Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 дек. 2018, 22:21 ч.

Какво значи "възпитание на дете"?

 • 7 505
 • 220
 •   1
Отговори
# 210
 • Мнения: 24 370
Не бих си сдържала дъха за The Atlantic. Може да видиш и книгите на журналистката, писала статията - също са сериозни разработки с доста елементи от когнитивната наука. Та - аз знам, че всяка ССФ почва деня си с The Atlantic за отскок и после минава на New Yorker и The Economist, Forbes и други списания...ама ако случайно не стигате по-далеч от Космо, не плюйте по The Atlantic.

# 211
 • Мнения: 2 660
За хора, които не правят разлика между отбрана и охрана сигурно е библия. Аз лично работя с издания в съвсем различна орбита, затова и съм много скептична към масовите. Неслучайно дадох за пример Шпигел.

# 212
 • Мнения: 24 370
The Atlantic изобщо не е масово списание. По-скоро е нишово и специфично. Впрочем колко често го четеш? някога чела ли си оттам? кои са тия космически издания, в които работиш, пред които The Atlantic с историята си от 1857г. насам се равнява почти на Петел.бг по надеждност...

Да, гимназията за нацепени батки а.к.а охранители не е точно военна академия, това е ясно. Мерси за забележката, но идеята си остава валидна. Дадох линк към северноамерикански военни академии, защото се питаше за Канада.

# 213
 • Мнения: 2 660
Ами самият факт, че аз ти пиша за Шпигел като актуален казус, а ти - за Петел.бг...

Няма нужда да се пениш. За теб алфата и омегата е еди кое си издание, за други не е. Приеми, че не всички са впечатлени по същия начин от това, което те е впечатлило теб.

# 214
 • Around
 • Мнения: 10 477
Да, това е другото измерение на наклонностите - импулсивност, търсене на тръпка, неспазване на правила нарочно. Контеса, нали си учила психология? Бунтът, екстремният бунт с престъпления, вече си е сред индикациите, че нещо е доста не наред. Не е да носиш черни дрехи като тийн, а точно да нарушиш всяко правило.

Впрочем зависи, понякога дори да пуши и да върши щуротии, е общо взето дребен бунт, не е чак за бой, келешлък е. Малко наранява егото, че не сме отгледали перфектното дете, но не е същото като много по-деструктивни неща.

Именно, нещата показват, че не е добре положението, но тук родителите нямат възможност за скъпи частни бординг у-ща за строяване на младежта.
 Всеки може лесно да даде съвети отстрани и да е убеден в позицията си, но ако е в твоята къща не е така лесно, а и аз съм много предпазлива да давам съвети.

# 215
 • Мнения: 255
Като казах, че не харесвам послушни дечица имам предвид - харесвам деца, които си устояват, не се подчиняват кагато са прави - примерно не иска да яде варени моркови и точка, а не да  ги изяде, защото така му казали. Деца, които родителите им казват учи за инженер, да може да каже, е не искам да ставам такъв. Е такива неща.

# 216
 • Мнения: 9 427
Като казах, че не харесвам послушни дечица имам предвид - харесвам деца, които си устояват, не се подчиняват кагато са прави - примерно не иска да яде варени моркови и точка, а не да  ги изяде, защото така му казали. Деца, които родителите им казват учи за инженер, да може да каже, е не искам да ставам такъв. Е такива неща.

*отстояват - примерно принципите. Ако държиш да устояват, то трябва да устояват на нещо.

Но да не ядеш варени моркови не е никакъв принцип и е все тая дали ще го направиш или не. Да не искаш да станеш инженер, просто ей така, защото какви са тия, че те ще ти казват... е безмислен инат и съпротива. Да не искаш да станеш инженер, защото искаш да станеш адвокат - това е нещо съвсем друго.

# 217
 • Мнения: 106
Някои хора обаче очакват детето да се държи идеално при всякакви условия. От такива хора ме избива студена пот и дори ми минава мисълта, че "децата ме срамят".

Такива най-често все още нямат деца. И просто чакам с нетърпение момента да проимат.Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 218
 • софия
 • Мнения: 1 355
Ами изначално нещата са поставени така, детето да разбере, че ученето си е негова отговорност и въпрос на желание. Тя казва така: "децата не са по природа нагли". Това, според мене, означава че те имат стимул и желание да се представят добре и държат на оценяването си. Поощрение за добри резултати, предполагам че също има, макар и да не се споменаваше в темата. Дали са ОК или не са и по-ниските оценки... тука вече, трябва да пратя едно лично съобщение на въпросната дама, за да отговори тя, ако желае.

Frysco, още когато ми писахте пробвах да Ви изпратя лично съобщение, но сте си забранили входящата поща.
Нямах намерение да влизам в темата ( и точно това исках да Ви пиша, както и да благодаря, за старанието да ме информирате, че намесвате мое мнение в друга тема), но понеже в последвалите мнения наблюдавам точно това от което се опасявах, мисля, че е важно да поизтупам праха от позападналата тема и да дам някои отговори на така възмутените потребители.
Първо, от постовете след Fryscko, става ясно, че коментиращите изобщо не са прочели оригиналния пост, който той посочва в линк и второ, близо до  ума е да сети човек да прочете другата тема за да придобие представа какво точно се казва. Но това е болест на форумното интернет общуване, където голяма част потребители предпочитат да се стрелкат във възмутителни кратки съгласия, несъгласия и лозунги без да имат представа кой какво точно казва. И да, точно така се получава изкривяване на информацията. Развален телефон! Помните ли я тази игра?! Е, същото е Simple Smile
Първо, никога не съм давала лакомство на децата си (боже, колко ме забавлява тази дума) - купувала съм шоколад, като предпоставка да не се страхуват от нас, родителите, в каквато и лоша ситуация да се намират. На фона на истеричните съученици, които трепереха от ужас, че ще им се разкаже играта вкъщи, защото имат 4-ка, просто трябваше да измисля начин да парирам появяващият се страх, на база разкази в училище, у моите деца (защото и децата си имат общество със съответните историйки и легенди, които се разказват вътре). Масово е децата да се страхуват от родителите си ако имат по ниска оценка. Извинявайте, но за мен диплома от 6,00 изградена на страх, лишения и наказания от родителите е по-лош вариант от получена двойка. 
Всъщност,  какво мисля аз няма никакво значение, защото всеки живее, възпитава децата и подрежда света си според собствените си възгледи.
Понеже някой питаше за резултата на "това възпитание" реших да дам своите 5 ст. по темата и да отговоря. Мога много смело и отговорно да кажа, че резултата е повече от брилянтен- имам независими деца, смело изразяващи мнение, несъгласие и добре защитаващи позициите си. Ако искате измерващ показател (който щяхте да знаете, ако бяхте прочели линка от Fryscko) успехът им винаги е бил над 5,50 (тук скромнича, мога да кажа по-високи цифри). Голямото дете получи няколко оферти от университети в UK. За два от тях приемът е сериозно селективен, като оферти получават по-малко от 13 % от кандидатстващите. Малкото ми дете все още е далеч от кандидатстване. Изкушението да изброявам постиженията на децата си е голямо, но ще се въздържа. Не е това мястото. Пък и няма никакво значение.Единственото важно е те да се чувстват добре с изборите и и постиженията си. Пък даже и с провалите си. Провалът не е страшен.Страшен е страхът от провал! И от родител!
Последна редакция: чт, 10 яну 2019, 13:09 от Амели

# 219
 • Макондо
 • Мнения: 10 500
Съгласна съм с всичко, но не мога да не отбележа, че шоколада няма нищо общо. Самото му намесване в разговора за мен е абсурден! Иначе похвално, че имате успешни деца и че се справят добре в живота!

# 220
 • софия
 • Мнения: 1 355
Благодаря, lady Stardust. Абсурден или не, е станал повод за възмущение и без моето участие в темата. И за да се прекъсне разваленият телефон отговорих на възмущението. Толкова. Няма нужда да се разпалва наново темата.

Общи условия

Активация на акаунт