Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 дек. 2018, 20:59 ч.

Дете на 2г - трудно проговаряне

 • 2 249
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 10
Здравейте!
Момченцето ни навърши скоро 2 г. Преди се развиваше много добре - до момента в който след ваксини и реакции след тях нещата се промениха. След тях получи алергии.
В последните 6 месеца почти няма промяна в говора. Говори 7-8 думи. Понякога си мислем, че научава нова дума, но повече не я изрича - все едно забравя за нея. На всички животни казва "куче", колкото и да му обясняваме, или казва "тати" на други мъже и т.н...  Пуснахме го на ясла, където децата като цяло все пак говорят нещо, той изобщо не може.
Иначе като цяло разбира, но изобщо не иска да повтаря и от там и да говори.
Занимаваме се с него, търсим начини - псохолог, логопед...  Някои казват че не е драма, чак след 3г е притеснително, но това значи да изпуснем тези важни за него месеци, докато го чакаме да порасне още. Ние виждаме, че има проблем и искаме колкото може да ускорим процеса, докато е време.
Как мислите?


# 1
 • Кърджали
 • Мнения: 3 048
И двете ми деца проговориха след 2 годишна възраст. Каката на 2 и 2-3 месеца, дребното - на 2 и 9 м /при него забелязах че общо взето всичко го прави с няколко месеца закъснение спрямо кака му/. С щерката успяха да ме докарат до притеснения, въпреки че като изключим проговарянето си се развиваше много добре. След като проговори навакса доста бързо и не е имала никакви драми. Дребното още не говори много много добре, но виждам напредък. С него в един момент имах доста притеснения, защото имах чувството, че не разбира като му се говори. Бях си дала месец - два срок, след които да търся специалист, но за това време пък той страшно напредна и засега се отказах от тази идея. В градината имат логопед, ако в един момент имам притеснения, ще помоля за консултация и мнение.

# 2
 • Мнения: 116
Диана, работи ли телевизор непрекъснато в стаята, в която стои детето?

# 3
 • Мнения: 10
Не. Позволяваме да гледа около 1ч телевизия - детски филмчета. Може би трябва и съвсем да го забраним

# 4
 • София
 • Мнения: 11 009
Консултирали ли сте се с психолог, логопед или педиатър?

Моят син проговори сравнително късно 2,6 г. директно с цели изречения.

# 5
 • Мнения: 190
 Моят син започна да говори около третата година, а малко преди това започна да повтаря думичките, когато ги изговарях бавно на срички. Ходихме и на логопед, но нямаше особенна полза, наблегнах много на занимания у дома, малко преди третата година се отприщи.

# 6
 • Макондо
 • Мнения: 10 518
Щом се притеснявате заведете детето на специалист, защото правилено си мислите, че е възможно да губите ценно време. На кой кога са му проговорили децата няма никакво значение, важното е да се види как се развива Вашето.

# 7
 • Мнения: 1 818
Здравейте, има толкова много теми по въпроса за проговарянето... Наистина ли е нужна още една? Какво е по-различното при Вашето дете и какво по-различно очаквате да чуете?

Ако е за ваксините - не, не могат да доведат до забавяне в развитието или забавено проговаряне или дори до алергии. Могат до алергични реакции, което е съвсем различно нещо (ако него имате предвид) - алергичната реакция се случва, защото човек вече има алергии. Wink

За другото - вижте безбройните теми. Психиатър, психолог, логопед и педиатър бих ги степенувал така: (1) Детски психиатър/невролог, (2) педиатър (ама истински, не ОПЛ-то), (3) детски психолог (ама детски, подчертавам детски! с опит с деца от сериозно място), (4) логопед.

# 8
 • BG
 • Мнения: 431
Здравейте, има толкова много теми по въпроса за проговарянето... Наистина ли е нужна още една? Какво е по-различното при Вашето дете и какво по-различно очаквате да чуете?

Ако е за ваксините - не, не могат да доведат до забавяне в развитието или забавено проговаряне или дори до алергии. Могат до алергични реакции, което е съвсем различно нещо (ако него имате предвид) - алергичната реакция се случва, защото човек вече има алергии. Wink

За другото - вижте безбройните теми. Психиатър, психолог, логопед и педиатър бих ги степенувал така: (1) Детски психиатър/невролог, (2) педиатър (ама истински, не ОПЛ-то), (3) детски психолог (ама детски, подчертавам детски! с опит с деца от сериозно място), (4) логопед.
бг татко, имал ли си трудно проговарящо дете или медицинска диплома, че постоянно ръсиш неадекватни акъли в такива теми?

# 9
 • Мнения: 1 697
bgtatko81 е прав. Няма нужда да си лекар, за да знаеш, че ваксините не предизвикват алергии и забавяне в развитието и говора.

Към авторката - най-добре заведете детето при специалист, особено ако имате съмнения, че има някакъв проблем с разбирането.

# 10
 • Мнения: 7 792
Споделям мнението, че да четеш как чужди деца са проговорили като възрастни от раз или с цели изречения, е абсолютно излишно и може да даде само фалшиво спокойствие.

Имала съм трудно проговарящо, така че имам някакъв опит. Малко е досадно наистина да изниква през ден такава тема, вероятно и на хората, минали през това, им омръзва да пишат едно и също. Ето ви темата във форума - http://m.bg-mamma.com/?topic=1041920 . 24-то издание е. Дори само от първата страница ще получите по-адекватна представа, отколкото да се преброят съфорумките с късно, но изведнъж проговорили деца. Надявам се последните да не се обидят, но някой път проблемът изисква незабавни мерки, а не надежда, че нещата ще се оправят от самосебе си.

# 11
 • Мнения: 1 818
LillyM, коментара ми за ваксините ли мислите, че беше проблемен в случая за потребителката по-горе? Аз го изтълкувах като обща коледна омраза и маркиране на територия от типа "абе ти няма ли най-сетне да спреш да пишеш в темите, в които аз чета"? Simple Smile

Ако е за ваксините - не мисля, че и 10 деца с всякакви болести (и без болести) да имах, и всичките си дипломи да бях изброил, би променило нещо в отношението на определени хора, което не би трябвало да бъде допускано отвъд някаква граница, защото снижава нивото на форума до махленска разпра Simple Smile

Ето все пак за протокола една по-скоро обзорна статия, но в научно списание, която подкрепя казаното от мен по-горе за ваксините и алергиите:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12612250
Няма контролирано изследване, публикувано в сериозен източник, което да открие връзка между ваксини и поява на алергии, ваксини и автоимунни заболявания и т.н. Самите алергични реакции са по-често към помощни съставки, много много рядко има такива към самите атенюирани или мъртви патогени (спорно е доста дали може да се каже за човек, че е "алергичен" към вируси/бактерии). А самото допускане на тези с анекдотичните доказателства, че имунната система е възможно да свръхреагира към активните съставки във ваксините, пропуска простичкия факт, че тези количества са буквално нищожни на фона на всекидневната бомбардировка от всякакви патогени, които имунната система на детето преборва. Ваксинацията дори предпазва от автоимунни усложнения, които понякога се наблюдават след по-тежки инфекции и се смята, че тежката инфекция може да отключи подобен проблем, особено когато има наследствена предразположеност. Така че като предпазва от тежки инфекции като морбили примерно, ваксината реално предпазва и от автоимунни заболявания. Ето източник за твърдението ми, че инфекциите са един от най-силните фактори от околната среда, водещи до отключване на автоимунни заболявания (алергиите най-грубо следват същия механизъм на свръхреакция на имунната система). Ето още един източник.
Скрит текст:
Цитат
Infections and exposure to pathogens or opportunistic organisms are among the environmental factors and may induce the initiation or exacerbation of ADs (3-5). Many types of infection may influence one or more of these diseases, and a single organism may be able to trigger more than one AD (1,6).
Цитат
Virus infection is a primary factor that has been implicated in the initiation of autoimmune disease. Infection triggers a robust and usually well-coordinated immune response that is critical for viral clearance. However, in some instances, immune regulatory mechanisms may falter, culminating in the breakdown of self-tolerance, resulting in immune-mediated attack directed against both viral and self-antigens.

# 12
 • BG
 • Мнения: 431
А аз бих посъветвала авторката и въобще всички с някакъв проблем да пишат в подфорум Здраве и съответния раздел. Има наистина отзивчиви хора, които са минали по този път и могат да дадат адекватно мнение, а не да четат сухи чаршафени публикации.

# 13
 • Мнения: 1 697
bgtatko81, така ми се стори, защото не ми се вярва да се е ядосала на това, че съветваш авторката да се обърне към специалист.

Относно ваксините, автоимунните и алергиите:

Скрит текст:

Инфекциите са както причинител на автоимунни, така и предпазват от автоимунни и дори лекуват такива. Водеща хипотеза сред учените за сегашния бум на алергии в развитите държави е точно липсата на контакт с микроорганизми, с които сме еволюирали заедно и които помагат на имунната система на н якои от нас (с определени гени) да се развие нормално.

Аз лично се сещам само за една ваксина, която може да предизвика автоимунно
(Гилен-Баре) в много редки случаи - противогрипната, но тя не е в задължителния календар. За сведение вероятността да ти се случи това при боледуване от грип е многократно по-голяма.

В задължителния календар няма нито една ваксина, за която да се знае, че причинява алергия или автоимунно. Даже има такава, за която се знае, че лекуват такива състояния.

БЦЖ лекува успешно диабет тип 1:

https://www.nature.com/articles/s41541-018-0062-8

В момента ваксината се тества като терапия и при други автоимунни.


# 14
 • Мнения: 1 818
LillyM, но не е казала нищо за ваксините, може би се е ядосала, че не съм "минал по този път", въпреки че не знам какъв точно е пътят на "трудното проговаряне", защото не се дава ясна дефиниция на "лесното". Ако пътят е, че детето първо не говори, а после говори - минал съм по него както и всеки родител. Ако е, че детето на 2 не говори - и моето на две не говореше. Ако пътят е, че детето на 2 не говори, родителите ходят на логопеди, записват в Монтесори, леят куршум и после говори - не, не съм минал по този. Минал съм по пътя, по който родителят чете нормите за детско развитие и преценява за кое да води на специалист и за кое не.

Изобщо не ми е ясно защо моите включвания в подобни теми толкова много дразнят някои хора - всичко, което съм правил, е да давам връзка към официални източници (примерно официални български норми за детско развитие, използвани от всеки кадърен психолог в училище и детска градина), към сериозни научни статии и да обяснявам кои специалисти за какво са - напр. логопеди и психолози не са доктори и не е ясно доколко са запознати със съответните диагнози по МКБ10/МКБ11, нямат право да предписват медикаментозно лечение, не могат да назначават изследвания (от типа на ЯМР, които са безценни за ранна диагностика, когато има сериозни съмнения). От друга страна логопедите особено и някои психолози работят по прекрасен начин с деца с потвърдени диагнози. А ранната работа с деца със забавено развитие, проблеми от аутистичния спектър и т.н. доказано се отразява добре в дългосрочен план.

Честно казано не виждам някакво противоречие, че с такъв религиозен плам да ме пъдят и мразят "специалните" майки на уж "специални", "трудно проговорили" деца.
Скрит текст:
Не е тук мястото, но ми стана интересно - може ли научен източник за Гилен-Баре, че отключва автоимунни заболявания? Ако самият грип отключва по-често, тогава чисто вероятносттно не е ли по-малко вероятно човек имунизиран с Гилен-Баре да отключи отколкото неимунизиран? Относно алергиите - запознат съм с тази хипотеза, но има и други (примерно състава на храната). Но в крайна сметка човек с алергии и повечето автоимунни живее, докато с инфекция си умира - примерно циганите, които не страдат от автоимунни и алергии, но като цяло имат доста по-лоша средна продължителност на живота и по-влошено качество на живот. Аз имам и една друга хипотеза за автоимунните - в развитите държави днес има и развита ранна диагностика и доста по-либерални критерии за поставяне на диагноза. В САЩ примерно поставят диагноза множествена склероза на база единствено плаки, видени в ЯМР, може човекът изобщо да няма симптоми. Това преди 50-60 години не би било възможно, а не е възможно и в третия свят, защото ЯМР е все още скъпо изследване. Т.е. не знаем реално колко са били преди хората с автоимунни и колко са в третия свят днес. Поне за алергиите обаче изглежда факт това нарастване. Има обаче и доста други исторически фактори - свръхпредписване на антибиотици, увеличаване на ражданията със секцио, особено в развития свят (доказано децата родени със секцио страдат по-често от автоимунни заболявания). Така че не съм убеден за ваксините, още повече, че се ваксинира от много време, в третия свят също ваксинират масово (от там и драматично увеличената средна продължителност на живота и намалена детска смъртност в сравнение с преди 1/2 век).

Според мен ваксините активират някакъв атавистичен страх на съвременния човек от спринцовки, болести, лекари, лекарства, непознатото и има огромен интерес към тях (или по-точно се гледат под лупа), като определени хора се опитват да се възползват от този интерес/страх за лично облага. Което е изключително опасно, антиваксерството е може би най-опасната и смъртоносна секта в развития свят в момента, заради която умират и много невинни

Общи условия

Активация на акаунт