално, не смятам моето за изключение.
Ето ти го детето на авторката в 8 си става само, не спи до обяд. Е и?
Съседчето отгоре писах, че лягаше в 24 и ставаше в 5.30.
И това са няколко само, които ние познаваме, кой знае още колко има от тези, които не са като по книгите Simple Smile

# 53
 • Around
 • Мнения: 10 483
НСЧ, пак казвам, че явно сте прецедент.
Също казах какво ми е мнението за примери със собственото дете само и с това на съседката.

# 54
 • Мнения: 238
Аз като бебе съм била същата като моя син. По-нервния характер, неспането. А и той яде на 3 часа все още. И нощем на 3-4 иска да яде, като държа да кажа, че след 4тия месец, примерно, не помня точно, спеше без да се буди за хранене нощем. Той смени сигурно 5-6 режима ей така буквално от нищото. Но от около 5 месеца си е все на този с късното заспиване и не особено до късно спане сутрин. А имаше и период, в който спеше 3 пъти по 20 мин за целия ден.

# 55
 • София
 • Мнения: 2 912
Според мен си е до дете - зависи колко е нервно, дали нещо го превъзбужда, склонно ли е към промяна.
Синът ми дълго време беше със сменен режим - заспиваше към 12-1 през нощта и спеше до обяд. Започнах да го будя към 9, слагах го да спи само в интервала 14-16ч и за седмица-две си оправи режима. Сега е на 1г2м и ляга в 22, става в 9 и има горепосочения следобеден сън.

Общи условия

Активация на акаунт