Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 11 ян. 2019, 10:27 ч.

За контрацепцията и семейното планиране

 • 5 677
 • 159
 •   1
Отговори

Анкета

Как се предпазвате (предпазвате партньорката) НАЙ-Често от нежелана бременност?

Опции:

* Може да изберете максимум 3 опции.

 • Мнения: 1 802
Навън е ледена пързалка, петък е ден на майстора, а в "Семейни отношения" кипи активност. Доста от темите напоследък са свързани с нежелана бременност и си зададох въпроса - наистина ли толкова много жени и мъже разчитат на прекъснат полов акт или пресмятане кога е овулацията, за да се предпазват?

Наистина ли масово всички смятат, че хапчетата срещу забременяване на хормонален принцип са ужасно вредни?

Кажете честно.... Ако се притеснявате - пускам анкета, че да е съвсем анонимен отговорът.

Да поговорим за предимствата на различните контацептиви, за това доколко намираме един или друг метод за контрацепция за надежден (т.е. вярваме, че няма да има нежелана бременност с него) и също за това дали планираме кога да имаме дете или му се радваме когато и да е появи, дори да е неочаквано?пс. понеже не ми дава да редактирам анкетата:
- към "спирала" може да включвате и други модерни средства, които се поставят вътрешно за някакъв период (от типа на пръстени, гъби и др. най-общо "импланти")
- към "противозачатъчни" бройте всички средства действащи на хормонален принцип - пластири, инжекции и т.н.

Т.е. ако ползвате някой от тези по-съвременни методи - изберете "спирала" или "противозачатъчни" в анкетата в зависимост от принципа на действие.

ппс. мъжете отговарят за постоянната си партньорка, ако имат такава или за себе си, ако сменят често партньорките.

пппс. Знам че има безброй подобни теми в здравните под-форуми. Темата е за семейното планиране, здравната култура на двойките, затова е и в този форум и респективно има анкета. Очевидно е, че не търся съвет каква контрацепция да използвам. Ако наистина има сходна тема - дайте линк към нея и нека се заключи/изтрие тази.

4хП_с. Би трябвало да се подразбира, но все пак да кажа за всеки случай - моля без обиди един към друг по отношение на изборите на вариант за контрацепция или липсата на такава! Уточняващи въпроси може, културен спор - ако наистина няма друг начин. Но ако започнат прекалено грозни караници и обиди, ще докладвам, ако е 1 човек и ще помоля темата да бъде заключена, ако са повече.

5хП_с. Извинявам се за многото послеслови, надявам се да няма повече Simple Smile

Последна редакция: пт, 11 яну 2019, 11:36 от bgtatko81

# 1
 • София
 • Мнения: 18 098
Ооо, преди месец имаше същата тема!
При нас има множество фактори, поради които ползваме ппа. Не ми се обяснява.

# 2
 • Мнения: 1 856
Пила съм противозачатъчни, използвали сме презервативи и сме се пазили с прекъсване. С различни партньори различно, в зависимост доколко би ми било ок, ако забременея. Като млада съм се пазила с противозачатъчни и презервативи едновременно (от бебета и болести). С мъжът ми сме се "пазили" с прекъсване. Знаем, че не е сигурно, но ако беше станало нямаше да има драми, така че не мога да го сложа в графа "нежелано забременяване".

# 3
 • Мнения: 1 802
Ооо, преди месец имаше същата тема!
При нас има множество фактори, поради които ползваме ппа. Не ми се обяснява.
Вижте пппс-а относно "имаше същата тема" Simple Smile

"ппа" какво е - прекъснат полов акт ли?

Участието в анкетата и темата е пожелателно, не е задължително, особено ако не Ви се обяснява Wink
Знаем, че не е сигурно, но ако беше станало нямаше да има драми, така че не мога да го сложа в графа "нежелано забременяване".
Това лично за мен е най-интересният аспект в темата. Бихте ли казали, че когато сте се "пазили" с прекъснат полов акт по-скоро сте искали да направите дете или по-скоро не сте искали дете? Щом знаете, че не е сигурно, защо тогава говорите за "пазене"? По-скоро е намаляване на вероятността, но ако искате дете защо бихте я намалявали, пък ако не искате - тогава не се ли притеснявате, че все пак остава доста значителна?

А знаете ли защо точно "не е сигурен" прекъснатия полов акт?

Последна редакция: пт, 11 яну 2019, 10:46 от bgtatko81

# 4
 • Мнения: 9 418
Противозачатъчни. Три месеца след раждането - таблетки - не комбинирани, а минипил. След тях вече - имплант, в горната част на лявата ръка. Предпочитам контрацепцията да е сигурна, постоянна и да не натоварва половия акт и ежедневието ми.

# 5
 • Мнения: 1 895
До появата на второто бебе сме се "пазили" с ППА, но след като стана вече на 5месеца си сложих спирала. Пък бебета ги направихме планувано, а не по случайност. Направо ме изнервят презервативите. Искам да си запазя удоволствието, но без повече бебета.
Хапчета никога не съм пробвала, пазила съм се с презерватив.

# 6
 • Варна
 • Мнения: 13 667
Хапчета съм пила няколко години подред. Пазили сме се и с ППА. Абортът е абсолютно приемлив за мен, ако стане гаф.

# 7
 • Мнения: 7 971
Анкетата е малко нефелна. Ако питаше млади жени щеше да е ОК, ама тук пишем и лелки на 50+
И какво да отговори една такава жена? Първо бяха презервативи, после като стана сериозно дойдоха хапчетата, след децата дойде спиралата, а сега се опазвам чрез ЕГН/менопауза, но ако стане нещо все пак (чудо) ще следва аборт, защото такова дете най-вероятно няма да е здраво, а и не е хубаво родителите му да са в бабешка и дядовска възраст  Joy

На твоята анкета може да получиш един отговор, но той няма да е показателен Grinning

П.П. Все пак съм шокирана колко хора разчитат на "пазене" #Crazy

# 8
 • София
 • Мнения: 18 098
А, Черна станция е обяснила, това което мен ме мързи.

# 9
 • Мнения: 22 743
А и понякога решението е плод на информиран или неифнормиран избор, но понякога нямаш особен избор. Всеки от методите си има странични ефекти и противопоказания, така че може да има разнообразни причини за нечие решение

# 10
 • Мнения: 1 802
1. Анкетата е малко нефелна.
2. Ако питаше млади жени щеше да е ОК, ама тук пишем и лелки на 50+
3. И какво да отговори една такава жена?
4. Първо бяха презервативи, после като стана сериозно дойдоха хапчетата, след децата дойде спиралата, а сега се опазвам чрез ЕГН/менопауза, но ако стане нещо все пак (чудо) ще следва аборт, защото такова дете най-вероятно няма да е здраво, а и не е хубаво родителите му да са в бабешка и дядовска възраст  Joy
5. На твоята анкета може да получиш един отговор, но той няма да е показателен Grinning
6. П.П. Все пак съм шокирана колко хора разчитат на "пазене" #Crazy
1. "Перфектна е", както казва малката Stuck Out Tongue
2. Е, аз откъде да знам на колко сте? Не е възпитано да се пита, плюс уж има и млади. Но това обяснява защо се получава приказката - с лелките като цяло винаги съм се разбирал, с по-млади - не толкова Simple Smile Шегата настрана - наистина не знам какъв е възрастовия състав на под-форума, но това е абсолютно без значение за мен. Името и тематиката на форума предполагат, че някаква доста съществена част от потребителите са в детеродна възраст.
3. Ами може да отговори "Не се пазя, защото смятам, че е малко вероятно да забременея, а ако забременея съм ОК с детето" Simple Smile Това беше евфемизъм на "почти пред/в/след менопауза съм". Или "пълно въздържание (не правя секс)", ако е вярно (според статистиките става доста често срещано с възрастта, поне при мъжете)
4.  това също е доста добър и пълен отговор Simple Smile
5. Може до 3 отговора Simple Smile Показателни биха били (или би бил) за периода на фертилност, за което очевидно се отнася най-вече анкетата. А въпросът е "най-често" (с подчертано "най-често").
6. Признавам си, че това е основното, което ме вълнува по темата - колко горе долу от хората разчитат на "пазене и защо разчитат на "пазене"; как оценяват вероятността, къде смятат, че се крие рискът да не се опазят, как по-точно гледа на потенциално дете двойка, която се "пази" по такъв начин. Какво не им харесва в презервативите или другите изброени методи? Интересно ми е да чуя аргументи, начин на мислене и т.н. За момента видях един по-пълен отговор, който беше, оценка на вероятността като достатъчно ниска и готовност за избираем аборт (elective abortion) в случай на забременяване (тогава може би трябваше да питам и какъв аборт - медикаментозен, хирургичен - честно казано не мислех, че ще има отговори на опцията "аборт като контрацепция",сложих я за пълнота).
А и понякога решението е плод на информиран или неифнормиран избор, но понякога нямаш особен избор. Всеки от методите си има странични ефекти и противопоказания, така че може да има разнообразни причини за нечие решение
Кога няма избор? Какви са страничните ефекти и противопоказанията на презерватива примерно (най-често избиран отговор до момента)?

# 11
 • Мнения: 22 743
Има алергични към латекс, а нелатексовите са скъпи и   по-трудно се намират?
Трябва ли да мина през всички опции? Мисля, че тук сме грамотни хора ?

# 12
 • София
 • Мнения: 16 047
Има алергични към латекс, а нелатексовите са скъпи и   по-трудно се намират?
Трябва ли да мина през всички опции? Мисля, че тук сме грамотни хора ?

Грамотни са всички, но по някаква причина, повечето скачат да опровергаят чуждото решение и чуждата практика, щом не съвпада с тяхната.

# 13
 • Мнения: 9 418
Тцтцтц ... как се разгневили "немладите", които не се пазят поради менопауза ... Ами ще правите, като Бай Тошо, който се е крил, нищо че никой не го търси. И вие така ще се пазите, нищо че няма от какво и ще си върви диалога.

# 14
 • София
 • Мнения: 18 098
Общо взето, така стана.🤣🤣

Общи условия

Активация на акаунт