Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 1 080
Програма с над 30 събития посреща гостите на Пловдив за откриването на Европейска столица на културата 2019. Откриването ще бъде в рамките на дългия уикенд през януари (11 – 13 януари 2019 г.), когато са планирани серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града. Те ще имат своята кулминация в съботната вечер на 12 януари 2019 г. с най-мащабното и атрактивно откриващо събитие в програмата – спектакъла „Ние сме всички цветове“.

Афишът за дългия уикенд от 11 до 13 януари е изготвен заедно с големи културни институции от града под тепетата. Те не следват хронологичен ред, а предоставят възможност на многобройните гости да избират между различни видове изкуство. Маршрутът на локациите започва от Тютюневия град и СКЛАД – новото пространство за култура, и минава през централната градска част, за да завърши в Капана – квартал на творческите индустрии.

В откриващия уикенд със свои събития се включват Градска художествена галерия, ОИ „Старинен Пловдив“, Драматичен театър Пловдив, Държавна опера Пловдив, Дружеството на пловдивските художници, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“, Lucky Дом на киното, Капана Фест. В програмата влизат Мим-формация „ЖАР театър“ и Театър на огъня и сенките „Fireter“, духов оркестър „Д‘Амброзио“ от италианския град Матера и читалища от Пловдив и региона.

На 11 януари в СКЛАД е откриването на изложбата „ДИМ. Истории за тютюна“ – продукция на Фондация „Пловдив 2019“. На следващия ден – 12 януари, по повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена ще бъде открита изложбата „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“, разположена в сърцето на града.

Акцент в програмата за трите дни, освен спектакълът „Ние сме всички цветове“ на 12 януари, е детската програма на 13 януари. Част от нея е предпремиерното представяне на пътуваща изложба „Еврика“ на „Музейко“. За любителите на театъра е включен спектакълът „Евридика в подземния свят“ на Драматичен театър Пловдив със симултанен превод на английски. На 13 януари уикендът завършва с танго операта „Мария от Буенос Айрес“ – премиера за България на Държавна опера Пловдив.

Последна редакция: пн, 14 яну 2019, 12:17 от Редактор**

# 1
  • Мнения: 1 080
В рамките на дългия уикенд през януари са планирани серия от събития в различни пространства, открити и закрити сцени в града, които ще имат своята кулминация в съботната вечер на 12 януари 2019 г. Откриването ще бъде в самото сърце на Пловдив. Спектакълът „Ние сме всички цветове“, съчетаващ музика, светлина и танц, ще даде ключ към цялата предстояща година и към основната концепция на проекта Европейска столица на културата, в която самите граждани са не само публика и участници, но и създатели на събитията. Над 1500 участници от България и чужбина ще пресъздадат на открита сцена мащабна и цветна метафора на всички основни теми от програмата на „Пловдив 2019“ и на тяхното свързване под мотото „Заедно“.

Основа на програмата е 30-метрова кула на 6 нива с 360 градуса видимост, подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.Теодосий Спасов открива спектакъла „Ние сме всички цветове“ с произведение, създадено от него специално за повода. Участват над 200 кукери от целия регион, ансамбъл „Тракия“ и ученици от НГ за сценични и екранни изкуства. Изпълнители от АМТИИ също се включват с изпълнение с лазерни арфи.Композиторът Христо Намлиев подготвя част от спектакъла, в който участват над 200 хористи от всички пловдивски хорове под диригентството на Диан Чобанов. С тях са и 20 гайдари от региона. 1000 граждани на Пловдив също се качват на сцената, за да изразят посланието ЗАЕДНО. Ангажирани са и 150 деца от Спортно училище „Васил Левски“.Спектакълът „Ние сме всички цветове“ завършва с ефектна заря и изпълнение на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. Световноизвестният немски музикант и продуцент на електронна музика Шилер започва европейското си турне от Пловдив с няколкочасов сет на живо след шоуто.

Артистичен директор на шоуто е Свен Сьорен Байер, технически ръководител е Щефен Фукс. Режисьор на спектакъла е Питър Брикс. Осветлението е поверено на Бьорн Херман, а видео дизайнът – на Фридер Вайс. Визуалните ефекти поемат Хайо Рем и Даниел Бандке. Композитор е Христо Намлиев, а музикални отговорници – Кристиян Щайнхозер и Maкс Тридер. Режисьори на отделни картини в спектакъла са и Густав Рюб, и Стайко Мурджев. Хореографията е на Лидия Клемент, а костюмите са на Педро Рихтер.

Началният час на спектакъла е 19.00 часа. Мястото: бул „Цар Борис III Обединител“.

# 2
  • Мнения: 1 080
„ДИМ. Истории за тютюна“ е изложба, подготвена специално за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и посветена на един от ключовите проекти в програмата – „Тютюневия град“.Изложбата (11 януари – 30 март 2019 г.) включва архиви, фотографии, видео, филми, литература и произведения на известни български автори, които изследват историята на Пловдив чрез връзката ѝ с тютюневата индустрия.
Пловдивските тютюневи складове представляват жив възел от сюжети, които се заплитат и раздалечават. Ако ги проследите, те ще ви разкажат не само за вековната идентичност на града, но и за всички тясно вплетени в нея истории. Тютюнът е необичайна призма, през която жителите и гостите на Пловдив могат да погледнат под нов ъгъл големия разказ за мястото на Югоизточна Европа в света. Тази история е почти недокосната от клишетата, защото тютюнът е част от реалния, а не символен капитал на България, за разлика от розовото масло или присъстващите в герба житни стръкове.

Откриване: 11 януари 2019 г.,18:00 часа
Работно време: вторник – неделя 11:00 – 19:00 часа (валидно от 12 януари до 30 март 2019 г.)
Къде: СКЛАД (ул. „Екзарх Йосиф“ 16), етажи 2-ри и 3-ти.
Събитието във Facebook – ТУК, както и в специализирания сайт, посветен на Тютюневия град – tobacco-city.plovdiv2019.eu/bg.

Изложбата се реализира по идея на Светлана Куюмджиева като продукция на „Пловдив 2019“. Автори на концепцията и историческото проучване са: Станислава Груева, Борис Стоянов, Михаил Груев. Куратор e Весела Ножарова. Сценограф: Димитър Воденичаров. Дизайнер: Калина Димитрова. Tехническо изпълнение: Калин Серапионов.

Изложбата се осъществява в сътрудничество с Държавен архив – София, Държавен архив – Пловдив, Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, Национален военноисторически музей – София, Национален исторически музей – София, Национален литературен музей – София (Къща-музей „Димитър Димов”), Национален политехнически музей – София, Национална филмотека, Регионален етнографски музей - Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, Исторически музей – Асеновград, Исторически музей – Благоевград, Исторически музей – Смолян, Исторически музей – Хасково, Градска художествена галерия – Пловдив, Софийска градска художествена галерия, сайт „Изгубената България”, Архив на БНТ, Гражданска група „Станимашка Фотографчийница", Илюстрация БѢло море. Консултанти: доц. д-р Михаил Груев, гл. ас. д-р Борис Стоянов.

# 3
  • Мнения: 1 080
Музейко идва в Пловдив, за да представи едни от най-популярните открития от 19. и 20. век.
Пътуваща изложба „Еврика!“ (13 януари – 31 декември 2019 г.) e експозиция на интерактивни модули, които ще бъдат разположени в Регионален исторически музей Пловдив (Музеен център за съвременна история, ул. „Ангел Букорещлиев" 14) през цялата 2019 г. Изложбата пресъздава процеси на научни открития и някои от водещите научно-технически постижения.Посетителите ще имат възможност да научат как са създадени рентгенът, телефонът, морзовият апарат, както и изобретения като: играчката пружина слинки, балонът с горещ въздух и задвижваните от човешка сила автомобили. Играейки, децата и техните родители ще научат интересни факти за модернизацията на света и ще преоткрият музея като място за забавление, което може да провокира любопитството и въображението.
През 2019 г. ще се проведат и ателиета за индивидуални посетители, програми за училищни групи, както и обучения за работа с доброволци в музеите.

Работно време:
- от понеделник до събота от 10.00 до 16.00 часа през януари и февруари 2019 г.
- от понеделник до неделя с работно време от 10.00 до 16.00 часа през март 2019 г.
- от понеделник до неделя с работно време от 10.00 до 18.00 часа от април до декември 2019 г.
Цени:
- Деца до 7 години (първи клас) – безплатно
- Учащи – 1 лв.
- Възрастни -–2 лв.
- Ръководителите на училищни групи не се таксуват
Заявки за групови посещения:
+359 32 62 88 86, +359 879 88 68 51

# 4
  • Мнения: 1 080
ИЗКУСТВО НА СВОБОДАТА - ОТ БЕРЛИНСКАТА СТЕНА ДО УЛИЧНОТО ИЗКУСТВО
                                                      (12 ЯНУАРИ – 30 МАРТ 2019 Г.)По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена, която се отбелязва през 2019 г., в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена.
Изложбата представя предшественици на берлинското улично изкуство от 80-те години на XX век и съвременни стрийт артисти. Включени са творби на емблематични художници, творили по Берлинската стена, като: Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше, Киди Ситни, Индиано, Хайнц Куздас и Петер Унзикер, както и произведения на международно признати улични артисти като: Джеф Аерозол (Франция), Борондо (Испания), C215 (Франция), Джон Краш Матос (САЩ), ДАлийст (Китай), Фейт47 (Южна Африка), Джими Си (Австралия), Л7М (Бразилия), Рън (Италия), 1Ъп (Германия) и Джон Долан (Великобритания).Изложбеният проект е съпътстван от прожекции на повече от 30 късометражни филма, документални фотографии, туристически турове по „стената“, политически дебати, срещи с някои от авторите, концерти. Наред с произведения на изкуството, изложбата включва три автомобила „Трабант“, изрисувани от Тиери Ноар, Кристоф-Еманюел Буше, Киди Ситни.


Колекцията е създадена от известния френски куратор Силвестър Верже. Изложбеният проект се осъществява от „Пловдив 2019“ в партньорство с Френски институт България. Открийте подробности ТУК.

Последна редакция: пн, 14 яну 2019, 11:07 от Редактор**

Общи условия

Активация на акаунт