Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 ян. 2019, 10:49 ч.

Безнаказаността и наглостта на циганите

 • 16 894
 • 601
 •   2
Отговори
# 30
 • Мнения: 9 671
Има държави, които могат да се похвалят с закони и които се спазват от тези хора.
Извън България където да сме ходили не се страхуваш да излезеш и не говоря за Румъния - това е държава пълна само с подобно и нищо друго, все едно да отида в махалата им. И интегрирани са, да, но има закони. Никой не ги вързва, но пък те си знаят. Пак се водят цигани, пак си имат своите гета, но не си стоят в своята си част или ако я напускат, а те разбира се са съвсем свободни да си ходят където пожелаят, не правят подобни мизерии, които нашите правят,защото в нормалните държави законите са за всички и не се поощряват и не са с привилегии.


Алекс, кои са тия държави?
Че в последно време навсякъде имат трудности да интегрират едни специфични общности.

# 31
 • Мнения: 10 445
Искате да ги изкарате от гетата?

Не, искам да ги затворят зад дебели стени.

# 32
 • Мнения: 22 825
И мен ме е яд на организациите, но пък на тях това им е работата, да защитават интересите им и си я вършат много добре. Не трябва да се премахват тези организации, ами полиция, социални и прочие да заработи нормално, без обратна дискриминация и...страх.
Яд ме е и не бих записала детето си в училище с повече от едно ромче, но от друга страна, ако не са по детски градини и училища, където да ги понаучат поне малко на навици и грамотност, шанса и малкото от тях да издрапат и да напреднат, е 0.
Проблема е много комплексен и не се сещам за страна, която да го е решила ( не само с цигани, като цяло).
Може би на този етап няма как да бъде решен. 

# 33
 • Мнения: 629
Испанските цигани.., изобщо не са както тук, сравнително възпитани са и не че не правят и не въртят пари както нашите, но там спокойно се прибираш 2ч сам сутринта.Да, сега с другите е проблем - бежанците, но..
И впрочем, много ме е яд и като се представят за българи в чуждите държави и говорят на български не на цинганейшън, там все едно не знаят този измислен език, след това откраднат нещо или направят някоя гнусотия и "българите крадат, обиждат" и подобни. Не, че и българи не го правят, но... все пак.

Искате да ги изкарате от гетата?

Не, искам да ги затворят зад дебели стени.

И аз.

# 34
 • Terra incognita
 • Мнения: 2 037
Лошото е, че болшинството от циганите нямат нужния капацитет, за да осъзнаят битието си, камо ли да осъзнаят вина като грабеж, побой или убийство. При тях, сякаш, животинското надделява.
Понякога се чудя как е възможно да сме от един и същ биологичен вид.

# 35
 • София
 • Мнения: 7 149
Радвам се, че най-после пак започнахме да  ги наричаме цигани, каквито са си! Ще се радвам и ако други групи наричаме така, както винаги са се наричали. Защото, ако думата "циганин" има негативно послание за някои хора, то е защотото с поведението си те са й придали този смисъл. А новото и все още "неопетнено" роми съм сигурна, че след време също ще звучи обидно за някои, ако болшинството от тозе етност не се превъзпитат

# 36
 • Мнения: 17 454
Радвам се, че най-после пак започнахме да  ги наричаме цигани, каквито са си! Ще се радвам и ако други групи наричаме така, както винаги са се наричали. Защото, ако думата "циганин" има негативно послание за някои хора, то е защотото с поведението си те са й придали този смисъл. А новото и все още "неопетнено" роми съм сигурна, че след време също ще звучи обидно за някои, ако болшинството от тозе етност не се превъзпитат
Винаги съм ги наричала така. Те самите се наричат така. И това не е обида. Поне не съм чувала циганин да се засегне от това, че бива наричан циганин.
Просто медиите и нетът ограничават и цензурират прекомерно, в унисон с наложената мода за недопускане на всякакво етническо разграничаване. Като че ли по този начин етносите ще изчезнат или ще се стопи разликата между тях!

# 37
 • София
 • Мнения: 9 961
Хора, нещата са двупосочни. От няколко дни попадам на някакви безумни постове из социалните мрежи по повод инцидента - предлага се палене на къщи и хора, бой, връщане на Крумовите закони - при това не единични мнения, а десетки. Ето и тук, макар и в по-мека форма, пак се говори за затваряне зад дебели стени и прочие.

Няма как цял един етнос да бъде приобщен към нашето ''нормално'' общество чрез социален и културен остракизъм, съжалявам.

За законите съм съгласна, трябва да важат еднакво за българи, арменци, турци, цигани и т.н.

# 38
 • Варна
 • Мнения: 13 681
Съжалявам, Таис, но аз споделям мнението за Крумовите закони и т.н.

# 39
 • Мнения: 9 671
Няма такива интегрирани цигани - никъде по света. Навсякъде са известни със золумите си и хората се държат настрана от тях.
В България има 3 основни групи. Първата са калдарашите - бивши медникари (и настоящи крадци на метал), чергари, жените се обучават на джепчийство и врачуване. С всички най-добри цигански традиции - продаване на 12-годишни булки, женитби между братовчеди, пищни сватби по 1 неделя и т. н. Втората група са йерлиите - уседналите цигани. Много малка част са дръндари (музиканти) и уста-миллет (майстори занаятчии). Основно се прехранват с криминална сеч, кражби и трафик. Третата група са рударите или влашките цигани, сред които копанарите (които се обиждат на циганин). Към тях някои отнасят демирджиите от Старозагорско, които традиционно се занимават с металообработка и най-много приличат на българите - говорят български, живеят в нормални къщи, учат. Те предпочитат да се смятат за потомци на прабългарите или в краен случай - на траките.

Ето един опит за обяснение на народопсихологията на тези хора и защо ромското включване няма да успее никога.
https://www.24chasa.bg/mnenia/article/4832699

А тук е описано как хуманна Европа се е отнесла с циганите в Средновековието. Което не им пречи да ни набиват канчето днес.
https://yphalachev.blogspot.com/2010/04/blog-post_9959.html
Скрит текст:
През ХІІІ в циганите се появяват в днешна Гърция и Италия и преминават ведно с пълчищата на османските турци. Бидейки съставна част от военната и стопанската система на нашествениците, те са ползвали присъщите на ислямската религиозна доктрина възможности за насилия и грабежи над поробените християнски народи. Проникването им продължава на вълни през XIV в. във Влахия, Бохемия, а след 1407г. а цяла западна Европа - Австрия, Саксония, Бавария, Дания, Франция, Испания. Макар и малобройни, циганските табуни достигат Португалия, Уелс, Шотландия, Скадинавските страни. Още по онова време те се превръщат в постоянна грижа и заплаха за установения обществен ред. От непрестанните набези на нямащите дом и отечество пришълци страдат не само феодалните владетели, но и крепостните селяни и градски еснафи. Всички те търсели и намирали какви ли не средства за да ги прогонят или унищожат. Спонтанно възникналите изстъпления станали повсеместни, като в тях се включила и католическата църква. През цялата си история циганите от всчки възрасти, проникнали в западната половина на континвента, са подлагани на жестоки гонения, експулсиране и съпътстващите ги наказания и мъчения - от убийства, каторга до разпъване. С една дума - на тотален геноцид. Средновековните хроникьори списват циганите като най-долни същества, по-скоро животни. Това убеждение в съзнанието на тогашното общество се превръщат по-късно в закони, които остават непроменени дори до средата на XX столетие. Свиканият през 1496, 1497 н 1498 г. в Ландау и Фрибург Райхстаг обявява всички цигани за престъпници, турски шпиони, и приносители на чумата. Обвинени са в грабителство, магьосничество, отвличане на деца. Император Максимилян І наредил те да не бъдат търпяни на германска земя и разрешава избиването им. В Саксония, електорът Георг ІІ издава декрет за смъртно наказание на всеки заловен циганин. През 1721 г. император Фридрих Вилхелм І наредил всеки хванат да бъде обесен. Обесването през ХVІІ век било популярно в чешките земи, Бохемия и на други места. В 1504 г.
Луи ХІІ заповядва изгонването им от Франция. През 1539 г. Франсоа І отсъжда да бъдат обесвани, а след 1647 то се замени с каторга. От 1716 до 1721 г. циганите в Лотарингия са подложена на опозоряване, жигосване и изгонване. Подобни мерки са прилагани от император Бонапарт и в други райони, на Пиринеите и баските провинции. В Холандия през 1525 г. Карл V издава едикт за бичуване, жигосване, изгонване и изпращането им в каторга. По-късно (ХVІІ-ХVІІІ в.) войската е извършила ужасна сеч, а и на всеки друг е разрешено да ги убива. Това довело до пълното им изчезване. В Австрия ловците на цигани са получавали парични и материални награди. В Швеция след 1637 г. с кралска заповед циганите са изгонени, а ако някой е останал - разстрелван. Чак до 1954 г. са били в сила разпоредбите на Крнстиян V (от 1687 г.,) за изгонването им, а главатарите - екзкекутирани. В Дания Кристиян ІІІ издава през 1563 г. заповед ца изгонването от кралството на циганите, а при залавяне на главатарите - екзекутиране. Заповедта се повтаря през 1643 г. В Швейцария от началото на ХVІ до края на ХVІІ в е организиран лов на цигани по територията на цялата конфедерация. В 1723 г. управителят на Берн нарежда на населението залавяните цигани да се осъждат на смърт. От втората половина на XVI до началото на ХVІІІ в. католическата църква се откроява с особена активност срещу циганите - най-вече в Италия. Това са само някои примери за предприеманите през средновековието в западната част от континента мерки за ликвидиране на проникналите там цигани. В завладените през Втората световна война от Германия страни вермахтът, СС и Гестапо предприемаха системно изтребване на циганското население. Далеч преди това обаче през 1905 г. в Бавария е проведено преброяване на циганите и номадите. С твърдението, че те представляват “напаст”, за проявите на която следвало да се информира създденото в Мюнхен прз 1899 г. специално бюро. В 1926 г баварският парламент приема закон за борба срещу циганите, номадите и лентяите, а от 1928 г. те са поставени под строг полицейки контрол. В лагерите в Дахау, Аушвиц, Биркенау, Бухенвалд са ликвидирани повече от 500 хиляди цигани.
Депортирането на българските цигани в германските лагери на смъртта - наред с това на евреите, е предотвратено от мащабното противодействие на обществеността. Обстоятелство, което днес е напълно пренебрегнато и не само неоценено, но използвано срещу сторилите това благодеяние и високохуманен акт българи.

# 40
 • забравих си мисълта...
 • Мнения: 3 883
И мен ме е яд на организациите, но пък на тях това им е работата, да защитават интересите им и си я вършат много добре. Не трябва да се премахват тези организации, ами полиция, социални и прочие да заработи нормално, без обратна дискриминация и...страх.
Яд ме е и не бих записала детето си в училище с повече от едно ромче, но от друга страна, ако не са по детски градини и училища, където да ги понаучат поне малко на навици и грамотност, шанса и малкото от тях да издрапат и да напреднат, е 0.
Проблема е много комплексен и не се сещам за страна, която да го е решила ( не само с цигани, като цяло).
Може би на този етап няма как да бъде решен.  

Напротив, тези организации трябва да бъдат премахнати и служителите им трябва да бъдат съдени за нанесени щети, не само на България, но на цял свят!!! Мое лично мнение е, че цялото това преселение, тази инвазия към Европа е тяхно дело. Излязоха достатъчно публикации и видеа, които доказват, че служителите на тези организации учат мигрантите, как да лъжат и как да се представят, за да останат в Европа, по същия начин насъскват българските цигани. Едва ли циганите щяха да се държат така ако законите се спазваха, ако тези организации не ги подкокоросваха и не ги подтикваха да си търсят правата, които всъщност не само, че не са им отнети, но циганите са в много случаи даже облагодетелствани.
Аз съм за бързо и строго превъзпитание. Може да се постигне само ако законите са наистина кумови. Законите са затова, за да се спазват. Който не ги спазва, в затвора, при рецидив доживотна присъда и ще се научат. Даже съм за смъртна присъда при убийство. За съжаление циганите разбират само от жестоки закони, защото самите те са жестоки. Демокрацията не е за тях, защото тогава те се смятат за недосегаеми. И като казвам циганите, имам предвид не всички цигани, а само тези които извършват престъпления, не работят, занимават се с незаконни дейности, раждат в детска възраст, извършващи кръвосмешение и още други престъпления и нарушения на законите и разпоредбите. Всички ние знаем, че циганите са изобретателни и винаги намират начин да заобиколят закона, затова трябва да се сложат в един "коридор с високи стени", за да нямат възможност да излязат от правия път.
Наскоро четох, че от тази или от 2020 година в Австрия мигантите ще се обслужват само от държавни институции и дейностите на всички тези НПО-та ще бъде прекратена и закрити. Надявам се това да последва и в други страни.

Последна редакция: чт, 10 яну 2019, 15:21 от Venetta

# 41
 • Най-красивия град
 • Мнения: 5 077
Трябва да има по-строги закони.
Да има наказания/
Вместо глоби-обществено полезен труд.
На малолетните циганки  да не дават никакви помощите за чаветата и да ги принудят да учат или да работят.
Да има строги присъди за джебчийките и телефонните измамници.
 
И така нататък....

Браво на Каракачанов.Събори незаконното гето.
Но това трябва да стане и в други населени места.
Не може циганите да строят незаконно където им падне...

А за тия двамата изроди,които пребиха момчето-нека да ги съдят за опит за убийство и да получат максималната присъда.

# 42
 • София
 • Мнения: 3 826
Снощи гледах едно предаване, "Ловци на глави". Та пипнаха някакъв, който гордо каза, че нищо не можели да му направят, щото бил "психично болен", имал дислексия и дисграфия и затова не работел, ами си получавал помощи.
на тоя Леонардо Да Винчи ли му е пратил факс:)))

Бог и природата са си почивали в деня, в който се е пръкнал циганския геном. никога няма да се интегрират, защото не могат, а и не искат. няма как да стане, освен с генно инженерство.
Не съм крайна.
крайни са тези, дето позволяват безчинстването им с тъпи аргументи.

# 43
 • Мнения: X
Цигани са си си и такива ще си останат. Тия от БХК ако си мислят, че като сменят названието, ще сменят и хората, които стоят зад него, жестоко се лъжат.
И са нагли да! Нагло е да си видял как брат ти пребива човек и после да лееш крокодилски сълзи, кълнейки се, че не бил такъв. Не виждам как по друг начин мога да го нарека това.
Освен това много злоупотребяват с факта, че са неграмотни, когато им е изгодно. Един вид, излиза, че неграмотен = неадекватен.
Това, че ходят на тумби и нападат много срещу един, също е много характерно и показва какво ....племе са. Хем жестоки, хем страхливи. Естествено, после си пазят гърба и всичките - чисти като сутрешна роса. Не ми се изпада в конкретики, но съм им сърбала попарата.
Скоро почти бях поела един професионален ангажимент, който в последствие се оказа свързан с цигани. Ами, отказах го, колкото и расистко да е изглеждало на човека, от който дойде офертата. Нямам им доверие и това е. Просто знам, че има ли замесени цигани някъде, това в повечето случаи води до ядове.

# 44
 • Пловдив
 • Мнения: 2 113
Ако те помежду си се обсъждат, "цигани" е нарицателно, но ако е казано от българин, вече е обида. Според мен няма оправия с този проблем и трябва да го приемем, защото няма легални методи, подкрепени от европейската политика, която България следва! Или трябва всички българи да пожелаем промяната, гласувайки за някоя партия, чиято политика е тотален завой от про-европейското, но спирам дотук, за да не се приеме за агитация.

Общи условия

Активация на акаунт