Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 ян. 2019, 10:50 ч.

Лошите думи

 • 2 606
 • 38
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 15
Да, пропуснах, че ние наистина не говорим такива неща вкъщи, аз и като дете не говорех, с голямо снизхождение гледах на деца, които го правеха. Е, дупе, чурка и ако сме споменавали в друг контекст, просто е невъзможно, а на "повръщането" изобщо не виждам кое му е смешното, на мен никак не ми е смешно. В градината тя е доста примерна, много я хвалят, а други деца може да говорят, не знам, питала съм я, според нея никой не говорел глупости, вероятно прикрива.

Сигурно прикрива. Учителката в нашата ДГ ни е комшийка и ми е казвала кое дете, какви глупости говори. А като питаме дъщеря ни, винаги отговаря - никое дете не говори лоши думи Simple Smile

# 31
 • София
 • Мнения: 2 040
И аз си мисля, че  с говорене и личен пример може да се оправят нещата, но още не съм се справила. Simple Smile
Винаги ще има някое дете в групата или в класа, което ще говори неприлично , ще се държи агресивно или вулгарно и т.н. Като неписано правило този тип поведение привлича децата, особено тези деца, които не чуват подобни думи в дома си и не виждат такова поведение от близките си. Предизвикателство е да научим своето дете, че ние не приемаме този тип поведение. Моята дъщеря е на 5 г и ме контрира с въпроса "Защо това е лошо, всички се смеят когато Х. каже/направи това?". Честно казано затруднявам се да й обясня защо е лошо. Например за обидните думи обяснявам, че с тях натъжава човека отсреща и може съответното дете вече да не иска да дружи с нея. Но за глупостите не успявам да й обясна. Казвам й, че са лоши думи, които възпитаните хора не употребяват, но тя вижда, че децата, които ги ползват в групата й са обект на популярност сред останалите деца. И тук вече идва противоречието вътре в нея: мама каза, че са лоши думи, но Х. ги употребява и всички го харесват.
За моя радост в момента единствените "лоши" думи, които си донесе от ДГ са дупе, пише, ако, пико. Ръси ги под път и над път и се смее след това. Знам обаче, че ще има още. Обяснявам. Гледам да игнорирам когато е възможно, за да не забележи, че ме впечатлява с тях и да реши още повече да ги използва.
Ще следя темата, защото и за мен е актуална.

# 32
 • София
 • Мнения: 11 005
Кажи ѝ: "Това, че Х е невъзпита/а и говори така, означава ли, че и ти трябва да се държиш като невъзпитано дете?"
При моя син тази реплика действа.....поне досега, занапред не е ясно. Thinking Mr. Green

# 33
 • Варна
 • Мнения: 141
Може и леко да се манипулира случая,обяснявайки на детето, че всъщност смеейки се децата се подиграват на този,с вулгарните думи.

# 34
 • София
 • Мнения: 407
Добре, сега, да питам тогава... На родителска среща повдигали ли сте такъв въпрос? Госпожите нещо трябва ли да правят по въпроса?

На мен ми е ясно, че дете, което говори в детската градина глупости, ги е чуло в семейството си (употребяват се периодично тези думи вкъщи и с пейоративен замисъл).

Ами, не е задължително тези думи да се употребяват в семейството! На всички така ни е насадено, че първоизточника е семейната среда, но замислите се, че нашите деца общуват и с други хора, от които попиват.
Нали не мислите, че ние вкъщи употребаваме думата лайненце!! Да, ама нашия я казва и то особено,  когато е в компанията на по- голямата си братовчедка,  която, когато са заедно постоянно му шушне глупости в ухото и го провокира.

# 35
 • Мнения: 2 302
Кажи ѝ: "Това, че Х е невъзпита/а и говори така, означава ли, че и ти трябва да се държиш като невъзпитано дете?"
При моя син тази реплика действа.....поне досега, занапред не е ясно. Thinking Mr. Green

Избягвам да давам квалификации за чуждите деца и за хората като цяло. Още повече да правя генерални заключения от един елемент. Когато синът ми ми каже, че еди кой си бил направил същото или че имал още повече червени точки по поведение от него (основна тема през последните седмици), просто му казвам, че другите не ме интересуват и не отговарям за тях. Между другото, схемата се повтаря - едно време по същия начин разправях на майка ми, когато имам слаба оценка, че всички други имали и те слаби оценка. Реакцията на майка ми беше същата като моята сега.

# 36
 • София
 • Мнения: 11 005
Защо да не давам квалификации? Не обиждам чуждото дете, казвам факт - не е възпитано, че не се говорят такива думи.
Разбира се, може да си възпитавате детето, както смятате за правилно.  Peace

# 37
 • Мнения: 11 523
Аз си мисля, че каквото и да се говори на детето, каквито и мерки да се предприемат, докато само не узрее за идеята, че да се говорят глупости, всъщност, не е интересно и е направо безсмислено, както и да обиждаш с грозни думи някой друг е кофти и нищо не печелиш - ще бъде все тая. За което е нужен известен житейски опит. Макар, че не спирам да се боря. Имало е моменти, в които съм решавала да зарежа, защото няма смисъл да се хабя, но по някое време не издържам, защото ме дразни и почвам пак. Много "пилене" също не е на хубаво, освен че е безрезултатно.

# 38
 • Мнения: 1 897
Моето в първи клас за три седмици успя да научи много думи вкл. среден пръст, успя и да обиди един човек. Преди това не знаеше нито една, някакви по-бебешки повтаряше и се смееше, но те не са обидни думи. Като го питам какво означават вдига рамене. В класа има дете с проблеми, но родителите не се впечатляват. Моето, а и повечето други деца се възхищават на калпазанина. Надявам се да го израсте.

Общи условия

Активация на акаунт