Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 ян. 2019, 10:50 ч.

Лошите думи

 • 2 508
 • 38
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 2 875
Е, как така ще се наказва от госпожите? Не трябва ли родителите да си наказват децата вкъщи? 
Ролята на наказателен орган трябва да се играе от родителите, а не от учителките.

# 16
 • София
 • Мнения: 10 987
Е, ти какво точно наказание си представяш?!? Бой с пръчки?!?

Наказанието в ДГ беше, че непослушните деца стоят на последната маса примерно.

# 17
 • София
 • Мнения: 7 560
Именно.
При нас сядаха на стол.
Кел файда ,че ще го накажеш след 5 часа вкъщи,то вече е забравило за какво иде реч.

Говорене,говорене тояа му е майката.

# 18
 • Мнения: 1 044
Абсолютно невъзможно е да го преместя. И не бих. Едва ни приеха в градина, близо до вкъщи е, нямам оплаквания към учителките. Според госпожата, говорено е с майката на детето, което използва тези думи, но тя се отнасяла спокойно към това, не правела забележки. В крайна сметка проблемът не е нито градината, нито другото дете, нито майката, дразнители ще има. Аз не мога да се справя с моето дете, може би трябва да го събирам с някое спокойно момиченце/момченце с терапевтична цела да играят заедно и което няма такъв речник. Кога започват да се осъзнават? С големия ми син не съм имала никакви такива проблеми. Като в небрано лозе съм.

# 19
 • Мнения: 2 875
Като седне на последната маса и стол какво ще стане? Ще спре да говори ли? И аз мисля, че в родителите, които приемат "спокойно" проблема, е проблемът.

# 20
 • София
 • Мнения: 10 987
Ripple  , правят го, защото им е интересно. Особено, както при нас това дете - всяка изречена простотия беше придружена от смях. И на децата им е интересно, смеят се, повторят глупостите и така. При нас говорихме, говорихме, както ние, така и учителките, лека-полека отшумя. Въпросното дете обаче си е такова. То и към майка си използва подобни изрази.  ooooh! Tired

# 21
 • Мнения: 135
Абсолютно невъзможно е да го преместя. И не бих. Едва ни приеха в градина, близо до вкъщи е, нямам оплаквания към учителките. Според госпожата, говорено е с майката на детето, което използва тези думи, но тя се отнасяла спокойно към това, не правела забележки. В крайна сметка проблемът не е нито градината, нито другото дете, нито майката, дразнители ще има.
Ставаше въпрос за друга група, не за преместване в друга детска градина.
Но явно при вас групата е само една. Hands V

# 22
 • Мнения: 16 833
Е, нали искате социализация? Ето ви социализация на практика. Не може да превъзпитате цялото общество или да имате претенции всички да са носители на брилянтен речник.
Не можете да премахнете децата или възрастните, които използват „лоши“ думи. Ако не е това дете сега, ще е някое друго утре. Но можете да научите децата си защо не бива да ги повтарят или поне да преценяват къде и пред кого могат или не могат да ги казват.
Всички знаем „лоши“думи, ама не всички ги използваме на всеослушание, нали? Ето, на това научете децата. С много говорене и личен пример, друг начин няма.

# 23
 • Мнения: 2 299
Моят син рядко говори лоши думи. Като го чуя, казвам му, че това е обидно и че никой не обича да бъде наричан така, след което темата е приключена. Понякога повтаря само, за да види реакцията ми. Като види, че не реагирам, спира и повече не казва.

Но специално за езика искам друго да споделя, което ми е направило впечатление покрай детето ми. Живеем в чужбина, синът ми е роден тук, разбира и говори в различна степен четири езика, като българският му е най-слаб. Или поне аз така си мисля. Факт е обаче, че той употребява на български думи, които няма къде да чуе в непосредственото си обкръжение. Например ‘ти си голяма драка’ - български чува у дома, когато говорим със семейството или с приятели, както и в българското училище и когато сме на ваканция в България (веднъж годишно). Филми на български не гледа, книги на български много рядко. Та мисълта ми е, че схващането ‘дете говори лоши думи, защото в семейството така говорят’ според мен е погрешно в доста случаи. Децата живеят в някакво общество, пътуват в градския транспорт, влизат в магазини, гледат телевизия, виждат скандали (не непременно у дома) и какво ли още не. Дори да не реагира в съответния момент, детето запечатва някои неща и в един момент започва да употребява разни думи, които е чуло случайно някъде си. Освен това децата правят разни неща, които не са видели у дома. Синът ми например си бърка в носа и си яде сополите и си чупи ноктите. Мислите ли, че някой у дома прави тези неща?! И говорим, и говорим, и сме се карали, и съм заплашвала, и съм наказвала, особено за ноктите, че стига до кръв, ами няма резултат и това е!

# 24
 • Макондо
 • Мнения: 10 500
Хич не е рано дете на 4 години да говори подобни думи и даже да псува. Моят син е на 2 и ако имаше да чуе подобни щуротии, щеше веднага да ги вкара в речника си - много е приказлив и папагалски настроен.

По темата. Големият ми син е на 6 и по принцип не е от попиващите деца, дори и да е чувал нецензурни думи, не го е показал. Но онзи ден ми изръси - ебати. Обясних му, че такива думи не звучат добре от устата на дете и не е добре да ги повтаря. Той каза думата, още 1-2 пъти, защото се обърка, но ме разбра и определено се стараеше да не я повтаря. Та, както каза някой говорене му е майката. Определено не бих местила детето в друга група, в крайна сметка, за мен това е несериозна причина. Даже си мисля, че е добре децата да знаят т.нар. "мръсни" думи и да са наясно, че не е ок, ако ги използват не където трябва - примерно в училище.

Гризането на нокти е съвсем различно занимание от псуването, аз не бих ги слагала в един разговор. Там нещата не се оправят само с разговори, казвам го със съжаление, защото и моето дете си гризе ноктите.

# 25
 • Мнения: 11 523
Обидни думи и псувни не говори моята дъщеря на 5,5г., но постоянно повтаря - дупе, хахахахаха, чурка, ха-ха-ха-ха, повръщано, последно бабишкера-чуркишкера (не адресирано към човек, а просто така, във въздуха) - ха-ха-ха. В градината никога не говори така, само вкъщи и за радост не пред чужди хора, освен ако не се събере с друго дете, което е на тази вълна и започват заедно пред родителите. Безкрайно много сме говорили. Тя казва, че разбира, но че много ѝ се говорят глупости и жално пита - никога ли няма да мога да говоря глупости?! Така до следващия път.

# 26
 • София
 • Мнения: 10 987
Почти сигурно е, че го говорят в градината. Някое дава тон и всичките се хилотят…...

# 27
 • Мнения: 2 299
Гризането на нокти е съвсем различно занимание от псуването, аз не бих ги слагала в един разговор. Там нещата не се оправят само с разговори, казвам го със съжаление, защото и моето дете си гризе ноктите.

Чупенето на ноктите (моят син ги чупи, а не гризе) го споменах като пример за нещо, което един човек може да прави, без да е видял това в семейството си, защото по-горе има коментари от типа 'детето говори мръсни думи, защото ги е чуло у дома' и склонност да се обвиняват родителите, че те провокират поведението на децата си. Това е вярно, но невинаги.

А по въпроса за ноктите - наясно съм, че с говорене не става, пробвахме го, но няма начин да си замълча, като го чуя какво прави, особено в колата, където, явно от нямане какво да прави друго, започва яко стъргане и чупене. Така че ако някой има идеи как да се отърве от този гаден навик, ще съм благодарна - може и на лични, че да не спамим темата.

# 28
 • Мнения: 11 523
Да, пропуснах, че ние наистина не говорим такива неща вкъщи, аз и като дете не говорех, с голямо снизхождение гледах на деца, които го правеха. Е, дупе, чурка и ако сме споменавали в друг контекст, просто е невъзможно, а на "повръщането" изобщо не виждам кое му е смешното, на мен никак не ми е смешно. В градината тя е доста примерна, много я хвалят, а други деца може да говорят, не знам, питала съм я, според нея никой не говорел глупости, вероятно прикрива.

# 29
 • Варна
 • Мнения: 138
  При децата има един противоположен рефлекс,да правят всичко,което е забранено или табу.И аз бях от тези невинни, добре обгрижвани и пазени от негативи деца.За мен беше търсено шоу да видя ругаещ чичко,пияница,пушачи или насилник.Детската градина ме ужаси и я пропуснах.Мои приятели мъже са ми споделяли, че казармата им е била почивка,в сравнение с тормоза и лоши спомени от ДГ.В първи клас,с идеална класна научих всички забранени или обидни думи,от съученици.Някои директно цитираха обидни епитети,на скандали на родителите си.Дори не осъзнаваха същността на фразата.Аз от своя страна,четейки учебниците на батко ми, просветих всички съученици относно произхода на бебетата.Разбира се идеализирано,не вулгарно.Нямаше забележки от родителите,само лек позитивен укор към мама,че интелектуаното ми развитие е за 11г дете,не за първолак.Научих се да чета още на 3,по мое желание. Родителите ми не са амбициозни,дори се опитваха да усмирят тези ранни пориви за любознателност.Когато ни упрекваха за някоя вулгарна фраза,всички хорово я повтаряхме със смях.Единствено игнорирането има ефект или показването на родителя,че е наранен или го е срам.Кое нормално дете би наранило любимита си майка? Децата от рано трябва да се запознаят с позитивите и негативите на живота.На мен лично, ми създава проблеми и сега идеализирането и добродушната наивност на всеотдаване към всички.Израснах сред хора с добродетели,от добра и хармонична среда.Но,живота ме сблъска с пълната противоположност на хора, с друг манталитет.И сега, на база опит разбрах че при някои понятието хора е оксиморон,други са лишени от елементарна хуманност, дори към близките си.Не допускам такива до личното си пространство,те не подлежат на промяна. Основните им дефицити във възпитанието не подлежат на корекция.

  Последна редакция: ср, 09 яну 2019, 12:23 от Viviana91

  Общи условия

  Активация на акаунт